Nowy Navroad NR460

• 275 Odpowiedzi
  • 94066 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Nowy Navroad NR460
« Odpowiedź #90 dnia: Maj 20, 2009, 20:16:18 »
U nas to raczej pieśń daleeekiej przyszłości - do TMC to trzeba mieć infrastrukturę, nie tylko dobre chęci :) Ale wracając do TMC na USB - być może nie ma dedykowanego odbiornika do 460, ale jest duża szansa, że zadziała jeden z odbiorników uniwersalnych na USB. Tak naprawdę w takim "odbiorniku" jest tuner radiowy + emulator hosta USB, który dane z radia przekazuje do PNA na emulowanym porcie szeregowym. Podobnie robione były GPS'y kyrrio dla palmtopów bez złącza szeregowego (Ipaq 19XX i Palmy). Kiedyś sprawdzałem taki odbiornik na urządzeniu, które nic z TMC wspólnego nie miało i był on widoczny jako port szeregowy właśnie.

*

Offline kmac

• 43
  • Sprzęt: NavRoad 460 AutoMapa XL , NavRoad EU
« Odpowiedź #91 dnia: Maj 20, 2009, 22:07:28 »
Mam nadzieję że Navroad się zreflektuje i taki moduł z anteną będzie możliwy do kupienia.
Do 411, 430 moduły jako opcja można kupić bez problemu.

« Odpowiedź #92 dnia: Maj 23, 2009, 13:04:15 »
Witam wszystkich. Mam taki problem z nawigacją NAVROAD 460. Kupiłem ją, działała jeden dzień, a na drugi po włączeniu wyskoczyło tylko logo i później nie chciała w ogóle się załączyć. Co to może znaczyć? Pomóżcie.Czy ona ma zewnętrzny reset?

*

Offline kmac

• 43
« Odpowiedź #93 dnia: Maj 24, 2009, 23:24:28 »
Według mnie zewnętrzny reset to wyłącznik ON/OFF na dole urządzenia.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #94 dnia: Maj 25, 2009, 09:30:32 »
"Zewnętrzny" to raczej dziwna nazwa :) Jeśli chodzi o hard reset, to przełącznik on/off rzeczywiście może ale nie musi go wywoływać (przez hard reset rozumiem pełne wyczyszczenie Ram'u oraz rejestru). Wszystko zależy od tego, w jaki sposób urządzenie zachowuje zmiany w rejestrze - jeśli zapisuje go na flash'u, to odłączenie zasilania (on/off) NIC NIE DA! Najlepiej będzie po prostu wgrać od nowa rom (firmware), oczywiście jeśli takowy dla 460 jest dostępny..

« Odpowiedź #95 dnia: Maj 26, 2009, 20:41:37 »
Witam.Dzięki za podpowiedź

« Odpowiedź #96 dnia: Maj 30, 2009, 18:09:56 »
Nabyłen NR460 - działa bez zarzutu. Teraz zastanawiam się jaką obrać maksymalnie wygodną procedurę aktualizacji POI bez konieczności zakupu peceta (od lat na macu) Program ze strony miplo odpada. Trzeba zainstalować go na PC, bawić się w synchronizacje i inne zbędne jedynie słuszne gimnastyki.

Pasowała by mi procedura pobierania pliku z internetu, nagrywania go na kartę via USB i ponowny montaż karty w NV.

Czy baza punktów radarowych na tym serwerze jest aktualna? Może się myle, ale te kilkaset to chyba mało. Czy z poziomu automapy lub win ce można taki plik zaimportować?

« Odpowiedź #97 dnia: Maj 31, 2009, 18:59:55 »
Witam
Ja uzupełniłem bazę POI ze strony http://poi4am.prv.pl/ na tej stronie jest wszystko opisane jak działać nie jestem specem ale instalacja i synchronizacja przeszła mi pozytywnie od pierwszego razu w przeciwieństwie do MIPLO tam cały czas miałem problemy, a tu Mariolka powiadamia o suszarkach nieoznakowanych itd itp.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #98 dnia: Maj 31, 2009, 22:21:48 »
Pasowała by mi procedura pobierania pliku z internetu, nagrywania go na kartę via USB i ponowny montaż karty w NV.

Dokładnie można w ten sposób! Teraz gorsza wiadomość - tylko poprzez PC   B)

Czy baza punktów radarowych na tym serwerze jest aktualna? Może się myle, ale te kilkaset to chyba mało. Czy z poziomu automapy lub win ce można taki plik zaimportować?

Fotoradary są wszystkie. No chyba, że dziś coś postawili, ale jest duża szansa, że też już jest  :grin:

*

Offline kmac

• 43
« Odpowiedź #99 dnia: Czerwiec 03, 2009, 00:24:06 »
Czy ktoś z posiadaczy Navroad 460 ma zainstalowane Navroad Map 7.71? –najnowsze mapy.
Na stronie o Navroad Map  jest taka informacja:
•   wyszukiwanie po fragmencie nazwy
•   wyłączanie nieużywanych klawiszy

I tu niespodzianka – wyszukiwanie po fragmencie nazwy działa ( wystarczy wpisać z klawiatury ze trzy litry i już mamy nazwy do wyboru miast ulic itd)
Wyłączanie nieużywanych klawiszy nie działa – wszystkie litery są jednakowo podświetlone.
Używam klawiatury QWERTY.
W poprzednich wersjach to było. Czyżbym gdzieś nie dopatrzył się w ustawieniach?

Napisane: Czerwiec 03, 2009, 00:20:10
Brakuje też ustawienia rodzaju pojazdu opisanego w Manual dołączonego  do 460.

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #100 dnia: Czerwiec 03, 2009, 12:06:38 »
I tu niespodzianka – wyszukiwanie po fragmencie nazwy działa ( wystarczy wpisać z klawiatury ze trzy litry i już mamy nazwy do wyboru miast ulic itd)

Jaka niespodzianka? To przecież podstawa przy jakimkolwiek wyszukiwaniu i niespodzianką może być tylko fakt, że Navroadmap (Słowacy) dopiero teraz wprowadza taką "nowość"   :mrgreen:

*

Offline kmac

• 43
« Odpowiedź #101 dnia: Czerwiec 03, 2009, 18:21:03 »
 To nie jest niespodzianka.

W poprzednich wersjach funkcjonalność polegająca na znikaniu niepotrzebnych klawiszy podczas wybierania adresu była a w nowej wersji  7.71 nie ma.
 Może ktoś bardziej obyty z Nvroad map wie na ten temat więcej. :)

« Odpowiedź #102 dnia: Czerwiec 04, 2009, 15:35:16 »
Jakoś poszło. Pobrałem z wymienionej strony pliki, potem kartę z Navroda wsadziłem do telefonu i podłączyłem telefon do maca. Po przekopiowaniu plików katra wróciła do nawigacji i pliki bez problemu udało się zainstalować.  Gdyby istniał jakiś synchronizer na maca to pewnie próbowałbym korzystać z Miplo, ale nie ma. Gdyby tam ktoś naprawdę myślał "społecznościowo" to strona generowałaby potrzebne pliki do prostego kopiowania. Ale mniejsza.

I jeszcze o Navroad - urządzenie działa, choć z pewną dozą entuzjazmu patrzyłbym na gniazdo do anteny zewnętrznej, którego brak. Nie jest natomiast przemyślana podstawka pod urządzenie. Jak chwyci się już okna, to nawet po odblokowaniu stosownym przyciskiem muszę używać scyzoryka, choć wcale nie dociskam na siłę. Podstawka też pierwszego dnia podzieliła się na części (przegub) i musiałem kleić.

Więcej zdziwienia wzbudziło we mnie pojęcie czy też raczej wyobrażenie o ergonomi interfejsu twórców automapy. Ale to osobny temat.

« Odpowiedź #103 dnia: Czerwiec 17, 2009, 14:23:16 »
Cześć,
Mam problem z nawigacją navroad nr460. Mianowicie wgrałem wczoraj do niej automapę na karte pamięci, lecz po włączeniu nawigacji w menu głównym po wcisnieciu ,,nawigacja" wyskakuje komunikat ze nie znaleziono mapy, dopiero po właczeniu zakladki ,,eksplrator" możliwe jest uruchomienie mapy.
Co mam zrobić żebym nie musiał za każdym razem otwierać eksploratora, chcąc włączyć automapę ?

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #104 dnia: Czerwiec 17, 2009, 15:20:01 »
Może to pomoże?

http://www.navroad.com/pl/produkt,79,pl.htm

Aktualizacja firmware dla NavRoad NR460.
Wersja Systemu Operacyjnego 1.0.5.43, wersja aplikacji 1.0.0.24.
Posiadaną wersję można sprawdzić w menu urządzenia - "System" -> "O systemie" Instrukcja aktualizacji firmware [rozmiar: 197 kb]
Aktualizacja firmware dla NR460 [rozmiar: 12 MB] 18.05.2009 r.

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwiec 18, 2009, 00:11:15 »
Cześć,
Mam problem z nawigacją navroad nr460. Mianowicie wgrałem wczoraj do niej automapę na karte pamięci, lecz po włączeniu nawigacji w menu głównym po wcisnieciu ,,nawigacja" wyskakuje komunikat ze nie znaleziono mapy, dopiero po właczeniu zakladki ,,eksplrator" możliwe jest uruchomienie mapy.
Co mam zrobić żebym nie musiał za każdym razem otwierać eksploratora, chcąc włączyć automapę ?

W czasie instalacji AM (opcje instalatora) zaznaczyłeś opcję NavRoad auto start  :ohreally: - a ta AM to oryginalna jest? czy jakiś "lewus"
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2009, 08:27:33 wysłana przez WWoytek »
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

« Odpowiedź #106 dnia: Czerwiec 18, 2009, 10:48:37 »
No ja sciagnalem ta AM z neta juz z crackiem, bez instalacji, takiego gotowca. I co teraz ? Da sie coś z tym zrobić ?

*

Offline WWoytek

• 329
« Odpowiedź #107 dnia: Czerwiec 18, 2009, 12:53:19 »
No ja sciagnalem ta AM z neta juz z crackiem, bez instalacji, takiego gotowca. I co teraz ? Da sie coś z tym zrobić ?

Jest rozwiązanie i na 100% będzie działać prawidłowo bez żadnych problemów:

Rozwiązanie Twojego problemu zobacz tu --> http://www.automapa.pl/?PEI=10994&lng=PL  lub zakup na Allegro oryginalnej AutoMapy - znacznie taniej.
I tylko nie pisz że nie było cię stać na NR460 z oryginalną AutoMapą (jeśli tak to mogłeś wybrać NavRoad NR 360 i za cenę "gołej" NR460 miałbyś full wypas z oryginalną AM5.5.1XL (Polska) plus 4 aktualizacje w ciągu roku i zero stresu że coś nie działa tak jak powinno)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2009, 12:57:01 wysłana przez WWoytek »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #108 dnia: Czerwiec 18, 2009, 13:23:56 »
Dokładnie jak pisze WWoytek - jeśli płacisz całkiem sporo za urządzenie (jest wiele tańszych sprzętów), to wypadało by dorzucić te 100 zł z groszami za legalny program Automapa i mieć aktualizacje, poprawki i dostęp do Miplo. Później będziesz się dziwił, że coś się zawiesza, albo wolno chodzi. Ostatnio np. podobno poprawiono start Automapy na Navroad'ach. Takiej poprawki od pirata nie dostaniesz :)

*

Offline WWoytek

• 329
« Odpowiedź #109 dnia: Czerwiec 18, 2009, 13:51:40 »
Poprawiono :D i dość szybko uruchamia się AM (przyspieszony start) potwierdzam  :ok:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2009, 13:55:39 wysłana przez WWoytek »

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #110 dnia: Czerwiec 18, 2009, 16:08:11 »
Cześć,

Mnie się wydaje , że rozwiązanie problemu jest zupełnie inne, zresztą było już opisane na forum  :mrgreen:

Twoja navi nie wie co znaczy wciśnięcie klawisza "Nawigacja", bo pod nim nie ma linku, a nawet jeśli jest, to wskazuje złą lokalizację. Jeśli kupiłeś NavRoad NR460 bez żadnych map, to pod tym klawiszem w ogóle nie masz linku.

Co zrobić?

Utwórz plik tekstowy, wpisz w nim to co tu na grubo : 30#"/SDMMC/AutoMapa EU/wceAm.exe" - gdzie 30 oznacza ilość znaków wpisanych w tej linijce po znaku #. Jeżeli masz inną nazwę ścieżek lub pliku .exe, to wpisz poprawnie, policz ilość znaków i zmień wartość liczbową na odpowiednią. Zapisz ten plik tekstowy i przenieś do katalogu głównego karty microSD jako nowy plik o nazwie navroadmaps.lnk

Klawisz Nawigacja działa zgodnie z oczekiwaniami już po wsunięciu karty do navi. Podobnie możesz też postępować gdy masz inne programy nawigacyjne na osobnych kartach.

UWAGA !!!
Proponuję wykonać powyższe kroki na kompie, a ostatecznie przekopiować plik na kartę, ponieważ plik z rozszerzeniem .lnk (link) nie daje się edytować w systemach Windows (czyli gdy tylko zmienisz nazwę pliku tekstowego na navroadmaps.lnk, tracisz jedyny edytowalny oryginał i jeśli źle policzyłeś ilość znaków, ... zaczynasz zabawę od początku.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2009, 16:16:06 wysłana przez Jackal »

« Odpowiedź #111 dnia: Czerwiec 21, 2009, 22:06:31 »
Jackal....jesteś BOGIEM !!!!!!!!!

Mam jeszcze jedno pytanie.... Jak wyłączyć ten wnerwiający inputpanel który włącza się po otwarciu eksploratora ?
Napisane: Czerwiec 21, 2009, 21:22:18
Jednak zbyt wcześnie sie cieszyłem :( Utworzyłem ten link tak jak pisałeś, lecz po kliknieciu ,,nawigacja" nadal pisze to samo...
Jedyna zmiana jaką zauważyłem jest taka, że folder z plikiem wceAm.exe jest w głównym katalogu eksploratora.
Co robić ?

« Odpowiedź #112 dnia: Czerwiec 24, 2009, 20:27:20 »
Witam. Panowie co trzeba wgrać w navroad 460 żeby poszedł film i jak to zrobić. Z góry dziękuję

« Odpowiedź #113 dnia: Czerwiec 26, 2009, 20:54:35 »
Witam.
Przymierzam się do zakupu 460-tki. Ale nie podoba mi się to, że napisy określające nazwę ulicy po której jadę są takie małe. Jeszcze gorzej z napisami pod menu np w ustawieniach. Jestem dalekowidzem i nie prowadzę pojazdu w okularach. Czy można powiększyć te literki chociaż o 30% ?
Jaro.

« Odpowiedź #114 dnia: Czerwiec 27, 2009, 15:54:22 »
Witaj Kolego!!!
Jedyny ratunek to NavRoad NR750 lub Mio C725  ten drugi widziałem w MM myślę że  byłbyś zadowolony.

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #115 dnia: Czerwiec 29, 2009, 12:36:18 »

Mam jeszcze jedno pytanie.... Jak wyłączyć ten wnerwiający inputpanel który włącza się po otwarciu eksploratora ?
Napisane: Czerwiec 21, 2009, 21:22:18
Jednak zbyt wcześnie sie cieszyłem :( Utworzyłem ten link tak jak pisałeś, lecz po kliknieciu ,,nawigacja" nadal pisze to samo...
Jedyna zmiana jaką zauważyłem jest taka, że folder z plikiem wceAm.exe jest w głównym katalogu eksploratora.
Co robić ?

1) inputpanelu/klawiatury w Eksploratorze nie można wyłączyć!!! Można go tylko zsunąć za którąś krawędź ekranu. Ten typ tak ma, serwis NavRoada mi to potwierdził.

2) musisz na spokojnie sprawdzić jaką masz ścieżkę do pliku wceAm.exe, popraw ją w linku i powinno działać. Na początek sprawdź 18#"/SDMMC/wceAm.exe".

Witam.
Przymierzam się do zakupu 460-tki. Ale nie podoba mi się to, że napisy określające nazwę ulicy po której jadę są takie małe. Jeszcze gorzej z napisami pod menu np w ustawieniach. Jestem dalekowidzem i nie prowadzę pojazdu w okularach. Czy można powiększyć te literki chociaż o 30% ?
Jaro.

Hmmm to nie jest wina 460, tylko wszystkich navi z ekranem 4,3 cala. Masz dwie opcje:
a) większy ekran, weź tylko pod uwagę, że nawet te ~5" są niewiele większe, a 7" są wielkie i ciężkie.
b) zamocować navi jak najbliżej oczu :-)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2009, 12:39:24 wysłana przez Jackal »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #116 dnia: Czerwiec 29, 2009, 12:48:54 »
1) inputpanelu/klawiatury w Eksploratorze nie można wyłączyć!!! Można go tylko zsunąć za którąś krawędź ekranu. Ten typ tak ma, serwis NavRoada mi to potwierdził.
Na pewno się nie da? Nie miałem Navroad'a, ale normalnie klawiaturę SIP daje się schować - choćby tym programem :

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #117 dnia: Czerwiec 29, 2009, 13:51:23 »
Mając ten program na urządzeniu, co trzeba zrobić aby po ukazaniu się klawiatury można było ją zamknąć?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #118 dnia: Czerwiec 29, 2009, 13:57:41 »
Uruchomić go po prostu - każde następne uruchomienie powinno na zmianę pokazywać i ukrywać klawę (tak jest na moich nawigacjach). Warto przynajmnie spróbować...

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #119 dnia: Czerwiec 29, 2009, 14:17:27 »
Dokładnie tak działa jak piszesz, ale po ukazaniu się klawiatury jak ją zamknąć skoro nie mam dostępu do tego programu?