Problem z internetem przez bluetooth w P750

• 4 Odpowiedzi
  • 772 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pecix

• 18
  • Sprzęt: ASUS P750
Problem z internetem przez bluetooth w P750
« dnia: Wrzesień 09, 2008, 22:21:53 »
Witam  :)

Mam następujący problem: chcę łączyć się z internetem za pomocą bluetooth, modemem ma być telefon Sonyericsson K550i z simdatą (Plus) w środku. Ja w P750 mam karte z Play. Problem polega na tym, że nie mogę tak skonfigurować chyba ASUSA żeby łączył się z internetem :/

No więc po kolei:
1. W ustawieniach ---> połączenia ---> dodaj nowe połączenie modemowe
2. Wpisuje jakąś nazwę połączenia i wybieram modem bluetooth
3. Wybieram K550i (telefon mam sparowany)
4. Mam wpisać numer z którym ma się łączyć to wpisuje *99# bądź *99***1# ( w K550 mam tylko jeden profil INTERNET)
5. Nazwę użytkownika, hasło oraz domenę zostawiam puste

Przy takich ustawieniach gdy chce się połączyć wyskakuje mi komunikat, że z nieznanych przyczyn nie można nawiązać połączenia. Dodam, że w K550 internet działa i jeszcze, że po wielu próbach zrobiłem Hard Reset lecz dalej jest tak samo :/

Jakieś sugestie ??

Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam pecix :)

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
Odp: Problem z internetem przez bluetooth w P750
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 10, 2008, 01:08:59 »
Był ten temat poruszany i nie pojawiło się rozwiązanie.

Też próbowałem z kilkoma telefonami SE i nie zagrało. Na A636N z WM5 wszystko świetnie działa z tymi samymi komórkami.
Moim skromnym zdaniem to jakiś problem ze sterownikiem BT w WM6, albo WM6 ma problemy z obsługą portów COM. Ciekawe jak to działa na urządzeniach bez telefonu?
Właśnie wymyśliłem, że może wyłączyć moduł GSM i dopiero ustanawiać połączenie. Rano sprawdzę.
Ad. 4. Nieważne, że masz jeden profil internet. ID z tej samej puli mają też profile MMS i WAP, ew. inne jeśli masz. Czy na pewno profil internet ma ID=1?
Ad. 5. Jako nazwę uzytkownika i hasło wpisywałem: idea, internet lub orange.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2008, 08:26:36 wysłana przez awatar »

*

Offline pecix

• 18
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 10, 2008, 10:56:51 »
Wyłączać telefon też próbowałem oraz wpisywać internet w nazwie użytkownika i haśle. ID=1  mam na pewno, bo mam tylko profil internet, MMS i WAP nie mam a poza tym sprawdziłem, bo znając złośliwość elektroniki to wszystkiego można się spodziewać.

No trudno pozostaje czekać na to aż ktoś znajdzie rozwiązanie, sam też trochę pokombinuje może coś z tego wyniknie :)

[edit1]----------------------------------------------------------------------------------
A może to wina romu ? obecnie posiadam oryginalny rom, czy taki problem występuje na Sorgu ? i czy na WM 6.1 ?

[edit2]----------------------------------------------------------------------------------
Heh napisałem o tym problemie do wsparcia technicznego ze strony ASUS'a i o to co otrzymałem w odpowiedzi:

"Witam serdecznie

Nie rozumiem celowosci podlaczania dodatkowego telefonu aby miec internet.
Ten model sam w sobie posiada modem GSM aby kozystac z internetu.
Jedynie trzeba skonfigurowac polacznienie GPRS."

bez komentarza...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2008, 17:41:56 wysłana przez pecix »

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 11, 2008, 23:30:19 »
To może ja zapytam jak to zrobić na 636N z WM6. Ciekawe jak ocenią celowość takiego połączenia?
(Gdybym wiedział jak wrócić do WM5 na 636N to sprawdziłbym jak to jest na PDA z WM6 bez telefonu, ale na razie wolę pozostać przy WM5, bo tam nie występuje poruszany tu problem)

*

Offline pecix

• 18
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 12, 2008, 15:54:57 »
Tak sobie pomyślałem, że opiszę panu z pomocy technicznej celowość tego połączenia i tak też zrobiłem, a oto co dostałem w odpowiedzi:

"Witam ponownie

Porsze pana niestety Panski telefon nie wspiera takiej funkcji gdyz sam w sobie posiada juz modem GPRS/EDGE i nie jest to w takim przypadku konieczne."

hehehehe ;)