Nie laduje z samochodu ?!?!

• 13 Odpowiedzi
  • 3171 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nie laduje z samochodu ?!?!
« dnia: Maj 26, 2009, 22:04:08 »
witam

mam probem z ladowaniem w czasie jazdy samochodem

w czasie jazdy pracuje nawigacja + sluchawka BT asusik podlaczony do ladowarki samochodowej i niestety stan bateri bardzo wolno ale sie zmiejsza (na 30 minut to jakies 1-2 kreski stanu baterii). coprawda nie dysponuje ladowarka oryginalna bo padla z nieznanych przyczyn ale probowalem juz na uniwersalnej USB i teraz mam od jakiej nawigacji MIO ale to nie powinno miec wplywu na ladowanie.

dodam ze ze stacjonarnej laduje normalnie ale nie prubowalem z wlaczona nawigacja :)

z gory dzieki za jakakolwiek pomoc

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: Nie laduje z samochodu ?!?!
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 26, 2009, 22:05:17 »
powód - nieoryginalna ładowarka
niestety nieoryginalne nie raz niewystarczają  :(

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 26, 2009, 22:11:58 »
"kreski" baterii niewiele mowia zazwyczaj bo malo kto z tego korzysta :P

mozliwe, ze ladowarka daje zbyt maly prad...

*

Offline McROW

• *
  • 96
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1 PL, Motorola A1000
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 26, 2009, 22:29:07 »
zgadzam sie z kolegami, uzywalem na probe roznych ladowarek, po 2 godzinach uzywania GPSU na ladowarce ani jedna kreska do gory nie poszla tzn ani jeden procent hehee, a jak jeszcze mp3 doszlo to spadalo, no ale to zalezy od ladowarki. A na oryginalnej, uzywajac GPSU to nawet naladuje telefon :)

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 26, 2009, 22:32:46 »
kurcze polecialem wlasnie zobaczyc jaki prad ma na wyjsciu ta co uzywam i okazalo sie ze ma 5V / 1A (max)

a na stronie asusa podaja ze samochodowa ma 5V / 900 mah

wiec nie kumam

a tak inaczej
jak szybko wymienic ladowarke samochodowa w ramach gwarancji??

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 11, 2009, 11:42:57 »
kurcze polecialem wlasnie zobaczyc jaki prad ma na wyjsciu ta co uzywam i okazalo sie ze ma 5V / 1A (max)

a na stronie asusa podaja ze samochodowa ma 5V / 900 mah

wiec nie kumam

a tak inaczej
jak szybko wymienic ladowarke samochodowa w ramach gwarancji??

Nie musisz wymieniać ładowarki. Wystarczy we wtyczce mini usb (ta do Asuska) zewrzeć dwa środkowe piny, np grafitem z ołówka. Jednak lepiej rozciąć kabelek wzdłuż, sprawdzić jakie to kolorki i je zewrzeć, zlutować zaizolować. Miałem ten sam problem jak kupiłem sobie drugą ładowarkę do drugiego auta

PZDR

*

Offline kermitjr

• 298
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 11, 2009, 13:33:45 »
No i co to da?
iPhone 3G 8GB Black iOS 4.1
Asus P750
Mio MOOV 200

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 11, 2009, 15:06:41 »
bez zwarcia pinow asus pobiera max 500mah, a byc moze znacznie mniej. max 500mah daje komputerowe usb.
zwarcie pinow nr 2 i 3 we wtyczce to informacja dla asusa, ze moze sobie pobierac wiecej pradu. zwarcie musi byc na wtyczce, nie da sie zewrzec ktorychs kabelkow (kabelki sa 4 a pinow we wtyczce 5). ktore piny zewrzec - popatrz na oryginalna ladowarke stacjonarna, jest tam obrazeczek wyjasniajacy.

btw, tez poszukuje ladowarki ktora bedzie dzialac w samochodzie. dziala mi juz battery extender na paluszkach aa (trzeba bylo zewrzec piny), natomiast ladowarka, pewnie z powodu nieodpowiedniego napiecia/natezenia, nie dziala. oryginalna ladowarka z przesylka kosztuje w orice 100zl. uwazam ze to zdzierstwo, ale jak kto chce to moze sobie zakupic.

*

Offline kermitjr

• 298
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 11, 2009, 17:17:14 »
Dzięki za wyjaśnienie  :ok:
iPhone 3G 8GB Black iOS 4.1
Asus P750
Mio MOOV 200

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 11, 2009, 21:11:55 »
u mnie problem sie juz rozwiazal.

okazalo sie ze mojej reni jest dosc nietypowe gniazdo zapalniczki i trzeba mocniej docisnac ladowarke, ale to naprawde mocniej - teraz dziala firmowa ladowarka :)

ale mialem przez jakis czas od znajomego ladowarke od motoroli (taka z platikowym oczkiem swiecacym) i musze powiedziec ze bez problemu dawala rade w czasie gdy na urzadzeniu biegala navi i BT.

jesli ktos bedzie zainteresowany oznaczeniem ladowarki tej od motki to piszcie - podlece do znajomego i spisze

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 11, 2009, 23:03:53 »
ja prosze - o namiary lub nazwe po ktorej moznaby znalezc dawce na ladowarke do p750.

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 13, 2009, 13:36:38 »
ladowarka djaca rade przy naszym asusku

Motorola SPN5401A

10.8-33Vcc / 4,75-5,25Vcc

chyba starcza te oznaczenia

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 26, 2009, 23:23:49 »
Teraz chyba wiem dlaczego od pewnego czasu ładowarka samochodowa nie daje rady na moim P750. Czytając to co powyżej zastanowiłem się nad tym i wiem już czym może to być spowodowane. Przypadkowo podmieniłem oryginalną ładowarkę z ładowarką od modułu GPS, który kupiłem dla żony. Jutro to sprawdzę hihi. Myślałem, że samochodowa ładowarka usb to ładowarka usb, że wszystkie są takie same.

Dzięki za uświadomienie.

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 29, 2009, 21:14:59 »
zwarcie musi byc na wtyczce, nie da sie zewrzec ktorychs kabelkow (kabelki sa 4 a pinow we wtyczce 5)

Niekoniecznie. Ja w drugim aucie mam starą ładowarkę z MIO pod która przylutowałem kabelek USB-MiniUSB, oczywiście po odcięciu wtyczki USB. Wszystko hula jak trzeba.

PZDR
Maxx.