P750 - szybkość działania

• 13 Odpowiedzi
  • 1198 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zecke

• 26
    • Blog
P750 - szybkość działania
« dnia: Listopad 25, 2008, 14:11:31 »
Witam

Ostatnio spotkałem się z kolegą, który ma P525 i porównywaliśmy tak na sucho szybkość działania naszych palmtopów, np czas otwierania się automapy czy zwykłe "skakanie" po windowsie. Co się okazało: system kolegi pracuje praktycznie 2 razy szybciej, nie ważne co robi, zastanawia mnie to, bo ponoć P750 ma lepszy procesor itd.

Mam P750, system sorga VGA, ale po zmianie na sorga nie dostrzegłem spadku wydajności. Czy znacie jakieś oprogramowanie przyszpieszające system ? Mój palmtop pracuje cały czas w systemie "turbo", ale i tak działa 2 razy wolniej od 525 qvga.

Nie mam za dużo programów na swoim sprzęcie, używam skTools, skanuje rejestr itp, ale system nadal jest wolny.

Co radzicie ? Być może trzeba pozmieniać coś w ustawieniach skTool a ja o tym nie wiem ?

Dzięki za opinie i pozdrawiam
Rafał

*

Offline szqudii

• **
  • 181
  • Sprzęt: HTC HD 2
Odp: P750 - szybkość działania
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 26, 2008, 22:49:29 »
W trybie VGA zawsze program typu automapa będzie włączał się 2 x wolniej na naszym sprzęcie tak samo z odtwarzaniem filmów dokładnie z testami jakie można zrobić w TCMP w qvga wypada gdzieś 2 razy lepiej, tak więc jak masz sorga to polecam zmienić rozdzielczość na qvga i sprawdzić bo przynajmniej u mnie działa szybciej. A co do włączania pozostałych rzeczy w windowsie i porównywania z innym PDA nie ma co porównywać bo to zależeć będzie od bardzo bardzo wielu rzeczy także najlepiej ściąg sobie krótki filmik jaki jest zawsze wykorzystywany przez pdaclub.pl do testów i wykonaj testy na jednym i drugim PDA bezpośrednio po softresecie będzie to mniej więcej dobre porównanie szybkości procesorów w obu PDA, a jeśli chodzi o inne testy to są do tego odpowiednie programy.
Przygoda z Windows Mobile... | Mio A701 | Asus P526 | Asus P750  | HTC Touch PRO | HTC HD 2 ... będzie Windows Phone od HTC ;)

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 27, 2008, 06:14:59 »
@zecke co ty wypisujesz,jak mozna porownywac sprzety jesli jeden pracuje w qvga a drugi w vga ?  :O  Przeciez wieksza rozdzielczosc nie chodzi na powietrze ?! Procek musi przetworzyc duzo wiecej danych. Chcecie miec w miare dokladne porownanie ? Zainstalujcie sobie ta sama wersje systemu czyli np 6.1 - sorg oczywiscie taki jest,lub zrobcie HR,przelacz sobie sorga na qvga i wtedy testujcie. I nie radze przesadzac z SKToolsem,to jest dobry programik ale czasami mozna przeholowac. Kiedys na Mio 550 zrobilem auto czyszczenie rejestru i ....moglem po resecie zrobic tylko HR  :mrgreen:
Pozdro

*

Offline zecke

• 26
    • Blog
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 27, 2008, 11:52:56 »
Dzięki za rady słowa otuchy, tak właśnie myślałem, że jest duzo wolniejszy właśnie przez VGA.

Mam sorga: V 1.02 z 1.04.2008 i nie mogę znaleźć opcji w której zmienię rozdzielczość, gdzie powinienem tego szukać ??

Pozdrawiam
Rafał

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 27, 2008, 15:01:27 »
Na poczatek zainstaluj moze ostatnia wersje http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=114404.0
Pozdro

*

Offline zecke

• 26
    • Blog
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 28, 2008, 13:41:16 »
Dzięki za link. W weekend siądę, zrobie sobie backup i zapodam najnowszą wersję :) Powiem czy mi przyspieszył czy nie

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 28, 2008, 14:58:56 »
ja mialem ROM WM 6.1 PL, juz pierwszego wieczora wrzucilem sorga i poprawa jest widoczna na korzysc szybkosci dzialania mimo wlaczonego VGA.

*

Offline zecke

• 26
    • Blog
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 29, 2008, 23:53:45 »
ehhh Nie polecam do robienia backupu programu: "sprite backup" bo nie chce odzyskać, nie widzi poprostu pliku który zbackupował... straciłem wszystkie ustawienia, nawet kontakty... Dupa
Napisane: Listopad 29, 2008, 23:52:20
alexjaslo: W tym nowym romie, który mi poleciłeś też masz klawiaturę ekranową bez "spacji", i wielu innych przydatnych funkcji ??

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 30, 2008, 01:01:05 »
Tak, klawka ekranowa nie jest najciekawsza, ale mozesz zainstalowac duzo ciekawsze z roznymi bajerami.
Co do backapu ja zawsze uzywalem SPB Backap i nigdy sie nie zawiodlem,bardzo bobry programik, "niestety" platny. Backapu nim utworzony nie wymaga programiku do ponownego odtworzenia,jest to samorozpakowujacy sie plik.Moze podobnie masz z tym swoim ? Sprobuj go tapnac moze sie uruchomi.
A czy nie synchronizowales nigdy Outlooka ? W nim powinienes miec kontakty.
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2008, 01:04:21 wysłana przez alexjaslo »
Pozdro

*

Offline zecke

• 26
    • Blog
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 30, 2008, 10:15:39 »
No to grubo. Aby odzyskać ten backup grałem nawet stary rom sorga, ale nie pomogło. Jak go "tapuje" to wyskakuje błąd. Nie synchronizowałem nigdy kontaktów. Czy jest jakaś możliwość że on sam zsynchronizował je gdzieś do plików w folderze "active sync" ? Bo ja w to wątpie.

Dałem dupy, ale takie coś uczy, a ja zazwyczaj ucze się przez ból...

Poleć mi jakieś ciekawe klawiatury ekranowe (w zasadzie zależy mi na tym, aby była to klawiatura taka jak przy kompie).

Dzięki za pomoc

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 30, 2008, 10:31:50 »
wpisz w szukajke klawiatury, znajdziesz sporo na ten temat
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline wcale

• **
  • 114
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 30, 2008, 11:49:57 »
Ja polecam od siebie: SPB, albo Resco
SPB można włączyć na cały ekran i ma podpowiadanie wyrazów i tworzy listę, którą nożna normalnie edytować.

Resco ma fajne skróty, które można sobie dodawać-np znaki do emotikonów pod SmileySMS i bardzo szybko późinej wprowadzać. Obydwa produkty obsługują polski język :D

*

Offline zecke

• 26
    • Blog
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 30, 2008, 12:09:46 »
Już korzystam z Resco. Dzięki. Czas odbudować wszystkie utracone dane :/

EDIT: Ten nowszy Sorg jak narazie działa szybciej i ma kilka fajnych dodatków np resco file explorer :)

*

Offline Godbole

• 24
  • Sprzęt: ASUS P750/Garmin Asus M10
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 21, 2008, 22:19:05 »
zecke: klawiaturka będzie ok jak zmniejszysz sobie wielkośc wyświetlanych znaków. Wtedy klawiatura będzie ok. :)