Medion PNA 465T

• 10 Odpowiedzi
  • 5600 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Medion PNA 465T
« dnia: Listopad 01, 2008, 07:44:59 »
Witam wszystkich mam problem z moim medionem usunołem przez przypadek gopala
nie wiem jakim programem wgrac nowy rom
jak go właczam na czarnym ekranie mama   PNA 465T+R09+1003

R09 to chyba versja  ale co to  1003 to nie kumam
mam już nowy R15  nie wiem co dalej

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Medion PNA 465T
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 01, 2008, 08:02:31 »
Na początek spróbuj hard resetu (przytrzymaj guzik power długo). Brak Gopala na flashdisku nie powinien się tak objawiać - powinien być raczej komunikat o braku karty, albo coś w tym stylu. Komunikacja z PC przez Activesync jest?
Wgrywanie nowego romu nie jest specjalnie trudne - trzeba nagrać wszystkie potrzebne pliki na kartę SD (najlepiej sformatowaną w FAT16), a później wejść do menu serwisowego (bodajże guzik power + flaga przy resecie) i wybrać update from SD.
Uwaga na wersje romu - upewnij się, że pasuje do Twojego sprzętu!
Update romu nie odtworzy zawartości flashdisku, więc jeśli faktycznie tylko skasowałeś Gopala, to lepiej po prostu zainstaluj go na nowo. Orginalny instalator z płyty wrzuca na kartę pliki i autostart, a po włożeniu karty do urządzenia powinna ruszyć instalacja.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 01, 2008, 08:54:25 »
zrobiłem jak mówiłeś wszystko wróciło tak jak w orginale  Bardzo Ci dziękuie koleszko duże piwko dla ciebie
zabieram się do wgrywania Automapy

mam jeszcze jedno pytanie jak odpalam gopala  w glównym meni mam
ikonki

nawigacji
jakies gudie
playera
zegarek
i foto

jak juz wgram Automape wiesz jak podmienić jedną z tych ikon np. gudie na ikonke automapy
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2008, 08:56:16 wysłana przez tomfisher »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 01, 2008, 08:57:37 »
Jak najbardziej da się podmienić - szukasz na flash disku katalogu z multimediami (może być w My flash disk\Navigation\Mulitmedia...), lokalizujesz odpowiedni plik exe (po nazwie się domyślisz) i podstawiasz za niego albo gotowego exeka (tego którego chcesz uruchomić), albo specjalny "skrót" zrobiony w mortscript'cie. Wszystko ładnie działa po takiej modyfikacji.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 01, 2008, 09:49:22 »
Nie moge sobie poradzić z tą podmianą

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 01, 2008, 13:23:51 »
A zdecydowałeś się już na jakiś konkretny przycisk (a tym samym plik exe)? Wiem, że niektórzy podstawiają za kontakty (mało przydatna funkcja), albo za travelguide, ale oczywiście możesz wybrać co chcesz. Jak już zlokalizujesz plik, to zmień mu nazwę (dopisz np 1 na końcu) a na jego miejsce podstaw exeka, którego chcesz uruchomić. Dla większego porządku można zastosować "skrót" w mortscripcie, który jeszcze dodatkowo umożliwia np. automatyczną zmianę podświetlenia itp. W jednym z postów podawałem niedawno chyba linka do takiego przykładowego zestawu mortscripta - poszukaj, a jak nie znajdziesz to później podeślę (chwilowo nie mam czasu).

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 01, 2008, 20:18:39 »
Podepne sie do tematu:
W swoim medionie PNA 470 wykorzystalem w menu glownym gopala ikonke "Alarm clock" Jako button Automapy.W folderze My Flash/navigation/Multimedia/AlarmClock/480x272/zastapilem alarmclock.exe plikiem wceAm.exe nadajac mu nazwe "alarmclock" Oryginalny plik skasowalem. Teraz w menu glownym mediona moge wybierac miedzy gopalem i AM.
Przy tworzeniu ikonki AM wykorzystalem program np Gimp2 (obrobka zdjec i grafiki, moze byc tez Adobe lub uzyc gotowe ikonki z netu) i zapisalem plik jako icon_alarmclock.png. To z kolei wkopiowalem do navki MyFlash/navigation/menu/desktop i podmienilem istniejacy tam plik.
Teraz trzeba jeszcze opisac button w menu glownym gopala, bo alarmclock jest nielogiczny skoro startujemy nim automape. Idziemy wiec do XML pliku (w tym samym katalogu co nasza ikonka) z nazwa alarmclock i wygladac to musi tak:

<?xml version="1.0"?>

<Application order="600">
<Icon image="icon_alarmclock.png"/>
<Execute path="alarmclock" />
<Text>AutoMapa</Text>
</Application>

czyli wpis "alarmclock" w przedostatniej linijce zastepujemy wpisem "AutoMapa"
To wszystko. Kombinowac tez mozemy z innymi ikonkami. Wazne jednak zeby nazwy plikow pozostaly oryginale, inaczej nie bedzie dzialac, no chyba ze rowniez zmienimy wpis w pliku XML.
Przy tak skonfigurowanym menu glownym otwarcie windy staje sie zbedne.
Z innymi modelami mediona robi sie podobnie, pod warunkiem ze mamy zainstalowana wersje gopala.

Zycze powodzenia

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 03, 2008, 07:58:22 »
Panowie wszystko ładnie ładnie chodzi  w medinie    oczywiście dzieki waszej pomocy :ok:

jeszcze jedno pytanie dotyczące Mediona jak tą choler podłączyć (skonfigurowć) pod internet

mam jeszcze jedną nawige NaviRoada 410 i nie wiem jak przełączyc na wina (wciskam przy restarcie ekran w różnych miejscach ) i nic

nie wiem jak przejśc do pulpitu

w medionie mam przycisk z flaga a w tym nic

« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2008, 08:14:20 wysłana przez tomfisher »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 03, 2008, 08:37:41 »
Odpalenie przeglądarki internetowej nie jest jakimś wielkim problemem - działa Mozilla minimo, Netfront i IE, ale jak zamierzasz internet do Mediona "dostarczyć" ? Przez Activesync ? To zadziała, ale raczej nie jest specjalnie wygodne. Jeśli masz wbudowany BT, można próbować zestawić połączenie z komórką, ale widziałem już PNA z BT, które były całkowicie okrojone z funkcji połączeń Dial-up. Może u w tym konkretnym przypadku będzie lepiej.
Jeśli chodzi o Navroad'a - sposób na dostanie się do pulpitu nie musi być wcale taki prosty i wygodny jak w Medionie! Tylko pojedyńcze urządzenia mają zaimplementowany tak prosty sposób na dostanie się do systemu CE, na większości PNA trzeba albo grzebać w rejestrze, albo podmieniać pliki. Niestety nie znam modelu 410 i nie wiem jak to dokładnie wygląda w jego przypadku.

*

Offline janosig

• 35
  • Sprzęt: HTC,MDA,SPV,MIO,ETEN,
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 05, 2009, 10:35:58 »
Kolego skąd wziąłeś Rom do tego urządzenia ?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 05, 2009, 10:50:17 »
Rom dla MDPNA465T ? Wszystkie romy są bez problemu dostępne na forum Gopala (niemieckim), tylko trzeba się zarejestrować. Jeśli chodzi konkretnie o rom do 460 - 465 BEZ dodatkowego złącza na dole obudowy, to możesz ściągnąć rom z mojego chomika (nazwa chomika jak mój nick na PDAClubie).