Mylisz sie rodrigof ma racje ze jest to NK.exe.
Niektorzy pisal na mdaco, ze jest to w eboot (bzdura).
Nawet ja to wiem, a dlaczego ?
Mam eboot ik2, mialem WM 6.5 i
ramu 139,15 a po wgraniu tylko PDA na WM 6.1
ramu mam 139,68 .
Czyli dostepna pamiecia nie zarzadza "bios telefonu" eboot ale system. Zreszta juz przygladalem sie zgranemu plikowi nk.exe i tam sa wpisy do zarzadzania pamiecia.. tylko jak to ugrysc teraz hmm

a czy dobrze samsung ustawil pamiec...chyba raczej przesadzil niektorzy sadza ze przydzielili nawet 96 MB na akceletaror oraz 20 MB na bufor systemu ( system ma akurat tyle, co ustawia sobie w eboot jest tam do tego odniesienie,
a wiemy ze sam bufor systemu mozna spokojnie obnizyc nawet do 8 MB i bedzie tak samo dzialal, pagepool mozna modyfikowac co nie raz jest robione na omni I w custom romach.
A pamiec na akceleratorze tez bym zmniejszyl do 32 MB i pewnie by spokojnie wystarczylo. Przeciez telefon uzywa 16 bit palety barw przez to ma mniejsze zapotrzegowanie na pamiec tekstur i z bufora( sadze ze by i nawet 16 MB wystarczylo, przypomnijcie sobie ze voodo 3 mial 16 i gry pieknie dzialaly a na 32 bit kolorze dopiero trzeba bylo miec 32 MB TNT 2 , geforge 1,2 ). No i tak z 256 - 8 - 32 = 216 MB by dla uzytkownika zostalo

No nawet bym byl zadowolony jak zostawia 200

sony xpedia tez ma 256 MB ramu , akceletaror i co ma znacznie wiecej dostepnej pamieci dla uzytkownika ponoc po wylaczeniu ich nakladki masz dostepnej 150+ MB wolnej.
Taa producent wie co robi ? A co uzywasz i nakladki

Albo htc nie potrafi dobrze sterownika do swojego ukladu 3d HD2 napisac na xpda-dev juz lepszy zrobili.