Do osoby odpisującej list polecony wysłałem takie nie formalne zapytanie - list (taki nieoficjalny z proźbą o wyjaśnienie tej sytuacji a oto treść - mam nadzieje że nie za dłygi

na forum):
"Niestety odpowiedz udzielona w liście z dnia 02.06.2010 dotycząca rozpatrzenia reklamacji – na mocy ustawy o niezgodności towaru, jest mało precyzyjna i trochę źle zinterpretowana względem przepisów kodeksu cywilnego na moją niekorzyść.
Zacytuję tu list :
„W odpowiedzi na Pana pismo dotyczące zgłoszenia reklamacyjnego xxxxxxx uprzejmie informujemy, iż nie możemy przychylić się do żądania wymiany.
Wyjaśniamy, iż zgodnie z „Ustawą z dnia 27 lipca 2002 roku o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego” obowiązkiem sprzedawcy jest doprowadzenie sprzętu do zgodności przez naprawę”. Pozostała treść listu jest nieistotna w/w tym kontekście.
I tu pozwolę sobie zacytować ową ustawę: Art8.1 „Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów”. I tu tłumaczenie że moje roszczenia zostają odrzucone bo w ustawie jest tak napisane jest raczej bezpodstawne.
Na mocy ustawy to na mnie spoczywa sposób wyboru rodzaju czy naprawy czy wymiany nie jak Pani napisała w liście że zgodnie z ustawą obowiązkiem sprzedawcy jest doprowadzenie go do stanu zgodnego przez naprawę. Nie wiem skąd Pani posiada inny kodeks cywilny z innymi wpisami niż aktualnie obowiązujący.
Jeżeli się mylę proszę o podanie artykułu w którym jest napisane że „na mocy ustawy o niezgodności towaru z umową obowiązkiem sprzedawcy jest doprowadzenie sprzętu do zgodności przez naprawę” w dosłownym słowa znaczeniu.
A wybrałem wymianę nie bez powodu, a mianowicie dwa serwisy CCS i Regenersis nie naprawiają usterki związanej z odklejaniem się warstwy dotykowej czego skutkiem jest dostawanie się kurzu co utrudnia używanie urządzenia na dworze i jasnych pomieszczeniach. Znane mi są przypadki klientów, którzy wysyłają telefony co kilka tygodni w celu usunięcia kurzu co dla mnie jest niedopuszczalne.
Zdarzyły się przypadki , że po kilku naprawach serwis odmawiał naprawienia twierdząc że ostatnio dokonał już poprawnie naprawy a mimo to nadal usterka występuje.
Dodam że analizując częstotliwość występowania tej awarii na całym świecie śmiem twierdzić że to nie jest pojedynczy przypadek a raczej wada produkcyjna pewnej partii telefonów bo spora część użytkowników nie ma tego problemu a jak ktoś ma to nawet po serwisie nadal występuje.
W tej sytuacji jestem skłony zgodzić się na naprawę tylko o ile zostanie wykonana z należytą starannością czego skutkiem będzie nieodklejanie się rogów panelu dotykowego czego skutkiem będzie szczelność obudowy i brak dostawania się kurzu, i zostaną usunięte defekty matrycy AMOLED w postaci poziomych drgających pasków (jaśniejszych i ciemniejszych na przemian na całej powierzchni ekranu przy jasnych obrazach) które ująłem w protokole reklamacyjnym.
Dodam że telefon był używany z zachowaniem szczególnej uwagi, nie nosił praktycznie żadnych śladów użytkowania czego potwierdzeniem jest wpis w protokole reklamacyjnym o „stanie idealnym” telefonu i automatycznie w takim samym stanie chcę otrzymać urządzenie przy odbiorze po naprawie.
W tym przypadku, dziwnie zinterpretowanej ustawy przez Państwa, czego skutkiem miało chyba być nakierowania mojego wyboru na naprawę mimo żądania wymiany, jeżeli telefon nie zostanie dostarczony w stanie zgodnym z umową (z uwzględnieniem wszystkich moich uwag) będę zmuszony nie przyjąć urządzenia a w konsekwencji przedłożyć stosowne oficjalne pismo przesłane listem poleconym do siedziby EURO-Net w Warszawie na ul. Muszkieterów15 w którym wymienię treść tego listu i inny sposób rozwiązania tej sprawy w konsultacji z Rzecznikiem Praw Konsumenckich w celu rozwiązania prawnie tej sprawy.
Proszę o w miarę szybką odpowiedz w tej sprawie i wierzę że sprawa rozwiąże się polubownie dla obu stron."
Pepelodz - Ja w swojej omni2 miałem JA5 od nowości/