P750 - WM 6.1, dość skomplikowany problem dla ambitnych

• 4 Odpowiedzi
  • 1186 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline skaczacy

• *
  • 76
  • Sprzęt: Sony Ericsson Xperia X1, HTC Desire Z
P750 - WM 6.1, dość skomplikowany problem dla ambitnych
« dnia: Październik 23, 2008, 22:46:19 »
Witajcie!
zacznę od opisania sprzętu, oprogramowania, potem problemu.

Sprzęt:
P750 - z wymienionym wyświetlaczem i lutowanym jogiem bocznym nic więcej nie zmieniane.

Oprogramowanie:
podstawowa polska wersja wm 6.0 potem aktualizacja na 6.1, tak jak w poście http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=103895.180 . Radio moduł zaktualizowany do najnowszej wersji 4.6.8 ponadto do testów brak innych programów po za podstawowymi instalowanymi z wm 6.1 .

Problem:
Wymieniłem wyświetlacz, lutowałem joga. Działało około 2 tygodni, potem aktualizacja ROMu do 6.1, dalej działało przez jakieś 2-3 tygodnie. Po tym czasie zaczął się zawieszać. Włączam go, działa normalnie, nagle ktoś dzwoni i wtedy dźwięk dzwonka zaczyna się zacinać, nagle przerywa i zwis telefonu - to był najczęstszy problem, do czasu aż do czasu pewnego resetu który spowodował niewłączanie się modułu GSM. Jedyne co przyszło mi wtedy do głowy to hard reset a po nim dalej to samo moduł się nie włącza. Postanowiłem zastosować akt desperacji - ponowne wgranie ROMu a w nim problem, niby wszystko ok - ustawienie ekranu, czasu i po kliknięciu "dalej" sam się zresetował, odpaliło się ponownie i znowu ustawienie ekranu, i godzina (znowu) tyle że inna niż przedtem - tzn pierwsza była jakas - 01.06.2008, druga jakas 01.01.2000 (dziwna prawda?) - po tym wszystkim udało się zainstalowało się, ale moduł GSM dalej się nie włączył. To teraz kiszka - zabawa ze zmianami wersji radio modułu - z nowszej na starszą i na odwrót. Nic nie pomaga i parę ponownych instalacji ROMu. Po kolejnej w końcu jakiś postęp pojawiło się okno z wpisaniem PINu, nawet nie wiecie jak po takiej walce to potrafi cieszyć. Ale po restarcie znowu brak. Przy kliknięciu na menadżera połączeń pisało ze jeśli chcę używać telefonu muszę dołączyć do niego moduł GSM. To nic znowu instalacja romu (także z takim problemem jak wyżej) pomogło działa, po dograniu aplikacji z wm6.1 i resecie działa. Ale znowu to samo co przedtem (zawiesza się podczas odbierania połączenia) albo przy dzwonieniu nie działa przycisk rozłącz, ogólnie to także zwis. Reset pomaga i tak męcze do tej pory. Czas także nie rozwiązał problemu.

Ma ktoś jakiś pomysł? Dodam, że serwis nie lubi wymieniania wyświetlacza samemu a już o lutowaniu na płycie nie wspomnę - proponowali by na 90% wymianę płyty a z takim czymś na mój koszt dziękuje.

Może problem opisany jest trochę chaotycznie ale napisałem jak dokładnie było.

BARDZO PROSZĘ O POMOC.

Pozdrawiam Mateusz
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2009, 16:35:21 wysłana przez skaczacy »
-------------------------------------------------------------
I have a dream

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
Odp: P750 - WM 6.1, dość skomplikowany problem. POMOCY!
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 23, 2008, 23:56:09 »
Sam sobie udzieliłeś pomocy w poście, jeśli nie chcesz aby serwis to robił bo lutowałeś, to poszukaj płyty i wymień sam, nic innego nie pozostało.

Żadna wymiana ROMów nie pomoże.

*

Offline skaczacy

• *
  • 76
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 31, 2009, 13:22:15 »
to jakim cudem po moim lutowaniu działało? chodzi o znalezienie jakiegos potwierdzenia, jakis rozwiazan. plyta to 1/3 wartosci asusa ... nie stac mnie na to.
Napisane: Październik 24, 2008, 00:37:14
ok, new info:
podczas kolejnej zmiany romu zaczela migac dioda niebieska podczas instalacji.

kolejna instalacja
wyciagnalem karte przy restarcie po wgraniu romu - nie zresetowal sie tak jak poprzednio - ale zaraz po wlozeniu karty wlacza sie instalacja aplikacji asus i wtedy reset, znowu konfiguracja od nowa i glupia data

kolejna instalacja:
postanowilem nie wkladac karty ponownie, narazie niby ok, ale brakuje miedzy innymi t9 itp ...

zauwazylem jeszcze istotna rzecz podczas tygodniowego testowania sprzetu:
gdy dzwonisz na zasilaniu jest ok, na baterii - czesto sie wiesza. problem jest glownie na baterii, na zasilaniu problemu nie spotkalem. sprawdzilem luty na plycie i uklad - wizualnie ok, ma ktos jakis test do plyty? pamietajcie, kiedys mozecie potrzebowac podobnej pomocy, kazdy pomysl po za pomyslem wyslania do serwisu jest mile widziany. usuniecie problemu obiecuje szczegolowo opisac.
Napisane: Październik 31, 2008, 23:19:10
Kupiłem płytę na allegro, reaktywuje sam swojego asusa, mam tylko pytanie, szukam kogoś kto podjął by się naprawy ew. diagnostyki uszkodzonej płyty, bo może uda się ją w niewielkich pieniądzach naprawić. Pozdrawiam serdecznie forumowiczów
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2009, 13:42:40 wysłana przez skaczacy »
I have a dream

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 31, 2009, 13:29:48 »
mam tylko pytanie, szukam kogoś kto podjął by się naprawy ew. diagnostyki uszkodzonej płyty, bo może uda się ją w niewielkich pieniądzach naprawić. Pozdrawiam serdecznie forumowiczów
napisz o tym w dziale serwisowanie  :wink:

*

Offline skaczacy

• *
  • 76
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 31, 2009, 13:47:28 »
wycena i sposób naprawy proponowany przez firmę asus:

cena płyty głównej - 850 zł
cena kompletnej obudowy - 250 zł
cena anten (bo firma asus nie bawi się w przekładanie starych anten) - 50 zł za każdą czyli - 100 zł
usługa serwisowa - 80 zł, koszt naprawy = 1280 zł - koszt nowego asusa ok 1200 zł dodam że przesyłka do serwisu jest na mój koszt, czyli jak bym chciał złożyć asusa z części serwisowych kosztowało by to dużo drożej niż kupno samego asusa, dodam że w tym wszystkim nie ma takich elementów jak vibra, głosniki, wyświetlacz, baterie rysiki uchwyty itp.

Napisałem to w osobnej odpowiedzi by podkreślić traktowanie użytkowników sprzętu firmy asus przez samą firmę i serwis. Dodam że, aby otrzymać wycenę musiałem pisać i dzwonić do 10 osób i powiem więcej w tym samym czasie od 2 różnych osób otrzymałem odpowiedź sprzeczną: jedna mi napisała, że nie ma możliwości dystrybucji części dla kogoś z po za serwisu, a cenę naprawy poznam przy odbiorze PDA, a druga podała mi taki właśnie cennik, z dopiskiem że naprawa przez nieautoryzowany serwis kończy się utratą gwarancji na wysłane części.

mam tylko pytanie, szukam kogoś kto podjął by się naprawy ew. diagnostyki uszkodzonej płyty, bo może uda się ją w niewielkich pieniądzach naprawić. Pozdrawiam serdecznie forumowiczów
napisz o tym w dziale serwisowanie  :wink:

tak też zrobiłem, jak nie będzie czytelne zrobie osobny wątek w dziale serwisowanie. Pozdrawiam
I have a dream