Czarny wyświetlacz w ROMach VGA

• 10 Odpowiedzi
  • 1739 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czarny wyświetlacz w ROMach VGA
« dnia: Kwiecień 26, 2010, 14:50:09 »
Witam panowie. Postanowiłem w końcu przetestować wychwalane ROMy VGA i tu napotkałem problem, gdyż po instalacji któregokolwiek z nich, czy to od Sorga czy od naszego rodzimego kucharza barylka1986, ASUS nie wyświetla obrazu. Podczas uruchamiania wyskakuje ekran startowy a po nim już tylko czarny ekran. Urządzenie uruchamia się raczej normalnie, reaguje na wciskane klawisze, ekran podświetla się. Nie wyświetla obrazu ani w rozdzielczościach VGA ani QVGA. Na romach oryginalnych i nieoryginalnych QVGA wszystko działa jak należy. Spotkaliście się już może z tym problemem bądź wiecie jak go rozwiązać?

*

Offline v3ct0r

• **
  • 160
  • Sprzęt: ASUS P750, MIO P560
Odp: Czarny wyświetlacz w ROMach VGA
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 26, 2010, 19:54:48 »
Nowy rom instalujesz z karty maksymalnie 2gigowej? W najnowszym sorgu z tego co pamiętam była możliwość po restarcie ustawienia rozdzielczości qVGA więc znajdź kogoś kto cie nakieruje i jak to będzie działać to problem prawdopodobnie będzie sprzętowy.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 27, 2010, 16:55:40 »
Karta ma 1GB, formatowana w FAT więc jest OK. Niestety, żadnego info o uruchamianiu Romów Sorga w qvga nie mogłem znaleźć. Te same romy które nie chcą uruchomić się u mnie na innym P750 uruchamiają się bez problemu, nawet po przełożeniu wyświetlacza z mojego sprzętu ;P No nic, będę szukał kolejnych możliwych rozwiązań.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 27, 2010, 16:58:35 »
a czy Twoj P750 nie ma przypadkiem dodatkowej kości pamięci?

*

Offline v3ct0r

• **
  • 160
  • Sprzęt: ASUS P750, MIO P560
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 27, 2010, 21:09:09 »
ten rom instalujesz normalnie tylko w ustawieniach ustawiasz na qVGA restartujesz i masz qVGA.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 27, 2010, 23:03:23 »
jak masz używaną p750tkę to może ktoś zminiał wyświetlacz nie oryginalny
nie wiem może nie mam racji ale z tego co kojaże to wyświetlacze od p527 mają takie same gniada ale nie wyświetlaja własnie qvga może ktoś włożył do p750tki własnie wyświetlacz od p526/527

to jest tylko moja hipoteza ale może coś w tym być.
a jeśli masz faktycznie dodatkową kość to nie ma znaczenia każdy rom się uruchamia na wiekszej pamięci.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 28, 2010, 14:19:23 »
Nie nie panowie, sprzęt posiadam od nowości kupiony w Komputroniku i otrzymany w zaplombowanym pudełku więc wyświetlacz na pewno oryginalny, podobnie niemożliwe żebym posiadał w nim 128mb ram, jest oryginalne 64mb. W ustawieniach nie mam jak zmienić  wyświetlanej rozdzielczości ponieważ widzę wielkie g**** jako, że po odpaleniu urządzonka na sofcie VGA ekran pozostaje czarny, oprócz wspomnianego wcześniej ekranu startowego ASUSA. Poza tym na softach qVGA śmiga wyśmienicie bez zwiech ale to jednak na VGA mi zależy. No nic, będę kombinował dalej, może nawet nauczę się gotować własne softy ;P Dziękuję wszystkim za dotychczasowe podpowiedzi :)

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 28, 2010, 20:21:55 »
wiec jezeli to problem sprzetowy to musze cie zmartwic ale nie kwalifikuje sie to na gwarancje gdyz ten asus w oryginale jet tylko qvga. i raczej asus ci tego niezreklamuje

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 05, 2010, 13:46:48 »
jak masz używaną p750tkę to może ktoś zminiał wyświetlacz nie oryginalny
nie wiem może nie mam racji ale z tego co kojaże to wyświetlacze od p527 mają takie same gniada ale nie wyświetlaja własnie qvga może ktoś włożył do p750tki własnie wyświetlacz od p526/527

I to jest najbardziej prawdopodobny powod, to byla pierwsza mysl jaka mialem czytajac o problemie. Na 99% masz wlozony LCD qvga.

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 06, 2010, 15:11:16 »
... panowie, sprzęt posiadam od nowości kupiony w Komputroniku i otrzymany w zaplombowanym pudełku więc wyświetlacz na pewno oryginalny ...

Aż musiałem zacytować sam siebie ;) Tak myślę, że sposobem na sprawdzenie mógłby być ROM obsługujący obie rozdzielczości ale odpalający po flashowaniu w rozdziałce qVGA. Następnie spróbuję zmienić rozdzielczość na VGA i zobaczymy jak dziad się zachowa. Znacie może taki?

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 06, 2010, 15:20:21 »
I nie serwisowany? Wybacz, jakos nie wiem dlaczego umknelo mi to... Jesli byl serwisowany to moze to byc robota panow specow od serwisu, ktorym mogl uszkodzic sie LCD i wlozyli inny. W przeciwnym wypadku jest to przedziwna rzecz.
Co do Twojego pytania o ROM- osobiscie nie znam, wydaje mi sie, ze trzebaby taki ugotowac choc to i tak niewiele zmieni bo przelaczenie sie miedzy QVGA a VGA to jest reboot urzadzenia. Zainstaluj jakis VGA i podlacz sprzet do kompa za pomoca activesync. Nastepnie zainstaluj program My Mobiler i zobaacz czy urzadzenie wyswietla i jaki wyswietla obraz na Twoim komputerze, to pozwoli zawezic pole przyczyny takiego stanu rzeczy- czy jest to cos z LCD.