P750 - pytanie początkującego AM/GPS

• 19 Odpowiedzi
  • 3464 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

P750 - pytanie początkującego AM/GPS
« dnia: Czerwiec 23, 2008, 21:57:25 »
Witam,
Niedawno zakupiłem to urządzonko, ale nie mogę go zmusić do pracy z GPSem oraz AutoMapą. AM jest w wersji 5.0.5
Byłem u kolegi, który wrzucił mi programik SirfTech, który podobno służy do ustawiania GPS pod AutoMapę, ale ja nie wiem za bardzo jak to się robi. Czyli obecnie AM w ogóle nie łapie sygnału GPS (pewnie coś poprzestawiane jest) i nie wiem gdzie tego szukać, ani co na co zmienić :(

Z góry dziękuję za wszelkie porady co gdzie zmienić, żeby zadziałało...

Pozdrawiam

Marek.

Odp: P750 - pytanie początkującego AM/GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 23, 2008, 23:40:42 »
Witam,
moje zdanie jest takie: zrób hard reset, zainstaluj AM i spróbuj ponownie - pamiętaj, że pierwsze złapanie fix'a może naprawdę długo trwać, wyjdź na powietrze i pozwól urządzeniu działać. Zabawa z SirfTech'em dla początkującego użytkownika raczej nie przyniesie większych korzyści, jak znam życie to prędzej zaszkodzi.

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 24, 2008, 00:06:38 »
Tylko male pytanko,z ktorej reki je kupiles? i czy jest w pelni sprawne ? W AM 5 nie jest wymagany zaden konfig GPSu,poprostu instalujesz odpalasz i jedzie,albo jak w tym przypadku stoi  :mrgreen:
Tak jak kolega wczesniej zaproponowal,zrob HR i nowa instalacje AM i musi dzialac na com2 i predkosc 4800bps.
A jak nie to serwis.
Pozdro
Pozdro

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 24, 2008, 01:47:57 »
ok jutro tak zrobię jak mówicie. a sprzęt jest raczej nowy, dostałem gwarancję 2 lata, więc chyba wszystko w porządku. Jutro się okaże i napiszę jaki status :)

a kupowałem stąd: http://allegro.pl/item381918255_asus_p750_gps_hsdpa_edge_bt_wifi_black.html

*

Offline wcale

• **
  • 114
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 24, 2008, 01:56:50 »
Po włączeniu GPS powinna migać dioda na niebiesko.
Czy w AM próbuje połączyć się z jakimiś satelitami? pokazuje sygnał, ale nie może złapać fixa, czy nawet się nie chce połączyć ?
No i jeszcze jedna rzecz, czy oryginalna aplikacja Asusa ma problemy z połączeniem z GPS ? Jeśli oryginalnie instalowany program nie działa, to już jest to wina urządzenia...

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 24, 2008, 07:23:47 »
No i jeszcze jedna rzecz, czy oryginalna aplikacja Asusa ma problemy z połączeniem z GPS ? Jeśli oryginalnie instalowany program nie działa, to już jest to wina urządzenia...

o której aplikacji mówisz? Travelog?

*

Offline beria

• *
  • 71
  • Sprzęt: Samsung GT-I9100
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 24, 2008, 11:33:04 »
Mialem w rękach tego ASUSa od kolegi mlubinski - GPStest pokazuje połączenie np, na tych wbudowanych aplikacjach asusa sie nei zanm bo w P535 nie mam takowych. Jeśli GPSTest łapie połączenie to czemu AM nie?
Remember, AMATEURS built the ARK --- PROFESSIONALS built the TITANIC.

*

Offline PrzemkoPW

• *
  • 74
  • Sprzęt: Asus P526, SanDisk SDHC 4GB
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 24, 2008, 11:40:19 »
Nie mam co prawda P750 ale P526 i u mnie należało najpierw zaktualizowac dane GPS poprzez aplikację GPS Catcher (ta aplikacja przynajmniej w P526 jest już seryjnie wgrana). Dopiero po aktualizacji AM złapała sygnał. Wcześniej nie dała rady. Może taka informacja będzie przydatna ;)

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 24, 2008, 12:13:36 »
Nie mam co prawda P750 ale P526 i u mnie należało najpierw zaktualizowac dane GPS poprzez aplikację GPS Catcher (ta aplikacja przynajmniej w P526 jest już seryjnie wgrana). Dopiero po aktualizacji AM złapała sygnał. Wcześniej nie dała rady. Może taka informacja będzie przydatna ;)

Dokladnie a raczej nie tyle ze w ogole nie zalapie fixa,tylko duuuzo szybciej.Przy pierwszym uruchomieniu AM trzeba dlugo czekac na fixa
Podlacz Asuska pod neta (Wi-Fi lub ActiveSync) i zaktualizuj GPS Catcher.
Pozdro

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 24, 2008, 19:53:23 »
no niestety, jestem załamany kompletnie. Właśnie wróciłem od kolegi (beria) i NIC nie działa :( :( :(
1. GPS Catcher - zaktualizowany
2. Uruchamiam Travelog - szuka sygnału, ale nie znajduje :(
3. Instaluję AutoMapę 5.05, na domyślych ustawieniach w ogóle nie łapie GPSa (Trwa wykrywanie GPS...) :( Jak z berim uruchomiliśmy SirfTech i przełączyliśmy na NMEA, to wtedy jakoby GPS się włączył, ale nie odnajduje sygnału GPS (Wyszukiwanie sygnału GPS...) - czekałem 30 minut i nic...
4. Dodatkowo zawiesza się notorycznie jak próbuje dostać się do GPSa, aplikacje przestają odpowiadać, jedyne wyjście to reset. Beri mówił - to normalne przecież to Windows, ale dla mnie jak urządzenie wiesza się co 15 minut i trzeba je resetować to coś k***a jest nie halo... Przepraszam, ale jestem tak wkurzony jak nie wiem.
5. I jeszcze jedno, wolnej pamięci (dostępnej) jest zaledwie 24MB, co może zżerać te 44MB bez uruchomionych aplikacji? Kurde sam nie wiem co się dzieje...

Powiedzcie, czy jest jakiś soft do diagnostyki takich urządzeń? Jeśli nie, to jak wyślę do serwisu z wyżej opisanymi objawami, to ile może potrwać naprawa? czy ASUS ma jakieś ramy czasowe odnośnie naprawy?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje...

normalnie załamka totalna, tyle hajcu w plecy (jak na razie) "censored"
Napisane: Czerwiec 24, 2008, 19:12:07
kurde może inaczej, na spokojnie...
Czy ktoś z szanownych forumowiczów którzy posiadają ten model asusa P750 i automapę, mogliby powiedzieć:

1. czy automapa OD RAZU działa, bez żadnego ustawiania, bez kombinowania, czysta instalka po hard resecie? Jeśli tak, to jaka wersja automapy?
2. Czy działa wam bez automapy program Travelog? U mnie jak wciskam Turn on GPS, dostaje komunikat, że urządzenie GPS nie działa, a u was?

z góry dziękuję za pomoc...

*

Offline basco1984

• 24
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 24, 2008, 20:38:43 »
Witam

Ja mam auto mapę 4.1.2 i na standardowych ustawieniach śmiga bez problemu (pierwsze uruchomienie zajęło ok 15 minut).
Na P535 jak zainstalowałem AM 5.0.5 to ustawiłem na sztywno porty na com 2 i prędkość na 4800bps bo na auto nie działało (a AM 4.1.2 działała na auto).
A poza tym AM 4 działa dokładniej takie bynajmniej odniosłem wrażenie.

Pozdrawiam
Asus P535 - sprzedany
Asus P750 - zniszczony
HTC TOUCH PRO - jest :)

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 24, 2008, 20:52:02 »
Masz dwie możliwości:

1. uszkodzony moduł GPS

2. łapałeś fixa w domu.

W automapie 5.0.5 build 535 powinno działać na auto. Domyślnie w P750 GPS jest na COM2, ja mam akurat ustawioną prędkość 57600.

Co do Traveloga to musisz ręcznie ustawić jak użyłeś AM, ustawiasz ten sam port i tę samą prędkość, czyli COM2 i 57600.

Jak to sprawdzisz, ewentualnie ustawisz to wyjdź na zewnątrz i wtedy zobacz czy zadziałało.

W Automapie możesz też podejrzeć czy jest komunikacja z modułem GPS (Menu>>GPS>>Informacje>>Dwa razy strzałka w prawo)
Jeśli w tej opcji AM będziesz miał wymianę danych z odbiornikiem GPS to znaczy, że jest komunikacja.

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 24, 2008, 22:08:31 »
ta am to build 535, czy 553?

*

Offline wcale

• **
  • 114
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 25, 2008, 02:54:51 »
A może by tak zwrócić się do serwisu ?
Jeśli takie są objawy, to po co się wkurzać niepotrzebnie. Wada fabryczna i mają naprawić.

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 25, 2008, 10:07:57 »
Masz dwie możliwości:
1. uszkodzony moduł GPS
2. łapałeś fixa w domu.
W automapie 5.0.5 build 535 powinno działać na auto. Domyślnie w P750 GPS jest na COM2, ja mam akurat ustawioną prędkość 57600.
Co do Traveloga to musisz ręcznie ustawić jak użyłeś AM, ustawiasz ten sam port i tę samą prędkość, czyli COM2 i 57600.
Jak to sprawdzisz, ewentualnie ustawisz to wyjdź na zewnątrz i wtedy zobacz czy zadziałało.
W Automapie możesz też podejrzeć czy jest komunikacja z modułem GPS (Menu>>GPS>>Informacje>>Dwa razy strzałka w prawo)
Jeśli w tej opcji AM będziesz miał wymianę danych z odbiornikiem GPS to znaczy, że jest komunikacja.

hmm Panowie, jest światełko w tunelu... Własnie jestem po hard resecie, nie instalowałem nic absolutnie (dodam, że mój p750 ma angielski soft) na spokojnie przez activesynca zaktuializowałem gpscatcher, potem sprawdziłem sobie w Settings->System->ExternalGPS w zakładce Hardware, był ustawiony port COM2, ale baud 4800. Zmieniłem to na 57600 jak sugerowałeś a następnie uruchomiłem traviloga i o dziwo DZIAŁA!!!
Może to właśnie był problem, jeszcze nie wiem. Nie mogę wgrać na razie automapy, bo 1GB po kablu, to zajmie jakieś 6h, więc na spokojnie przerzucę na karte pamięci w domu i wtedy zobaczę. Ale już teraz wygląda na to, że będzie w porządku. Jeśli zadziała, to macie u mnie wirtualny browarek :)

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 26, 2008, 13:58:26 »
Niniejszym chciałbym poinformować, że problem został rozwiązany. Najwyraźniej problemem był zły baud w GPS (standardowo ustawiony 4800, powinien być jak ktoś napisał 57600). Po zainstalowaniu automapy 4.1 wszystko bangla miodzik.

Jak obiecałem wirtualny browarek stawiam wszystkim którzy pomogli :D

*

Offline HubiiDubii

• 19
  • Sprzęt: HTC HD2 SanDisk - 8GB SDHC
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 09, 2008, 02:16:29 »
Posiadam AM 5.05 oraz Asusa P750 pierwsze uruchomie i zlapanie sygnału zajeło ok. 15 minut nie robiłem żadnej aktualizacji poprostu spokojnie posiedzialem na tarasie az urządzenie zlapie sygnał.

*

Offline mabus

• **
  • 115
  • Sprzęt: ASUS p750 > HTC HD2 > Samsung Galaxy Note
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 09, 2008, 11:29:52 »
moja am tez dzialala bez zadnej ingerencji. pierwsze uruchomienie trwalo dosyc dlugo, jednak na spokojnie. trzeba czasem poczekac dluzej i powinno byc wszystko ok.
czasami instalowanie na starcie jakisc dodatkowych aplikacji robi wiecej problemow niz pozytku.

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 09, 2008, 20:16:47 »
Dokladnie,AM ma chodzic na ustawieniach domyslnych i mi tak chodzi com 2 i bir 4800(fixa mam po aktualizacji Catchera w 8 sek.),napisane kilka pieter wyzej ze ma zrobic HR i ponowna instalke AM),a kolega @milubinski kombinuje z jakims Sirfri bla bla cos tam... i caly spocony ze mu nie halo.
Napitolil cos w systemie jakis "UZYTECZNYM" programem i GPS sie na niego wypial.No ale dobrze ze z tego powodu nie chcial go juz opylac na Allegro. :E
Pozdro

*

Offline martinii

• *
  • 56
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S3
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 10, 2008, 13:16:51 »
Kolego teraz to napewno nic nie złapie jak bawiłeś się z tym programem Sirftech...
Ponownie zrób HS i nie instaluj narazie automapy tylko IGO i tam spróbuj...
No i zaktualizuj dane GPS Catcherem...
pdaclub.pl