Zmiana softu na ktorys z przerobionych

• 18 Odpowiedzi
  • 2201 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zmiana softu na ktorys z przerobionych
« dnia: Maj 26, 2009, 02:13:00 »
witam koledzy :) jestem nowy, dopiero co kupilem telefonik i jest w nim pelen standard czyli najprawdopodobniej z tego co widze, jest to WM6.0 :]

chcialem zmienic sofcik na jakis nowszy, widze ze tu jest jakis od niejakiego sorga ... kurde wyczytalem wszystko co mozliwe i nie moge dojsc do ladu ... jaki z tych wszystkich softow jest najsensowniejszy i najlepszy ? chcialbym miec wszystkie standardowe programy, albo wiekszosc, oprocz tego te vga itd.

piszecie tu cos o wersji 0.22, a ja tu wchodze na strone http://asusmobile.net/downloads/ i widze zupelnie inne numerki i zupelnie inne oznaczenia ...

czym sie roznia te softy na stronie, do ktorej link podalem ?

jak wogole zabrac sie za instalacje softu ? kazdy wgrywa sie tak samo ? jesli tak to skorzystam z podklejonego tematu, tylko skad sciagnac usbloader, skoro tam jest tylko jeden link na rapidshare i jest nieaktywny ...

a co to wogole jest za rom ? PdaCorner Ultimate X V4= ?? jakis kolega ma to w podpisise a ja nic takiego nie widze na forum ;o

podpowiedzcie cos prosze, bo chcialbym zobaczyc wieksze mozliwosci tego telefonu :)

pozdrawiam was koledzy bardzo serdecznie ! czolem :)

// EDIT //

dobra chlopaki, nieaktualne, okazalo sie, ze instalacja 0.22 sorga byla z microsd prostsza niz zjedzenie sniadania ;p

powiedzcie mi tylko, trzeba cos instalowac po tym ? czytalem, ze ktos tam ma jakis patch na baterie i na stabilnosc systemu ;o

i jeszcze jedno ... jak moge z kontaktow pozbyc sie glupich kontaktow typu .wylacz gprs (to sa takie jakby kontakty plus gsm jakies podstawowe ...)

z gory dzieki, pozdrawiam !!
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2009, 03:51:35 wysłana przez srdz »

*

Offline szymon74

• 291
  • Sprzęt: Asus P750,HTC Kaiser, Wizard, Samsung SGH-U900,  Nokia E51, Samsung Nc10 iPlus, PSP 1000, iPod Classic plus sterta gratów w szufladzie
Odp: Zmiana softu na ktorys z przerobionych
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 26, 2009, 20:08:43 »
To co ja mam w podpisie ( pewnie chodzi o mnie  B) to jest rom na htc kaiser. Z romów na Asusa to polecam ci wm 6.1 galapagos. Dostępny w tym dziale. Szybki, stabliny, bez zbędnych bajerów no i z vga. Co do wgrywania tego roma to: klawisz notatek + włącznik w górę +joy w dół. Trzymając te wszystkie przyciski jednocześnie naciskasz rysikiem w tą dziurkę gdzie robisz SR. Puszczasz rysik trzymając te wszystkie przyciski aż nie pojawi ci się coś na ekranie. Musisz mieć podłączoną ładowarkę. Plik z romem wrzucasz na sformatowaną kartę microSD maksimum 2GB. Nie może być SDHC.
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2009, 20:11:16 wysłana przez szymon74 »
Visca el Barca

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 27, 2009, 03:35:19 »
no dobra kolego, ale powiedz mi teraz taka rzecz ... wrzucilem tego roma galapagos :) nie jest taki zly, brakuje faktycznie kilku rzeczy, ale napewno brakuje tego autoclanera czy jakos tak, ustawialem sobie tam, ze X zamyka program, przy krotkim nacisnieciu... jak mam teraz zamykac programy ? jedynie task managerem ? nie rozumie tego troche, fajny ten galapagos, ale autoclenar jest chyba potrzeeebny ...
narazie wracam do sorga, aczkolwiek wyglad i funkcjonalnosc galapagos jest powalajaca i jesli tylko powiedz mi co i jak z autocleanerem to od razu wroce do tamtego romu :)

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 27, 2009, 05:54:53 »
NIe ma to jak zmieniać ROM z powodu jakieś aplikacji :) którą oczywiście można sobie doinstalowac - brawo. Srdz, zacznij od przeczytania całego działu i nie tylko asusa, opanujesz podstawy WM i w koncu zaczniesz sam gotować :)

Aha, do zamykania aplikacji i pokazywania co pracuje w tle masz mnóstwo softu, wybierz sobie ten, który Tobie najbardziej odpowiada. Osobiście polecam HS++UI.

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 27, 2009, 11:24:31 »
wktask chociazby... mozna go skonfigurowac pod siebie... masa programow, ktore zamykaja aplikacje X .... mimo wszystko moim zdaniem galapagos to najlepszy ROM na p750 w tej chwili.

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 27, 2009, 11:39:02 »
kolego 2 posty w gore ... skoncz kozaczke tworzyc na lamach forum, bo to ze jestem tu nowy i jest to moj 3 post swiadczy tylko o tym, ze nie mialem pojecia, ze inne dzialy oprocz p750 moga tez mnie dotyczyc ... wiec to swoje "brawo", to wiesz gdzie mi wlatuje ....

re_ dzieki za mile odpowiedzi, sluchaj a czy ty bylbys w stanie mnie jakos naprowadzic na te programiki ? nie chodzi mi o bezposrednie linki, bo sam jestem w stanie sobie poszukac, tylko od czego wogole zaczac ? w jaki sposob bez programu autocloser moge zamykac X-em programy ? wlasciwie to moze powinienem go zainstalowac, tego autocleanera, ale w szukajce forumowej mi go nie znalazlo ... osobiscie wolalbym rowniez galapagos, wole minimalizm i tylko istotne rzeczy poinstalowane ...

tylko jak z tym wszystkim zaczac, skoro wm 6.1 ma tyle opcji, tyle programow ... jest tu jakis dzial gdzie mniej wiecej jest to wszystko opisane ?

jade teraz do pracy, jak wroce to wiecej posiedze i poczytam, dzieki koledzy ... bedzie mi bardzo milo, jak mi pomozecie ... bo jesli chodzi o symbiana, to wiem juz praktycznie wszystko :) teraz czas na windows mobile ;)))

trzymajcie sie, pozdrawiam :)

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 27, 2009, 12:21:50 »
programy mozna zamykac: wbudowanym managerem procesor(srednio wygodne), wktask(ma sporo innych opcji, znaczna ich czesc wrto wylaczyc, ja uzywam z wktask managera procesow na taskbarze(cos jak okienka na duzym PC) i zamykania wlasnie przez X. mozliwe, ze na asusie zadziala htc x button- jego jedyna funkcja to wlasnie zamykanie poprzez X. jesli uzywasz launcherow to wbudowana funkcje zamykania ma take SPB pocket+.
i sie nie denerwuj, kolega sp4ubw ma troche racji- przede wszystkim czytac, czytac i jeszcze raz czytac a wszystko stanie sie dla ciebie proste :)

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 27, 2009, 13:11:07 »
srdz, pomimo mojego tonu i tak Tobie pomogę. Po to jest forum. Tylko jedno ale.... ani nie kozaczę, nie widzę potrzeby, za to dosadne zwrócenie uwagi przeważnie skutkuję, po drugie - ilość postów nie ma dla mnie znaczenia, czy masz 2 czy 2222 to odpowiedziałbym  tak samo. Najpierw czytać, szukać, sprawdzać - potem dopiero pytać :)

Pozdrawiam

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 27, 2009, 15:36:48 »
no wlasnie bez sensu napisales, bo rowniez bez sensu jest instalowanie jakiegos programu bez informacji o nim, a skoro na stronie gdzie mozna sciagnac program jest info, ze sluzy on do tego i do tego, ale nie pisze czy mozna w nim konkretnie zrobic to i to, wowczas wlasnie korzysta sie z forum, pomocy ludzi, dlatego spytalem o autocleanera, bo nigdzie nie pisze jako tako, ze w galapagos go nie ma, a tu jest, bo jak widac nie koniecznie musi byc, sa tez inne, alternatywne programy do zamykania przez X :)

mniejsza z tym :)

dzieki za pomoc ... moze inaczej spytam, jeszcze raz ...
czy inne programy niz autocleaner pozwola na to, zeby po kliknieciu X-a w Windows Media Player okno sie zamknelo a nie zminimalizowalo ? ew. skad sciagnac tego autocleanera i dlaczego galapagos wyrzucil go ze swojego softu ? przeciez to przydatny program, albo ustawiasz minimalizacje na X, albo zamykanie ... moim zdaniem takie cos powinno byc standardowo w sofcie ...

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 27, 2009, 16:10:09 »
przeciez ci wymienilem programy, ktore to robia. ja pierwsze slysze o jakims autocleanerze i bardzo dobrze, ze nie ma go w tym romie bo i tak bym tego nie uzywal.

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 27, 2009, 16:24:48 »
A ja z uporem maniaka dalej polecam HS++ :) Jak zaczniesz szukać dalszych programów typu wtyczka na Today, licznik rozmów i SMSów, wskażniki pamięci, baterii, obciążenia procesora, pogody, blokowania PDA, obsługę trayicon, soft reset i wiele innych funkcji z launcherem włącznie to docenisz to co juz masz zainstalowane i po prostu włączysz opcję lub dograsz ciekawą skórkę.

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 28, 2009, 03:01:06 »
re_ to po cholere sie wypowiadasz o softach, o ktorych pojecia nie masz ? autocleaner jest w standardowym sofcie wm6.0, widze ze masz szerokie pojecia ...

sp4ubw -------> dla ciebie wielkie poklony i podziekowania :) hs++ to jest wlasnie to czego potrzebowalem ;p :))) dzieki wielkie i sry za te wczesniejszopostowe nerwy ;))))))))))

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 28, 2009, 11:55:40 »
re_ to po cholere sie wypowiadasz o softach, o ktorych pojecia nie masz ? autocleaner jest w standardowym sofcie wm6.0, widze ze masz szerokie pojecia ...

standardowy soft wm 6.0 wywalilem bardzo szybko z doswiadczenia wiedzac, ze brandowany soft to syf. poza tym byl on w QVGA.
gdyby to byl taki dobry program to bylby bardziej znany.

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 28, 2009, 13:13:42 »
zly chyba nie jest, skoro ma taka sama opcje jak hs++ ...

koledzy teraz prosba: pomozciee !!

gdzie sie ustawia przezroczystosc tapety ? mam galapagos ... no zaraz mnie tu krew zaleje, bo nie wiem jak ustawic przezroczystosc tapety, a juz to robilem raz, za cholere nie umie znalesc tej opcji ...

a druga sprawa, skad moge sciagnac themesy dla hs++ ?

wczoraj sciagnalem niejaki theme floyd v2.4 i jest tam chyba z 8 roznych wygladow a ja mam tylko jeden standardowy ... o co biega ... ?

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 28, 2009, 13:24:26 »
"gdzie sie ustawia przezroczystosc tapety ?" ustawia sie ja gdy ustawiasz jakis obrazek z albumu. lepiej jednak jest zrobic sobie theme (.tsk) i miec wszystko pod kolor tapety. polecam program themegence, bardzo wygodnei sie robi themesy na komputerze.

"a druga sprawa, skad moge sciagnac themesy dla hs++ ?"

z internetu. jak kiedys uzywalem hs++ to bez problemu w googlach znalazlem. poza tym sa to glownei .xml, wiec tworzenie swoich wlasnych tematow jest banalnie proste.

"zly chyba nie jest, skoro ma taka sama opcje jak hs++ ..."

nie ma takich samych opcji bo nie jest wtyczka. ma tylko opcje zamykania jak sadze, a do tego jest wiele lepszych programow, znanych z tego, ze sa dobre po prostu.

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 28, 2009, 16:09:58 »
tak, tylko sa tacy, ktorzy w przeciwienstwie do ciebie czyms sie zajmuja i nie maja tak duzo czasu, zeby pozwolic sobie na robienie theme, dlatego wlasnie sa do scigniecia z internetu gotowe :) a tak wogole to mozna rowniez ustawic kolor tapety pod kolor theme, nie tylko odwrotnie, jak ty mowisz :)

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 28, 2009, 16:38:15 »
mozna.
po co zaraz tak zaczepnie? :P

zrobienie theme to ~5 minut wiec nie przesadzaj...

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 28, 2009, 17:17:59 »
5 minut zajelo mi obczajanie rzeczy po kolei w programie, moze dla ciebie to juz 5 minut, dla mnie nie, a w 5 minut to mozna wiesz co zrobic ... :)

kolego a czcionke w menu start da sie zmienic w ustawieniach ? czy trzeba w themesie juz przygotowac ?

a tak wogole to wrzucilem sobie cos takiego:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=414342

wszystko cacy, z ustawieniami nie mam problemow, tylko jak tu sie kurde wrzuca inne theme niz to pierwsze ze skrinszota ? nie moge do tego dojsc ... w sumie to ten pierwszy uklad mi sie bardzo podoba, tylko chcialbym wybrac inny zegar, ktos pomoze ?

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 28, 2009, 19:40:45 »
da sie zmienic jakims kluczem rejestru, nie pamietam jakim, szybciej jest edytowac temat na komputerze za pomoca themegence :) na prawde szybciej i nie trzeba resetowac urzadzenia jak po zmianie w rejestrze.
i sie nie denerwuj, przeciez nie radze ci zle czy tak, bys tracil czas.
moze i teraz zajmie ci to 3 razy wiecej, ale jak sie nauczysz to chwile :) bo widze, ze chcialbys miec efekty nie poswiecajac na to czasu a tak sie nie da.