Ok, no to jedziemy.
1. Pośrednikiem między modułem tel ( GSM, UMST etc ) a systemem jest rilphone.dll w katalogu OEM ( po wypatroszeniu romu z Omni okazało się iz jest to rilgsm.dll w przypadku S-ga ). Radio rom jest dopasowany do konkretnej wersji systemu i najlepiej z nim współpracuje ( wykorzystuje wszytkie komendy ). Dlatego jestem zwolennikiem kompletnych wersji oryginalnych. Inny radiorom dziala ale MOŻE powodować np. szybsze wyładowywanie baterii.
2. Dla IJ9 nie wiem jaki jest radio rom, dla IJC czyli nowszej IJ3. IJ4 rev 4 jest IJD_E.
3. Korespondowałem z secany oraz sorg'iem ale niestety ich uploady wersji stabilnych nie były pełne. secany puścił IJ9 dopiero gdy userzy stwierdzili, że IJD_E to crap.
4. Posiadam też Omnie lite i szukałem IJ1 dla tego modelu.
5. Zaden z w/w nie zrobił uploadu.
6. Na samsungi.pl znalazł się bardzo w porządku człowiek, który zrobił upload kompletnych wersji IJ1 dla Omni lite oraz IJC dla Omni II ( nowe drivery, soft do flashowania, KOMPLETNE wersje ostatnich stabilnych romow z radioromami do tych wersji.
Nie widze powodu aby kłaniać sie w pas secany z bycie beta testerem S-ga. Oczywiscie dobrze, że zrobił te up'y.
Tyle.