TCM a Manta GPS 410/420

• 2 Odpowiedzi
  • 2585 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Grzekrak

• 46
  • Sprzęt: HP iPAQ 214, Nokia E71
TCM a Manta GPS 410/420
« dnia: Maj 06, 2008, 23:12:58 »
Cześć,

mam pytanie, może ktoś będzie wiedział. Jak to jest z tym TMC w Mantach - konkretnie 410/420 ale i inne widziałem, że to mają. Co to jest to mniej więcej wiem, u nas w Polsce jeszcze tego nie ma ale ponieważ bywam na zachód od Odry służbowo to by mi się przydało.

Czyli pytanie - co właściwie daje to gniazdo TMC? Czy to fake czy też faktycznie jakiś układ zamontowany w urządzeniu i potrzebna jest antena tylko? Bo to różnie bywa - są zamontowane w nawigacjach i mogą też być osobno.

Jeżeli antena, to znowu jaka? Może ktoś ogólnie coś wie na temat tego TMC, znaczy niekoniecznie akurat w Mancie?

Żeby nie było - szukałem, używając w Google ale nic konkretniego nie znalazłem. Może tutaj ktoś mi pomoże (i myślę, że nie tylko mnie...)?
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2008, 23:17:37 wysłana przez Grzekrak »
Pozdrowienia
Grzegorz

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: TCM a Manta GPS 410/420
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 07, 2008, 15:26:53 »
Cześć,

mam pytanie, może ktoś będzie wiedział. Jak to jest z tym TMC w Mantach - konkretnie 410/420 ale i inne widziałem, że to mają. Co to jest to mniej więcej wiem, u nas w Polsce jeszcze tego nie ma ale ponieważ bywam na zachód od Odry służbowo to by mi się przydało.

Czyli pytanie - co właściwie daje to gniazdo TMC? Czy to fake czy też faktycznie jakiś układ zamontowany w urządzeniu i potrzebna jest antena tylko? Bo to różnie bywa - są zamontowane w nawigacjach i mogą też być osobno.

Jeżeli antena, to znowu jaka? Może ktoś ogólnie coś wie na temat tego TMC, znaczy niekoniecznie akurat w Mancie?

Żeby nie było - szukałem, używając w Google ale nic konkretniego nie znalazłem. Może tutaj ktoś mi pomoże (i myślę, że nie tylko mnie...)?

Jest tak jak piszesz - część nawigacji ma wbudowany układ dekodujący TMC, a podłącza się do nich tylko "zwykłą" antenę. Tyle, że jeśli urządzenie faktycznie ma wbudowany TMC, to i antena jest dołączana do zestawu (bo inaczej było by to zupełnie bez sensu). Natomiast jedno z urządzeń jakim się bawiłem (i prawdopodbnie w Mantach jest dokładnie tak samo) posiadało gniazdko z wyglądu podobne do miniUSB, kompatybilne nawiasem mówiąc z wtyczkami aparatów cyfrowych Panasonica. W gniazdku wyprowadzone były tylko piny transmisji szeregowej (RX,zasilanie i masa). W takim przypadku trzeba podłączyć cały odbiornik TMC, często zintegrowany z anteną.

*

Offline Grzekrak

• 46
  • Sprzęt: HP iPAQ 214, Nokia E71
Odp: TCM a Manta GPS 410/420
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 07, 2008, 20:50:37 »
Dzięki za info. W przypadku Manty GPS420 bo taki właśnie sprzęt mam, jest właśnie gniazdo teoretycznie ale wygląda ja mały jack. Spróbowałem tam podpiąć antenę z odbiornikiem do TomTom'a ale oczywiście nic z tego.

W sumie to poszukuję właśnie jakie dokładnie jest to gniazdo w Mancie i co tam pasuje, konkretnie jaki odbiornik, znaczy od jakiej bardziej popularnej nawigacji.
Pozdrowienia
Grzegorz