Jestem nowy, mam Asusa P750 i kłopot!

• 19 Odpowiedzi
  • 1802 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Mateo515

• 5
Jestem nowy, mam Asusa P750 i kłopot!
« dnia: Sierpień 08, 2008, 18:30:39 »
Witam.

Mam kłopot z telefonem Asus P750. Stwierając GPS Catcher chce wykonać aktualizacje. Klikam aktualizuj (takie duże czerwone) i pojawia się okienko z informacją "Aplikacja GPS Catcher nie może wykorzystać połączeń! Dane GPS nie zostały zaktualizowane i należy ręznie wykonać aktualizacje." Nie wiem o co chodzi, jestem na skraju załamania (w końcu wydałem ponad 1 600 zł.  :E) PROSZE O POMOC

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
Odp: Jestem nowy, mam Asusa P750 i kłopot!
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 08, 2008, 18:37:05 »
Wybierz połączenie przez AS i podłącz do PCta, zaktualizuje się samoczynnie przez net.

NIe pamiętam jak to było na oryginalnym ROMie, natomiast na gotowanych GPS Catcher działa doskonale.

PS, to nie jest temat do tego działu, raczej do "Asus z modułem GSM".

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 08, 2008, 18:42:14 »
Temat chyba bardziej pasuje do działu Asus.

Mateo nie załamuj się za chwilę wszystko "rozgryziesz".

Pozdrawiam

*

Offline Mateo515

• 5
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 08, 2008, 19:00:06 »
Właśnie nie chce się ani samoczynnie instalować ani ręcznie:/

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 08, 2008, 19:07:18 »
Jak ma chcieć, najpierw ustaw to w opcjach programu :P

*

Offline mabus

• **
  • 115
  • Sprzęt: ASUS p750 > HTC HD2 > Samsung Galaxy Note
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 08, 2008, 22:04:45 »
osobiscie chyba tylko raz uzylem tego programu z ciekawosci. a tak nigdy nie pamietam o tych aktualizacjach, poprostu dluzej czekam na polaczenie sie gpsu po wlaczeniu i tyle.

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 09, 2008, 00:05:35 »
Aktualizacja wykonuje się nie z nieba, ale z sieci. Musisz więc być podłączony do neta - WiFi lub AS.

*

Offline wcale

• **
  • 114
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 09, 2008, 00:52:15 »
Fajne te komentarze :D:D:D:D można się uśmiać :D

Ale dosyć już tych żartów ;)
Wyłącz połączenie Bluetooth i WiFi, dopedy podłącz kabel do USB. U mnie czasem jest taki komunikat i nie zawsze widać, że jest aktywne jakieś połączenie. Wyłącz wszystko (oprócz telefonu (GSM)) i dopiero wtedy podłącz kabel USB.
Możesz zaktualizować ręcznie lub automatycznie. Ja ustawiłem na ręczne, bo jak sam nie zaktualizuje automatycznie, to zablokuje ręczne ;)
Powinno działać

*

Offline Mateo515

• 5
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 10, 2008, 15:20:25 »
Dziękuje wszystkim za pomoc z GPSem  :) Teraz niestety znowu mam problem :mad: nie działa mi GSM pisze brak usługi nie wiem co mam robić :'(

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 10, 2008, 15:34:32 »
O PDLOGE GO ! O PODLOGE !...  :mrgreen:

A tak powaznie to nie mozesz wlaczyc modulu GSM czy modul wlaczony a nie mozesz sie zalogowac do sieci ?

Wyjmij i wloz ponownie karte sim i sprubuj ponownie.Jestes w Polsce czy za granica ? Bo w roamingu pojawia sie taki komunikat jesli z dana siecia twoj operator nie ma umowy,wiec sprawdzasz inne sieci.
Pozdro

*

Offline Mateo515

• 5
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 10, 2008, 16:21:15 »
Jestem w Polsce (okolice Krakowa) próbowałem zmiany karty SIM z P750 dałem do mojego starego telefonu (SE k750i) i z siecią wszystko było dobrze nawet dzwoniłem do BOK. Potem włożyłem kartę SIM do P750 i pisze "Brak usługi"
Napisane: Sierpień 10, 2008, 15:39:30
Heh głupia sprawa nie mam usługi 3G a na tą właśnie miałem ustawiony GSM  :grin: :E Teraz wszystko działa :)

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 10, 2008, 16:59:03 »
Jesli nie jestes w zasiegu 3G i nie kozystasz z tego to przelacz na GSM,mniej problemow i bateria dluzej trzyma.
Pozdro

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 07, 2008, 12:31:20 »
poczytalem troche forum i powiem szczerze ze dalej po zaaplikowaniu przedstawionych tutaj rozwiazan nie poskutkowalo popostu gps catcher nie chce sie aktualizowac i tyle. Caly czas wyrzuca ta informacje ze nie moze wykorzystac lacza, wiec prosze o jakas lopatoligiczna pomoc bo juz desperados jestem z gory dzieki

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 07, 2008, 22:29:16 »
Nie jest w stanie wykorzystać żadnego łącza? Ani WiFi, ani GPRS, ani połączenia AS?
Ponadto uważam, że nie powinieneś się tym tak przejmować. Ja zwykle nie aktualizuję tych danych przez kilka tygodni i wskazania pozycji są prawidłowe. Jeśli się dobrze orientuję, to chodzi tylko korektę pozycji satelitów itp. danych, co pozwala na dokładniejsze określenie pozycji. Nie przeceniałbym zaś tej aktualizacji w szybkości określania pozycji (właściwie złapania fixa), bo to zależy od wielu innych czynników. Nie zauważyłem różnicy.
Odejdę trochę od tematu, ale nie wiem czy ktoś potrafi wyjaśnić, dlaczego po włączeniu programu do nawigacji potrzeba czasami kilku minut, a po wyjeździe z kilkusetmertowego tunelu pozycja jest ustalana w sekundę?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2008, 22:50:10 wysłana przez awatar »

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 07, 2008, 23:25:39 »
A ja zauwazylem roznice , i po aktualizacji Catchera mam fixa po ok 8 sek.Ale mialem tez kilka przypadkow ze zlokalizowalo mnie kilka km od mojego miejsca i potem korygowalo 2-3  min.

I wlasnie zeby nie lapalo ci fixa kilka min zaktualizuj sobie Catchera,nawigacja przewiduje twoja pozycje po wjechaniu w tunel i po wyjezdzie zlokalizowanie satelitow trwa duuzo krocej.
Pozdro

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 08, 2008, 01:46:26 »
I wlasnie zeby nie lapalo ci fixa kilka min zaktualizuj sobie Catchera,nawigacja przewiduje twoja pozycje po wjechaniu w tunel i po wyjezdzie zlokalizowanie satelitow trwa duuzo krocej.

Ale ja przecież napisałem, że nie zauważyłem różnicy w łapaniu fixa, przed czy po aktualizacji danych. Czasami łapie w kilka sekund - bez aktualizacji, czasami kilka minut, nawet jeśli przed wyjściem z domu zrobiłem aktualizację.
Nie widzę też związku między interpolowaną pozycją w tunelu, a niemal natychmiastowym ustaleniem pozycji rzeczywistej. Żeby to sprawdzić wystarczy drastycznie zmienić prędkość w tunelu.

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 08, 2008, 11:49:06 »

Ale ja przecież napisałem, że nie zauważyłem różnicy w łapaniu fixa, przed czy po aktualizacji danych.

To dziwne bo ja zauwazylem  :O. Nie wiem o jakich warunkach terenu mowisz, ale zwroc rowniez uwage na aktualna pogode,wysokie drzewa,budynki a nawet szybe antysolar w samochodzie

Nie widzę też związku między interpolowaną pozycją w tunelu, a niemal natychmiastowym ustaleniem pozycji rzeczywistej. Żeby to sprawdzić wystarczy drastycznie zmienić prędkość w tunelu.

Przewidywanie twojej pozycji nie polega na czasie spedzonym w tunelu tylko na przewidzeniu i porownaniu pozycji satelitow na poczatku i koncu tunelu.
A czy sprawdzales zmieniajac drastycznie predkosc w tunelu,ze tak twierdzisz ?

Podjezdzajac np pod sklep nie wylaczasz programu tylko usypiasz urzadzenie, i po powrocie wlaczasz je z powrotem-fix w 2-3 sek.Podobnie po zlapaniu fixa np. w AM wylacz w opcjach sam GPS i po jakims czasie wlacz,fix rowniez zostanie zlapanypo b. krotkim czasie .

Dlatego tez napisalem ze w ok. 90% przypadkow,po aktualizacji catchera fixa mam po 5-8 sek.Ale te 10% czasami pokazuje glupoty i trzeba czekac dluzej na poprawne zlokalizowanie,a zalezy to raczej od pozycji BTSow lub innego zrodla z ktorego pobierane sa dane.
Jezeli poruszasz sie w obrebie jednego nieduzego rejonu, to oczywiscie aktualizacja jest zbyteczna,ale jesli jezdzisz w dalsze trasy i czesto zmieniasz pozycje,wtedy przydaje sie.Takie sa moje spostrzezenia.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2008, 11:55:32 wysłana przez alexjaslo »
Pozdro

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 08, 2008, 22:41:34 »
Nie wiem o jakich warunkach terenu mowisz, ale zwroc rowniez uwage na aktualna pogode,wysokie drzewa,budynki a nawet szybe antysolar w samochodzie.
No właśnie. Wymieniłeś tyle zmiennych, że trudno ocenić jaki jest wpływ aktualizacji. Właściwie można by to zrobić jedynie w warunkach dokładnie zaplanowanego i ściśle kontrolowanego eksperymentu. 

Przewidywanie twojej pozycji nie polega na czasie spedzonym w tunelu tylko na przewidzeniu i porownaniu pozycji satelitow na poczatku i koncu tunelu.
A czy sprawdzales zmieniajac drastycznie predkosc w tunelu,ze tak twierdzisz?

Powiem szczerze, że to trochę bez sensu i nielogiczne co piszesz. Pozycja początku i końca tunelu owszem jest znana, ale skąd program wie kiedy z tego tunelu wyjadę, albo w którym miejscu tunelu się znajduję, jeśli nie ma sygnałów satelitów? Właśnie na podstawie prędkości przed wjazdem oblicza czas i interpoluje pozycję.
Byłem kilka dni w Berlinie i kilkadziesiąt razy pokonywałem różne tunele. Miałem dość okazji do prób, zaplanowanych albo przypadkowych. Przyspieszenie w tunelu powoduje, że pozycja na mapie się spóźnia, zwolnienie - wyprzedza. Widać to po wyjeździe, kiedy mapa koryguje pozycję. To jest oczywiście zauważalne tylko dla dłuższych tuneli, bo dla krótszych konieczne byłyby bardzo duże zmiany prędkości.
Odeszliśmy od tematu. Bardziej chodziło o szybkość ustalania pozycji. Z moich obserwacji wynika, ze nie system GPS ma problem, tylko WM6 ma jakieś problemy z obsługą portów COM.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2008, 00:13:41 wysłana przez awatar »

*

Offline Adamela

• **
  • 124
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 09, 2008, 12:17:19 »
poczytalem troche forum i powiem szczerze ze dalej po zaaplikowaniu przedstawionych tutaj rozwiazan nie poskutkowalo popostu gps catcher nie chce sie aktualizowac i tyle. Caly czas wyrzuca ta informacje ze nie moze wykorzystac lacza, wiec prosze o jakas lopatoligiczna pomoc bo juz desperados jestem z gory dzieki
Łopatologicznie się nie da, bo to wina konfliktów sprzętowych. Jak jeszcze byłem posiadaczem tego sprzętu (sprzedałem go) , miałem identyczny problem. Porady typu wyłącz wszystko , zainstaluj ponownie AS lub ściągnij nową wersję nic nie dawały. Odsylalem sprzęt dwukrotnie do serwisu między innymi z powodu niedziałającego GPS Catcher , i otrzymywałem zwrot z adnotacją , że u nich działa i problemu nie ma, Postanowiłem więc podłączyc P750 do komputera syna i zadziałał natychmiast. Śmiem więc twierdzić że wina leźy gdzieś po stronie konfliktów - Asus P750 i konkretny komputer. Na asusie nic nie zmieniałem w ustawieniach.ActivSync instalowałem ten sam.
Pozdrawiam.

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 09, 2008, 13:25:52 »

Łopatologicznie się nie da, bo to wina konfliktów sprzętowych. Jak jeszcze byłem posiadaczem tego sprzętu (sprzedałem go) , miałem identyczny problem. Porady typu wyłącz wszystko , zainstaluj ponownie AS lub ściągnij nową wersję nic nie dawały. Odsylalem sprzęt dwukrotnie do serwisu między innymi z powodu niedziałającego GPS Catcher , i otrzymywałem zwrot z adnotacją , że u nich działa i problemu nie ma, Postanowiłem więc podłączyc P750 do komputera syna i zadziałał natychmiast. Śmiem więc twierdzić że wina leźy gdzieś po stronie konfliktów - Asus P750 i konkretny komputer. Na asusie nic nie zmieniałem w ustawieniach.ActivSync instalowałem ten sam.
Pozdrawiam.

Aaaa pamietam sprzedales na aledrogo P750 z powodu nie dzialajacego Catchera, :mrgreen: Wybacz ale masz charakter.
A moze to nie konflikt sprzetu tylko zwykla konfiguracja-firewall,moze jakis udziwniony antyvir,moze gdzies udostepnione polaczenie internetowe na PC i juz beda problemy z AS.
Miales poprostu skitrane w ustawieniach na kompie i tyle,jesli np. udostepnisz polaczenie internetowe na inny komputer,AS moze nie uzyskac dostepu do neta.
A probowales chociaz polaczyc sie przez wi-fi ? albo aktualizacje gprs ?
Pozdro