Poszukiwany ROM WinCE5.0

• 8 Odpowiedzi
  • 2045 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline fourup

• 14
    • ..:: fourupowa strona offroadowa ::..
Poszukiwany ROM WinCE5.0
« dnia: Styczeń 20, 2008, 14:08:34 »
Witam!

Poszukuję kompletów plików z ROMu Win CE 5.0.
Posiadam PNA oparty na tym systemie (już odblokowany), jednak jest on bardzo okrojony. A skoro już mam Winzgrozę, to chciałbym mieć możliwość używania Excella, czy Worda...
No, dobra, przynajmniej kalkulatora i jawbreakera :mrgreen: (w aucie się przydają)...

Gdyby ktoś z Kolegów posiadał takowego DumpROMa - będę bardzo wdzięczny. Przeszukalem znane mi (i część nieznanych też) zasoby sieciowe i jedyne co znalazłem, to kilka ROMów, ale dla 4.2, i nawet eksperymentowałem, ale wynik jest niezmienny: pliki z 4.2 nie działają pod 5.0... :(

Gdyby ktoś, coś wiedział/miał bardzo proszę o linka lub na e-mail: fourup[małpa]poczta[kropka]onet[kropka]pl (jeśli ponad 20MB: fourup.pl[małpa]gmail[kropka]com)

Z góry dzięki
Fourup

A jeśli się mylę - niech mnie ktoś poprawi!
Pozdrawiam
fourup
-------------------------------------
www.fourup.pijemy.pl

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: Poszukiwany ROM WinCE5.0
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 20, 2008, 14:29:51 »
Raczej nie znajdziesz takiego ROM-u bo do każdego urządzenia jest inny .
Jeśli zasz chcesz uruchamiac wspomniane aplikacje to nie widzę problemu - albo oryginalne ( a wtedy musisz znaleźć odpowiednie biblioteki) aby ruszyło albo odpowiedniki które istnieją. Linków nie podam bo piszę z pda ale szukaj stron poświęconym urządzeniom z WinCe ( hpc)
Rozpocznij od GAPI - tam będziesz miał spory zasób brakujących dll'ek które pozwolą na uruchamianie wielu innych aplikacji.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 22, 2008, 20:58:28 »
zacznij od innej strony: zrób sobie wpis w rejestrze HKLM\Loader (doczytaj sobie dokładnie, jak zdefiniować tą ścieżkę) i w zdefiniowanym miejscu umieść brakujące dll-e. wszystko, czego oczekujesz, będzie wtedy działać.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 22, 2008, 21:02:59 »
zacznij od innej strony: zrób sobie wpis w rejestrze HKLM\Loader (doczytaj sobie dokładnie, jak zdefiniować tą ścieżkę) i w zdefiniowanym miejscu umieść brakujące dll-e. wszystko, czego oczekujesz, będzie wtedy działać.
Niestety nie jest aż tak różowo - wystarczy, że w urządzeniu masz jakąś bibliotekę w wersji okrojonej (przykład coredll.dll). Nawet jak dodasz lepszą wersję "loaderem" to i tak stara się będzie z Romu ładować. Lepiej, gdy takiej biblioteki wcale nie ma - wtedy loader faktycznie działa dobrze.

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 23, 2008, 11:27:34 »
Niestety nie jest aż tak różowo - wystarczy, że w urządzeniu masz jakąś bibliotekę w wersji okrojonej (przykład coredll.dll). Nawet jak dodasz lepszą wersję "loaderem" to i tak stara się będzie z Romu ładować. Lepiej, gdy takiej biblioteki wcale nie ma - wtedy loader faktycznie działa dobrze.
no w sumie tak, to rozwiązanie na brakujące sztuki - zawsze lepsze niż żadne ;) - tym bardziej, że do flasha romu trzeba się mocniej zaangażować i nie każdy to zrobi w domu. a do przeglądania .xls czy .doc powinno wystarczyć dogranie bibliotek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 23, 2008, 11:35:11 »
no w sumie tak, to rozwiązanie na brakujące sztuki - zawsze lepsze niż żadne ;) - tym bardziej, że do flasha romu trzeba się mocniej zaangażować i nie każdy to zrobi w domu. a do przeglądania .xls czy .doc powinno wystarczyć dogranie bibliotek
Zgadzam się - wskazywałem tylko, że stwierdzenie "wszystko co chcesz będzie działać" nie jest do końca prawdziwe.
Co do plików excella - polecam SpreadCE, o niebo lepszy niż Pocket Excell i dobrze działa na PNA. Do przeglądania tekstów - mobi reader, do edycji jest trochę notatników.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 23, 2008, 15:11:01 »
Po pierwsze - pliki DLL z dumpu romu nie zadziałają ci w ramie bez edycji w hexedytorze - format XIP
Po drugie - nawigacja ma na 100% okrojonego coredlla, ja odpaliłem naprzykład na jednej Internet Explorera 6 for WinCE5, na innej nie było to możliwe (IE się otwierało jednak żadnych stron nawet offline nie wyświetlało); pomimo ze podkładałem własnego coredlla (of jkors jako coredl1.dll po przeróbce plików)

Nie pytać mnie o te pliki bo nie mogę ich udostępnić - niezgodne z licencją Platform Builder for Windows CE 5.0

*

Offline Kargul.pl

• 303
  • Sprzęt: Mitac Mio269+ WinCE 4.2 .NET
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 23, 2008, 17:52:17 »
Witam!

To i ja dorzucę kilka informacji.

Brakujące DLLe proponuje dogrywać do folderów z aplikacjami, a nie do katalogu Windows czy nawet tego "zlinkowanego" katalogu z DLL-ami (chodzi mi o to, o czym pisał kol. adas01).

-Dlaczego?

Dlatego, bo, ponieważ, że ;)
Różne programy pracują poprawnie z różnymi wersjami bibliotek - zapewne widzieliście zbiory gotowych bibliotek np. dla AM. Wiem, z własnego doświadczenia, że spory problem zazwyczaj stwarza biblioteka AYGSHELL.DLL. Sporo z walczyłem z nią na Mio269+ (czyli WinCE 4.2) i przy próbie uruchomienia aplikacji z systemów "MOBILE" zazwyczaj trzeba dodać którąś z wersji tej biblioteki do systemu i wówczas pojawia się problem, bo inne programy wymagają, a raczej pracują poprawnie, z inną wersją tego DLL-a. Sprawa wygląda dużo prościej gdy dodamy taką bibliotekę do folderu aplikacji - wówczas aplikacja sama załaduje odpowiednią wersję i po sprawie. UWAGA - czasami taki DLL po zamknięciu aplikacji dalej jest załadowany do pamięci i trzeba zrobić SR.

Pozdro!

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 24, 2008, 15:53:35 »
dzięki koledzy  :ok:
i ja się przy okazji sporo nauczę :)