Prosze pomocy :( Typhoon 3500 GO

• 29 Odpowiedzi
  • 6387 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 15, 2006, 00:45:28 »
witam serdecznie wszystkich, to moj pierwszy post i od  razu prosby, przeszukalem forum ale niestety nie udalo mi sie znalezc odpowiedzi na moje problemy.
Posiadam TYPHOON 3500 GO (za friko dostalem) z tylu pisze Win CE.NET 4,2 Core. Po wlaczeniu pojawiaja sie trzy ikony settings, navigator, i jakas jeszcze. MOja prosba jest taka aby wywalic ta nakladke producenta i dokopac sie do golego windowsa. Kolejna sprawa to czy moj pocket posiada WM 5.0 czy CE czy to nie jest czasem to samo? Przepraszam za banalne pytania ale naprawde nie potrafilem znalezc odpowiedzi na forum. Prosil bym wiec o poprowadzenie mnie za reke jak to zrobic. Z gory serdecznie dziekuje

Re: Prosze pomocy :( Typhoon 3500 GO
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 15, 2006, 14:00:37 »
Cytat: "kidler21"
witam serdecznie wszystkich, to moj pierwszy post i od  razu prosby, przeszukalem forum ale niestety nie udalo mi sie znalezc odpowiedzi na moje problemy.
Posiadam TYPHOON 3500 GO (za friko dostalem) z tylu pisze Win CE.NET 4,2 Core. Po wlaczeniu pojawiaja sie trzy ikony settings, navigator, i jakas jeszcze. MOja prosba jest taka aby wywalic ta nakladke producenta i dokopac sie do golego windowsa. Kolejna sprawa to czy moj pocket posiada WM 5.0 czy CE czy to nie jest czasem to samo? Przepraszam za banalne pytania ale naprawde nie potrafilem znalezc odpowiedzi na forum. Prosil bym wiec o poprowadzenie mnie za reke jak to zrobic. Z gory serdecznie dziekuje

Czy mozna do tego wrzucic automape badz tomtoma??
Prosze o kontakt jakiegos Speca moj gg 6562403

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 15, 2006, 15:49:08 »
Posiada CE a CE i WM to wcale nie to samo

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 15, 2006, 15:52:44 »
teraz juz wiem ze nie to samo, a czy moge wladowac do mojego WM zamiast CE? juz sie uporalem i udalo mi sie "wylaczyc" nakladke producenta mam teraz windowsa pasek itd...
Nie wiem jak sie uzywa "prawego klawisza myszy"? mam auto mape do ppc ale wyskakuje blad podczas instalacji ze nie moze sie skomunikowac, uzywam activesync.
Czy mozna do mojego pocketa wladowac WM oraz tomtoma?

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 15, 2006, 15:58:02 »
WM się nie da, co do prawego klawisza to ci nie powiem (na HandHeltach naciskało się z altem). Co do AS to nie wiem jak tu ale w innych spraętach okrojonych przez producenta nie ma AS. Automapę/tomtoma teoretycznie da się odpalić za pomocą GAPI i pustych dll-ek jeśli palmtop posiada procesor ARM. Jednak w tej działce ja się nie znam  (Ja mam CE 2.0/mips) dlatego tu pozostawiam działkę dla innych clubowiczów.

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 15, 2006, 19:13:42 »
ponownie ja :) wszystko ladnie sie porobilo, doszedlem co i jak, ale bateria mi sie rozladowala holera i wsio poszlo sie****** , czy jest jakis sposob aby po nastepnym zrobieniu sie to nie powtorzylo, czy niedopuszczenie do rozladowania to jedyna mozliwosc?

*

• 6211
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 15, 2006, 21:27:49 »
Nie wiem jak twój ale większość paltopów ma "backup battery". Poszukaj w manualu - myćmoże jest rozładowana lub wogule jej nie ma.

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 15, 2006, 23:35:34 »
uporaslem sie z nim, wiem co jak i gdzie jesli chodzi o sprzet, teraz pozostaje tylko wrzucic jakis program do navigacji. tom tom 5 bedzie ok??? jesli tak prosze o jakies wskazowki jak go zainstalowac no i rzecz jasna jaki to ma byc do mojego ppc?

*

• 6211
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 16, 2006, 11:38:11 »
TomTom bodajże był dla windows ce. a i jeszcze jedno: PPC to PocketPC a tu tak już to Palm-size PC lub HandHelt PC[/code]

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 16, 2006, 13:35:20 »
zdobylem dzis tomtoma 5 i automapa 3.9.3 XL. chcialem zainstalowac automape przez active sync ale wywala blad

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 16, 2006, 16:24:09 »
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=19330&postdays=0&postorder=asc&start=40

ten wątek od pierwszego postu poczytaj ściągnij co potrzeba zainstaluj i będzie wszystko ok.

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 16, 2006, 21:27:36 »
ok, automapa zainstalowana, mam jeszcze problem ale nie mozna chyba o nim tutaj pisac ;)
Kolejny moj problem wynikajacy z niewiedzy to jak sie robi backupa, aby w razie w pozniej wszystko szybko przywrocici do aktualnego stanu i jak sie to robi :)
pozdrawiam Łukasz

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 17, 2006, 01:24:24 »
witam ponownie, mam andzieje ze wiecej nie bede mial probemow, otoz zdobylem dzis od swojego wykladowcy z systemow informacyjnych automape 3.8.1 , tylko jak u siebie zainstaluje, mapki mam zarejestrowane ok, ale nie ma menu, na poczatku jak sie lwcza to komunikat mowi ze system jest gotowy do dzialania. a tam gdzie powinno byc menu to jest pasek szary a po lewej stronie TEMP, jak to cholerstwo wywalic aby bylo normalne menu? bo tak to juz wszystko mam zrobione :(

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 10, 2006, 14:21:14 »
Witam wszystkich :)

Od wczoraj jestem posiadaczem PDA, modelu Typhoon MyGuide 3500 GO. Dopiero zacząłęm a już czuję jak mnie to wciąga :D Myślę że pomożecie mi rozwiązać kilka kwesti dot. tego urządzenia.

Sprzęt dostałem od znajomego z niemiec, więc język jest niemiecki. Dodatkowo mam mapę Europy (bez Polski... :S ) firmy Falk (karta SD 512MB) i drugą karę SD 1GB z jakimś systemem operacyjnym, na którą będę zamierzał wgrać polską mapę.

I teraz kilka pytań na początek (w tym topicu, ponieważ nie ma sensu zakładać po raz n-ty wątku o tym PDA, a pytania pokrewne):
1. Pyt. do kidlera21 - w jaki sposób ściągnąć tą nakładkę producenta (3 ikonki mam, wiesz o co chodzi).
2. Czy w powszechnym Internecie znajdę i bez problemów zainstaluję polską mapę GPS, czy też mam szykować pieniążki na mapę z allegro.pl ?
3. Sprawa językowa... dużo bardziej odpowiadał by mi język angielski. To co wyżej - szykować kasę na serwis (ile zł?), czy również znajdę to w necie?

Co do pyt. 3 - słyszałem że komuś padł ten PDA podczas zmiany języka. Czy to aż tak ryzykowne?

PS. Priorytet pytań według numerów  ;)

W póżniejszym czasie, o ile uporam się z tym co wyżej, planuję naszpikować trochę Typhoona różnymi aplikacjami, grami.

Liczę bardzo na waszą pomoc :)

Pozdrawiam, Dominik

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 10, 2006, 20:16:36 »
ad1. jak sciagnac nakladke producenta jest jasno opisane na forum
ad2. tak w powszechnym internecie bez problemu znajdziesz polaka
d3. jezyk tez jest do ruszenia, ale to ryzyk/fizyk zalezy jaka masz matryce, po flashowaniu mozesz miec bialy ekran. jaka masz matrycemozna odczytac na samej matrycy od spou producenta, ale nie ryzykuj bo trzeba rozebrac sprzet dosc mocno a sa bardzo delikatne tasiemki. pozatym nie ma sensu poniewaz to sprzet tylko do navi (wg mnie do niczego innego sie nie nadaje)

o aplikacjach i grach zapomnij

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 10, 2006, 20:33:19 »
lukasz23, byłbym Ci wdzięczny za wskazanie konkretnego topica, bo ja serio szukałem dziś ze 2-3h i, co prawda kupe informacji, ale nic konkretnego...

Dlaczego sadzisz, że sprzęt się nie nadaje do instalowania aplikacji? OK, zgodzę się, że są sprzęty mniej lub bardziej nastawione na różne funkcje lub zadania. Ten ma głównie wskazywać drogę, ale to chyba nie wyklucza jego zastosowania w innych sytuacjach?

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 10, 2006, 23:05:19 »
po pierwsze ciezko o jakies sensowniejsze programy, pozatym strasznie ogranicza ten sprzet "poziomy wyswietlacz" gdzie po dzis dzien nie udalo mi sie zainstalowac softu ktory rzekomo mial mozliwosc ustawiania pion/poziom, z tego co wiem nikomu sie nie udalo, mam nadzieje ze jestem w bledzie...

1. Sciagamy komplet plikow potrzebnych do zmiany

http://rapidshare.de/files/20929631/register.rar.html

2. Potrzebny bedzie oczywiscie kabel USB do naszego ppc (pocket Pc)
3. Program do komunikacji Active Sync np ze stronki Microsoftu

Active Sync

4. Zabieramy sie do roboty

-Instalujemy Active Sync
-Spinamy peceta z ppc kablem USB
-Odpalamy Active Sync
-Ppc samoczynnie połączy sie z PC (na PC uruchomi sie konfigurator polaczenia) a na wyświetlaczu naszego Pocketa pojawi sie infomacja o polaczeniu
-wchodzimy na active sync w zakladke Eksploruj, następnie do katalogu Windows, następnie do autostart (ewentualnie startup)
- do tego katalogu kopiujemy plik o nazwie RegEdit z paczki ktora podalem wczesniej
-kopiujemy plik Modified.reg do kataloglu glownego na ppc (\) lub w jaka kolwiek inna lokalizacje, ale nalezy apmietac gdzie, aby pozniej nie szukac
- resetujemy ppc (soft reset) w zadnym wypadku hard reset poniewaz trzeba bedzie powtarzac wszystko od nowa (hard reset robi sie po wyczerpaniu baterii lub po uzyciu przycisku on/off z tylu obudowy, natomiast soft reset najczesciej jest przycisk z boku z opisem reset)
- po zresetowaniu pojawi sie nam poerwszy ekran inny niz dotychczas, ale po 2 s znika (i wlasnie w tych 2 s musimy na niego kliknac 2 krotnie aby zostal "na wierzchu") bedzie do wybory file-> import
- w import wybieramy wlasnie plik modified.reg i dajemu OK (po prawej na gorze)
- kopiujemy plik showtaskbar.exe do katalogu \windows\startup(autostart)
- po zresetowaniu soft reset pojawi sie nam ekran bialy z file itd...., zamykamy to X , nastepnie wchodzimy w czysty win ce.Net xxx i usuwamy plik RegEdit z katalogu katalogu \windows\startup(autostart) i soft rstet

- teraz mamy dostęp do golej wersji, wszystkich plikow, programow itd.... mozemy rowniez cos instalowac, Automapa, TomTom Navigator, Win comander, gry, programy urzytkowe itd......

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 10, 2006, 23:44:26 »
Wszystko  idzie dobrze... do momentu resetu PDA z tymi plikami. Ekran nawet sekundę się nie trzymie (ino chwilka) i klikam po nim, ale nie umię go chwycić "na wierzch".

EDIT: z tym się już uporałem, ale coś na sam koniec systemu nie chce ładować (?)

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 11, 2006, 09:37:44 »
zrob polecenia do konca a bedzie ok, po tym jak wczytasz plik modified.reg po resecie wystarczy ze zamkniesz X te biale okienko i pozniej usuniesz regedit z autostartu

« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 11, 2006, 13:37:41 »
To samo. Zrobiłem teraz dokładnie krok po kroku od początku wszystko (jeszcze przed tym HadrReset dałem) i dalej to samo: wgrywam pliki przez ActiveSync, następnie staram się "złapać na wierzch" te białe okienko. Gdy je złapię, importuję plik modified.reg (umieściłem go w głównym katalogu). Robię soft-reset, pojawia się te białe okienko, ja je zamykam i tu się kończy zabawa - pozostaje na ekranie obrazek z napisem MYGUIDE i nic dalej nie idzie.

Gdzie może być błąd?

EDIT: zreknij na instrukcję, pkt 8. Wg niej muszę plik modified.reg umieścić w katalogu 'Medion' w głównym katalogu. Po imporotwaniu tego pliku powinien znaleść się tam plik 'Setting.exe' i 'MNAVDECE.exe' a ja nic tam nie mam... Sam już nie wiem?

« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 11, 2006, 16:25:40 »
jesli robisz wg instrukcji musi dzialac, a nie jest czasem tak ze ci sie chowa pasek na dole?

« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 11, 2006, 17:43:15 »
Łukasz, o jakim pasku mówisz? W którym momencie?

« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 11, 2006, 19:29:30 »
czy o wykonaniu wszystkich czynnosci na koniec po resecie wyskakuje c tylko foto z napisame myguaid? czerwony napis na jakims tam tle???

wogole widziales win ce net jak wyglada w swojej czystej wersji?? nie bedziesz mial zadnych ikon itd.... tylko ukryty pasek start na dole, na ktory nalezy wjechac i sie rozwinie

« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 11, 2006, 20:06:47 »
Cytat: "lukasz23"
czy o wykonaniu wszystkich czynnosci na koniec po resecie wyskakuje c tylko foto z napisame myguaid? czerwony napis na jakims tam tle???

wogole widziales win ce net jak wyglada w swojej czystej wersji?? nie bedziesz mial zadnych ikon itd.... tylko ukryty pasek start na dole, na ktory nalezy wjechac i sie rozwinie

Zgadza się. Dokładnie biały napis na czerwonym tle, ale widzę że wiesz o co chodzi. I w tym momencie maszynka staje. Po softresecie wyskakuje znów to okno do importu, więc krtzyżyk naciskam i znów te tło... wszystko robię zgodnie z instukcją.

WinCE mówisz ma ukryty pasek... ale standartowo powinno być białe tło, prawda?

Sory za wprowadzenie w błąd, jest pasek i już jestem w systemie. Dzięki bardzo za pomoc, myślę że jak coś mogę na Ciebie liczyć ;)

« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 04, 2006, 01:02:15 »
Dobra... wszystko fajnie, tylko czy ktoś mógłby wkońcu powiedzieć jak chwycić tego regedit zeby pozostał na wierzchu...... bo każdy tylko ze to zrobił, ale jak?? Mnie to już szlak nieziemski nad tym trafia!!! :wkurzony:

« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 04, 2006, 01:44:00 »
Doszedłem, ale napisze dla innych aby zaoszczedzili czasu i nerwów...
Ściagamy to:

http://www.pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=0&f_author=78&sortby=t&sort=asc&f_id=667

potem do autostaru wrzucamy dodatkowo plik miotool.exe (czyli w autstarcie mamy regedit.exe i miotool.exe). Po restercie pojawi sie nam regedit na stałe, nie musimy sie z nim "ścigac"

Mam nadzieje ze komuś zaoszczedziłem nerwów:)

« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 04, 2006, 15:36:35 »
A ja mam bluemedia BM-6380 i nawet na chwile nie pojawia sie okienko regedita, tylko wskakuje od razu nakladka producenta, a po dorzuceniu pliku miotac.axe po soft resecie w lewym gornym rogu wyskoczyla maluska ikonka i???
I po jej kliknieciu pojawila sie klawiaturka windowsowa.
Fajnie ale nadal nie ma regedita i nadal jest nakladka.
Co z tym szajsem zrobic, bo juz mnie nerwy biora :kill:  :kill:  :kill:

« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 04, 2006, 18:51:38 »
Ciężko powiedzieć.... spróbuj poszukać jakiś info na tym forum:

http://www.gpspassion.com/forumsen/

Przygotowali tam kilka poradników jak odblokowywać takie sprzety

« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 04, 2006, 20:29:18 »
Troche licho u mnie z angielszczyzna, ale pokombinuje, bo coz innego mi pozostalo :)  :)  :)

Odp: Prosze pomocy :( Typhoon 3500 GO
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 21, 2007, 18:05:58 »
Witam,
od tygodnia jestem posiadaczem modelu PDA o ktorym mowa w temacie.
Bardzo prosilbym o ponowne wrzucenie plikow o ktorych mowa w temacie na jakis serwer.

Z gory bardzo dziekuje!!

pozdrawiam