Lark FreeBird 50.2

• 5 Odpowiedzi
  • 7566 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline carlos

• **
  • 173
  • Sprzęt: Blue Angel, Nokia 6310i
Lark FreeBird 50.2
« dnia: Grudzień 14, 2009, 12:56:03 »
Jaką największą kartę obsłuży ten sprzęt? Mam 2 GB microSD Sandisk i brakuje mi miejsca.
Czy microSDHC będzie widziana? Instrukcja ani strona producenta nie zawiera info na ten temat.
Czy możliwe jest jednoczesne używanie wbudowanego odtwarzacza (WMA) + transmiter FM i wbudowanej MapyMap? Nie udała mi się taka konfiguracja.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Lark FreeBird 50.2
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 14, 2009, 13:38:16 »
Wszystkie nawigacje, które są obecnie w sprzedaży, obsługują karty SDHC. Powinny działać 4 i 8 GB, z 16 już bywa różnie. Najwięcej problemów jest z kartami Kingstona, więc raczej szukaj innych firm (chyba, że znajdziesz czyjąś opinię o konkretnym modelu Kingstona, który działa z Larkiem). Producenci najczęściej zapominają umożliwić klientowi jednocześnie nawigację i odtwarzanie muzyki. Czasem udaje się zrobić coś takiego, jeśli nawigacja posiada sprzętowy przycisk MENU - to znaczy taki, po wciśnięciu którego zawsze powracasz do strony startowej nakładki. W innym przypadku trzeba podmienić fabrycznie zainstalowanego playera, na coś umożliwiającego odtwarzanie w tle (jest parę takich odtwarzaczy - np. gsplayer)

*

Offline carlos

• **
  • 173
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 14, 2009, 22:24:26 »
Czasem udaje się zrobić coś takiego, jeśli nawigacja posiada sprzętowy przycisk MENU - to znaczy taki, po wciśnięciu którego zawsze powracasz do strony startowej nakładki.
50.2 nie ma takiego przycisku, jedynie power.
Cytat: angler22
W innym przypadku trzeba podmienić fabrycznie zainstalowanego playera, na coś umożliwiającego odtwarzanie w tle (jest parę takich odtwarzaczy - np. gsplayer)
OK, podmiana mnie nie przeraża, ale zdaje mi się, że sam pisałeś, iż po odblokowaniu WinCE, sprzęt traci funkcjonalność transmitera FM. Słuchanie muzyki z wbudowanego głośniczka lub przez słuchawki w samochodzie (w czasie jazdy) nie odpowiada mi. Zależy mi na transmiterze.

Zauważyłem też, że nie da się zminimalizować programu nawigacyjnego by np. wł/wył transmiter FM czy zmienić podświetlenie - trzeba wyłączyć program, dopiero uzyskuje się dostęp do ustawień.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 15, 2009, 09:54:26 »
Podmiana playera nie wymaga odblokowania sprzętu na stałe! Potrzeba się tylko dostać do systemu na czas wgrania plików - później wracasz do orginalnej nakładki. To się sprawdza całkiem nieźle, także z transmiterem FM, dlatego właśnie tą metodę zaproponowałem.

*

Offline carlos

• **
  • 173
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 15, 2009, 10:54:41 »
 :ok: dziękuję.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 15, 2009, 11:18:46 »
Minimalizacji niestety większość programów na PNA nie posiada, ale można sobie często poradzić z dodatkowymi Launcherami (zobacz na przykład http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=151320.0). Za pomocą mnjquicklaunchera można zrealizować coś na kształt minimalizacji - a raczej przełączania okienek.