ASUS P750- kilka problemow- moze ktos wie co "z tym zrobic"

• 14 Odpowiedzi
  • 2209 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ASUS P750- kilka problemow- moze ktos wie co "z tym zrobic"
« dnia: Sierpień 08, 2008, 12:27:14 »
Witam
Jestem szczesliwym posiadaczem P750, ale podczas jego uzywania zauwazylem kilka "problemow" ktore chcialbym rozwiazac i nie bardzo wiem jak...

1) smartphone ma ustawiony czas na GMT+1 Warsaw - mam ustawiona konkretna godzine, po jakiem czasie (np po 2-3 h od ustawienia czasu) "smart":) sam dodaje +1 h do czasu ustawionego manulanie. DOsc to wykurzajace szczegolnie przy ustawionych alarmach. Jak zmienie godzine na wlasciwa- po chwili znowu mam +1h. Moze gdzies ustawia sie czas GMT a P750 sam dodaje strefe czasowa?

2) poniewaz mam P750 z EN wersja WM 6.0 - slownik T9 jest oczywisscie tez EN, co utrudnia pisanie polskich smsow (ciagla koniecznosc przestawinia z T9 na ABC. Pytanie jak na stale ustawic domyslenie ABC w smsach albo moze jak i czy wogole mozna dodac polski slownik T9?

3) jako telefon - pracuje w sieci Orange byc moze nie ma to znaczenia dla problemu ale...
Czasami odbierajac polacznie przychodzace nie slysze rozmowcy ai on nie slyszy mnie mimo, ze rozmowa trwa. Zdarza sie tak kilka razy pod rzad ...musze oddzwonic ja - dopiero jest OK.

4) wybierajac polaczenie - uruchamia sie oprogramowanie Asusa "Phone" w ktorym mozna wlaczyc SpeekerON (glosnomowiacy). Jak wlaczyc "glosnomowiacy" w momencie kiedy odbieram polaczenie - wtedy jest tylko mozliwosc odebrania, odrzucenia nie wlacza sie oprogr. "Phone"

5) czy istanieje mozliwosc wgrania WM wraz z polskim oprogramowaniem Asusa do P750?

Jak macie pomysly dajcie znaka:)

POzdr. serdecznie

..::XSIONDZ::..
Napisane: Sierpień 08, 2008, 11:18:53
Witam
Jestem szczesliwym posiadaczem P750, ale podczas jego uzywania zauwazylem kilka "problemow" ktore chcialbym rozwiazac i nie bardzo wiem jak...

1) smartphone ma ustawiony czas na GMT+1 Warsaw - mam ustawiona konkretna godzine, po jakiem czasie (np po 2-3 h od ustawienia czasu) "smart":) sam dodaje +1 h do czasu ustawionego manulanie. DOsc to wykurzajace szczegolnie przy ustawionych alarmach. Jak zmienie godzine na wlasciwa- po chwili znowu mam +1h. Moze gdzies ustawia sie czas GMT a P750 sam dodaje strefe czasowa?

2) poniewaz mam P750 z EN wersja WM 6.0 - slownik T9 jest oczywisscie tez EN, co utrudnia pisanie polskich smsow (ciagla koniecznosc przestawinia z T9 na ABC. Pytanie jak na stale ustawic domyslenie ABC w smsach albo moze jak i czy wogole mozna dodac polski slownik T9?

3) jako telefon - pracuje w sieci Orange byc moze nie ma to znaczenia dla problemu ale...
Czasami odbierajac polacznie przychodzace nie slysze rozmowcy ai on nie slyszy mnie mimo, ze rozmowa trwa. Zdarza sie tak kilka razy pod rzad ...musze oddzwonic ja - dopiero jest OK.

4) wybierajac polaczenie - uruchamia sie oprogramowanie Asusa "Phone" w ktorym mozna wlaczyc SpeekerON (glosnomowiacy). Jak wlaczyc "glosnomowiacy" w momencie kiedy odbieram polaczenie - wtedy jest tylko mozliwosc odebrania, odrzucenia nie wlacza sie oprogr. "Phone"

5) czy istanieje mozliwosc wgrania WM wraz z polskim oprogramowaniem Asusa do P750?

Jak macie pomysly dajcie znaka:)

Edit: Przy okazaji okazalo sie po nr seryjnym, ze tel pochodzi z Litwy? Ma EN wersje WinCe 6.0 w wersji OS 5.2.1623 (bulid 18129.0.4.5).
Na stronie Asusa jest uprgrade do wersji WinCe 6.1 jednak po sciagnieciu okazuje sie, ze jest "ASUS PDA Phone P750 V6.2.0 WWE_SG00 only for Singapore user"- troche boje sie to zainstalowac bo jak mi padnie albo cos sie skiepsci to bedzie "buba" jak mowil Czesio

POzdr. serdecznie

..::XSIONDZ::..

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
Odp: ASUS P750- kilka problemow- moze ktos wie co "z tym zrobic"
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 08, 2008, 23:59:36 »
Sam nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytania, ale jest na forum dział http://pdaclub.pl/forum/index.php?board=118.0.

Ad. 5) http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=103895.0
Myślę, że wkrótce to rozwiąże ten problem.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2008, 00:01:52 wysłana przez awatar »

*

Offline DRiKu

• 32
  • Sprzęt: Asus P750 8GB SanDisk + HTC HD2 "Leo"
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 10, 2008, 08:17:52 »
Ciao!
Na 3 pytanie wydaje mi sie ze znam odpowiedz a mianowicie:
        Pobierz zaktualizowany radiomodul ze strony Asusa http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=pl-pl o nazwie
        4.6.8 ASUS PDA Phone radio firmware V4.6.8 for all P750 ROM i postępuj zgodnie z zaleceniami by to zainstalować :ok:

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 10, 2008, 09:04:48 »

1. Nie ten dział forum, na przyszłość pisz w "Asus z modułem GSM".
2. Nie cytuj sam siebie w swoim poście - po co??
3. Większość odpowiedzi na Twoje pytania znajduje się w ww. dziale.

A teraz odpowiedzi:

1. Dodaje godzinę, gdyż masz zaznaczoną strefę czasową, a teraz mamy GMT+2h więc logiczne, że dodaje godzinę. Ustaw poprawnie i będzie OK.

2. Odpowiedź była kilka razy na forum, użyj łatki "HTC abc mode for T9" i domyślnie będzie tryb abc.

3. Masz wersję radiomodułu 4.5.4 zmień na najnowszą 4.6.8 - problem zniknie.

4. Odbierasz połączenie i klikasz Speaker on i masz od razu głośnomówiący.

5. Nie istnieje taka możliwość.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 11, 2008, 09:17:34 »
Witam
Na wstepie przepraszam za nieregulaminowe skopanie posta. Najgorsze jest to, ze mam tego swiadomosc- zamiast kliknac edit kliknalem "umiesc cytat" niestety nie bardzo orientuje sie jak mozna usunac posta....wiec zostalo.

1) Tak strefa czasowa to GMT+1 Warsaw (Warszawa) wiec jest ustawiona poprawnie- chyba, ze cos pominalem albo ustawia sie tp gdzies indziej niz w "Alarms&Clock" w menu System.
2) poszukam
3) mozna wgrac ten update? "Przy okazaji okazalo sie po nr seryjnym, ze tel pochodzi z Litwy? Ma EN wersje WinCe 6.0 w wersji OS 5.2.1623 (bulid 18129.0.4.5).
Na stronie Asusa jest uprgrade do wersji WinCe 6.1 jednak po sciagnieciu okazuje sie, ze jest "ASUS PDA Phone P750 V6.2.0 WWE_SG00 only for Singapore user"- troche boje sie to zainstalowac bo jak mi padnie albo cos sie skiepsci to bedzie "buba" jak mowil Czesio"
4) nie mam opcji SpeekerON- bo nie wlacza sie menu "Phone" przy odbieraniu polaczenia
5) szkoda

Pozdr.

*

Offline DRiKu

• 32
  • Sprzęt: Asus P750 8GB SanDisk + HTC HD2 "Leo"
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 11, 2008, 13:43:13 »
Witam!
Co do trzeciego punktu to: poszukaj update radiomodulu v4.6.8 a nie calego firmware WinCe (dodam ze we wrześniu ma sie podobno ukazać firmware WM 6,1 PL patrz: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=103895.0 )
Przed wgraniem radiomodulu musisz sie upewnić ze masz  oryginalne firmware albo sprawdzając wersje lub instalujac (jak sadze) jakiegoś  EN pobranego ze strony Asusa Pozatym musisz mieć kartę pamięci nie wieksza niż 2GB oraz przed sama instalacja dobrze jest wylaczyc wszystkie programy dzialajace w tle oraz Bluetooth i WiFi.  Zachowując w/w środki bezpieczeństwa plus postepujac zgodnie z zaleceniami instalacji nie powinno sie nic nie przewidzianego wydarzyć.

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 12, 2008, 20:11:26 »
Witam
Na wstepie przepraszam za nieregulaminowe skopanie posta. Najgorsze jest to, ze mam tego swiadomosc- zamiast kliknac edit kliknalem "umiesc cytat" niestety nie bardzo orientuje sie jak mozna usunac posta....wiec zostalo./.../

Usunąć postu na tym forum chyba się nie da. Ale zawsze masz mozliwość poprawienia swojego postu, poprzez kliknięcie w 'Modyfikuj'  - znajduje obok 'Cytuj' w prawym górnym rogu Twoich wiadomości.

Pozdrawiam -

Stanley

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 13, 2008, 09:42:23 »
Witam

Odpowiadam na problem nr 1 (dotyczy strefy czasowej)

mimo ustawienia strefy czasowej na GMT+1 Warsaw - P750 przestawial ustawiony czas na godzine na przod (sam). Czyli jak ustawilem np 8:00- po chwili byla 9:00. Problem dotyczy uzytkownikow AutoMapy w ktorej w ustawieniach GPS nalezy wylaczyc synchronizacje czasu GPS. Po wylaczeniu- problem rozwiazany. Moze komus sie przyda to info.

*

Offline martinii

• *
  • 56
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S3
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 14, 2008, 10:45:52 »
Nie tylko Automapy, również IGO przestawia ustawienia czasu w Windowsie... :P
pdaclub.pl

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 22, 2008, 15:17:34 »
WItam
Pociagne jeszcze przez chwilke ten watek.
Z rozwiazaniem wiekszosci w poscie problemow czekalem do Wn6.1PL. Wczoraj instalacja zakonczyla sie sukcesem ale pojawilo sie kilka pytan (nowych/starych problemow)

1) pytanie o radio wykreslone
2) mimo update radio modulu - nadal potrafia byc problemy z wykonywanymi polaczeniami (poprostu nie slychac rozmowcy)
3) po podlaczeniu do ASynca nadal przelacza godzine +1 mimo wylaczonej opcji synchronizacji w AutoMapie - problem nierozwiazany nadal.
Wyglada na to, ze problem polegal na synchronizacji miedzy zegrem laptopa a AS. Ustawienie w obu tych samych opcji (GMT+1) usunelo problem - w kazdym razie po kilku podlaczeniach do AS - P750 nie zmienia godziny.
4) nowy Win6.1 PL spowodowal (i tu nie wiem jak to opisac) ze korzystanie z paskow bocznych w aplikacjach stalo sie mozliwe TYLKO i WYLACZNIE przy uzyciu rysika (zapomniec musze o placu) poniewaz pasek reaguje jakby przy samym rancie obudowy- klikniecie na niego w miare posrodku powoduje ze zanzcaza sie jakas opcja ale niestety przesunac paska nie da rady. (moze to kwestia kalibracji ekranu?- przeprowadzialm ja dosc dokaldnie wiec nie tu upatrywalbym jednak problemu)
5) czy AsusLuncher zostal usuniety permanentnie czy mozna go przywrocic? (przyzwyczailem sie)
6) problem z aplikacja TCPMP (wiem i czytalem watki o dzialajacej wersji jednak u mnie za nic nie chce ruszyc zadna wersja od momentu zainstalowania Wn6.1 PL - macie jakies rozwiazanie? Komunikat: "Niespodziewany blad programu (...)"
pewnie temat byl juz poruszany ale projekt TCPMP nie jest juz rozwijany a komercyjny CorePlayer - niestety kosztuje. Wiec byc moze brak update powoduje problemy z obsluga Wn6.1PL. Moze jakies sugestie co do tego czym mozna zastapic TCPMP? (czyli podobna funkcjonalnosc i free?)

Pozdr.

« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2008, 13:41:07 wysłana przez xsiondz »

*

Offline PatiNT

• *
  • 81
  • Sprzęt: p750
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 23, 2008, 08:50:34 »
p750 nie ma i nie bedzie mial radia.
nie, bo nie. i juz. no.

*

Offline mrblur

• 43
    • Strona domowa
  • Sprzęt: Asus P750 -> HTC Vision/G2
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 23, 2008, 20:16:23 »
6) problem z aplikacja TCPMP (wiem i czytalem watki o dzialajacej wersji jednak u mnie za nic nie chce ruszyc zadna wersja od momentu zainstalowania Wn6.1 PL - macie jakies rozwiazanie? Komunikat: "Niespodziewany blad programu (...)"
pewnie temat byl juz poruszany ale projekt TCPMP nie jest juz rozwijany a komercyjny CorePlayer - niestety kosztuje. Wiec byc moze brak update powoduje problemy z obsluga Wn6.1PL. Moze jakies sugestie co do tego czym mozna zastapic TCPMP? (czyli podobna funkcjonalnosc i free?)

Pozdr.

Pozukaj na forum XDA-Developers wersjie przekompilowanej w Visual Studio 2008, pod nowe mobilne okienka, długo szukałem i sprawdzałem nawet kodowanie do WMV, ale trafiłem tam i o dziwo ta jedna wersja "z miliona" poszła :)

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 23, 2008, 20:32:14 »
To znowu coś dodam od siebie :)

Synchronizaja juz rozwiązana :) a swoją drogą nie pomyślałem, że masz ustawione inaczej strefy czasowe w PC i WM.

Co do WM6.1, po prostu zrób kailbrację ekranu przesuwając delikatnie naciśnięcie krzyżykó z prawej strony w lewo - problem zniknie.

Asus Launcher - program niezbyt potrzebny, zamień go na coś innego, choćby HS ++

Co do TCPMP - zastosuj wersjez linku i ciesz się działającym odtwarzaczem:

http://rapidshare.com/files/139572470/TCPMP_0.72RC1_ARM_PPC_recomp_03.CAB

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 24, 2008, 11:06:21 »
1) Wielkie dzieki za info o TCPMP- sciagniete, zainstalowane, DZIALA!
2) wielkie dzieki za sugestie co do ekranu (nie wpadlem na to a jest skutecznie) - THX

Pozdr. serdecznie

*

Offline lincoln_

• 11
  • Asus P750
    • http://www.rajdowy.info
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 24, 2008, 12:22:15 »
ja się podepnę : A czy jest TCPMP z opcją subtitles pod wm6,1?
Pozdrawiam Lincoln
REGULAMIN