Poszukuję programu do zmiany jasności podświetlania

• 14 Odpowiedzi
  • 3621 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline modrih

• *
  • 73
  • Sprzęt: niestety do tej pory nie wiem co ja mam ale jest to coś jak mda III, qtek 9090, spv m2000, audiovox xv6600,
Poszukuję programu do zmiany jasności podświetlania
« dnia: Listopad 08, 2008, 23:53:44 »
Witam serdecznie!

Poszukuje już od jakiegoś czasu programu umożliwiającego regulację podświetlania. Takie "coś" jest wbudowane co prawda w Windows Mobile, jednak mimo wszystko jeżeli wezmę na ostatni od końca poziom jasności w pełnej ciemni mimo wszystko jest to za jasno, a nie chce by ktoś widział że korzystam z Palmtopa, więc chciałbym jeszcze go troszkę przyciemnić, stąd najlepiej przydałby się jakiś program regulujący podświetlanie jeszcze bardziej niż ten wbudowany w system.

Czy ktoś jest w stanie coś takiego zaproponować, jakiś programik?

Dziękuje za ewentualne odpowiedzi.

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
Odp: Poszukuję programu do zmiany jasności podświetlania
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 10, 2008, 18:15:39 »
Witam

Używam i polecam MVBklight:
http://forum.mobione.pl/index.php/topic,3738.0.html
jakkolwiek czy spełni Twoje oczekiwania oraz jak go skonfigurować na Twoim sprzęcie - tego nie wiem.

Mi zależało przede wszystkim na szybkiej regulacji  jasności, np. gdy wychodzę z pomieszczenia na zewnątrz w słoneczny dzień. Podpięłem programik pod jeden z klawiszy sprzętowych i skonfigurowałem tak, że teraz mogę szybko zmieniać jasność kursorami skokami co 20%, czyli do 100% kilkoma kliknięciami. Oczywiście można też regulować płynnie rysikiem - programik instaluje się na Today-u.

Nie rozwiązałem w A696 tylko jednej sprawy: MVBklight nie działa przy zasilaniu zewnętrznym, chociaż nie uważam tego za dużą wadę. Wspominałem o tym na podforum Asusa:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=104640.0
A może komuś się uda na tym forum? ;)

Pozdrawiam -

Stanley
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2008, 18:28:21 wysłana przez stanley_p »

*

Offline modrih

• *
  • 73
  • Sprzęt: niestety do tej pory nie wiem co ja mam ale jest to coś jak mda III, qtek 9090, spv m2000, audiovox xv6600,
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 11, 2008, 00:41:45 »
cóż program działa, ale nie potrafi zmniejszyć jasności ekranu niżej niż potrafiłby to WM.

Prawdopodobnie to przyczyna złych ustawień (działa mi po prostu standardowo) chociaż próbowałem rożnych

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 12, 2008, 08:54:08 »
Witam

Napiszę może tak: w Asusie A696 za pomocą standardowych narzędzi dostępnych w WM także nie da się ściemnić ekranu do zera.
W MVBklight za zakres regulacji odpowiadają wpisy Minimum value, Maximum value. Jeżeli zatem wpiszę minimum 0, maximum 255 (w A696 regulacja na poziomie rejestru odbywa się w tym zakresie), Step podam np. 5 - wówczas można ściemniać ekran "do zera" (próbowałem, działa).

Pytanie tylko (trochę z ciekawości...) - po co Ci regulować jaskrawość aż do zera? Przecież na całkowicie ściemnionym ekranie raczej ciężko pracować po omacku... ;) Po drugie wydaje mi się, że może trochę być kłopot gdy, hm, ekranu z jakiś przyrzyczyn nie uda się z powrotem rozjaśnić... Hard reset? No chyba, że na pockecie (i pececie) jest zainstalowane narzedzie typu MyMobiler - wówczas jest szansa w prosty sposób rozjaśnić sterując z poziomu peceta.
Dlatego w MVBklight minimalny poziom regulacji mam ustawiony tak, że nie ściemnia całkowicie. Natomiast jeżeli zależy mi na wygaszeniu ekranu ze względu na oszczędność baterii, gdy z niego nie korzystam, np. w podróży przy słuchaniu muzyki, zapisywaniu tracka w GPS - wówczas używam przełacznika Hold, który załatwia mi całkowite ściemnienie ekranu oraz przy okazji blokuje klawisze.

Pozdrawiam -

Stanley

P.S. Przy okazji zabaw z najnowszą wersją MVBklight 1.4.3 udało mi się jednak skonfigurować program tak, aby w A696 regulacja działala także przy zasilaniu zewnętrznym  :ok: Dla zainteresowanych szczegóły ustawień w dyskusji:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=104640.0
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2008, 09:02:46 wysłana przez stanley_p »

*

Offline modrih

• *
  • 73
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 12, 2008, 15:17:03 »
Chodzi mi o to że standardowo przedostatni tryb jasności w moim WM2003 to w nocy żarówka... a nie chce by ktoś widział że ja pracuje na pockecie. Dlatego chciałem ściemnić ekran jeszcze bardziej niż przedostatni z możliwych trybów jasności. By był widoczny tylko dla mnie w nocy, a nie świecił po ścianie... bo tak jest, na najniższym poziomie jasności.

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 13, 2008, 11:30:48 »
Witam

Z tym wygaszaniem jasności do zera chyba wyczytałem więcej niż napisałeś, sorry ;)

Wracając do sprawy. Uważam jest jeszcze jedna szansa.
Należałoby w rejestrze Twojego pocketa znaleźć wpis odpowiedzialny za jasność ekranu i sprawdzić jaką przechowuje wartość przy ustawieniu minimalnej jaskrawości.
Przykładowo w A696 dla zasilania bateryjnego jest to klucz:
  HKLM\HARDWARE\DEVICEMAP\BACKLIGHT\BacklightIntensity
Wartość po ustawieniu minimalnej jasności za pomocą standardowej regulacji w WM wynosi 6 (przy maksimum jest to 255)
Widać zatem, że "do zera" jest jeszcze kilka kroków. I rzeczywiście, po ustawieniu w MVBklight Minimum value=0, Maximum value=255, Step (krok zmiany)=1, można pomiedzy wartością w rejestrze 6 a 0 uzyskać jeszcze klika "pośrednich" stanów jasności wyświetlacza. Czyli w rezultacie uzyskać efekt o jaki Ci chodziło - obniżyć jaskrawość bardziej niż "dała fabryka".

Jeżeli jednak w Twoim sprzęcie okaże się, że przy ustawieniu mnimalnej jasności wartość w rejestrze wynosi 1 (a max. np. 10) - to z tym raczej nic nie zrobisz, bo raczej nie wpiszesz do rejestru wartości 0.5 czy 0.2 ... ;)

Pozdrawiam -

Stanley

« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2008, 12:00:15 wysłana przez stanley_p »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 13, 2008, 12:00:48 »
jeśli się nie da uzyskać mniej intensywnego podświetlenia to może pomyśl o wykombinowaniu jakiejś osłonki by ekran nie świecił na boki

*

Offline >>Devasto>>

• 543
  • Sprzęt: I9000, Nexus7 3G
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 17, 2008, 13:18:47 »
jeśli się nie da uzyskać mniej intensywnego podświetlenia to może pomyśl o wykombinowaniu jakiejś osłonki by ekran nie świecił na boki

Myślę, że to nie głównie wina tego, że światło daje na boki, ale dla tego, że po prostu "wali" po oczach w ciemności, co przy dłuższym użytkowaniu nocą jest bardzo męczące.
Mam ten sam problem ze swoim Aximem. W dzień jest ok. ale nocą masakra. Na szczęście mam czarnego skina do ubooka, ale to tylko do książek..
Pozdr. Dev
Były MDA I, Dell X51v, MDA Pro, Palm TX, Samsung I600, Eclicto, Samsung I780, I5700, jest , I9000, PSP, ASUS eee 901, Kindle 3, Nexus7 3G

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 17, 2008, 13:29:19 »
masz oczywiście rację, ale zauważ że autorowi tematu doskwiera co innego

a nie chce by ktoś widział że ja pracuje na pockecie.
By był widoczny tylko dla mnie w nocy, a nie świecił po ścianie...

*

Offline >>Devasto>>

• 543
  • Sprzęt: I9000, Nexus7 3G
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 17, 2008, 14:03:30 »
masz oczywiście rację, ale zauważ że autorowi tematu doskwiera co innego

a nie chce by ktoś widział że ja pracuje na pockecie.
By był widoczny tylko dla mnie w nocy, a nie świecił po ścianie...

Ty również masz rację, ale nie do końca. To nie jest rozwiązanie, bo co z tego, że nie będzie świeciło po ścianach, skoro kolega będzie wyglądał jakby świecił sobie w twarz latarką..  :E
Pozdr. Dev
Były MDA I, Dell X51v, MDA Pro, Palm TX, Samsung I600, Eclicto, Samsung I780, I5700, jest , I9000, PSP, ASUS eee 901, Kindle 3, Nexus7 3G

*

Offline modrih

• *
  • 73
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 17, 2008, 18:06:44 »
chyba muszę zastosować coś matowego... albo pogrzebać w rejestrze, ale raczej nic nie da grzebanie tam

*

Offline miloszz

• 359
  • Sprzęt: BlackBerry, a w szufladzie: plamOne Treo 650, Tungsten|T2, palm m505
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 17, 2008, 19:48:27 »
Tak mi się nasunęło: ciemna (tylko trochę :P ) folia, którą można sobie przyłożyć na ekran na noc. Jak się nie wymyśli nic lepszego ;)

Nie jest to program, ale zawsze zero lepsze niż nic ;)
Jeżeli masz niepotrzebną plastikową osłonę do Tungstena T|T/T|T2, proszę, skontaktuj się ze mną.

*

Offline kristoff_sz

• 428
  • I śmieszno i strasznie!
  • Sprzęt: HTC TyTN II (Kaiser KAIS130)
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 21, 2008, 09:58:53 »
Odswieżę trochę temat, ponieważ dzisiaj grzebiąc w emulatorze WM 6.1.4 - znalazłem w ustawieniach nową opcję a mianowicie kontrast. Mogłem zjechać z tym niemalże do 0. Więc może w tym temacie trzeba byłoby czegoś poszukać?

Pozdrawiam!
Kaiser (KAIS 130)
ROM:   APR16 Dutty's WM6.1
Radio: 1.58.16.27
SPL:    3.56.HARD

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 21, 2008, 23:16:41 »
Moze folia polaryzacyjna? trzeba nia krecic i ma sie regulacje plynna do zera. Ewentualnie przy ciekawym ulozeniu sub pixeli ciekawe efekty ala kalejdoskop.
Co do programu to trzeba by przepisac sterownik podswietlenia od nowa albo zastosowac jakis brutalny hack. Pamietam to z mojego MDAC byl taki program ktory ustawial max podswietlenie dostepne wylacznie w aplikacji aparatu. Niestert ponowne uruchomienie tego programu dawalo HR albo SR.
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline modrih

• *
  • 73
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 18, 2009, 15:48:32 »
ogólnie najwyżej ten hack sie uda w rejestrze :)

a tak to raczej sposobu nie ma :)