programowe restartowanie w NR560BF

• 7 Odpowiedzi
  • 2521 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
  • Sprzęt: Asus A696, Navroad NR560BF
programowe restartowanie w NR560BF
« dnia: Październik 03, 2010, 22:02:25 »
Witam
koledzy czy jest jakiś program lub komenda powodująca restart systemu w Navroad NR560BF z systemem WinCE Core.

Niestety NR560BF ciągle mi się zawiesza. Zwisy mają różną postać, od takich że urządzenie na nic nie reaguje - ale tu jedynie pomoże przycisk od spodu, ale najczęściej objawiają się piekielnie wolnym działaniem, niemożnością sparowania telefonu, błędem gps-a itp...

Resetowanie przyciskiem od dołu jest dla mnie bardzo nie wygodne, bo urządzenie mam zabudowane. Dużo łatwiej byłoby gdybym mógł uruchomić jakiś program, który zrobiłby taki restart jak w PC. Czy w WinCE to jest możliwe?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: programowe restartowanie w NR560BF
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 03, 2010, 22:27:08 »
Rozumiem, że chcesz zrobić normalny restart? Nie wiem jak w NR, ale w typowych urządzeniach na MTK restart zawsze wymaga użycia przycisku włączania (u góry), bo samo polecenie "reset" powoduje przejście urządzenia w tryb wyłączenia.  Jeśli więc nie przeszkadza Ci, że po programowym restarcie będziesz musiał włączyć urządzenie górnym przyciskiem, to owszem są do tego programy.

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 03, 2010, 22:31:14 »
nie przeszkadza mi konieczność uruchomienia urządzenia przyciskiem od góry ponieważ w Navroadzie ten sam efekt daje podanie zasilania

szukam właśnie programu, który będzie robił restart, a nie tylko wprowadzał w stan uśpienia

mógłbym prosić o info - jakie programy potrafią robić ten restart?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 03, 2010, 23:06:34 »
Oba programy z załącznika robią reset. Ich wadą jest, że przy zwykłym wywołaniu trzeba jeszcze potwierdzić reset przez OK (klikane na ekranie). Można jednak wywołać je z parametrem (przez skrypt, albo plik lnk), by mieć restart bez potwierdzania.

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 04, 2010, 14:51:21 »
Dzięki za programiki, sprawdzę je jutro

chciałbym się tylko dopytać - w poprzednim poście rozróżniłeś restart pełny - z koniecznością ponownego uruchomienia przyciskiem, od resetu powodującego tylko przejście w stan uśpienia

czy te programy powodują pełny restart?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 04, 2010, 15:05:56 »
Pisałem tylko, że w przypadku MTK reset jest równoznaczny z wyłączeniem urządzenia (taka konkstrukcja). Natomiast w innych sprzętach najczęściej reset powoduje automatyczny restart (czyli czyści pamięć i urządzenie startuje automatycznie na nowo), podczas gdy na MTK trzeba je dopiero włączyć. Niemniej efekt "resetu" jest identyczny w obu przypadkach (wyczyszczony RAM i zamknięte wszystkie procesy działające wcześniej w tle).

*

Offline luckynyc

• **
  • 236
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 04, 2010, 22:43:16 »
Dla mnie to jest najważniejsze :)
Niemniej efekt "resetu" jest identyczny w obu przypadkach (wyczyszczony RAM i zamknięte wszystkie procesy działające wcześniej w tle).

Połączone: Październik 04, 2010, 23:35:03
angler22 WIELKIE DZIĘKI!! o to mi chodziło
obydwa programy działają
reset i restart

różnica jest taka, że program
Reset - wyświetla komunikat "Any unsaved data will be lost. Are you sure you want to reset? Choose no to turn the power off."
Przycisk Yes powoduje restart, NO - uśpienie

program Restart - restartuje system bez konieczności potwierdzenia
w przypadku obydwóch programów, NR560BF automatycznie włącza się po restarcie

Jeszcze w celu upewnienia się, obydwa programy w przypadku restartu powodują ten sam efekt - czyszczą pamięć i procesy?
jeśli tak to ten drugi jest wygodniejszy bo nie wyświetla komunikatu
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2010, 23:35:03 wysłana przez luckynyc »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 05, 2010, 08:56:13 »
Tak, oba robią to samo i teoretycznie oba powinny pytać o potwierdzenie, o ile nie zostaną wywołane z parametrem \Y.  Najważniejsze, że działają OK.