Asus P750- wada fabryczna.

• 69 Odpowiedzi
  • 18654 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline PaDo

• **
  • 240
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Chat B5330
Odp: Asus P750- wada fabryczna.
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 06, 2008, 20:33:13 »
to sa 1. wrazenia....byc moze znajduje przy kiepskim nadajniku (co prawda mam do niego 2 km)....
a czy ktos inny z uzytkownikow korzysta z pakietowej transmisji danych?

zauwazylem, ze strony otwieraja sie roznie- raz z predkoscia 2 KB/s inne 5, inne 6, niekiedy 10....to chyba zalezy od strony....
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2008, 20:35:15 wysłana przez PaDo »

*

Offline Adamela

• **
  • 124
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 06, 2008, 22:22:15 »
niestety chyba jednak firma Asus coś skopała i wypuściła wadliwą serię..... u mnie nie działały klawisze numeryczne i kółko, u Ciebie joystick.. być może nawet Asus zorientował się ,że jest "coś nie tak " z P750 i wstrzymał dystrybucję, przynajmniej mam takie przypuszczenia, bo w wielu sklepach jest on niedostępny od tygodnia.... 
Dołączę się do grona tych niezadowolonych.
Mój egzemplarz też już jest odesłany do serwisu poprzez UPS ( po dwóch dniach użytkowania).Sprzęt kupiony w sklepie osobiście, na gwarancji Asus Polska.
Co szwankowało:
1. Częste zawieszenia i konieczność resetu.
2. Nie reagował na próby odznaczenia opcji wbijania kodu PIN (mimo że jest takie okienko w zabezpieczeniach telefonu) , więc po każdorazowym resecie   
    musiałem go wklepywać.
3. Mimo zaznaczenia że chcę korzystać z klawiatury uparcie przechodził na słownik T9.
4. GPS catcher  nie działał (po próbie połączenia wyskakiwał komunikat o braku takiej możliwości i nakazie wykonania tej czynności ręcznie - tak jakbym to
     robił nogą).ActivSync na pewno działał bo MIPLO pobierało bez problemu.

« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 06, 2008, 22:46:21 »
@merauder   kupisz HTC :]

*

Offline PaDo

• **
  • 240
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 06, 2008, 22:54:47 »
wlasnie pisze z p750...testuje gprs i kolejna proba na tej samej stronie testowej juz dala 48 kbps...strony wczytuja sie roznie,ale od czego to zalezy to nie wiem...ogolnie juz jestem spokojniejszy...

kolega z postu wyzej chce wylaczyc pin? w kartach sim abonamentowych jest to raczej niemozliwe.
wiecej o sprzecie napisze po tygodniu uzytkowania...

--------------edit:

po wieczornych testach na tej samej stronie testowej uzyskalem juz nawet predkosc 108, 190 i inne wartosci kbps....
nawet nasza klasa sie jakos zaladowala...ehhhh ta technologia...jednym slowem jak zawieje tak szybko chodzi net:)
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2008, 19:03:15 wysłana przez PaDo »

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 07, 2008, 01:26:41 »
Na moje niewprawne oko, większość opisywanych tu problemów nie wygląda na sprzętowe, ale programowe.
Jak inaczej wyjaśnić fakt, że Automapa łapie fixa równie szybko jak w A636N, a firmowy Travelog nie może sobie poradzić i bardziej to wygląda na problem ze znalezieniem właściwego portu com, niż ze złapaniem fixa.
Przyczyną może być zarządzanie wielodostępem do gpsa przez WM6.

Jeśli zaś chodzi o zawieszanie, to upatrywałbym przyczyny w zarządzaniu pracą procesora. U mnie zawiesza się kiedy za szybko wykonuję operacje na procesach (zamykanie, otwieranie itp.). Wtedy procesor musi być szybciej taktowany, a mam ustawiony Tryb Automatyczny. Podobne efekty miałem po zainstalowaniu na 636N programu do podkręcania procka i ustawieniu za dużej częstotliwości maxymalnej. Ustawienie odpowiedniej częstotliwości na stałe eliminowało ten problem. Może tu wystarczy wybrać Tryb standardowy. Od teraz będę to testował.
Źródło problemów widziałbym więc w WM6, co nie powinno dziwić.
Nie wiem czy wobec tego, ma sens odsyłanie do serwisu.

Mnie najbardziej wkurza obsługa systemu (sterownika) BT. W WM5 wymagała więcej od użytkownika, ale była bardziej intuicyjna i   chyba dawała większe możliwości. Przynajmniej, można było bardziej decydować, co chce się zrobić.

*

Offline PatiNT

• *
  • 81
  • Sprzęt: p750
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 07, 2008, 08:13:04 »
wylaczyc pin? w kartach sim abonamentowych jest to raczej niemozliwe.
a to pierwsze slysze :O. mialem ere, plusa, teraz mam orange oraz play'a i w nokii 6310i zawsze mialem mozliwosc wylaczenia pin-u.
moze najpierw wylaczyc pin na innym telefonie a nastepnie wlozyc karte sim do asusa ?
nie, bo nie. i juz. no.

*

Offline Merauder

• **
  • 115
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 07, 2008, 09:38:15 »
Cenie sobie takie prowokacje, ale Cie zawiode, predzej niz to Qualcommowe dziadostwo kupie HP 614c.

BTW: Co do P750 to podobno nie dlugo ma wejsc nowy ROM, a wiec zobaczymy.
jakaś Motorola->C25->C35i->3210->S35i->S45i->T630->SXG75->FS T830->no właśnie, co tu wybrać?

*

Offline PaDo

• **
  • 240
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 07, 2008, 10:06:42 »
wylaczyc pin? w kartach sim abonamentowych jest to raczej niemozliwe.
a to pierwsze slysze :O. mialem ere, plusa, teraz mam orange oraz play'a i w nokii 6310i zawsze mialem mozliwosc wylaczenia pin-u.
moze najpierw wylaczyc pin na innym telefonie a nastepnie wlozyc karte sim do asusa ?

u mnie w tel abo (era) nie mozna w zadnym tel wylaczyc opcji pin....moze to zalezy od wersji karty sim. w prepaidzie da sie to zorbic.

w Dabrowie Górniczej w sieci 3G uzyskalem narazie troche powyzej 1 Mbps.....

z tel narazie jest wszytsko ok...

*

Offline PatiNT

• *
  • 81
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 07, 2008, 12:15:39 »
 bije sie w piers !!!! w pracy mamy plusa z kartami ok. 3 letnimi i nie idzie zmienic pin-u!!! :O
widac ja mam stara orange'a abonament (chyba ponad 4 lata) i idzie. czyli w nowszych kartach nie idzie zmienic kodu pin. :worried:
ciekawe w jakim celu zrobili taka motke ???? :|
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2008, 12:18:36 wysłana przez PatiNT »
nie, bo nie. i juz. no.

*

Offline PaDo

• **
  • 240
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 07, 2008, 14:44:10 »
jak ci ktos ukradnie prepaida i wydzwoni kase znajdujaca sie na koncie to operatorowi to lata...ale jak ukradna ci karte sim z abo i nabija rachunku to operator ma problem - bo nigdy nie wiadomo, czy zaplacisz taka kwote bez srodkow przymusu :mrgreen:- windykacja, komornicy tez kosztuja...taka moja mala teoria...

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 07, 2008, 14:46:31 »
Cenie sobie takie prowokacje, ale Cie zawiode, predzej niz to Qualcommowe dziadostwo kupie HP 614c.

BTW: Co do P750 to podobno nie dlugo ma wejsc nowy ROM, a wiec zobaczymy.

Pewnie ze Qualcomm to "dziadostwo", nawet HP wklada podzespoly tej  firmy np w modelu 614C, wiec tym bardziej go kup.
Sorry za OT.

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 07, 2008, 14:49:03 »

W 614c GiPS też jest Qualcomm'owy. Ja się w każdym razie poddałem "prowokacji"  :wink: - sie obaczy co bedzie dalej. Mnie mimo wszystko 2,6" wydal sie za mały a sam P750 zbyt "komórkowy".

*

Offline Merauder

• **
  • 115
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 07, 2008, 19:44:59 »
To akurat dla mnie nie problem, bo w T830 ekran byl 2,4 i bylo ok, nie korzystam czesto z nawigacji, ale jak juz mam korzystac to chce zeby wszystko bylo ok. A wiec HP 614c raczej sucks jak dla mnie.
jakaś Motorola->C25->C35i->3210->S35i->S45i->T630->SXG75->FS T830->no właśnie, co tu wybrać?

*

Offline PaDo

• **
  • 240
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 08, 2008, 19:05:38 »
jestem coraz bardziej zadowolony z wyboru p750, zadnych zwisow, wszystko dziala...
co do predkosci netu, to chyba duze znaczenie ma nadajnik...dzis nadajnik w poblizu ktorego sie znajduje padl na jakas chwile bo nie dziala transmisja GPRS na 2 niezaleznych urzadzeniach...byc moze dlatego odebralem lub odbieram p750 jako troszke wolniejszy od m700...

tak, czy owak testuje nadal....

testy wykazaly, ze to raczej wina lokalnego nadajnika...
uzywalem skype po edge i jakotako chodzil....

sprzet bardzo fajny i narazie kompletnie nie zauwazylem nic zlego mimo, ze ma tylko 64 RAMU...

Napisane: Marzec 07, 2008, 23:14:11
bije sie w piers !!!! w pracy mamy plusa z kartami ok. 3 letnimi i nie idzie zmienic pin-u!!! :O
widac ja mam stara orange'a abonament (chyba ponad 4 lata) i idzie. czyli w nowszych kartach nie idzie zmienic kodu pin. :worried:
ciekawe w jakim celu zrobili taka motke ???? :|

raczej nie chodzi o rok wydania sima...ja mam 10 letnia karte ery i tez sie nie da wylaczyc pinu

Mam pytanie:

w info o systemie mam informacje : Wersja radia: V4.5.4-PP    co to jest?  :shock:

po kilku dniach uzytkowania dostrzegłem tylko 1 wadę urzadzenia, która niekoniecznie będzie dostrzeżona przez innych-mianowicie glosnik do rozmow telefonicznych (ten z przodu) podczas "glosnych" rozmow wpada w jakkby rezonans. bylem dzis w sklepie , w ktorym kupilem p750, zeby ewentulanie to zareklamowac, ale niestety sprawdzilem tez nowy egzemplarz w sklepie i mial to samo...wniosek- ten typ tak ma. trudno powiedziec, czy to jest wada samego glosniczka, jego budowy , a moze to problem software i to ono powoduje ow wg mojego ucha rezonans...

oczywiscie prosze sie nie przestraszyc tym co pisze- np w sklepie nikt opisywanego przeze mnie efektu nie slyszal, co sugeruje, ze to zalezy od wrazliwosci ucha...oczywiscie nie jest to rezosnans, ktory przeszkadza w rozmowie- absolutnie nie...jest to odczucie subiektywne...

poza tym urzadzenie naprawde super- jestem 100 krotnie bardziej zadowolony od poprzeniego etena m700, ktory mimo posiadania bajerow typu wysuwana klawiatura byl wg mnie sprzetem ogolnie niedopracowanym...

a co do opisanego problemu wyzej, to jest on niczym w porownaniu z poglosem wystepujacym w moim m700 i byc moze dlatego moje ucho jest przewrazliwione....

« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2008, 21:06:49 wysłana przez PaDo »

*

Offline PatiNT

• *
  • 81
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 12, 2008, 08:30:34 »
a probowales tam pomieszac ?:
ustawiena->system->audio
nie, bo nie. i juz. no.

*

Offline PaDo

• **
  • 240
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 12, 2008, 09:43:37 »
niestety nic nie pomaga...
nie jest tragicznie, ale niestety mam czuly wzrok i czuly sluch...pewnie kazdy by to olał...
moze nowy rom to naprawi, bo byc moze to jest problem softwerowy...
do serwisu nie ma co wysylac, bo zapewne nie znajda wady i szkoda kasy na wysylkje (zapewne policza za nieuzasadniona reklamacje)

*

Offline Adamela

• **
  • 124
« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 13, 2008, 00:54:22 »
kolega z postu wyzej chce wylaczyc pin? w kartach sim abonamentowych jest to raczej niemozliwe.
wiecej o sprzecie napisze po tygodniu uzytkowania...
"Raczej" ale skoro w Asusie P535 mojej żony, na karcieabonamentowej Plusa to działa, i po odznaczeniu wspomnianej opcji nie musi po resecie wbijać PIN-u, to uważam że w tym też tak powinno być.Jak na razie nie mogę się o tym przekonać bo sprzęt leży w serwisie Asusa i z tego co wiem mają z nim problemy.Już raz  niby był po naprawie przygotowany do wysłania ale nie przeszedł testów.Teraz jest po wymianie płyty i na coś jeszcze czekają ,ale nie wiem na co.Chyba zażyczę sobie zwrotu gotówki, bo coś to dziwnie wygląda.

*

Offline PaDo

• **
  • 240
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 13, 2008, 06:44:25 »
chyba znalazłem przyczyne wpadania głosnika w rezonans, a raczej czegos innego.
otoz zauwazylem, ze w okolicach glosnika telefonu po stronie wyswietlacza przy poruszaniu PDA np. lewo prawo slychac jakąś luźną część/element, ktory porusza się w niewielkim zakresie. najprawdopodobniej to ten element/część wpada w rezonans w zaleznosci od tego jak się "ustawi"...

tak to jest jak ktos sklada elektronike za miske ryzu  :mad:

wsumie tragedii nie ma, ale zapewne po swietach wysle do serwisu, wkoncu po co mam gwarancje...

« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 18, 2008, 19:16:53 »
Witam

czy ma ktos zatem model wolny od wad? czy tez wczesniej czy pozniej wszystko musi trafic do serwisu?
stoje przed wyborem pomiedzy p750 a HP614c i biorac pod uwage fakt, ze GPS - SS3 w Asusie chodzi wolno to lepszy moze sie wydawac wybor HP'ka.

pzdr

*

Offline PaDo

• **
  • 240
« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 18, 2008, 19:28:58 »
napewno są osoby, ktore maja ten model i zadnych wad...
ja dzis wyslalem do serwisu i jak tylko usuną moją usterkę to będe ze sprzetu super zadowolony...
wolny GPS? ciekawe....

:E

PS
uwazam, ze dobrze, ze piszemy o tych wadach, bo przyszli nabywcy w momencie zakupu mogą pobieżnie sprawdzić , czy dana ustreka w danym egzemplarzu wystepuje- np ja dzieki temu forum sprawdzilem klawiatire przy zakupie, ktora chodzi bez zarzutu- wiec nie mozna pisac, ze to wada całej serii... mnie sie trafilo za to cos luznego wewenatrz pda...trudno, pech to pech  :P
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2008, 19:31:27 wysłana przez PaDo »

« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 18, 2008, 19:54:39 »
czyli rozumie, ze jako caloksztalt asus jest godny polecenia? czytalem tez, ze system jest niestebilny i czesto sie wywala - prawda to?
a co do PS'a, to rowniez uwazam, ze na forum sa poruszane wazne tematy - tylko czasami mnie to troche z tropu zbija :) juz prawie jestem zdecydowany na asusa, a tu takie piekne recenzje hp  :)
wczesniej mialem etena m700 i bylem dosyc zadowolony oprocz kilku detali jak np. brak klawiatury numerycznej i jego gabarytow...

ogolnie mysle, ze rozwiazanie z klawiatura numeryczna jest do codziennego uzytku jest po prostu praktyczniejsze.

pzdr

*

Offline PatiNT

• *
  • 81
« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 19, 2008, 07:33:52 »
ja mam egzemplarz wolny od wad. zakupiony przy pierwszym "rzucie" na polske. bynajmniej do teraz nic sie nie dzieje. no moze 3 razy mi sie zawiesi. ale nie na telefonie tylko "przy grzebaniu". ale co sie nie zawiesi....????
co do innych przypadlosci opisywanych na forum - to sa pojedyncze przypadki, ktore powinno odniesc sie do ilosci sprzedanych egzemplarzy. nikt nie opisuje jak mu fantastycznie dziala taki lub inny program, klawisze spelniaja swe funkcje czy jest zadowolony z mozliwosci wlozenia karty 8gb bez sciagania ze strony producenta jakiejs nakladki.
oczywiscie nic nie mam do hp i tylko przez to go nie kupilem, ze p750 pojawil sie predzej.
nie, bo nie. i juz. no.

*

Offline PaDo

• **
  • 240
« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 19, 2008, 13:57:59 »
czyli rozumie, ze jako caloksztalt asus jest godny polecenia? czytalem tez, ze system jest niestebilny i czesto sie wywala - prawda to?
a co do PS'a, to rowniez uwazam, ze na forum sa poruszane wazne tematy - tylko czasami mnie to troche z tropu zbija :) juz prawie jestem zdecydowany na asusa, a tu takie piekne recenzje hp  :)
wczesniej mialem etena m700 i bylem dosyc zadowolony oprocz kilku detali jak np. brak klawiatury numerycznej i jego gabarytow...

ogolnie mysle, ze rozwiazanie z klawiatura numeryczna jest do codziennego uzytku jest po prostu praktyczniejsze.

pzdr

widzisz, a ja miałem m700 i byłem kompletnie niezadowolony- do opinii trzeba podchodzić z przymróźeniem oka ... moze pomoc, ale nie zdecydowac za ciebie...
...ja juz tak dzieki opiniom kupiłem TV- po miesiacu go musialem sprzedac, bo mimo samych swietnych opini, moje oczy nie tolerowały obrazu LCD...
ot- najlepiej idz do sklepu np vobisa, udaj zdecydowanego na zkaup i kaz sobie go pokazac....

« Odpowiedź #53 dnia: Marzec 27, 2008, 09:21:50 »
Melduje , że mój Asusik wrócił z servisu   :grin: :grin: :grin: :grin 
Trwało to 20 dni ale wszystko gra......

*

Offline PatiNT

• *
  • 81
« Odpowiedź #54 dnia: Marzec 27, 2008, 09:27:24 »
wszystko gra......
to chyba cos nie tak  :( modul SiRFstar nie powinien grac  :proud:
nie, bo nie. i juz. no.

*

Offline PaDo

• **
  • 240
« Odpowiedź #55 dnia: Marzec 27, 2008, 12:20:08 »
mój w serwisie nadal i podobno czekają na głośniczek, który kwalifikuje się do wymiany...heh...mam nadzieje, ze nie potrwa to 20 dni  :P

*

Offline Adamela

• **
  • 124
« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 03, 2008, 23:57:24 »
Po prawie miesiącu trzymania sprzętu w serwisie , odesłali mi niesprawny.
 Najpierw wymienili jakiś podzespół ,a na koniec całą płytę główną.
1. Nie działa GPS Catcher - w jednym miejscu napisali że we wszystkich nie działa a na opisie naprawy że powinien działać po podłączeniu
    poprzez kabel USB (ale nie działa).
2. Co do sprawy z PIN ,serwis przyznał że jest to błąd oprogramowania ,który będzie poprawiany przez techników z Tajwanu a występuje na
     niektórych kartach SIM. I to się zgadza , bo po włożeniu karty żony - też jest w Plusie, opcja niewbijania kodu PIN po resecie urządzenia
     działa.
3. Po wymianie płyty nie chce skopiować kontaktów z karty SIM.
4. W menadżerze połączeń bezprzewodowych zamiast polskich znaków pojawiły się cyferki i krzaczki.

Na mój gust specjalnie odesłali Mi niesprawny sprzęt aby nie przekroczyć umownego ( taki ma Asus Polska) miesięcznego terminu naprawy , będącego podstawą do żądania zwrotu pieniędzy.Teraz każą Mi odesłać ponownie PDA do serwisu , oczywiście z czasem naprawy  miesięcznym.
 W sumie nowe urządzenie za ponad 2tys. zł. miałem jak na razie 4 dni u siebie.Reszta to serwis. :mad:

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 04, 2008, 13:37:42 »
Szczerze współczuję   :( Nie masz mozliwości żądać od sprzedawcy "wymiany na wolny od wad"? - nawet bym sie nie zastanawiał. Zwrócić sprzedawcy z takim pisemnym żądaniem na zasadzie "niezgodnosci towaru z umowa". Sprzedawca będzie go musiał odebać, może go wysłać do serwisu celem uzyskania opinii ale juz wtedy ma na to tylko 14 dni od daty oddania. Po tym terminie musi się jednoznacznie określić czy zwraca kase czy wymienia sprzęt na nowy.  Pamietaj!!! Ty określasz rodzaj żądania, nie sprzedawca

*

Offline Adamela

• **
  • 124
« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 04, 2008, 22:13:00 »
Szczerze współczuję   :( Nie masz mozliwości żądać od sprzedawcy "wymiany na wolny od wad"? - nawet bym sie nie zastanawiał.

Wg. Asus Polska mogłem to zrobić w ciągu 7 dni od zakupu , bo rzekomo tak jest napisane w gwarancji. Oczywiście nigdzie takiego wpisu nie ma.Teraz z tego co mówią muszę czekać na ich litość ,aż naprawią.Dziś wysłałem po raz drugi do serwisu.Przeczekam ich. Poczekam do trzech nieskutecznych napraw i zgodnie z ogólnymi zasadami gwarancji zażądam zwrotu gotówki lub nowego sprzętu.
>
A swoją drogą czy może ktoś potwierdzić że GPS Catcher u niego nie działa ???

*

Offline iraas

• 44
  • Sprzęt: Asus P750 8GB micro SDHC
« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 05, 2008, 19:33:33 »
Szczerze współczuję   :( Nie masz mozliwości żądać od sprzedawcy "wymiany na wolny od wad"? - nawet bym sie nie zastanawiał.

Wg. Asus Polska mogłem to zrobić w ciągu 7 dni od zakupu , bo rzekomo tak jest napisane w gwarancji. Oczywiście nigdzie takiego wpisu nie ma.Teraz z tego co mówią muszę czekać na ich litość ,aż naprawią.Dziś wysłałem po raz drugi do serwisu.Przeczekam ich. Poczekam do trzech nieskutecznych napraw i zgodnie z ogólnymi zasadami gwarancji zażądam zwrotu gotówki lub nowego sprzętu.
>
A swoją drogą czy może ktoś potwierdzić że GPS Catcher u niego nie działa ???
U mnie wszystko działa bez problemu.  GPS Catcher działał od samego początku. Natomiast miałem problem z Travelogiem ale pomógł HR.