P750 i nowy FIRMWARE z WM 6.1 ?

• 208 Odpowiedzi
  • 37322 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline saverock

• 28
  • Sprzęt: Asus P750
Odp: P750 i nowy FIRMWARE z WM 6.1 ?
« Odpowiedź #90 dnia: Wrzesień 19, 2008, 00:26:40 »
 :ok: Wreszcie jest !!! Hurrra juz zassysam :D A dla scislosci niezasmiecajcie postami tego watku ze komus sorg spitolil aktualizacje na wm 6.1 lepiej piszcie o wrazeniach z instalacji nowego softu jakis screen by sie zdal :) A i prosilbym o male info jak zrobic aktualizacje z kompa przez kabelek krok po kroku:) bo nie mam karty 2GB albo mniejszej.  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 00:28:26 wysłana przez saverock »

*

Offline szqudii

• **
  • 181
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #91 dnia: Wrzesień 19, 2008, 00:29:17 »
Kurde to jak to jest kupuje ktos w Polsce ten telefon bo ma T9 po jakimś czasie wychodzi aktualizacja dla telefonu ale T9 już nie ma.... to chociaż powinni dać stary rom żeby można było wrócić na stary, dla mnie ten rom bez T9 jest do niczego i jak nic się nie wyniknie to wracam na sorga z którego byłem zadowolony i miałem chociaż ABC do wpisywania jak kiedy w telefonach...
Ciekawe czy idzie dograć t9 angielski żeby móc chociaż korzystać z trybu ABC bo klawiatura numeryczna akurat mi się nie przyda podczas pisania email czy sms...

A w innych językach np eng itd też nie ma t9?
Przygoda z Windows Mobile... | Mio A701 | Asus P526 | Asus P750  | HTC Touch PRO | HTC HD 2 ... będzie Windows Phone od HTC ;)

*

Offline Davegadget

• *
  • 64
  • Sprzęt: HTC TP2->Motorola Defy
« Odpowiedź #92 dnia: Wrzesień 19, 2008, 00:32:38 »
Hehe, no to włączasz latarkę :P

Wyłącz to sobie w Ustawieniach Klawiszy.

Wgranie nowego WM 6.1 PL, najprościej zrobić rzeczywiście konwertując plik na NBO i wrzucjąc USB Loaderem. Żeby było łatwiej to za kilka minut to zrobię i wrzucę na RapidShare.

A wrzucanie przez USB Loader odbywa sięz linii poleceń:

USBLoader exe Pegasus.nbo

Napisane: Wrzesień 18, 2008, 22:30:37
Spakowałem oryginalny soft, w zipie jest USBLoader i plik Pegasus.nbo, który jest plikiem nowego WM 6.1, przeznaczonym dla USBLoadera.

UWAGA, konwersja powinna być poprawna, ale nie daję żadnej gwarancji, że plik będzie działał poprawnie. Jeśli zdecydujesz się na jego użycie, robisz to na własną odpowiedzialność.

http://rapidshare.com/files/146419115/PegasusP_20080828_V6_8_0_PLK_02_V3_1_2_PL00.zip

Działa! Wielkie dzieki Asus obedzie bez w wizyty w serwisie !
Ewolucja: Compaq 3130->Mio P550->Asus A636N->Asus A696->Asus P750->Asus P565->HTC TP2->Motorola Defy (Microsoft zabil  WM Mobile)

*

Offline saverock

• 28
« Odpowiedź #93 dnia: Wrzesień 19, 2008, 00:34:16 »
T9 mi nie potrzbny ale reszta powinna byc ok. Dajcie jakas rozpiske plusow i minusow :D tej aktualizacji

*

Offline szqudii

• **
  • 181
« Odpowiedź #94 dnia: Wrzesień 19, 2008, 00:35:07 »
Ciekawe że przyszedł do mnie sms od numeru +48..... a na karcie mam ten numer zapisany w kontaktach ale bez +48 i jakoś nie wyświetla mi nazwy w wiadomościach...
włącza się szybko, chodzi szybko, aplikacje standardowe, ale co z tego jeśli nie działa T9? ja tylko na to czekałem... 
Przygoda z Windows Mobile... | Mio A701 | Asus P526 | Asus P750  | HTC Touch PRO | HTC HD 2 ... będzie Windows Phone od HTC ;)

*

Offline saverock

• 28
« Odpowiedź #95 dnia: Wrzesień 19, 2008, 00:38:45 »
Jak wyglada zapotrzebowanie na pamiec?? zrzera wiecej czy mniej z tych ubogich 64 MB??

I czy mozna zrobi update z pamieci tel a nie z karty pamieci??
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 00:40:53 wysłana przez saverock »

*

Offline szqudii

• **
  • 181
« Odpowiedź #96 dnia: Wrzesień 19, 2008, 00:48:11 »
Po włączeniu jest nieco ponad 25MB wolnej ale już po niedługim bawieniu się zostaje około 22 - 20.
Na drugie pytanie nie odpowiem bo nie wiem.

« Odpowiedź #97 dnia: Wrzesień 19, 2008, 01:21:46 »
T9 jest i działa normalnie :D

« Odpowiedź #98 dnia: Wrzesień 19, 2008, 01:54:08 »
Hehe, no to włączasz latarkę :P

Wyłącz to sobie w Ustawieniach Klawiszy.

Wgranie nowego WM 6.1 PL, najprościej zrobić rzeczywiście konwertując plik na NBO i wrzucjąc USB Loaderem. Żeby było łatwiej to za kilka minut to zrobię i wrzucę na RapidShare.

A wrzucanie przez USB Loader odbywa sięz linii poleceń:

USBLoader exe Pegasus.nbo

Napisane: Wrzesień 18, 2008, 22:30:37
Spakowałem oryginalny soft, w zipie jest USBLoader i plik Pegasus.nbo, który jest plikiem nowego WM 6.1, przeznaczonym dla USBLoadera.

UWAGA, konwersja powinna być poprawna, ale nie daję żadnej gwarancji, że plik będzie działał poprawnie. Jeśli zdecydujesz się na jego użycie, robisz to na własną odpowiedzialność.

http://rapidshare.com/files/146419115/PegasusP_20080828_V6_8_0_PLK_02_V3_1_2_PL00.zip

Jakoś mi to nie idzie, może coś źle robię ale w readme napisałeś "głośność do góry, włącznik zasilania do góry i jednocześnie rysikiem reset" i powinien odpalać się bootloader. Mnie po tej kombinacji odpala się normalnie kom i nie ma bootloadera. BL odpala się u mnie po kombinacji : przycisk dyktafonu, głośność do góry + reset, ale zaraz po odpaleniu Bootloadera wyskakuje komunikat z prośbą o włożenie karty microSD. Jak wkładam kartę to wyskakuje komunikat że nie może znaleźć pliku PegasusP.nb0 ...nie wiem czy ja coś źle robię czy coś jest nie tak ?
Napisane: Wrzesień 19, 2008, 01:40:31

Edit:Ok udało mi się w końcu zainstalować polskiego romka :D uffff. Podgrałem na kartę plik z uploadu Jaro666 zmieniłem nazwę na PegasusP.nb0  (ZERO) i instalacja powiodła się, później już jako po maśle, oryginalne pliki ze strony asusa i aktualizacja...

T9 u mnie działa. Wszystko jest ok.
Uff...przepraszam za zamieszanie.

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #99 dnia: Wrzesień 19, 2008, 02:40:38 »
Mam wyłącznie kartę 4GB SDHC. Zrobię ten upgrade czy nie?

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #100 dnia: Wrzesień 19, 2008, 05:41:58 »
Ludziska przeciez napisalem pare postow wyzej jak zaktualizowac USBloaderem przez Total commandera po kablu (musi byc rozszerzenie .nbo) lub z lini komend jak opisal sp4ubw. Zciagnijcie pliki  z rapida ktore zamiescil sp4ubw i naprzod, karta nie potrzebna.
Z karty 4 GB nie pojdzie,max 2 GB i nie HC,tak zalecal instalowanie romkow serwis.
@Zaskoor te zywce musialy byc chyba przeterminowane ?  :mrgreen:

Uwaga !
sp4ubw sie troche pomylil z opisem wejscia do bootloadera,nie glosnosc do gory tylko przytrzymac przycisk dyktafonu i power do gory + reset.Puscic reset trzymajac pozostale przyciski czekac na boota.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 05:55:02 wysłana przez alexjaslo »
Pozdro

*

Offline brand

• **
  • 129
    • http://berzerk.pl
  • Sprzęt: asus p750 | eten x500 - juz nigdy wiecej etena | mda compact 2 - bez gsm | AM 5.0.7
« Odpowiedź #101 dnia: Wrzesień 19, 2008, 06:11:56 »
Nie rozumiem z czym problem. Ja wrzuciłem polski 6.1 na 0.22 sorga bez zadnych zmian i bez usb loadera jeszcze wczoraj i wszystko smiga.

*

Offline Tomalix

• 16
« Odpowiedź #102 dnia: Wrzesień 19, 2008, 08:12:22 »
T9 jest i działa normalnie :D

Potwierdzam u mnie T9 też jest i działa tak jak na 6.0.

*

Offline szqudii

• **
  • 181
« Odpowiedź #103 dnia: Wrzesień 19, 2008, 08:40:31 »
Zwracam honor firmie asus i przepraszam kolegów za wprowadzenie w błąd!
Otóż zainstalowałem nb0 i po tym nie było ani t9 ani kilku innych rzeczy, ale od rana się wkurzyłem, skopiowałem oryginalne pliki z aktualizacją romu na kartę SD i zainstalowałem od nowa rom i po restarcie pojawiła się automatyczna instalacja pakietów i zainstalował się i T9 i ustawienia sieci i blokada połączeń :)
Teraz bez nerwów mogę protestować i jedyne co napisze to że jest naprawdę szybki, ciekawe co będzie po zainstalowaniu wszystkich moich programów.

*

Offline Davegadget

• *
  • 64
« Odpowiedź #104 dnia: Wrzesień 19, 2008, 08:45:03 »
Ja wgrywalem obraz Wm 6.1 udostepniony w linku powyzej . T9 dziala jak w starszej wesji. Nie dziala sygestia wyrazow ...tutaj niestety nic nie zrobili w tym temacie a szkoda bno wlasnie na sugestii bardzo mi zalezalo. Nie wiem czemu Taiwany tego nie dali skoro i w asus a69 i A636N  ta dla mnie bardzo uzyteczna opcja dzialala.
Jesli chodzi o moje pierwsze spostrzezenia dotyczace nowej Windy to generlanie w programach jest dodatkowo menadzer zadan i sim manager. Jak ktos wczesniej napisal wywalili Asus launcher na tym miejscu jest wejscie do telefonu ( czyli to co sie uzyskuje po wcisnieciu zielonej sluchawki). W  zakladce ustawienia ->polaczenia jest tez "rejestracja w domenie" umozliwajacym lacznosc urzadzenia z zasobami firmy.
Ilosc pamieci RAm- 25,4MB . ROM-145MB
Czy szybszy i stabilniejszy ...na razie za wczesnie zeby cos zauwazyc...moge tylko powiedziec ze od 12 h mi sie nie zawiesil ;)
Ewolucja: Compaq 3130->Mio P550->Asus A636N->Asus A696->Asus P750->Asus P565->HTC TP2->Motorola Defy (Microsoft zabil  WM Mobile)

*

Offline mrblur

• 43
    • Strona domowa
  • Sprzęt: Asus P750 -> HTC Vision/G2
« Odpowiedź #105 dnia: Wrzesień 19, 2008, 08:48:04 »
Dziwne, u mnie po pierwszym starcie i zalogowaniu do sieci było 28.56MB pamięci, w kwestii T9 poprawili zasadniczo jedną rzecz - po wciśnięciu "Dodać słowo?" w końcu (!) pojawia mi się pole tekstowe do dodania słowa :]

Pozdro wszystkim użyszkodnikom WM6.1!

« Odpowiedź #106 dnia: Wrzesień 19, 2008, 09:22:42 »
Kurcze, męczę się już z godzinę i nie mogę zrobić update tego firmware :( ściągnąłem ze stronki Asusa oryginalny .zip z ASUS P750 firmware V6.8.0_PLK_PL00 only for Poland user, rozpakowałem, wrzuciłem na SD i po włożeniu karty uruchamiał się uploader, ale dostawałem komunikat, że brak pliku AsusP750.cap na \Storage Card. No to skopiowałem z karty SD \Storage Card2 wszystkie pliczki z archiwum .zip do \Storage Card. Po uruchomieniu uploadera zmieniło mi firmware w GPS, później ładnie zrobił upgrade Radia i uruchomił się FlashROM Update. No i po zdekodowaniu wsadu wywala komunikat Boot: Checksum error! Update fail! i się wiesza.... po miękkim resecie odpala się wszystko po staremu, ale za każdym razem podczas próby ponownego flashowania zatrzymuje się w tym samym miejscu :( próbowałem skopiować pliki z romem jeszcze raz do PDA, ale bez efektu. Co może być nie tak??? Miał ktoś taki problem??

*

Offline Davegadget

• *
  • 64
« Odpowiedź #107 dnia: Wrzesień 19, 2008, 09:30:51 »
jak zobaczysz wczesniejsze posty to bedzie widzial ze ja mialem ten sam problem z tym ze mi sie juz winda nie uruchamiala. Znajdz informacje pare postow powyzej informacje jak wgrac obraz (jest podany w linku na sharereactor) urzywajac usb loadera laduje sie wszytsko az milo.

*

Offline boryskonin

• 37
  • Sprzęt: ASUS P750 i P527
« Odpowiedź #108 dnia: Wrzesień 19, 2008, 09:54:17 »
6.1 jest OK
Chodzi dużo szybciej, T9 działa i w końcu można dodawać nowe słowa do jego słownika, poprawiona nieco obsługa wiadomości -inaczej są wyświetlane mi to bardziej odpowiada niż poprzednio. Szkoda tylko że przenieśli informacje o pamięci RAM do osobnego Menadżera zadań.... niestety pamięć jak uciekała tak ucieka mi dalej -Wgrane pare dodatków i pracuje z 18,2 MB pamięci wolnej....

*

Offline Davegadget

• *
  • 64
« Odpowiedź #109 dnia: Wrzesień 19, 2008, 12:10:46 »
ja zauwazylem jak i moji przedmowcy zdecydowanie szybsza prace systemu. Po wgraniu spb shell i spb pocket plus  pozostaje 18.31MB. Za to zauwazylem jedna rzecz ...testujac oprogramowanie  mialem odpalonych w tle 15programow i pamieci pozostalo 14,5MB co wydaje mi sie dobrym rezultatem. Wiaodmo nowy ROM dodatkej kosci pamieci nie dolutowal :) ( a szkoda) ale i tak wszytsko chodzi szybko. Zmiana trybu wysiwtlacza z pionowego na poziomy odbywa sie blyskawicznie z tymi samymi pluginami ktore mialem na starszej wersji ROMu.
Z dodatkowych zmian ktore zauwazylem to trybie telefon przy ksiazce telefonicznej pojawiaja sie strzalki (prawa/lewa ) do zmiany podgladu na telefon , komorke , sms  czy email.
Pojawila sie tez ikonka "E" informujaca pewnie o wykrywaniu EDGE. Wczesniej bylo tylko G i 3G . Nie wiem czy zastapila ona znaczek G czy moze jednak zmienia sie z E na G w momencie wykrywania tylko sygnalu GPRS.
Kolejna porpawka ktora zauwazylem to wreszcie skonczyly sie problemy z nieodebranymi polaczeniami ktore wyskakiwaly kiedy odbieralem polaczenie. Wtedy w okolo 20% przypadkow w momencie odbierania rozmowy dostawallem komunikat o nieodebranej rozmowie - numer nieznany. Bylo to wkurzajace ale sie przyzwyczailem . teraz wreszcie tego problemu nie ma.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 15:43:21 wysłana przez Davegadget »

*

Offline mrblur

• 43
    • Strona domowa
  • Sprzęt: Asus P750 -> HTC Vision/G2
« Odpowiedź #110 dnia: Wrzesień 19, 2008, 12:15:24 »
CBS-a Ci na Edge wymienili, stara wersja softu w zasięgu EDGE też pokazywała "E" ;P

*

Offline Davegadget

• *
  • 64
« Odpowiedź #111 dnia: Wrzesień 19, 2008, 12:55:34 »
CBS-a Ci na Edge wymienili, stara wersja softu w zasięgu EDGE też pokazywała "E" ;P
Dziwne . Pierwszy raz zobaczylem"E" dzis rano wiec nie sadze ze to przypadek. Mam telefon od ponad pol roku u uzywalem telefonu w roznych miejscach , zauwazylbym gdyby bylo inaczej. wyswietlao sie tylko G lub 3G oraz H. Nigdy E.Wiem ze zasiego Egde byl bo u kolegi w tym samym miejscu na Mio 702 E sie wyswietlalo.Nie wiem moze po zmianie firmware radia cos zaskoczylo.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 12:58:48 wysłana przez Davegadget »

*

Offline szqudii

• **
  • 181
« Odpowiedź #112 dnia: Wrzesień 19, 2008, 12:59:33 »
A ja na sorgu miałem częściej 3G i E a teraz mam prawie cały czas G chyba że wyjdę na dwór to mam od razu 3G co mnie bardzo dziwi, bo tu gdzie siedzę miałem zawsze minimum E a teraz cały czas G...
Wszystko mi na razie działa, problemy mam jedynie z AM bo znowu jak nie licencja to nie widzi mapy a jak widzi to się wiesza i muszę 4 GB plików skopiować na kompa żeby zrobić format.... AM porażka...

*

Offline mabus

• **
  • 115
  • Sprzęt: ASUS p750 > HTC HD2 > Samsung Galaxy Note
« Odpowiedź #113 dnia: Wrzesień 19, 2008, 14:50:49 »
ciekawe wiec kiedy asus zrobi update t9 z pl dla wm 6.1 :(

t9 pl jest w wm 6.1pl. u mnie wszystko działa jak należy. a co ważniejsze działa tez w aplikacjach w których nie działał razem z wm 6.0 tzn można już przy pomocy t9 wpisywać tekst w polach np. w internet explorerze, mdict itp.
denerwuje mnie tylko ten widok sms ale to się zmieni.

*

Offline szqudii

• **
  • 181
« Odpowiedź #114 dnia: Wrzesień 19, 2008, 18:24:28 »
Opera 9.5 beta działa bardzo dobrze nie pojawia się komunikat o braku pamięci co nagminnie występowało przy VGA, ale coś za coś tzn. strata jakości wyświetlanych stron.
Za to bardzo irytujące jest to że T9 nie działa w operze i zanim się przełączy na klawiaturę ekranową i coś napisze to można osiwieć.
Po dłuższych bojach z AM w końcu się wgrała poprawnie, z AM już nie pierwszy raz po zmianie romu mam problem, jedno szczęście że nie musiałem prosić o odblokowanie licencji.
Wszystkie aplikacje chodzą bardzo szybko, aparat jak aparat chodzi sprawnie jak na telefon to robi całkiem przyzwoite zdjęcia i kręci filmy 320x240.
AM jeszcze nie testowałem ale podejrzewam że będzie chodziła szybko i sprawnie, w końcu wcześniej na VGA miałem 15 MB wolnej pamięci i chodziła dobrze nawet bardzo a teraz mam 25 MB.

W sorgu miałem fajną aplikację XOPTIONS ale nie mogę jej nigdzie znaleźć, bardzo prosta aplikacja z kilkoma fajnymi funkcjami, wie ktoś może skąd można ją pobrać?
i jeszcze jedno pytanko w sorgu był jeszcze taki program do zmiany funkcji prawie wszystkich przycisków, było nawet można zaprogramować przycisk aparatu jako lekkie wciśnięcie i mocne (tzn. do końca) i długie i krótkie, nie pamiętam nawet jak się ten program nazywał więc jeśli by ktoś dał znać byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.

*

Offline s7h

• 5
  • Sprzęt: P750
« Odpowiedź #115 dnia: Wrzesień 19, 2008, 19:50:28 »
Dla tych co maja Asusy nie z Polski i/lub aktualnie posiadajace inny niz PL system i nie chcace bujac sie z UsbLoaderem:
1. sciagamy oryginalny ROM ze strony Asusa (PegasusP_20080828_V6_8_0_PLK_02_V3_1_2_PL00.zip)
2. wypakowujemy plik AsusP750.cap
3. programem P750RomTool.exe konwertujemy plik .cap na .nb0 (P750RomTool.exe -d AsusP750.cap PegasusP.nb0)
4. wrzucamy PegasusP.nb0 na karte pamieci i wciskamy jednoczesnie - przycisk dyktafonu, joystick w dol, przelacznik zasilania do gory, po czym rysikiem robimy soft reset (nie puszczajac klawiszy) - pojawi sie bootloader (w trybie force) i wgra nam ROM
5. tak wgrany rom nie ma ExtRom'a (czyli nie ma t9 itp), nie wgra nam tez firmware'u do radia i gps'u, ale teraz mozna wgrac ROM normalnie wg instrukcji i ta operacja dogra nam cala reszte nie krzyczac o niezgodnosci regionow itp.

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #116 dnia: Wrzesień 19, 2008, 20:17:56 »

i jeszcze jedno pytanko w sorgu był jeszcze taki program do zmiany funkcji prawie wszystkich przycisków, było nawet można zaprogramować przycisk aparatu jako lekkie wciśnięcie i mocne (tzn. do końca) i długie i krótkie, nie pamiętam nawet jak się ten program nazywał więc jeśli by ktoś dał znać byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.

AE Button Plus  http://rapidshare.com/files/146652941/AE.Button.Plus-v2.6.2b.rar

ale jest jeszcze potrzebna mala aplikacja obslugujaca klawisz kamerki Camera.key-jeszcze jej nie dorwalem.

@s7h b. trafne spostrzezenie i opis.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 20:19:36 wysłana przez alexjaslo »
Pozdro

*

Offline brand

• **
  • 129
  • Sprzęt: asus p750 | eten x500 - juz nigdy wiecej etena | mda compact 2 - bez gsm | AM 5.0.7
« Odpowiedź #117 dnia: Wrzesień 19, 2008, 21:02:07 »
Jak pisalem w innym watku: nie trzeba konwertowac nic! da sie na sorga wrzucic 6.1 pl

wylaczasz radio, na sd do 2gb wrzucasz rozpakowany z zipa rom i naciskasz jednoczesnie: voice dialer, power do gory, joystik do gory (a nie na dol jak przy plikach nb0) i wtedy naciskasz reset (da sie zrobic jak rysik trzyma sie w ustach zeby nacisnac reset) i wtedy wymuszasz wgranie org romu.

U mnie to zadziałało bezbłędnie.

« Odpowiedź #118 dnia: Wrzesień 19, 2008, 21:07:32 »
Ok, z sorga sie da, a z innego regionu bez przerabiania tez pojdzie ?

Pozdrawiam

*

Offline brand

• **
  • 129
« Odpowiedź #119 dnia: Wrzesień 19, 2008, 21:25:26 »
sproboj. nic nie ryzykujesz przeciez. najwyzej napisze ze nie da sie wgrac.