Rozwiązałem sam problem ze swoim kurzem pod ekranem.W moim przypadku klawisze dolne za mocno parły na ekran od spodu i powolutku odklejały go z lewej strony i kurz się dostawał.
Ktoś napisał "wymiana folii klawiatury" i to mi podpowiedziało "po serwisie mam luźno klawisze dolne".
Wiec u siebie po wyjęciu tych klawiszy od spodu lekko podciąłem 3 gumi (dociski) na których klawisze się opierały i całość po uprzednim usunięciu kurzu złorzyłem.
Ostatnio 3 tygodnie temu jak po oczyszczeniu ekranu złorzyłem wszystko to po 10 minutach odnowa odstawał mi już panel na dole z lewej.
A teraz już minęło pare godzin i panel nadal jest przyklejony. Uwzględniając to że już 2 razy odklejałem panel i klej trochę osłabł a mimo to nadal się trzyma to podejrzewam że tak już zostanie i co ważne jak dmucham to jest całkowicie szczelnie.
Serwis poprawnie robi że wymienia folie klawatury tylko nie wiem czemu pepelodzowi nadal się odkleja... a czy masz sztywno klawisze dolne czy są lekko luźno?
A oto pare zdjęć z operacji:

Niestety nie dysponuję zdjęciami tej foli klawiatury bo za bardzo się tym zająłem jak poprawiałem i nie robiłem fotek do momentu aż złorzyłem telefon.