Android a ebook reader?

• 66 Odpowiedzi
  • 61873 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tomaszek71

• **
  • 115
  • Sprzęt: HD2 ROM 1.66
Android a ebook reader?
« dnia: Grudzień 04, 2009, 12:10:22 »
Zamierzam zakupić Magic-a bo moja Omnia "nóg" dostała (nie dogoniłem gnoja). Jako że duuużo czytam jak wygląda sprawa z czytaniem ebooków?Jaki program i jaki komfort użytkowania? Na Omnii używałem allreader-a i jak dla mnie był rewelacyjny i jeśli android ma coś podobnego to gonie przedłużać umowę do Orange

*

Offline maxidus

• *
  • 83
  • Sprzęt: LG L9
Odp: Android a ebook reader?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 04, 2010, 19:25:57 »
Udało się komuś coś znaleźć sensownego? Mam FBReadera, ale nie wyświetla mi polskich fontów po konwersji Mobipocketem :-?

Chyba że jest jakiś sposób na konwersję plików *.doc pozwalający zachować polskie znaki. Dodam że w Mobipockecie używałem obydwu dostępnych systemów kodowania, niestety bez skutku.

c25 -> m35i -> 3510i -> c75 -> G500 -> G900 -> E63 -> HTC Sapphire -> G900 -> HTC Dream -> i900 -> LG gw620 -> ZTE Blade + TG01 -> HD2 + TP2 -> L9

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 04, 2010, 19:28:54 »
Android w chwili obecnej do ebooków się nie nadaje, lepsze będzie cokolwiek + allreader2
Mam FBReadera, ale nie wyświetla mi polskich fontów po konwersji Mobipocketem
Niestety ten FBReader ze swoim "dużym bratem" ma wspólną głównie nazwę.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 04, 2010, 19:32:00 »
jest polski program do pdf
co prawda dopiero niedawno się pojawił, ale nie powiniem mieć problemów z obsługą ogonków
sprawdziłem go z tydzień temu, zmieniałem 2 dni temu rom i go nie zbackupowałem, a nazwy nie pamiętam

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 04, 2010, 19:33:40 »
tylko pdf do ebooków to się średnio nadaje, zaczyna się nadawać od 4 cali i WVGA w górę (czytanie z ciągłym przewijaniem na boki przyjemne nie jest)

paypal

*

Offline maxidus

• *
  • 83
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 04, 2010, 19:40:31 »
lepsze będzie cokolwiek + allreader2

Moim czymkolwiek była tosia g900 z twoim romem + allreader i to było bombowe połączenie. Niestety tosi już brak i na Magica szukam...
c25 -> m35i -> 3510i -> c75 -> G500 -> G900 -> E63 -> HTC Sapphire -> G900 -> HTC Dream -> i900 -> LG gw620 -> ZTE Blade + TG01 -> HD2 + TP2 -> L9

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 04, 2010, 19:43:42 »
A właśnie jest coś... tylko nazwy nie pamiętam :( Ale testowałem (Android TXT ebook reader to sie nazywało, albo podobnie) i całkiem całkiem. Ma możliwość robienia zakładek, powiększania czcionki, wybrania jej kodowania, zmiana koloru, czytanie pełno ekranowe, brak reklam,

*

Offline dylon

• **
  • 120
  • Sprzęt: HTC Evo 3D, HTC HERO
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 04, 2010, 19:47:49 »
A czemu sie tak uczepiliscie fbreadera? :P

Nie ma z nim absolutnie zadnych problemow.
A prawidlowo konwerterowac do fb2 potrafi np. calibre (pod linuksa) lub Any2FB (pod windows). Innych formatow obslugiwanych przez fbreadera nie uzywam, wiec wypowiediec sie nie moge.

Zreszta... do poczytania:
1. http://fbreader.org
2. http://www.fictionbook.org/index.php/Eng:FictionBook
--
Dylon
HTC Evo 3D: ROM: Yoda's ICS 8.0
HTC Hero ROM:Froyd Villain 1.7.2, HTC Trinity ROM: WM 6.1 PL by Tommi 0.32 RADIO: 1.56.70.11

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 04, 2010, 20:11:03 »
a zauważasz subtelną różnicę między możliwościami natywnego FBReadera, a FBReaderJ?

paypal

*

Offline maxidus

• *
  • 83
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 04, 2010, 20:35:28 »
A właśnie jest coś... tylko nazwy nie pamiętam :( Ale testowałem (Android TXT ebook reader to sie nazywało, albo podobnie) i całkiem całkiem. Ma możliwość robienia zakładek, powiększania czcionki, wybrania jej kodowania, zmiana koloru, czytanie pełno ekranowe, brak reklam,

No i o to chodziło :)
Przypomina mi starego dobrego MicroReadera na Siemensa c75 :P
Dopóki nie wyjdzie godny odpowiednik Allreader'a na Androida pozostanę przy tym :)

Dzięki!  :ok:

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 04, 2010, 21:06:21 »
 :ok: :ok: :ok:
Pozdrawiam , napewno napiszę jak coś ciekawszego wyjdzie

*

Offline Progressive

• 251
  • Heavy Reggae!
  • Sprzęt: HP iPAQ 214; iPad2; Milestone; iPhone 4S
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 06, 2010, 14:45:17 »
Troszkę odkopię temat.
Jako, że lubię sobie poczytać książki, poszukuję sensownego ebook readera na Androida z obsługą .rtf. Istnieje takowy który nadaje się do użytku czy pozostaje jedynie konwersja do FBReadera?

*

Offline macholl

• 274
  • woojek mierzej, elo.
    • Moje zdjęcia
  • Sprzęt: Mio168, x51v, Samsung i600
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 09, 2010, 02:17:38 »
obawiam się że obecnie nie ma nic, przynajmniej ja nie znalazłem a troche się naszukałem :)
Wizard -> p526 -> hx4700 -> Universal -> x51v :)
do tego mio168, i600 :)

Regulamin - potrzebna zgoda administracji

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 20, 2010, 12:29:30 »
Callibre jest takze oczywiscie na windows. Nie pamietam bo bawilem sie dosc dawno na starym romie jeszcze na hero ale w moim rankingu wygral program WordPlayer bo w nim dzialala bez problemu polska synteza glosu. Do formatu wordplayera konwertowala darmowa Callibre AFAIR.

*

Offline pablo

• **
  • 216
  • Sprzęt: Acer N311, Samsung I5700
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 02, 2010, 10:19:31 »
Witam,
na forum mobipocketa piszą coś o programie iReader, który jest dostępny w markecie. Podobno otwiera format mobipocket readera. Ja nie mogę sprawdzić bo mój android dojdzie pewnie w piątek.
pozdrawiam

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
    • Polski Oficjalny Support PHP-Fusion
  • Sprzęt: iPhone 4S
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 02, 2010, 10:42:50 »
Z tego, co widze, to tylko jego wersja platna. Format *.mobi otwiera bez problemu, w standardzie i za darmo FBReader.
Jestem jaki jestem :)

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 02, 2010, 17:18:28 »
Ja czekam na jakiś czytnik, który by obsługiwał wygładzone czcionki. Na Palm OS nie było z tym problemu :P

*

Offline maryush

• 1847
    • http://maryush.pdaclub.pl/
  • Sprzęt: i5700, HTC TyTN, FS LOOX 720, Palm III
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 02, 2010, 23:17:44 »
Kusiu ale chyba antyaliasing wszystkie readery na Androidzie maja - na pewno Aldiko :) (no chyba ze mi oczy siadly juz i wszystko widze wygladzone)

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 03, 2010, 13:32:53 »
Rzeczywiście Aldiko ma znacznie lepsze czcionki od np. FBreadera, ale moim zdaniem wygładzone nie są :) Lepiej to widać na małej czcionce np. Verdana rozmiar 12. Jak mi się będzie chciało to pokaże porównania czcionki Verdana Aldiko vs Plucker na PalmOS.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2010, 13:34:31 wysłana przez Kusiu »

*

Offline maryush

• 1847
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 06, 2010, 02:01:04 »
Kusiu z mila checia bym popatrzal na taki przyklad bo autentyko na moje oko to sa wygladzone (delikatny subtelny sposob)

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 06, 2010, 13:52:57 »
Racja są wygładzone, musiałem porównać żeby się przekonać :) Niestety z tego co widzę Aldiko nie posiada możliwości czytania własnych ebooków, chyba, że jest jakiś myk by to zrobić.

*

Offline maryush

• 1847
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 06, 2010, 22:08:37 »
Kusiu myk zwie sie Calibre ;) instalujesz na pc, konwertujesz ksiazke do epub, wrzucasz epub na karte do ebooks/import/ dajesz w Aldiko import i masz swoja ksiazke :) nie ma najmniejszego problemu z tym - Calibre umie tez bezposrednio obsluzyc urzadzenia z Androidem i wtedy wszystko z jego poziomu robisz lacznie z przeslaniem na urzadzenie (podpiete w trybie "dysku usb") (jesli nie potrafi danego modelu obsluzyc (jak bylo ze Spica) to albo podsyla sie autorom wynik debugowania detekcji urzadzenia z podpietym sprzetem, i drugiego z odpietym, albo jak zna sie Pythona to robi sie samemu poprawke i gotowca podsyla - autorzy w 99% odpisza ze w nastepnym wydaniu bedzie to dodane i tak jest)

*

Offline pablo

• **
  • 216
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 09, 2010, 09:24:06 »
Z tego, co widze, to tylko jego wersja platna. Format *.mobi otwiera bez problemu, w standardzie i za darmo FBReader.

zgadza się ale za to otwiera pliki txt z polskimi znakami. Co do fbreader to chyba mam pecha bo mi go wywala przy próbie otwarcia formatu mobi

Edit:
Ireader rozdziela wyrazy z polskimi literami co strasznie przeszkadza w czytaniu.

Połączone: Czerwiec 09, 2010, 20:25:36
Kusiu myk zwie sie Calibre ;) instalujesz na pc, konwertujesz ksiazke do epub,

Jak uzyskać polską czcionkę przy konwersji?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2010, 20:25:36 wysłana przez pablo »

*

Offline maryush

• 1847
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 10, 2010, 22:39:57 »
to zalezy od zrodlowego formatu - ja robie tak ze najpierw z doc/pdf/cokolwiek robie html'a, czyszcze go maksymalnie, przekodowywuje w utf8 i ten html importuje do Calibre, w ktorym robie juz finalna konwersje do epub'a - moze okrezna droga, ale dzieki temu mam pelna kontrole nad zawartoscia ksiazki i minimalizuje jej rozmiar :)

*

Offline pablo

• **
  • 216
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 11, 2010, 20:18:12 »
to zalezy od zrodlowego formatu - ja robie tak ze najpierw z doc/pdf/cokolwiek robie html'a, czyszcze go maksymalnie, przekodowywuje w utf8 i ten html importuje do Calibre, w ktorym robie juz finalna konwersje do epub'a

Dzięki, udało się. Ale może robię coś źle bo po drodze tracę ilustracje. Natomiast nie mam już problemów z FBReaderem (przeinstalowałem) do którego convertuję mobipocket converterem - zachowuje ilustracje, polskie znaki i sama konwersja jest prostrza i szybsza więc raczej zostanę przy nim.
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2010, 20:20:02 wysłana przez pablo »

*

Offline Malin

• 20
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 16, 2010, 13:56:39 »
Ponieważ mam swoją bibliotekę jeszcze z byłego WinMo a nie chciałem drugi raz konwertować (początkowo wszystkie pdf / doc /  txt  przerobiłem na .prc - mobipocket) to zawziąłem się i poszukałem readera który to potrafi obsłużyć na androidzie. Na szczęście nie ma rzeczy niemożliwych i jeśli ktoś ma podobną sytuację to niech spojrzy na : AEPReader'a. Może mu się przydać :)
Szkoda że nie ma bezpośredniej aplikacji Mobipocket - wtedy byłaby synchronizacja załatwiona, ale na szczęście jest możliwe używanie .prc

Może ktoś zna inny soft do plików ".prc" ?

pozdrawiam,
Malin.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 14:05:27 wysłana przez marcinl »

*

Offline pablo

• **
  • 216
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 16, 2010, 20:11:50 »
Faktycznie dobry reader. Sprawdzałem txt i prc otwiera bez problemu. Fajny patent ze zmianą kodowania - do każdego ebooka zapamiętuje osobne kodowanie :ok:
Do PRC jest jeszcze wyżej opisywany fbreader.
pozdrawiam

*

Offline WiateR

• 1526
  • BBM PIN: 2AE2AB13
    • Inaczej o technologii!
  • Sprzęt: BlackBerry Q10 + iPad mini 2 + MSI GE40
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 17, 2010, 22:58:15 »
Ze zwyczajnymi TXT świetnie działa jjreader. Wedle mnie byłby jednym z najlepszych czytników na Androida, gdyby tylko czytał ePub'y, rtf'y, doce. No ewentualnie jeszcze PDF'y. Bardzo mi się podoba przerzucanie kolejnych stron w jjReaderze.
Wysłane z mojego Q10 za pomocą Tapatalk 4. :E

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 10, 2010, 23:36:55 »
Ponieważ mam swoją bibliotekę jeszcze z byłego WinMo a nie chciałem drugi raz konwertować (początkowo wszystkie pdf / doc /  txt  przerobiłem na .prc - mobipocket) to zawziąłem się i poszukałem readera który to potrafi obsłużyć na androidzie. Na szczęście nie ma rzeczy niemożliwych i jeśli ktoś ma podobną sytuację to niech spojrzy na : AEPReader'a. Może mu się przydać :)
Szkoda że nie ma bezpośredniej aplikacji Mobipocket - wtedy byłaby synchronizacja załatwiona, ale na szczęście jest możliwe używanie .prc

Troche odkopie, ale watek pozyteczny- swietny program. Pobralem z markietu, podlaczylem urzadzenie, wszedlem w mobipocket, zaznaczylem co chce, wybralem send,utworzylo samo na karcie katalog z ebookami a w tym czytniku swietnie sie je czyta :)

*

Offline maryush

• 1847
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 11, 2010, 10:40:19 »
a widzieliscie jak teraz Laputa wyglada? tylko nie wiem czemu nie lapie mi ilustracji z epub'ow z Calibre - chyba tylko trawi okreslone formaty plikow graficznych i okreslona metode wstawienia...