A696 i MVBklight - ustawienia dla "Zasilania zewnętrznego"?

• 2 Odpowiedzi
  • 1567 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
A696 i MVBklight - ustawienia dla "Zasilania zewnętrznego"?
« dnia: Sierpień 05, 2008, 11:34:30 »
Witam

Czy ktoś bawił się programem MVBklight - pożytecznym utilsem dla szybkiej zmiany jaskrawości wyświetlacza?
Tutaj opis i ogólne wskazówki odnośnie ustawień:
http://forum.mobione.pl/index.php/topic,3738.0.html

Udało mi się skonfigurować go dla trybu zasilania bateryjnego, ale regulacja (przez ten program) nie działa przy zasilaniu zewnętrznym. IMO nie jesto to wielka wada, bo i tak przy zewnętrznym zwykle używa się jaskrawości 100%, np. do GPS w samochodzie, niemniej...

Jeżeli będa chętni mogę zrzucić screeny moich ustawień dla A696.

Pozdrawiam -

Stanley

*

Offline Aphi

• *
  • 86
  • Sprzęt: Asus A696 WM6 PL + AM6.5a
Odp: A696 i MVBklight - ustawienia dla "Zasilania zewnętrznego"?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 05, 2008, 12:55:17 »
Udało mi się skonfigurować go dla trybu zasilania bateryjnego, ale regulacja (przez ten program) nie działa przy zasilaniu zewnętrznym. IMO nie jesto to wielka wada, bo i tak przy zewnętrznym zwykle używa się jaskrawości 100%, np. do GPS w samochodzie, niemniej...

Używam go od kilku tygodni i niestety również nie udało mi się poustawiać tak, by działał przy zasilaniu zewnętrznym.
Pozdrawiam
Aphi

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
Odp: A696 i MVBklight - ustawienia dla "Zasilania zewnętrznego"?
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 20, 2008, 17:50:20 »
Witam

A jednak udało mi się ustawić, aby regulacja działała także przy zasilaniu zewnetrznym!
Trzeba było trochę pogrzebać w sieci, bo angielskie pliki readme  dostarczane przez autora są cokolwiek niekompletne, a w jego rodzimym  jezyku cokolwiek nieczytelne ;)

Niżej podaję najważniejsze wartości konfiguracji programu. Dotyczą najnowszej wersji MVBklight 1.4.3 (sprzed kilku dni), którą można pobrac z linku, który podałem na poczatku dyskusji.

Settings for:  Manual
Device type:  WM5/WM6
Registry section:  HKLM
Registry path:  HARDWARE\DEVICEMAP\BACKLIGHT
Battery backlight registry name:  BacklightIntensity
Power backlight registry name:  ACBacklightIntensity
Battery DeviceIoControl code:  0xA201A004
Power DeviceIoControl code:   0xA201A004
Additional power code:  0x10000000     (tego mi właśnie zabrakło...)
Minimum value: 15
Maximum value: 255
Step: 48

Przy czym Minimum value, Maximum value, Step określaja jasność minimalną i maksymalna oraz krok z jakim bedzie się odbywała zmiana jaskrawości. Ustawiłem sobie tak, aby przy regulacji przyciskami zmiana odbywała się skokami co 20%, przy jasności minimalnej 15 (w skali 0-255).

Pozdrawiam -

Stanley
Napisane: Listopad 11, 2008, 22:08:53
/.../ ale regulacja (przez ten program) nie działa przy zasilaniu zewnętrznym. IMO nie jesto to wielka wada, bo i tak przy zewnętrznym zwykle używa się jaskrawości 100%, np. do GPS w samochodzie, /.../

Jednak programik przydaje się także w samochodzie. Owszem, w dzień zwykle potrzeba 100% jaskrawości. Ale gdy na dworze jest już ciemno, maksymalne podświetlenie ekranu zdaniem moim trochę za bardzo daje po oczach i rozprasza uwagę (co wyszło w praktyce teraz, gdy wcześnie zapada zmrok ;) ), nawet pomimo "nocnych" skórek w programie do nawigacji .
Dzięki MVBklight regulację jasności mogę przeprowadzać teraz szybko, za pomoca zaledwie kilku kliknięć - uruchamianie programu podpięłem pod jeden z przycisków sprzętowych.

Pozdrawiam -

Stanley