P750 - Problem z GPRS - EDGE vs. 3G

• 3 Odpowiedzi
  • 858 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nadja

• 46
P750 - Problem z GPRS - EDGE vs. 3G
« dnia: Marzec 06, 2009, 15:02:51 »

Witam.
Mam od pewnwgo czasu taki problem, mianowicie jeśli mam połączenie GPRS w zasięgu 3G
 i przemieszczając się znajdę się w zasięgu EDGE to wtedy przestaje działać mi połączenie internetowe
i żeby móc się znów połączyć GPRS muszę albo wyłączyć i włączyć moduł telefonu albo zresetować urządzenie
Natomiast w drugą stronę nie ma problemu, tzn. mając połączenie EDGE i znajdę sie w zasięgu 3G to w 3G połączy się bez problemu...
Czy mieliście już taki problem? jeśli tak to jak sobie poradziliście z tym?
Próbowałem już użyć programu Adwanced Configuration Tool, jest tam możliwość ustawienia żeby połączenie
internetowe było przez cały czas lecz nic to nie daje, problem dalej występuje.
Pozdrawiam

*

Offline jakubkameleon

• *
  • 87
  • ROM 0.22 Sorg/Asus/ Clean & Clear ROM 1.30/G900/
  • Sprzęt: Asus p750 + Toshiba G900
Odp: P750 - Problem z GPRS - EDGE vs. 3G
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 06, 2009, 21:33:06 »
Wydaje mi się że to normalne nic nie poradzisz ponieważ 3G czyli w przesyle danych to HSPDA czyli do 7,2Mb/s lub HSPUA czyli jakieś 5,6Mb/s a EDGE to 236.8 kbit/s przez niektórych nazywany 2.5G  :) Nic nie poradzisz zmienia się sposób przesyłania pakietów strumień się zawęża stąd ten problem, natomiast przechodząc z EDGE do HSPDA lub HSPUA ilość pakietów zaczyna się zwiększać dlatego działa i to znacznie szybciej  :ok:
Nie twierdzę że zaraz nie znajdzie się magik który znajdzie na to sposób wystarczy na moment restart transmisji danych  :O~

i żeby móc się znów połączyć GPRS muszę albo wyłączyć i włączyć moduł telefonu albo zresetować urządzenie
Dodam tylko że chyba nie potrzebnie resetujesz urządzenie lub wyłączasz moduł GSM, w menadżeże jest połączenie transmisji danych wyłącz je i włącz w takim przypadku, jeśli mimo to nie połączysz się z GPRS to muszę cię zmartwić ale przyczyna sięga głębiej. Napisz może jakiego romu używasz czy jest to oficialny rom czy jakiś alternatywny np. Sorg 0.22. Jak tylko będę miał okazję sam to sprawdzę przy takim przejściu jak to będzie się miało i napiszę jak u mnie to wygląda. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2009, 11:47:01 wysłana przez jakubkameleon »

*

Offline nadja

• 46
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 08, 2009, 19:16:19 »
Witam. Dziekuje za zainteresowanie, jesli chodzi o rom na ktorym to sie dzieje to jest to i sorg jak i orginalny PL. Bardzo mnie to interesuje czy jest to normalne zjawisko czy jednak nie, bo jesli nie to wysylam  sprzet do naprawy. wczesnkej sam nie wiem juz jak to dzialalo, czy tez tak bylo, bede bardzo wdzieczny za sprawdzenie tego. Pozdrawiam

*

Offline jakubkameleon

• *
  • 87
  • ROM 0.22 Sorg/Asus/ Clean & Clear ROM 1.30/G900/
  • Sprzęt: Asus p750 + Toshiba G900
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 08, 2009, 19:48:50 »
jutro będę jechał do pracy to wiem że poza miastem nie mam 3G włączę skype i zobaczę czy będzie działał po prześciu do EDGE i dam znać wieczorem.

Sprawdziłem u mnie jednak taki problem nie wysąpił miałem włączony skype i przelądarkę. Jechałęm pociągiem więc momentami miałem EDGE a potem znowu HSPDA i nie widziałem problemu :( dodam tylko że używam romu Sorga 0.22
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2009, 22:01:27 wysłana przez jakubkameleon »