P750 i nowy FIRMWARE z WM 6.1 ?

• 208 Odpowiedzi
  • 37298 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: P750 i nowy FIRMWARE z WM 6.1 ?
« Odpowiedź #150 dnia: Wrzesień 21, 2008, 23:43:10 »
Jak masz przegrane na karte to wystarczy soft reset i dalej wedlug instrukcji na ekranie

« Odpowiedź #151 dnia: Wrzesień 21, 2008, 23:45:37 »
Mam pl WM6.0. Wchodzę do tego katalogu na karcie i nic się nie dzieje jak kliknę na autorun. Właśnie tego nie mogę rozgryźć :S Powinno się coś uruchomić ale nic się nie dzieje. Zero reakcji.

Witam

Miałem podobny problem. Okazało się ze jak kopiowalem na kartę dane to MacOS generuje dodatkowe pliki ukryte. Po ponownym sformatowaniu karty i usunięciu wszystkich ukrytych plików, aktualizacja ruszyła bez problemu. Wcześniej po wybraniu opcji aktualizuj nic się nie działo.

*

Offline err1911

• 30
  • Sprzęt: Navroad Leeo ST
« Odpowiedź #152 dnia: Wrzesień 22, 2008, 00:04:53 »
Formatowanie karty nie pomogło, na karcie nie mam żadnych ukrytych plików. Udało mi się :ok: dopiero po wyjęciu karty sim i hard resecie. :P

« Odpowiedź #153 dnia: Wrzesień 22, 2008, 00:28:42 »
dobra wszystko dziala :D tylko teraz czy jest sposob zeby wylonczyc polskie znaki w t9 ? jednak 70znakow w sms to za malo dla mnie :P

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #154 dnia: Wrzesień 22, 2008, 00:38:08 »
dobra wszystko dziala :D tylko teraz czy jest sposob zeby wylonczyc polskie znaki w t9 ? jednak 70znakow w sms to za malo dla mnie :P

Wchodzisz do Wiadomosci=>Menu=>Narzedzia=>Opcje i klikasz 2 razy naWiadomosci SMS i odznaczasz Unicode

Bylo to juz opisywane.
Pozdro

*

Offline szqudii

• **
  • 181
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #155 dnia: Wrzesień 22, 2008, 10:38:28 »
Z tym że trzeba przypomnieć, że taki sms bez unicode na innym telefonie w miejscu polskich znaków będzie miał kwadraciki lub inne krzaczki także coś za coś.
Przygoda z Windows Mobile... | Mio A701 | Asus P526 | Asus P750  | HTC Touch PRO | HTC HD 2 ... będzie Windows Phone od HTC ;)

« Odpowiedź #156 dnia: Wrzesień 22, 2008, 10:49:26 »
Z tym że trzeba przypomnieć, że taki sms bez unicode na innym telefonie w miejscu polskich znaków będzie miał kwadraciki lub inne krzaczki także coś za coś.

no wlasnie :P jeden wielki znak zapytania :P

« Odpowiedź #157 dnia: Wrzesień 22, 2008, 12:36:55 »
Kurcze, męczę się już z godzinę i nie mogę zrobić update tego firmware :( ściągnąłem ze stronki Asusa oryginalny .zip z ASUS P750 firmware V6.8.0_PLK_PL00 only for Poland user, rozpakowałem, wrzuciłem na SD i po włożeniu karty uruchamiał się uploader, ale dostawałem komunikat, że brak pliku AsusP750.cap na \Storage Card. No to skopiowałem z karty SD \Storage Card2 wszystkie pliczki z archiwum .zip do \Storage Card. Po uruchomieniu uploadera zmieniło mi firmware w GPS, później ładnie zrobił upgrade Radia i uruchomił się FlashROM Update. No i po zdekodowaniu wsadu wywala komunikat Boot: Checksum error! Update fail! i się wiesza.... po miękkim resecie odpala się wszystko po staremu, ale za każdym razem podczas próby ponownego flashowania zatrzymuje się w tym samym miejscu :( próbowałem skopiować pliki z romem jeszcze raz do PDA, ale bez efektu. Co może być nie tak??? Miał ktoś taki problem??
Miałem to samo. Zrobiłem format karty SD do FAT (wcześniej miałem FAT32) i skopiowałem na nią pliki z sciągniętego ze strony Asusa zipa. I tym razem poszło bez najmniejszych problemów.

*

Offline Rybson

• **
  • 231
  • Sprzęt: HTC LEO, HTC ONE m8
« Odpowiedź #158 dnia: Wrzesień 22, 2008, 14:01:05 »
Mam pytanie nowy wm 6.1  w asus p 750 zainstalował się bez żadnych problemów. W sumie wszystko jest ok .tylko wcześniej w zakładce "status Asus" w zakładce Pamięć miałem dostęp do pamięci głównej-karty pamięci i pamięci "programowej" --pokazywało jakie programy działają w tle jak ich nie wyłączyłem!!! Teraz ta zakładka jest nieaktywna( puste pole)

czy tak ma to wyglądać po zmianie na wm 6.1
Rybson

« Odpowiedź #159 dnia: Wrzesień 22, 2008, 14:11:44 »
Tak :P teraz masz osobno Manadżer zadań :P znajdziesz go w programach ;]

*

Offline Rybson

• **
  • 231
« Odpowiedź #160 dnia: Wrzesień 22, 2008, 14:44:50 »
dzięki !
Rybson

*

Offline boryskonin

• 37
  • Sprzęt: ASUS P750 i P527
« Odpowiedź #161 dnia: Wrzesień 22, 2008, 19:58:13 »
dziś pojawił się dziwny problem ->przy włączniu urządzenia i wpisaniu PINu wyskakuje błąd "Wystąpił błąd z device.exe" hmmmm jeżeli nie wpisze PINu tylko anuluje to błąd nie wyskakuje..... wiecie co się dzieje??

*

Offline Rybson

• **
  • 231
« Odpowiedź #162 dnia: Wrzesień 22, 2008, 20:07:07 »
w WM 6.1  Word Card Mobile jest w każdym języku tylko nie w NASZYM.

czy jest możliwośc zmiany???
Rybson

« Odpowiedź #163 dnia: Wrzesień 22, 2008, 22:52:40 »
Witam!
Jestem nowy na forum jednak czytałem je od sierpnia, bo wtedy kupiłem swojego P750 ale w wersji angielskie  :(. Jednak nie było tak źle jak się dowiedziałem że we wrześniu będzie pl update. Nie zgadzał się region z tym WM 6.0. Postanowiłem więc wgrywać nowy ROM omijając region. Moje podjęte działania  :)

1. Przekonwertowałem AsusP750 ROMtoolem plik AsusP750.cap do PegasusP.nb0 (zero!!!)(z update wm 6.1)
2. W AS wyłączyłem połączenie USB i wcisnąłem dyktafon+włącznik do góry i reset -> uruchomił mi się program Asus Rom update flashing czy jakoś tak  :P.
3. Za pomocą TC i USBLoadera wpisałem w lini komend (tam na dole totala)ścieżkę D:\... USBLoader.exe PegasusP.nb0 i przez mniej niż sekundę pojawiła się konsola windowsowa i znikłą -> Pasek w tym całym Asus ROMupdaterze nawet nie drgnął (cały czas status "waitning" i że usb cable connected). Postanowiłem zrobić to za pomocą Wiersza poleceń (konsolo windowsowej) tak jak napisane w readme było. Także nic nie zrobiło ale wyświetliło coś tam o modelu procka asusa i 10 linijek "trying cośtam cośtam", a na końcu error ( nie był to error z checksum jak było w poprzednich postach) -> mogę zrobić zdjęcie tego ale to jutro. Pasek postępu też nic a nic się nie ruszył.

Drugim sposobem wgrywania ROM`u było przez kartę pamięci. Wgrałem PegasusP.nb0 na kartę i wszystkie oryginalne pliki z update WM 6.1. Wcisnąłem dyktafon+joystick w dół ( próbowałem też w górę)+włącznik w górę i reset. Wyświetlił też się ten cały Asus od flashingu  :) tylko że miał status Downloading from SD (ja mam SDHC i jak dobrze rozumiem, żeby wgrać rom przez  kartę muszę skołować sobie MicroSD kartę bo na MicroSDHC jak widać nic się nie działo, progress nie szedł  :( ).

Proszę Was o pomoc jak mogę wgrać ROMa przez kabel USB. I czy wgranie PegasusP.nb0 na kartę MicroSD i włączenie update`u drugim sposobem sprawi, że napewno będzie się wgrywał WM 6.1 (potem muszę jeszcze raz uruchomić update żeby wgrał/ zaktualizował mi radio itp.)

Czekam na posty  :smile:

« Odpowiedź #164 dnia: Wrzesień 22, 2008, 23:11:43 »
ja tez nie jestem jakiś super w tych sprawach, ale :P
Jak skołujesz zwykła karte SD (nie HC) to wgrywasz na nia orginalnego upa Asusa :) i po resecie pójdzie ;] bez dodatkowych ingerencji :)
Nie mam bladego pojecia czemu nie idzie Ci przez USB? (Ja tez kupilem na początku sierpnia i przez usb poszlo az miło:) ) nie wiem ile czekałeś ale u mnie trwało to z 10 minut może ? Może wystarczyło poczekać :D

« Odpowiedź #165 dnia: Wrzesień 22, 2008, 23:26:29 »
Nie idzie bo brak wykrytych urzadzen na USB co sygnalizuje komunikat z Usbloadera. Sprawdz jak wylaczysz activesync-a i podlaczysz tel (z ekranem do wgrywania rom-ow (dyktafon+joy w gore+reset)) czy wykrywa ci w menadzerze urzadzen nowe urzadzenie jezeli nie sprobuj restet kompa/ zmiania sterownikow jak podlaczysz tel pod kompa czy zmienia sie na ekranie ze urzadzenie zostalo podlaczone? Na 100% wina sterownikow do USB (ActiveSync-a) 

*

Offline martinii

• *
  • 56
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S3
« Odpowiedź #166 dnia: Wrzesień 23, 2008, 11:32:28 »
Do wszystkich: Najłatwiej zainstalować WM 6.1 za pomocą karty microSD, tak jak pisze w załączonej instrukcji :ok:
UWAGA: karta SD musi być do 2GB (FAT) i nie może to być SDHC  :)
Nie warto kombinować z bootloaderem....
Po zainstalowaniu jest t9 PL jak również po usunięciu nie potrzebnych procesów w windows/autostart  mam 29 MB pamięci wolnej, oczywiście nie mam jeszcze żadnych zainstalowanych programów....
Mam nadzieję że informacje tu zawarte pomogły nie którym użytkownikom:)
Pozdrawiam   B)
pdaclub.pl

« Odpowiedź #167 dnia: Wrzesień 23, 2008, 14:59:13 »
znalazłem gdzie4ś kartę nokia MicroSD 256 mb ;) zaraz będę próbował wgrywać. A Active Sync jest stary więc może to tego wina. Spróbujmy pierwiej z SD  :P.

EDIT: JUPIII poszło przez SD ;) Jak miło zobaczyć polską konfigurację WM (przy pierwszym uruchomieniu). Teraz tylko oryginalnie zainstalować WM 6.1 żeby stery się zaktualizowały
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2008, 15:36:01 wysłana przez Tim3k5 »

*

Offline Pułkownik

• *
  • 61
  • Sprzęt: AsusP750 AM3,4,5, iGo
« Odpowiedź #168 dnia: Wrzesień 23, 2008, 16:29:51 »
CIACH
UWAGA: karta SD musi być do 2GB (FAT)
CIACH
Nieprawda! Wcale nie musi być 2Gb! Osobiście robiłem na 512Mb. Co do FATa to prawda.

« Odpowiedź #169 dnia: Wrzesień 23, 2008, 16:40:50 »
CIACH
CIACH
Nieprawda! Wcale nie musi być 2Gb! Osobiście robiłem na 512Mb. Co do FATa to prawda.

Stary czytaj z zrozumieniem :P jest napisane że do jeszcze raz napiszę " DO " 2GB :P

« Odpowiedź #170 dnia: Wrzesień 23, 2008, 19:30:47 »
JA tam na 256 zrobiłem  :P  Widzę że usunęli już Asus Launchera. Zostaje tylko zakładka programy i Eksplorator plików  :-?

*

Offline martinii

• *
  • 56
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S3
« Odpowiedź #171 dnia: Wrzesień 23, 2008, 19:38:17 »
CIACH
CIACH

Stary czytaj z zrozumieniem :P jest napisane że do jeszcze raz napiszę " DO " 2GB :P

Dobrze że go uświadomiłeś bo chciałem już mu pojechać po ambicji :) :ok:
Czytać ze zrozumieniem to dla niektórych naprawdę trudna sprawa...

A tak na marginesie to ciekawe czy będzie też aktualizacja do WM 7, jak myślicie ???
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2008, 19:41:15 wysłana przez martinii »
pdaclub.pl

*

Offline err1911

• 30
  • Sprzęt: Navroad Leeo ST
« Odpowiedź #172 dnia: Wrzesień 23, 2008, 20:42:34 »
Czy ktoś może wie jak wgać ROM sorga bez ActivSynca bo on działa tylko na XP a ja mam vistę i do połączenia nie potrzebuję dodatkowego oprogramowania.

« Odpowiedź #173 dnia: Wrzesień 23, 2008, 22:37:47 »

Dobrze że go uświadomiłeś bo chciałem już mu pojechać po ambicji :) :ok:
Czytać ze zrozumieniem to dla niektórych naprawdę trudna sprawa...

A tak na marginesie to ciekawe czy będzie też aktualizacja do WM 7, jak myślicie ???

Nie ma za co :) cała przyjemność po mojej stronie :P zdaje mi się że będzie :P skoro zrobili z WM5 do WM6 :) tylko może być ciężko u nas z tymi 65MB  :|

« Odpowiedź #174 dnia: Wrzesień 23, 2008, 22:58:34 »
Dla tych co maja Asusy nie z Polski i/lub aktualnie posiadajace inny niz PL system i nie chcace bujac sie z UsbLoaderem:
1. sciagamy oryginalny ROM ze strony Asusa (PegasusP_20080828_V6_8_0_PLK_02_V3_1_2_PL00.zip)
2. wypakowujemy plik AsusP750.cap
3. programem P750RomTool.exe konwertujemy plik .cap na .nb0 (P750RomTool.exe -d AsusP750.cap PegasusP.nb0)
4. wrzucamy PegasusP.nb0 na karte pamieci i wciskamy jednoczesnie - przycisk dyktafonu, joystick w dol, przelacznik zasilania do gory, po czym rysikiem robimy soft reset (nie puszczajac klawiszy) - pojawi sie bootloader (w trybie force) i wgra nam ROM
5. tak wgrany rom nie ma ExtRom'a (czyli nie ma t9 itp), nie wgra nam tez firmware'u do radia i gps'u, ale teraz mozna wgrac ROM normalnie wg instrukcji i ta operacja dogra nam cala reszte nie krzyczac o niezgodnosci regionow itp.
Jeszcze nigdy nie użyłem tylu przekleństw, co przy próbie naciśnięcia - "przycisk dyktafonu, joystick w dol, przelacznik zasilania do gory, po czym rysikiem robimy soft reset"... :mad:
Nie muszę chyba tłumaczyć, że dupa i się nie da... :evil:
Niech ktoś po ludzku wytłumaczy, jak to do ciężkiej nędzy zainstalować - mam WM 6.0 EN i chcę zainstalować 6.1 PL. Powyższy sposób mogę sobie tylko o kant tyłka potrzaskać... :|

« Odpowiedź #175 dnia: Wrzesień 23, 2008, 23:14:57 »
@Undercover zdaje się że masz to samo co ja  :P ale to naprawdę nie jest trudne.

1. Musisz mieć kartę MicroSD (NIE SDHC) -> jak masz nokie w domu to powinna mieć microsd -> ja tak zrobiłem  :D
2. Konwertujesz plik AsusP750.cap w total commanderze wklejając w lini komend (jak jesteś w folderze z tymi plikami czyli AsusP750.cap (70 pare mb ma) i P750ROMTOOL)    P750RomTool.exe -d AsusP750.cap PegasusP.nb0    i powstanie ci plik PegasusP.nb0.
3. Wgrywasz ns microSD PegasusP.nb0 i najlepiej odrazu oryginalne wszystkie pliki które ściągnąłeś ze strony asusa ( żeby po zrobieniu updatu odrazu powgrywały się nowe stery (bodajże będziesz miał dwa razy reset asusa)
4. przy włączonym asusie cisniesz jednocześnie dyktafon + joy w dół + power góra i rysikiem w zębach przyciskasz na 1 sek. reset (po puszczeniu trzymaj pozostałe przyciski aż nie uruchomi się program do update).
5. Zaczyna sie instalacja   B)

To chyba wszystko jak jakieś pytania to pisać.

P.S Pamiętaj o podłączeniu zasilania przed robieniem updatu (wyświetli ci się komunikat)

*

Offline brand

• **
  • 129
    • http://berzerk.pl
  • Sprzęt: asus p750 | eten x500 - juz nigdy wiecej etena | mda compact 2 - bez gsm | AM 5.0.7
« Odpowiedź #176 dnia: Wrzesień 24, 2008, 09:31:52 »
Tzn nie potrafisz nacisnac?

Rysik w zeby, asus bokiem na ktorym jest reset do ciebie i jedziesz:
1. palec prawy wskazujacy na voice dial
2. prawym kciukiem power do gory
3. lewym kciukiem aparat
4. i teraz rysikiem w zebach celujesz w dziurke od resetu i bingo :D

« Odpowiedź #177 dnia: Wrzesień 24, 2008, 10:35:47 »
Dzięki za instrukcję.
Ale i tak nie umiem przekonwertować tego pliku: (Sorry za te durne kolory, zapomniałem zmienić... :mrgreen:)

Nie wiem co jest nie tak - nazwy plików się zgadzają, ale "System nie może wykonać określonego programu...  :|

A co do tego resetowania:
DLACZEGO NIKT WCZEŚNIEJ NIE NAPISAł, ŻE TE PRZYCISKI TRZEBA CAŁY CZAS TRZYMAĆ WCIŚNIĘTE (PO ZRESETOWANIU)?!?!?! :mad:
(Swoją drogą, jak bym dorwał tego, kto wymyślił taki sposób to bym go za jaja powiesił i do końca życia kazał tą kombinację wciskać dwoma palcami...
A ja chyba 50 razy próbowałem resetować w ten sposób: puszczałem te przyciski po resecie i za każdym razem tak samo, czyli dupa!
Jedyny efekt był taki, że data się ustawiała na 01.11.2007 i godzinę 0:00... :S

No teraz się udało uruchomić FlashROM update (a ja już chciałem telefon do pieca wrzucić...), ale i tak nic nie mogę zrobić

Aha i jescze jedno - Radio już uaktualniłem wcześniej do 4.6.8:

A - i dlaczego jedni każą joy do góry, inni w dół, a teraz brand jeszcze każe zamiast joy'a aparat wcisnąć?

@down
No właśnie - jak by było tutaj jakieś porządne F.A.Q. to by nie było tylu problemów, ani niepotrzebnej dyskusji... :-|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 11:01:36 wysłana przez Undercover »

*

Offline saverock

• 28
  • Sprzęt: Asus P750
« Odpowiedź #178 dnia: Wrzesień 24, 2008, 10:49:45 »
Proponuje zeby ktos krok po kroku zrobil instrukcje updatu po kablu i z karty SD lopatologicznie krok po kroku bo te pytania nigdy sie nie skoncza, moze Ty alex cos z tym zrobisz ;)

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #179 dnia: Wrzesień 24, 2008, 11:26:44 »
Opis, żeby nie było już problemów z wchodzeniem w rózne tryby flashowania P750:

1) Twardy reset

Naciskamy dzojstik do góry i trzymając w takim położeniu naciskamy krótko rysikiem reset. Trzymamy dzosjtik do momentu pojawienia się ekranu z wyborem zielonej i czerwonej słuchawki.

2) Wejście w Bootloader dla zmiany ROMa przez USB

Naciskamy klawisz dyktafonu (na boku obudowy, najwyższy z lewej strony) i trzymając go w takiej pozycji naciskamy klawisz wyłącznika w górę. Trzymając oba klawisze naciskamy krótko rysikiem reset. Trzymamy wciśnięte klawisze do momentu pojawienia się ekranu bootloadera.

3) Wejście w tryb bootloadera dla wrzucenia pliku ASUSP750.cap (standardowy plik ROM Asusa bez konwersji)

sekwencja jak w punkcie (2), tylko dodatkowo wciskamy dzojstik w górę.

4) Wejście w tryb bootloadera dla wrzucenia pliku PegasusP.nb0 (plik ROM gotowany lub przekonwertowany plik *.cap)

sekwencja jak w punkcie (2), tylko dodatkowo wciskamy dzojstik w dół.

UWAGA 1, w modelu P750 nie jest wymagane odblokowywanie języków i regionów, aby wrzucić inny język, wystarczy najpierw wgrać przekonwertowany plik cap na nbo i następnie mozna wrzucić standardowy soft z karty pamięci ze wszystkimi dodatkami Asusa (T9 i inne).

UWAGA 2, należy używać kart SD do 2GB z systemem plików FAT (FAT16). Większe karty niekoniecznie muszą zostać obsłużone, można próbować, formatując je FATEM16 (w przypadku karty 4GB otrzymamy wtedy kartę 2GB).

Do konwersji plików cap na nbo używamy programu P750ROMTool, program działa z linii poleceń:

P750RomTool.exe -d AsusP750.cap ROMPegasus.NB0
Do wrzucania plików przez USB programu USBLoader. Przed wrzuceniem należy (winXP) odłączyć połączenie USB w programie ActiveSync.

Programy poniżej:

USB Loader
P750 ROM Tool
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 11:40:59 wysłana przez sp4ubw »