Na ROMie IK5 jest problem z odpalaniem flasha na necie - instalowanie go nic nie daje.
Czy jest na to sposob ?
Czy ten sam problem wystepuje w IJ9 ?
Co do Manili to nie podoba mi sie czarny interfejs (w erze pieknych amoledowych wyswietlaczy) i brak konfiguracji "pod siebie" - nie ma to jak Shell 
Zacznę od końca

A ile masz tych pięknych, amoledowych wyświetlaczy na rynku???

Szkoda, że tak mało swoją drogą, bo moja Omnia 2 potrafi nawet prawie 4 dni wytrzymać bez ładowania przy całkiem intensywnym wykorzystywaniu i idę o zakład że nie mała w tym zasługa amoleda!
Co do romów - po wielu próbach stanąłem na razie na IJC. Jest flash, całkiem dobre zarządzanie energią, bardzo mało błędów i memory leak znośny (powiedzmy, że po 48h używania ciągle ok 30MB wolnej pamięci). Może miałem pecha, ale wyższe wersje romów z chwalonym IK5 włącznie przynosiły mnóstwo kłopotów :/ A to coś nie tak z "radiem" (rozmówcy mnie prawie nie słyszeli, albo słyszeli sieczkę mimo maksymalnej siły sygnału 3G+), memory leak sprawiał, że co 48h praktycznie trzeba było restartować urządzenie pomimo ubicia wszystkich aplikacji i przejechaniu cleanRAM ( zostawało raptem 12MB wolnej pamięci RAM, a
proces gwes.exe rósł do 35MB!!!).
Ciekawe to swoją drogą, hardware niby ten sam, a doświadczenia w różnych wersji romów zupełnie odmienne. Osobiście zastanawiam się całkiem poważnie nad downgradem do jakiegoś stabilnego romu z WM6.1. Dam jeszcze szansę IL1, ale dochodzę do wniosku, że pod WM6.5 sprzęt powinien mieć minimum
ponad 256MB FIZYCZNIE dostępnej pamięci RAM (Omnia 2 na faktycznie tylko ze 130MB RAM dostępnej).