MEDION P4410 ODBLOKOWANIE

• 20 Odpowiedzi
  • 16990 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MEDION P4410 ODBLOKOWANIE
« dnia: Luty 11, 2008, 15:33:19 »
Witam wszystkich, jestem "szczesliwym" posiadaczem urządzenia Medion p4410 z systemem Windows CE Core 5.0. W jaki sposób mozna odblokować to urządzenie i wgrać inne oprogramowanie navigacyjne.
Pozdrawiam...

PS.Mam komunikacje z urządzeniem za pomacą Active Sync
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2008, 15:37:03 wysłana przez ziober11 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: MEDION P4410 ODBLOKOWANIE
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 11, 2008, 17:14:27 »
Witam wszystkich, jestem "szczesliwym" posiadaczem urządzenia Medion p4410 z systemem Windows CE Core 5.0. W jaki sposób mozna odblokować to urządzenie i wgrać inne oprogramowanie navigacyjne.
Pozdrawiam...

PS.Mam komunikacje z urządzeniem za pomacą Active Sync
Kolejny klon mediona 470 - odblokowanie "na chwilę" to reset (rysik w dziurkę) a później trzymasz flagę do skutku (do pojawienia się puplitu). Odblokowanie na stałe - wykasowanie z rejestru, z sekcji Init wywołania ST.exe (zawsze ostrożnie z rejestrem), albo przygotowanie odpowiedniego skryptu odblokowującego w Mortscript (bezpieczniejsze).

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 12, 2008, 07:24:05 »
...o dziękuję bardzo odblokowanie "na chwilkę" działa jest wszystko OK. Chciałbym zrobić to na stałe tylko nie mam pojecia jak wyedytowac rejestr... ale jeszcze raz dzieki :ok:

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 12, 2008, 09:40:08 »
...o dziękuję bardzo odblokowanie "na chwilkę" działa jest wszystko OK. Chciałbym zrobić to na stałe tylko nie mam pojecia jak wyedytowac rejestr... ale jeszcze raz dzieki :ok:
Rejestr edytujesz np programem TRE (z poziomu PNA) albo Registry Worskhop (z PC przez Activesync). Zmiana polega na zastąpieniu wpisu ST.exe w kluczu HKLM\INIT\LaunchXX (zazwyczaj XX to 70 lub 80) np. przez dontohing.exe (to takie "nic"). Jeśli jednak chcesz się w to bawić, może najpierw spisz wszystkie klucze z gałęzi init (te rozpozczynające się od Launchxx) i wrzuć je na forum, aby się upewnić czy dobrze zadziałasz. Inna metoda, choć trochę barddziej skomplikowana, jest bardzo bezpieczna i skuteczna "na zawsze" (zadziała nawet po hard resecie). Chodzi o przygotowanie odpowiedniego skryptu w programie Mortscript i podstawienie jego wywołania pod jakiś klawisz orginalnej nakładki urządzenia (np pod przeglądarkę zdjęć). 

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 12, 2008, 15:17:56 »
Oto lista wpisów w rejestrze dla klucza HKLM\INIT\:

Posiadam jeszcze zmodyfikowany plik Menu.exe. Po wrzuceniu go do \My Flash Disk uruchamia mi sie automatycznie windows explorer(nawet po twadym resecie), nie ma natomiast paska zadan z pulpitem o ktorego tak walcze bezsilnie.
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2008, 15:28:48 wysłana przez ziober11 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 12, 2008, 16:37:50 »
Tak jak przypuszczałem, również u Ciebie za nakładkę odpowiada proces ST.exe (Launch80) - gdybyś zmienił mu wartość, to zamiast Ekranu Gopala uruchamiał by się wyłącznie Explorer. Aby mieć pasek start, musisz dograć plik showtaskbar.exe (taskbar.exe) i po prostu go uruchomić, albo wgrywając do katalogu windows\startup albo jeszcze jakoś inaczej. To podmienione "menu.exe" to z pewnością będzie explorer, ze zmienioną nazwą. Proponował bym jednak zrobić coś pośredniego, zostawić sobie główne menu Gopala z dostępem do odtwarzaczy muzyki itp, a pulpit podpiąć sobie na przykład zamiast mało przytatnego Cityguide. Wszystko co musisz zrobić, to przywrócić orginalny plik menu.exe, a ten od explorera, przemianować na cityguide.exe i wgrać go do odpowiedniego folderu (tam gdzie obecnie jest plik cityguide). Mogę Ci przygotować skrypt, do pełnego odblokowania pulpitu i paska start - być może będzie jednak potrzebna dodatkowa informacja o procesach.

Dodane - Konkretnie sprawdź, czy na My flash disk w katalogu Medion jest plik cityguide.exe. Jeśli go nie ma, to przeglądnij flash disk i sprawdź, w jakim katalogu jest ten plik. Podaj adres E-mail, to wyślę odpowiedni zestaw plików (taskbar i mortscript).
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2008, 16:47:56 wysłana przez angler22 »

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 12, 2008, 17:14:27 »
Nie posiadam nigdzie pliku cityguide.exe natomiast posiadam tavelguide.exe.
Oto sciazka do teg pliku:
\My Flash Disk\navigation\multimedia\travelguide\480X272

« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2008, 17:47:29 wysłana przez ziober11 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 12, 2008, 17:48:57 »
Nie posiadam nigdzie pliku cityguide.exe natomiast posiadam tavelguide.exe.
Oto sciazka do teg pliku:
\My Flash Disk\navigation\multimedia\travelguide\480X272
Taskbara wysłałem, ale pulitu raczej nie zobaczysz, dopóki nie "ubijesz" nakładki Gopala. Jeśli jesteś pewny co do lokalizacji pliku travelguide.exe i faktycznie masz do niego skrót z głównego menu Gopala, to zaraz przygotuję odpowiedni zestaw plików.

Dodane:
Już wysłałem cały zestaw, który powinien załatwić sprawę. Metoda jest absolutnie bezpieczna, bo wogóle nie ingeruje w rejestr i nie ma żadnej możliwości uszkodzenia sprzętu.
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2008, 17:58:39 wysłana przez angler22 »

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 12, 2008, 18:11:45 »
Wielkie dzieki za pliki..
Wrzucilem wszystkie te pliki do katalogu z travelguide. Odpala mi sie nakladka gopal-a klikajac na travelguide odpala mi sie pulpit i jest pasek:) czyli wszystko jak byc powinno. Zrobilem skrot do AM na pulpicie i wylaczylem urzadzenie po ponownym wlaczeniu skrotu nie ma i tapeta tez znikla. Mozna cos zrobic zeby te ustawienia sie nie kasowaly??

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 12, 2008, 18:14:52 »
Wielkie dzieki za pliki..
Wrzucilem wszystkie te pliki do katalogu z travelguide. Odpala mi sie nakladka gopal-a klikajac na travelguide odpala mi sie pulpit i jest pasek:) czyli wszystko jak byc powinno. Zrobilem skrot do AM na pulpicie i wylaczylem urzadzenie po ponownym wlaczeniu skrotu nie ma i tapeta tez znikla. Mozna cos zrobic zeby te ustawienia sie nie kasowaly??
To ciekawe - ikonki z pulpitu kasują ci się nawet po soft resecie? Jeśli tak, to może trzeba zmienić parametr desktop w gałęzi shell folders w rejestrze, na jakiś katalog np na flash disku.

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 12, 2008, 18:24:00 »
Chciałbym Tobie serdecznie podziekować za pomoc w walce z medionem. Zostawie tak jak jest i tak spoko udało sie zrobić.. jeszcze raz WIELKIE DZIEKI i POZDRAWIAM... :ok:

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 12, 2008, 18:27:23 »
Chciałbym Tobie serdecznie podziekować za pomoc w walce z medionem. Zostawie tak jak jest i tak spoko udało sie zrobić.. jeszcze raz WIELKIE DZIEKI i POZDRAWIAM... :ok:
Jak nie chcesz walczyć z rejestrem, to można jeszcze inaczej zadziałać. Zrób sobie na flash disku katalog np "ikonki" i do niego wrzuć wszystkie skróty, jakie chcesz mieć na pulpicie. Później wystarczy dopisać jedną linijkę do skryptów które wysłałem, a skróty automatycznie wskoczą na pulpit po każdym restarcie.

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 12, 2008, 18:48:11 »
HEh widze ze sie nie poddajesz. Zostane jednak przy tym co juz mam i tak duzo sie udalo dzieki Tobie oczywiscie. Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam... :wink:

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 10, 2008, 11:23:14 »
Witam
Mam co prawda nawigację jvc kvpx70 ale widzę, że jeśli chodzi o rejestr to mam to samo. Czy mógłbyś mi pomóc odblokować moją nawigację??

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 10, 2008, 11:53:10 »
Witam
Mam co prawda nawigację jvc kvpx70 ale widzę, że jeśli chodzi o rejestr to mam to samo. Czy mógłbyś mi pomóc odblokować moją nawigację??
Zasadniczo wystarczy zastąpić wpis ST.exe wpisem typu donothing.exe. Tyle, że jest pewne ale - w części medionów (nie wiem jak wJVC) rejestr kasuje się po każdym soft resecie! Wtedy taki wpis wogóle nie ma sensu. Inna sprawa, że po hard resecie skasuje się na pewno i gdy będziesz gdzieś "w trasie" będzie pewien problem z odblokowaniem sprzętu. Może tak jak Kolega od 4410 zastosujesz skrypt?

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 10, 2008, 12:12:55 »
No dobra tylko jak to zrobić wiesz ja jestes zielony w tym :p Więc jakbyś mógł to możesz opisac co i jak

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 10, 2008, 12:21:50 »
Sprawdź czy masz dokłądnie tak jak Ziober11, to znaczy plik travelguide.exe w katalogu
\My Flash Disk\navigation\multimedia\travelguide\480X272 .

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 10, 2008, 12:27:22 »
Bo wyłączeniu go guzikiem jest ok ale po resecie juz niestety zapomina co jest grane

Napisane: Maj 10, 2008, 12:22:25
Niestety po wejsciu do \My Flash Disk\Navigation mam cos takiego

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 10, 2008, 12:28:13 »
Bo wyłączeniu go guzikiem jest ok ale po resecie juz niestety zapomina co jest grane
Dlatego właśnie pisałem, że zmiany w rejestrze akurat w tym modelu nie mają sensu. Raczej tylko skrypt. Sprawdziłeś ten plik o którym pisałem? Jest taki? Już widzę, że sprawdzałeś. Wygląda na to, że jest gdzie indziej - nie ma problemu - sprawdź, czy nie masz katalogu Medion na flash disku. Albo może inaczej napiszę - przeglądnij na spokojnie całą zawartość My flash disk i poszukaj plików typu: mp3player.exe, pictureviewer.exe, travelguide.exe, cityguide.exe, alarmclock.exe . Jak żadnego z nich nie znajdziesz to też tragedii nie ma - podstawimy za mnavce.

Dodane: Będę po 14:00 na GG (numer masz w profilu moim) - możesz się odezwać w razie czego.
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2008, 12:43:55 wysłana przez angler22 »

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 10, 2008, 12:52:13 »
Nie wiem czy jeszcze będę bo idę dzisiaj na ślub i wesele. Tak więc sprawdziłem i na flashdisku mam folder mnav a w środku trzy foldery
Napisane: Maj 10, 2008, 12:50:58
Następnie w każdych z nich po kolei mam pliki exe Mp3Player, PictureViewer, Videoplayer

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 10, 2008, 14:12:37 »
Nie wiem czy jeszcze będę bo idę dzisiaj na ślub i wesele. Tak więc sprawdziłem i na flashdisku mam folder mnav a w środku trzy foldery Następnie w każdych z nich po kolei mam pliki exe Mp3Player, PictureViewer, Videoplayer
Świetnie - to już wiadomo co zrobić. Trzeba tylko skrypcik zrobić - jak będziesz miał chwile czasu, to coś się zrobi.