Kilka pytan o P750 - jestem nowy ;-)

• 12 Odpowiedzi
  • 1134 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kawior74

• 36
  • ...mis, miś świńska rura nie miś
  • Sprzęt: BlackBerry Bold 9700
Kilka pytan o P750 - jestem nowy ;-)
« dnia: Marzec 14, 2009, 07:01:14 »
Witam Serdecznie
Od wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem tego cudeńka ASUSA P750. Za bardzo nie mam czasu siedzieć przed internetem i dlatego mam kilka pyta co do tego modelu :
- w jaki sposób mogę zablokować klawiaturę (mam na myśli np że po 10sekundach się sama blokuje - może jakiś program?? - teraz blokuje z boku klawiszem ale dość często o nim zapominam)
- czy istnieje możliwość usunięcia ikonek z pulpitu, jeżeli tak to jak ?
- jak zmienić temat pulpitu, gdzie poszukać jakiś gotowych tematów.
- ile wam trzyma bateria ?
- czy jest sens zmieniać WM 6.0PL na WM 6.1PL - jeżeli tak to jak to zrobić i gdzie szukać plików do tego?
- jakie polecacie stronki z dobrym i darmowym softem?

Z góry serdecznie dziękuje za pomoc. Nie mam czasu przeszukiwania forum - dlatego napisałem tego posta.

pozdrawiam serdecznie

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: Kilka pytan o P750 - jestem nowy ;-)
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 14, 2009, 08:32:11 »
witamy
- suwak w dół
- jakich ikonek?
- od 1 dnia do 4 dni zależy corobisz, na GPSie wytrzyma pewnie z 4h
- jest sens na sorga eng - będziesz miał VGA!  :ok:
- google i wpisz ppc freeware

*

Offline kawior74

• 36
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 14, 2009, 10:10:01 »
Witam
Na wstępie dziękuje za pomoc marcinl ;-)
Co do suwaka w dół to tak właśnie robię tylko myślałem, że są jakieś programy które załużmy po 20sek same blokują klawiaturę. A co do tej stronki co polecasz sorga.eng nie mogę wejść.
Na razie uciekam odezwę się później

pozdrawiam gorąco
Napisane: Marzec 14, 2009, 09:58:34
witamy
- suwak w dół
- jakich ikonek?
- od 1 dnia do 4 dni zależy corobisz, na GPSie wytrzyma pewnie z 4h
- jest sens na sorga eng - będziesz miał VGA!  :ok:
- google i wpisz ppc freeware

a czy z tej stronki http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us&model=P750   mogę zassać ten plik i zrobić to co tu piszą. I czy będę miał WM 6.1 PL ??

*

Offline kermitjr

• 298
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 14, 2009, 10:19:26 »
- klawiaturę blokuję jedynie suwakiem, nie przeszkadza mi to, nigdy nie słyszałem o takich aplikacjach - co nie znaczy, że nie istnieją ;)
- istnieje - w ustawieniach znajdziesz ikonkę "Dzisiaj", tapnij ją a następnie usuń ptaszki przy programach, których nie chcesz mieć na ekranie Dzisiaj (bo tak w PDA nazywa się pulpit ;) )
- poszukaj na google, na pewno znajdziesz coś co Cie będzie satysfakcjonować, ja osobiście korzystam z windowsowego motywu, jedynie ustawiłem sobie zdjęcie jako tło ekranu dzisiaj
- bateria trzyma mi od 3-4 godzin z włączonym GPS-em do 4-5 dni kiedy sprzęt po prostu wożę w kieszeni i od czasu do czasu gdzieś zadzwonię, ale ogólnie baterie nie są mocną stroną żadnego PDA
- kiedy kupiłem PDA miałem wgranego WM 6.0 PL, ogólnie byłem zadowolony. Na forum wszyscy chwalą sobie sorga, nigdy nie przekonałem się do niego na tyle by spróbować go zainstalować, w sumie z powodu błahostek, być może również mojego lenistwa ;) Kiedy jednak na stronie Asusa pojawił się oficjalny ROM z WM 6.1 PL od razu go zainstalowałem i szczerze mówiąc jestem mega zadowolony. Nie ma on co prawda najważniejszej rzeczy - ekranu VGA (i pewnie nigdy nie będzie oficjalnego ROM-u z VGA), ale Asus się postarał i poprawił działanie kilku programów, kilka błędów itp. Ogólnie bez rewolucji, ale zdecydowanie na plus. Jeśli nie zdecydujesz się podobnie jak ja na sorga, polecam oryginalny ROM ze strony Asus z WM 6.1 PL
- co stronek, przejrzyj dział download na pdaclub.pl albo zrób tak jak marcinl poradził

Pozdrawiam ;)
iPhone 3G 8GB Black iOS 4.1
Asus P750
Mio MOOV 200

*

Offline kawior74

• 36
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 14, 2009, 10:29:38 »
- klawiaturę blokuję jedynie suwakiem, nie przeszkadza mi to, nigdy nie słyszałem o takich aplikacjach - co nie znaczy, że nie istnieją ;)
- istnieje - w ustawieniach znajdziesz ikonkę "Dzisiaj", tapnij ją a następnie usuń ptaszki przy programach, których nie chcesz mieć na ekranie Dzisiaj (bo tak w PDA nazywa się pulpit ;) )
- poszukaj na google, na pewno znajdziesz coś co Cie będzie satysfakcjonować, ja osobiście korzystam z windowsowego motywu, jedynie ustawiłem sobie zdjęcie jako tło ekranu dzisiaj
- bateria trzyma mi od 3-4 godzin z włączonym GPS-em do 4-5 dni kiedy sprzęt po prostu wożę w kieszeni i od czasu do czasu gdzieś zadzwonię, ale ogólnie baterie nie są mocną stroną żadnego PDA
- kiedy kupiłem PDA miałem wgranego WM 6.0 PL, ogólnie byłem zadowolony. Na forum wszyscy chwalą sobie sorga, nigdy nie przekonałem się do niego na tyle by spróbować go zainstalować, w sumie z powodu błahostek, być może również mojego lenistwa ;) Kiedy jednak na stronie Asusa pojawił się oficjalny ROM z WM 6.1 PL od razu go zainstalowałem i szczerze mówiąc jestem mega zadowolony. Nie ma on co prawda najważniejszej rzeczy - ekranu VGA (i pewnie nigdy nie będzie oficjalnego ROM-u z VGA), ale Asus się postarał i poprawił działanie kilku programów, kilka błędów itp. Ogólnie bez rewolucji, ale zdecydowanie na plus. Jeśli nie zdecydujesz się podobnie jak ja na sorga, polecam oryginalny ROM ze strony Asus z WM 6.1 PL
- co stronek, przejrzyj dział download na pdaclub.pl albo zrób tak jak marcinl poradził

Pozdrawiam ;)

Dziękuje ślicznie pozdrawiam i miłego weekendu ;-)

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 14, 2009, 11:51:40 »
od siebie moge ci tylko poradzic bys zobaczyl jak wszystko wyglada pod sorgiem z VGA a tym romem PL i zaloze sie, ze zostaniesz przy sorgu :)

*

Offline kawior74

• 36
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 14, 2009, 16:07:37 »
a czy z tej stronki:
 http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us&model=P750 
mogę zassać ten plik i zrobić to co tu piszą. I czy będę miał wtedy WM 6.1 PL ??
pozdrawiam
Napisane: Marzec 14, 2009, 16:01:10
od siebie moge ci tylko poradzic bys zobaczyl jak wszystko wyglada pod sorgiem z VGA a tym romem PL i zaloze sie, ze zostaniesz przy sorgu :)

a powiedz mi jak to mam zrobić i gdzie tego poszukać -> powiem szczerze że jestem w tym totalnym amatorem. I nie ukrywam że mnie to interesuje

pozdrawiam
Napisane: Marzec 14, 2009, 16:03:21
a czy z tej stronki:
 http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us&model=P750
mogę zassać ten plik i zrobić to co tu piszą. I czy będę miał wtedy WM 6.1 PL ??
pozdrawiam

PRZEPRASZAM ŻE ZAŚMIECAM FORUM - ale jestem totalnym laikiem w tej branży

pozdrawiam

*

Offline kermitjr

• 298
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 14, 2009, 16:42:21 »
Tutaj masz wątek dotyczący wgrywania oficjalnego ROM-u z WM 6.1 PL, pamiętaj, żeby pobrać wersję dla polskich użytkowników:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=119807.0

A tutaj masz wątek opisujący wgrywanie ROM-u 0.22 by Sorg:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=114404.0
Asus P750
Mio MOOV 200

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 14, 2009, 17:55:54 »
wgraj wpierw ten pl a potem sorga, na prawde polecam ci tak zrobic, zobaczysz roznice. no chyba, ze dla ciebie podstawa to pl jezyk. ja w PDA nigdy PL nie mialem. chociaz sprobuj kolego :)

*

Offline kermitjr

• 298
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 14, 2009, 23:35:02 »
Właśnie między innymi brak PL, jak i brak polskiego T9 to moim zdaniem największe minusy sorga. Przynajmniej dla mnie. Znam angielski, jednak po prostu przyzwyczaiłem się do komunikatów w moim ojczystym języku ;)
Asus P750
Mio MOOV 200

*

Offline kawior74

• 36
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 15, 2009, 12:37:24 »
Tutaj masz wątek dotyczący wgrywania oficjalnego ROM-u z WM 6.1 PL, pamiętaj, żeby pobrać wersję dla polskich użytkowników:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=119807.0

A tutaj masz wątek opisujący wgrywanie ROM-u 0.22 by Sorg:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=114404.0

kermitjr - dziękuję Ci bardzo na razie wgrałem sobie WM 6.1 PL ze stronki ASUS'a i nie ukrywam że chodzi szybciej. A w tyg sprawdzę sorga.
pozdrawiam teraz poszukam jakiś programików "pomocnych"

pozdrawiam

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 15, 2009, 13:13:09 »
Właśnie między innymi brak PL, jak i brak polskiego T9 to moim zdaniem największe minusy sorga. Przynajmniej dla mnie. Znam angielski, jednak po prostu przyzwyczaiłem się do komunikatów w moim ojczystym języku ;)
tlumaczenie WM jest czesto "sztywne". nie lubie pl systemu, przyzwyczajenie do tego, ze sys jest po angielsku i mam "ekran today" a nie "ekran dzisiaj" jest juz chyba nie do porzucenia ;)
a z T9 nie korzystam i korzystac nie zamierzam.

*

Offline kermitjr

• 298
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 15, 2009, 15:32:27 »
@ re_ - Masz rację, tłumaczenie jest bardzo sztywne, sztuczne i czasem mam wrażenie, że po prostu załączyli translatora i nie przeczytali nawet efektów ;) Nie mniej jednak jakoś bardziej mi pasuje niż angielska wersja - kwestia gustu ;)
A co do T9 to mnie się bardzo przydaje, ale przez pierwsze kilkaset smsów się go uczy słów ;) Potem śmiga bardzo fajnie ;)
Asus P750
Mio MOOV 200