Nowy Navroad NR460

• 275 Odpowiedzi
  • 93946 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Stas

• 28
  • Sprzęt: Navroad 560BF Auto Mapa Europe, Navigon 7310
Odp: Nowy Navroad NR460
« Odpowiedź #60 dnia: Kwiecień 11, 2009, 22:13:52 »
Witam Wszystkich!
Mam pytanie odnośnie ustawień w programie Auto Mapa którą to mam na Navroad 460 jaka prędkość odczytu z portu powinna być? Są następujące 4800, 9600, 14400, 19200, 38400, wyczytałem tu na forum o prędkości 115200? nie kumam tego o co tu chodzi?

*

Offline romek64

• **
  • 112
  • Sprzęt: N311, A636N, N560, N6120c, NR360, NR460,E52,N8
« Odpowiedź #61 dnia: Kwiecień 11, 2009, 22:20:31 »
W AM w ustawieniach gps masz opcję wyboru portu i prędkości,ma byc com1 a predkość dowolna ale zaleca się tą najwyższą czyli 115200 bps. AM na ustawieniach auto wykrywa 4800 i też wszystko działa oki..

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #62 dnia: Kwiecień 11, 2009, 22:50:44 »
Prawda z "prędkością" portu jest taka, że GPS wysyła dane RAZ na sekundę (99% urządzeń) z prędkością ustaloną przez baudrate (czyli w b/s). Tych danych jest tak niewiele (kilkadziesiąt znaków), że nawet przy baudrate najniższym (4800) całość jest przesyłana w ułamku sekundy (na upartego można dokładnie przeliczyć :)) i program nawigacyjny może je zacząć uwzględniać. Oczywiście ustawienie prędkości np 115200 b/s powoduje, że czas przesłania danych jest jeszcze krótszy i program teoretycznie ma więcej czasu do końca danej sekundy, by zacząć uwzględniać dane. Prawda jest taka, że różnica jest żadna (przynajmniej ja nie zauważyłem). Co innego, gdy pojawią się GPS'y z odświeżaniem pozycji z częstotliwością 10HZ - tu baudrate 4800 może już nie wystarczyć, by "wyrobić" się w 1/10 sekundy z danymi.

*

Offline romek64

• **
  • 112
« Odpowiedź #63 dnia: Kwiecień 11, 2009, 22:59:53 »
Te 10 Hz to chyba nie prędko,2 lub 4 to juz było by coś..a swoją droga to nie znalazłem nigdzie jak to jest w tym chipsecie MTK,sirf3 miał 1s czyli 1Hz a tu nie wiadomo ale pewnie tak samo..AM mi automatycznie ustawiła odświeżanie danych na0,5s ale nic z tego nie wynika bo w urządzeniach z sirfem też ustawiała częstszy odczyt.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #64 dnia: Kwiecień 12, 2009, 09:58:14 »
Rzeczywiście jeszcze nie spotkałem PNA z wbudowanym GPS'em zdolnym do odświeżania pozycji z częstotliwością wyższą niż 1 Hz. Są już za to takie GPS'y na BT - choćby taki http://www.semsons.com/wigiwblgpsre.html . Kwestia czasu i pojawią się też pewnie w urządzeniach PNA. Jeśli chodzi o ustawienie Automapy, to te 0,5 Hz ustawiają się domyślnie na każdym odbiorniku i urządzeniu, zupełnie niezależnie od chipsetu.
Ktoś pisał, że jemu Navroad wytrzymuje ponad 2 godziny z włączonym GPS'em - to już zaczyna trochę lepiej wyglądać, bo te wspomniane wcześniej 90 minut to była raczej porażka. Przy takiej wytrzymałości baterii bardzo traciła na znaczeniu podstawowa zaleta Navroad'a, czyli poręczność. Co z tego, że mógłbym go łatwo zabrać na spacer, skoro zaraz by padł :) Dla PNA z 4,3 calowym ekranem, typowy czas działania z włączoną nawigacją to 2,5 - 3 godziny.

*

Offline romek64

• **
  • 112
« Odpowiedź #65 dnia: Kwiecień 12, 2009, 11:08:06 »
Nie może długo wytrzymywać bo jest tam zainstalowana bateria polimerowa 520mAh więc nie za duża,ponoć ten chipset i procesor są bardzo energo oszczędne wiec pozwoliło to na tak znaczne zmniejszenie pojemności a co za tym idzie rozmiarów i wagi.NR460 do tej pory używałem wyłącznie w aucie pod ładowarką ale potestuje kiedyś czas na baterii choć dla mnie nie ma to większego znaczenia.Sprawdzałem kiedyś Nr360 i wytrzymał mi 2h15min podczas nawigacji z jasnościa ekranu na domyślnych ustawieniach tzn dwa stopnie mniej niż max..NR ma taką samą baterię więc myślę że trochę poniżej 2h będzie..Myślę że dla osób dla których ważna jest bateria bardzo przydatna była by funkcja którą mają PDA czyli możliwość ustawienia innej jasności dla zasilania zewnętrznego a innej czyli mniejszej dla zasilania na baterii,niestety nie ma tu takiej opcji..no ale jak komuś zależy to może bez problemu  zrobić to ręcznie no i czas działania po zmniejszeniu jasności ekranu na pewno będzie dłuższy.

« Odpowiedź #66 dnia: Kwiecień 12, 2009, 20:17:47 »
Tak jak napisałem nr460 wytrzymuje na baterii góra 2 do 2.5h przy czym te 2.5 to przy wyłączonym gps, jedna zauważona wada pomimo żę na wyświetlanej "baterii" są jeszcze 2 z 4 kresek to jednej już nie zobaczycie, PNA od razu się wyłączy!! Co do tego że jest to sprzęt mały i poręczny to tylko po to by się go fajnie nosiło ale z powodu słabiutkiej baterii zapomnijcie o używaniu jej na rowerze lub pieszo przy dłuższej wycieczce... Myślałem że da rade naładować przy pomocy USB ale podłączenie powoduje tylko tyle że sprzęt nie padnie i można pracować do woli w domu bez dokupywania zasilacza sieciowego, ale naładować baterii nie da rady....pzdr

*

Offline Stas

• 28
  • Sprzęt: Navroad 560BF Auto Mapa Europe, Navigon 7310
« Odpowiedź #67 dnia: Kwiecień 12, 2009, 21:27:15 »
Powiedzcie czy ktoś próbował zainstalować MiploSync? Urządzenie synchronizowałem przez Active Sync, następnie uruchomiłem instalator MiploSync i po przejściu paru kroków pojawia się komunikat że nie można skopiowąć pliku, sprawdź czy urządzenie jest podłączone itp. po czym następuje koniec instalacji.

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
« Odpowiedź #68 dnia: Kwiecień 13, 2009, 21:24:55 »
Powiedzcie czy ktoś próbował zainstalować MiploSync? Urządzenie synchronizowałem przez Active Sync, następnie uruchomiłem instalator MiploSync i po przejściu paru kroków pojawia się komunikat że nie można skopiowąć pliku, sprawdź czy urządzenie jest podłączone itp. po czym następuje koniec instalacji.

Zobacz tu:  http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=124313.0

z 360 jest tak samo, może kiedyś to poprawią MiploSync i AM  :-?
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #69 dnia: Kwiecień 20, 2009, 11:27:03 »
Z tego co twierdzi Jamicon, wysłali NR460 do testu do kilku czasopism, m.in. Chipa i PC World Komputer, więc pewnie w ciągu miesiąca czy dwóch (miło byłoby przed wakacjami, nie?) pojawią się testy tej navi. Bardzo jestem ciekaw wyników wydajności procka, albo chociaż porównania z Samsungami ~400 MHz i SirfemIII.

Miałem NR460 w rękach w sklepie, bardzo lekki, niestety nie chciał łapać fixa przy oknie, ale już przed sklepem złapał kilka satelitów w ~20 s.

Przyciski w AM nieco małe jak na moje palce, ale wszystkie 4,3" ekraniki tak mają, więc nie wybrzydzam.

Aha, z tego co piszecie o prędkości portu - ten testowany przeze mnie NR460 miał fabryczne ustawienie, a raczej AM miała na 9600. Wypakowano go przy mnie prosto z pudełka, więc nie wiem skąd ktoś miał 4800.

Co do futerału, a raczej jego braku, proponowali mi za 25 PLN bardzo gustowny skórzany, inny niż ten opcjonalny NavRoada - sklep jest w Sulejówku, łatwo znaleźć, bo są najtańsi na Ceneo czy Skąpcu jeśli chodzi o futerały do NavRoadów.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #70 dnia: Kwiecień 20, 2009, 13:04:49 »
Z tego co twierdzi Jamicon, wysłali NR460 do testu do kilku czasopism, m.in. Chipa i PC World Komputer, więc pewnie w ciągu miesiąca czy dwóch (miło byłoby przed wakacjami, nie?) pojawią się testy tej navi. Bardzo jestem ciekaw wyników wydajności procka, albo chociaż porównania z Samsungami ~400 MHz i SirfemIII.

Miałem NR460 w rękach w sklepie, bardzo lekki, niestety nie chciał łapać fixa przy oknie, ale już przed sklepem złapał kilka satelitów w ~20 s.
Buuu szkoda, że do PDAClubu żadnego nie wysłali, bo test byłby z pewnością bardziej kompetentny, niż ten z PC Worlda czy Chipa - Oni są w końcu od PC'tów nie od nawigacji :)
Co do łapania fiksa przy oknie - potwierdza się to co pisałem. Nie sądzę, by Navorad przy tak małej grubości, a tym samym jakiejś mikroskopijnej antenie mógł bić na głowę Sirf III. Wyniki zapewne będą bardzo zbliżone.

*

Offline romek64

• **
  • 112
« Odpowiedź #71 dnia: Kwiecień 20, 2009, 20:29:18 »
Nie zawsze czas łapania fixa jest identyczny..mam kilka urzadzeń na Sirf3 i twierdze że bije sirfa na głowę,nie robiłem żadnych pomiarów ale subiektywne wrażenie jest właśnie takie i to mnie najbardziej urzeka w tym urządzeniu.Porównuję oczywiście z urządzeniami z wbudowanym sirfem3 a nie z dedykowanym osobnym modułem..tym bardziej że znam miejsca gdzie wszystkie sirfy tracą sygnał a NR460 nie..
Mogę udostępnić swojego do testów..
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2009, 20:31:35 wysłana przez romek64 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #72 dnia: Kwiecień 20, 2009, 21:30:55 »
To może znajdziesz kogoś ze swojej okolicy, kto udostępnił by do porównania jakiś sprzęt z Samsungiem, lub Atlasem i Sirf III do testów porównawczych? Chodzi o porównanie "słupków" GPS dwóch sprzętów leżących obok siebie + jakiś test przeliczania trasy na przykład. Było by to z pewnością ciekawe i miarodajne.

*

Offline romek64

• **
  • 112
« Odpowiedź #73 dnia: Kwiecień 20, 2009, 21:37:09 »
Mam jeszcze AM na asusie a636n pobawię sie..może jeszcze wygrzebię looxa 560N tylko tu bym musiał pokombinować z licencją ale da się zrobić..dam znać..

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #74 dnia: Kwiecień 21, 2009, 11:41:11 »
Buuu szkoda, że do PDAClubu żadnego nie wysłali, bo test byłby z pewnością bardziej kompetentny, niż ten z PC Worlda czy Chipa - Oni są w końcu od PC'tów nie od nawigacji :)

Nie wiem czy wysyłali do PDAClubu czy nie, ale chyba tylko głupi ignoruje ten klub ;) :D
Z drugiej strony dostałem od sprzedawcy info, że Jamicon wysłał do tych ^^^ i tyle.

Pisma komputerowe to chyba naturalne miejsce do takich testów, w końcu przeciętny klient z ulicy (nie ma neta, nie zna PDAClubu czy innego źródła informacji) gdzie ma szukać testów navi? Idzie do czytelni (EMPiK, kiosk) przegląda kilka gazetek z navi na okładce i czyta test. Tak to widzę, ale mogę się mylić.

Co do łapania fiksa przy oknie - potwierdza się to co pisałem. Nie sądzę, by Navorad przy tak małej grubości, a tym samym jakiejś mikroskopijnej antenie mógł bić na głowę Sirf III. Wyniki zapewne będą bardzo zbliżone.

To zależy od modelu ... NavRoada ;) Ten mniejszy braciszek 460-tki, czyli NR360 ma tak mała obudowę, że antena -  przy normalnym położeniu navi na szybie auta - nie łapie prawidłowo satelit lub je gubi. Sprzedawcy zalecają lekkie pochylenie navi, żeby antena skierowana była lekko do góry, czyli kupa z wygodnego montażu uchwytu na samym dole szyby :(
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2009, 11:43:35 wysłana przez Jackal »

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
« Odpowiedź #75 dnia: Kwiecień 21, 2009, 13:29:27 »
Ten mniejszy braciszek 460-tki, czyli NR360 ma tak mała obudowę, że antena -  przy normalnym położeniu navi na szybie auta - nie łapie prawidłowo satelit lub je gubi. Sprzedawcy zalecają lekkie pochylenie navi, żeby antena skierowana była lekko do góry, czyli kupa z wygodnego montażu uchwytu na samym dole szyby

A to ciekawe co napisałeś ?... posiadam tego mniejszego brata 360 i nie zauważyłem takich problemów???. Zainstaluj nowy firmware.
A swoją drogą to wierzysz we wszystko co mówią Sprzedawcy hahaha :grin:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2009, 13:38:51 wysłana przez WWoytek »
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

*

Offline romek64

• **
  • 112
« Odpowiedź #76 dnia: Kwiecień 21, 2009, 13:44:22 »
NR360 trochę dłużej łapie fiksa od NR460 ale z tym gubieniem sygnału to jakaś ciekawostka..gdzie by go w aucie nie umocować to działa bez zarzutu..gdyby nie to to nie kupił bym NR460...

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #77 dnia: Kwiecień 22, 2009, 15:00:43 »
A to ciekawe co napisałeś ?... posiadam tego mniejszego brata 360 i nie zauważyłem takich problemów???. Zainstaluj nowy firmware.
A swoją drogą to wierzysz we wszystko co mówią Sprzedawcy hahaha :grin:

Niczego nie będę instalował, bo po pierwsze go nie mam, po drugie nie kupiłbym navi z tak małym i kwadratowym ekranikiem.

Czy wierzę sprzedawcom? Niektórym tak innym nie, w tym wypadku potraktowałem to jako ciekawostkę, której nie potwierdzacie, więc jej dalej nie rozpowszechniam.

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #78 dnia: Kwiecień 23, 2009, 15:31:57 »
Sorki za nowego posta, ale chciałem żeby się pokazał jako zaktualizowany wątek - może ktoś skorzysta

* * * * * * * * * * *

Pogrzebałem trochę w sieci i znalazłem ciekawe IMHO info, otóż za navi NavRoad NR460, oferowaną w PL przez Jamicon, stoi urządzenie zacnej tajwańskiej firmy RoyalTek.

Z pobieżnego porównania (fotografie) oraz nieco głębszego (specyfikacja) wynika iż jest to model RoyalTek RN2M.

Fotka RoyalTek RN2M :arrow: http://www.royaltek.com/images/yui/rn2_contain_page.png

Strona główna RoyalTek RN2M (full info) :arrow: http://www.royaltek.com/index.php?option=com_content&view=article&id=144&Itemid=97

User Manual RoyalTek RN2M (pdf) :arrow: http://www.royaltek.com/download/RN2_User%27s%20manual_English_200900408.pdf

Wyposażenie jest praktycznie identyczne. Dla zainteresowanych mocniejszymi accu, są dostępne opcjonalne 930 mAh  :ok:

Może teraz łatwiej będzie znaleźć jakieś testy porównawcze  :E

* * * * * * * * * * *

Z innego grzebania w necie wynika, że NavRoad Map to ... Słowacka nawigacja  :mrgreen:
Jestem w szoku :O
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 15:38:42 wysłana przez Jackal »

« Odpowiedź #79 dnia: Kwiecień 28, 2009, 13:56:51 »
Witam,
Od 2 dni mam ten model. Moje pytanie czy u Was ładowanie baterii też jest możliwe tylko przy włączniku w pozycji ON? Troszkę to bez sensu, że ładowanie może być realizowane tylko przy włączonym sprzęcie.

« Odpowiedź #80 dnia: Maj 02, 2009, 18:03:12 »
Witam!
Przychodzę z prośbą szukam odtwarzacza do filmów divix na NR460, chciałbym spróbować czy wszystko pójdzie bo na tym oryginalnym to mało co chodzi.
Pozdrawiam wszystkich.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #81 dnia: Maj 02, 2009, 20:31:42 »
Do filmów to tylko TCPMP - odtwarza wszystko i na wszystkim. Chyba wreszcie znalazł się ktoś, kto będzie chciał wycisnąć z Navroad'a 460 więcej niż przewiduje producent (a nie mówiłem, że tacy będą :) ? ) Musisz tylko rozpracować metodę podmiany odtwarzacza - jeśli fabryczne menu Navroada jest dostępne, to z pewnością da się to zrobić, a jeśli nie, to pewnie trzeba sprzęt odblokować najpierw...

*

Offline beneko

• 7
  • Sprzęt: FS N520 AM5.07
« Odpowiedź #82 dnia: Maj 09, 2009, 01:48:58 »
Witam
NawRoad nr 460 cena 520 zeta bez map w RamNet.
Krótko, sprzęt idealny do nawigacji samochodowej i nic poza tym.  Uruchamia się błyskawicznie i jeszcze szybciej łapie fixa,  uruchomienie plus start AM do fixa to 30/40 sek, duży plus , prosty i szybki Shell, odblokowany CE, jeśli chodzi o mankamenty jak dla mnie to: brak przycisków na obudowie (pod które zwykle programuje sobie funkcje z AM), testowane na AM 5.5.1 (709), AM w całości zainstalowana na wbudowany FlashDisk (1GB)-chodzi bez zarzutu. Dodatkowo jest czytnik kart MicroSD.  Bardzo fajny i stabilny uchwyt samochodowy.
 Z problemów : zmiana skali przez suwak ekranowy w AM to prawdziwa męczarnia, korzystanie z plusa i minusa na końcach suwaka (palcami) jest bardzo, bardzo utrudnione, włącza się menu, jak nie trafi się bardzo precyzyjnie. Nie wiem czy to z powodu mało precyzyjnego ekranu czy może to wina samej AM, w FS n520+AM 5.05 nie miałem takich problemów. Może ktoś ma jakiś pomył jak temu zaradzić ?

PS ręce mi się nie trzęsą  :E i palce też mam niezbyt grube - ekran kalibrowałem kilka razy  :-| 

Sorki za nowego posta, ale chciałem żeby się pokazał jako zaktualizowany wątek - może ktoś skorzysta

Pogrzebałem trochę w sieci i znalazłem ciekawe IMHO info, otóż za navi NavRoad NR460, oferowaną w PL przez Jamicon, stoi urządzenie zacnej tajwańskiej firmy RoyalTek.
Z pobieżnego porównania (fotografie) oraz nieco głębszego (specyfikacja) wynika iż jest to model RoyalTek RN2M.

Popieram na 100% jest to RoyalTek nawet shell jest taki sam  :E i teraz jeszcze jedno pytanie to dobrze czy źle że to RoyalTek ? poważnie pytam bo w producentach to ja zielony jestem  :worried:       
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2009, 02:07:59 wysłana przez beneko »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #83 dnia: Maj 09, 2009, 09:47:10 »
Popieram na 100% jest to RoyalTek nawet shell jest taki sam  :E i teraz jeszcze jedno pytanie to dobrze czy źle że to RoyalTek ? poważnie pytam bo w producentach to ja zielony jestem  :worried:       
Ani dobrze ani źle :) To norma, że urządzenia produkowane przez Chińczyków często pod nazwą XY1234 są póżnej przejmowane przez Europejskich Dysktrybutorów i otrzymują nowe nazwy.
P.S. Ja też uważam, że obsługa skali i kilku innych opcji w Automapie jest bardzo niewygodna bez rysika, dlatego już wcześniej wspominałem w tym wątku, że jego brak dyskwalifikuje dla mnie dane urządzenie.

« Odpowiedź #84 dnia: Maj 10, 2009, 10:48:14 »
Witam!
Ja problem rysika rozwiązałem w bardzo prosty sposób córka dała mi ołówek z gumką na końcówce wożę go w samochodzie i  po problemie, nigdy nie mogłem trafić na skalę i głośność bez włączenia menu a teraz ołówek załatwił problem i jest kompatybilny bo też chiński.
Pozdrawiam posiadaczy 460!!! :ok:   

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #85 dnia: Maj 10, 2009, 12:26:17 »
Jasne, że można sobie poradzić, ale tu chodzi o zaniedbanie producenta. Jeśli wypuszcza się jakieś urządzenie bez rysika, z zainstalowanym programem nawigacyjnym w standardzie (tutaj Automapa), to według mnie powinna być możliwość PEŁNEJ i wygodnej obsługi tego programu bez rysika. Osobiście uważam, że Automapy nie da się obsługiwać w pełni bez rysika nawet na ekranie 4,3 cala, a zatem osoba która używa tylko fabrycznej mapy prawdopodobnie będzie potrzebowała jakiegoś dodatkowego "wskaźnika" od czasu do czasu. Zaraz na początku tematu o NR 460 napisałem, że brak rysika w tym sprzęcie to bardzo poważny błąd, którego nie można usprawiedliwiać ani cięciem kosztów (cena rysika jest po prostu śmieszna, a navroad wcale nie jest aż taki tani), ani wielkością obudowy, ani informacjami w stylu "żeby nie dzwonił", bo da się tak montować rysik, by nie wydawał absolutnie żadnego dźwięku podczas jazdy (nawet w 2 x tańszych Larkach 43.X rysik jest i NIE DZWONI :) ).

*

Offline hesus86

• 42
  • Sprzęt: Blackstone
« Odpowiedź #86 dnia: Maj 11, 2009, 22:45:05 »
orientuje się ktoś może czy będzie dostępna wersja tej navi z zestawem glosnomowiacym po BT ?

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #87 dnia: Maj 13, 2009, 10:58:32 »
TESTY
W Najnowszym numerze magazynu NEXT (06.2009) NavRoad NR460 wygrał test 16 navigacji zdobywając tytuł "Neext Czempion Jakość" (nie bijcie mnie za słowo "czempion" tak to sobie wymyślili ;) )

Z wad wymienili obsługę kart microSD zamiast CD (IMHO debilna uwaga, bo microSD są po pierwsze mniejsze i wygodniejsze (telefony, navi), po drugie doskonale sprawdzają się z czytnikami USB w formie breloczków a po trzecie z adapterem na miniSD lub SD da się je stosować np. w aparatach foto, więc są bardzo uniwersalne ... no ale co kto lubi) oraz brak przycisków regulacji głośności. nic nie wspomnieli o rysiku ...

RYSIK
Faktycznie by się przydał, ale można sobie poradzić np. ołówkiem z gumką jak pisał hary111, patyczkiem z watką (taki do mycia uszu), albo rysikiem od innego urządzenia. Gdzie i jak to nosić? W futerale razem z navi, a w aucie można sobie położyć na gumową podkładkę Gecko obok komórki.

BT
To chyba będzie zależało od NavRoada, czy raczej Jamikonu, bo producent urzadzenia - tajwański RoyalTek ma w ofercie nieco bogatszy model RN5 - 4.3" PND ( tu => http://www.royaltek.com/index.php?option=com_content&view=article&id=122&Itemid=98 )

Takie tam
Nie piszcie o Chińczykach, bo NR460 wyprodukowany został na Tajwanie. Niby to też Chińczycy, ale tacy nieco lepsi, przynajmniej jeśli chodzi o myśl techniczną, jakość i wykonanie.

« Odpowiedź #88 dnia: Maj 13, 2009, 17:46:44 »
Witam!
Racja szanujmy naród tajwański tam nawet Onkyo montują a wszyscy sobie chwalą ten sprzęt, przypomniałem sobie o etui około dwóch tygodni temu w sieci lidl były w ofercie lupy z podświetleniem i właśnie etui od tej lupy pasuje do nr460 za 15 zł. mam lupę i etui.
Pozdrawiam wszystkich.

*

Offline kmac

• 43
  • Sprzęt: NavRoad 460 AutoMapa XL , NavRoad EU
« Odpowiedź #89 dnia: Maj 20, 2009, 16:21:19 »
Kontynuując temat nowe Navroad 460 informuję:
Firma Navroad poinformowała mnie że nie ma modułów TMC na USB do 460. Jest to dla mnie dużym zaskoczeniem gdyż na opakowaniu tego GPS jest wyraźne logo TMC. Jak sami wiecie Automapa w niedalekiej przyszłości przewiduje taką usługę. Można też korzystać z TMC w wielu krajach EU. W dużej części za darmo.