Nowy Navroad NR460

• 275 Odpowiedzi
  • 94009 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowy Navroad NR460
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 07, 2009, 21:22:26 »
Witam
Po resecie wszystko działa jak trzeba a jeśli chodzi o baterie to dostałem odpowiedź z serwisu że mogą mi to naprawić ale ja  poczekam możne zimą jak navi nie będzie tak potrzebna i jak się nią nacieszę, jeśli chodzi o ustawienia gps to dostałem z serwisu taką informację "Ustawienia dla NR460 to COM1 (niekoniecznie Auto(COM1)) i 115200 (maksimum)."
Pozdrawiam wszystkich.
Napisane: Kwiecień 07, 2009, 20:37:31
Witam
Jeszcze raz ja mam pytanie może nie dotyczące samego Navroada ale aktualizacji jestem w tej materii zielony i zanim nabroję wolę zapytać. Siedzę kilka dni na forum i nie mogę znaleźć informacji ale takiej na chłopski rozum żeby taki laik jak ja załapał odnośnie aktualizacji. Czy ja muszę dokonać aktualizacji na tej karcie którą dostałem z navi czy mogę sobie kupić inna kartę micro sd i na niej dokonać instalacji nowej AM? Pytam dlatego bo czytałem że nie zawsze udaje się dokonać aktualizacji bardziej obeznanym w te klocki i nie ukrywam ze boje się czy nie zostanę tylko z odtwarzaczem muzy i filmów zamiast navi. Proszę o wyrozumiałość i możliwie wyczerpującą odpowiedź dla zielonego w sprawach navi
Pozdrawiam.   

*

Offline romek64

• **
  • 112
  • Sprzęt: N311, A636N, N560, N6120c, NR360, NR460,E52,N8
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 07, 2009, 22:22:52 »
1.wskazane jest ustawić na sztywno com1,bez auto żeby nie potrzebnie nie przeszukiwał wszystkich portów..
2.na tej karcie z którą kupiłeś AM nie będziesz miał żadnych problemów z aktualizacją bo do niej jest przypisana licencja,gdybyś chciał zmienić kartę to musisz zadzwonić do AM aby Ci uwolnili licencję-wielokrotnie opisywane w wątkach o AM..

« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 08, 2009, 16:33:19 »
Witam.
Dzięki za odpowiedź tak myślałem z tą aktualizacją ale chciałem się upewnić, myślę że narzazie poczekam brak mi odwagi z aktualizacją, boje się że coś sknocę.
Pozdrawiam !!!

*

Offline romek64

• **
  • 112
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 08, 2009, 19:48:32 »
Ehhh,wkładasz kartę do czytnika,podlączasz do USB,uruchamiasz ściagniety plik z AM i samo leci,wybierasz w programie instalacyjnym czytnik kart,win CE5.0 i licencję przypisaną do karty.Nie wkładaj do czytnika wbudowanego w laptop bo instalka tego nie widzi.Mozesz bezpośrednio podłączyć Navroada przez miniUSB ale to potrwa dość długo.Wpisz też swój email aby nadpisać domyślny navroada.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 08, 2009, 20:01:56 »
Sprawdźcie z ciekawości (jak ktoś ma dostęp do rejestru na Navroad), czy to cuś ma hosta USB. Chodzi o sprawdzenie klucza HKLM\Drivers\builtin\USBOTG (czy istnieje)?

*

Offline romek64

• **
  • 112
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 08, 2009, 20:34:03 »
Jak to sprawdzić?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 08, 2009, 20:38:07 »
Myślałem, że dość jasno napisałem :) No cóż - musisz się dostać do rejestru (tylko do odczytu więc bez obaw). Można to zrobić z poziomu PC przez Activesync programem CEregeditor, albo na samym PNA uruchamiają jakiegoś edytora rejestru (jak uruchomić, to już zależy od urządzenia - nie wiem dokładnie za co można go na navroad'zie podstawić). Sprawdzasz obecność wpisu HKLM\Drivers\builtin\USBOTG. Jeśli takowy jest, to na 95% host będzie działał.

*

Offline romek64

• **
  • 112
« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 08, 2009, 20:46:04 »
Oki,pobawię się,jutro dam znać.Jasno napisałeś jaki klucz ale nie bawiłem sie nigdy rejestrem w niczym oprócz normalnego windowsa więc musiałem zapytac jak się tam dostać.Jeśli ten programik bedzie działał pod Vistą to zgłębię temat choć wątpię szczerze aby w urzadzonku tego typu był host USB..

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 08, 2009, 20:58:33 »
Dlaczego wątpisz? Okazuje się, że jest w bardzo wielu urządzeniach PNA, chociaż producent o tym nie wspomina i je "wyłącza". Do mojego BLOW 43VBT podłaczyłem np. pendrive, aparat cyfrowy, a nawet dongla BT :)

*

Offline romek64

• **
  • 112
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 08, 2009, 21:03:38 »
Już sprawdziłem,nie ma..jest tylko UsbFn.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 08, 2009, 21:14:30 »
Szkoda - kolejny mały minusik, dla Navroad'a. A w takim low- endowym Larku 35.3 jest i działa.. Potwierdza się chyba opinia, że Navroad'y są jednak dla tych, którzy nigdy nie wychodzą poza orginalną mapę i orginalne menu. Wtedy takie rzeczy jak Host nie mają znaczenia, a liczy się wygląd i działanie fabrycznej aplikacji.

*

Offline romek64

• **
  • 112
« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 08, 2009, 21:25:25 »
Pewnie masz rację,ja go uzywam do AM i niczego więcej i jestem zachwycony jego działaniem..do więcej to mam PDA lub fona,wszysto zależy kto do czego potrzebuje urządzenia..może kiedyś wrzucę na niego jakiś filmik dla dziecka...Dla mnie oprócz parametrów i szybkości działania największą zaletą jest sposób zasilania zintegrowany z uchwytem.kilkanaście razy dziennie wkładam i sciagam navi i żadne inne rozwiązanie nie przetrwało by próby czasu..świetny pod tym wzgledem był A636N ale tu jest jeszcze lepiej..

*

Offline MCR

• 48
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 08, 2009, 21:27:46 »
Potwierdza się chyba opinia, że Navroad'y są jednak dla tych, którzy nigdy nie wychodzą poza orginalną mapę i orginalne menu. Wtedy takie rzeczy jak Host nie mają znaczenia, a liczy się wygląd i działanie fabrycznej aplikacji.

Dość ciekawe, biorąc pod uwagę, że już NR430 miał odblokowany fabrycznie system i można było na nim instalować co się chce. Możesz zdradzić sekret po co Ci host USB w PNA?

*

Offline romek64

• **
  • 112
« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 08, 2009, 21:32:30 »
System jest otwarty więc można instalować wszystko co pójdzie na CE5.0 a host?no jak trzeba podłączyc dongla lub cyfrówkę...

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 09, 2009, 09:10:40 »
Dość ciekawe, biorąc pod uwagę, że już NR430 miał odblokowany fabrycznie system i można było na nim instalować co się chce. Możesz zdradzić sekret po co Ci host USB w PNA?
Instalować oczywiście można co się chce, ale jak cokolwiek obsługiwać bez rysika ? :) Właśnie o takie drobiazgi mi chodzi. A host USB oczywiście nie jest niezbędny, ale miło jest mieć możliwość przeglądnięcia na większym ekranie zdjęć z cyfrówki (karta CF), czy nawet ich skopiowanie. Całkiem przyjemnie można także posurfować po internecie, łącząc PNA z komórką nawet zwykłym kabelkiem "USB", lub przez dongla BT. Jest GG na WIn CE, klient poczty i kilka przeglądarek - komfort użytkowania o niebo wyższy, niż w każdej komórce z takimi funkcjami.
Oczywiście mówię tu o dość "ekstremalnych" zastosowaniach, ale jest spora grupa użyszkodników, którzy starają się wycisnąć ze sprzętu maksimum.
Nadal nikt nie sprawdził faktycznej wydajności NR460 w TCPMP, a ciekawie było by wiedzieć, czy faktycznie wyróżnia się na + w stosunku do Samsungów i Atlasów... 

*

Offline MCR

• 48
« Odpowiedź #45 dnia: Kwiecień 09, 2009, 09:39:38 »
Instalować oczywiście można co się chce, ale jak cokolwiek obsługiwać bez rysika ? :)

Hmm, normalnie?:-) Rysika używam jedynie do twardego resetu, lepiej tak, niż wykałaczką. Jedyną jego funkcją, jest brzęczenie w aucie, podczas jazdy :-)

Cytat: angler22
Właśnie o takie drobiazgi mi chodzi. A host USB oczywiście nie jest niezbędny, ale miło jest mieć możliwość przeglądnięcia na większym ekranie zdjęć z cyfrówki (karta CF), czy nawet ich skopiowanie.

Pewnie tak, choć biorąc pod uwagę jakość tych LCD...:) Co do kopiowania - karty pamięci są bardzo tanie, moim zdaniem (z czego sam korzystam) lepiej jest dokupić do aparatu drugą, niż ładować zdjęcia do PNA i traktować je jak fotobank...

Cytat: angler22
Całkiem przyjemnie można także posurfować po internecie, łącząc PNA z komórką nawet zwykłym kabelkiem "USB", lub przez dongla BT. Jest GG na WIn CE, klient poczty i kilka przeglądarek - komfort użytkowania o niebo wyższy, niż w każdej komórce z takimi funkcjami.
Oczywiście mówię tu o dość "ekstremalnych" zastosowaniach, ale jest spora grupa użyszkodników, którzy starają się wycisnąć ze sprzętu maksimum.
Nadal nikt nie sprawdził faktycznej wydajności NR460 w TCPMP, a ciekawie było by wiedzieć, czy faktycznie wyróżnia się na + w stosunku do Samsungów i Atlasów... 

Czyli taka przeróbka PNA na PDA, ciekawe ilu z użyszkodników samochodowych nawi z tego skorzysta (albo ilu zrezygnuje z zakupu ze względu na brak takiej funkcji)?
Weźmy pod uwagę, kto jest grupą docelową takich urządzeń. Moim zdaniem przeciętny Kowalski kupi, lub nie, Navroada bo:

- jest ładny
- dostanie dobrą ocenę w Chipie lub innym czasopiśmiaku
- kolega ma
- ma ekran 4,3'

Mało kto zwróci uwagę na rysiki itp.
Tak w ogóle, to ja bym się bardziej przyczepił do odchodzenia od klawiszy funkcyjnych na obudowie.

Czy ktoś korzysta z iGO8 na 460 (lub czymkolwiek innym, bez "dżojstika") i może mi powiedzieć jak wygląda tam zbliżanie, oddalanie i obracanie map?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 09, 2009, 11:21:27 »
Hmm, normalnie?:-) Rysika używam jedynie do twardego resetu, lepiej tak, niż wykałaczką. Jedyną jego funkcją, jest brzęczenie w aucie, podczas jazdy :-)
Chyba żartujesz. Zaznacz chociaż jedną opcję np. w ustawieniach TCPMP (odtwarzacz filmów) bez rysika. No chyba że masz palce jak szkielet :) Może nie zwróciłeś uwagi, że chodziło mi o używanie INNYCH programów niż fabryczne menu i automapa. Bez rysika większości z nich po prostu nie da się obsługiwać.

Pewnie tak, choć biorąc pod uwagę jakość tych LCD...:) Co do kopiowania - karty pamięci są bardzo tanie, moim zdaniem (z czego sam korzystam) lepiej jest dokupić do aparatu drugą, niż ładować zdjęcia do PNA i traktować je jak fotobank...
Może w Navroad ekran jest marny (nie wiem - nie widziałem!), ja na moich sprzętach nie narzekam, a w Route 66 powiedział bym, że ekran jest wręcz genialny. Bije na głowę nawet najlepszy wyświetlacz z cyfrówki.
Nie o to chodziło mi w przypadku kopiowania kart. Przykład - ostatnio przy jakiejś okazji kuzyn zrobił kilka zdjęć, na których mi zależało. Aparat miał karty CF, a ja miałem przy sobie tylko nawigację (sd). Gdybym miał przy sobie kabelek hosta, po prostu zgrał bym sobie te zdjęcia na swoją kartę. Oczywiście nie jest to częsty przypadek, ale mnie się akurat przytrafił.
Czyli taka przeróbka PNA na PDA, ciekawe ilu z użyszkodników samochodowych nawi z tego skorzysta (albo ilu zrezygnuje z zakupu ze względu na brak takiej funkcji)?
Weźmy pod uwagę, kto jest grupą docelową takich urządzeń. Moim zdaniem przeciętny Kowalski kupi, lub nie, Navroada bo:
- jest ładny
- dostanie dobrą ocenę w Chipie lub innym czasopiśmiaku
- kolega ma
- ma ekran 4,3'
Mało kto zwróci uwagę na rysiki itp.
Tak w ogóle, to ja bym się bardziej przyczepił do odchodzenia od klawiszy funkcyjnych na obudowie.
Coraz więcej ludzi (powiedział bym nawet, że połowa), chce wyciągnąć ze sprzętu dużo więcej, niż fabrycznie pozwala producent. Zresztą wystarczy poprzeglądać różne fora, by dowiedzieć się, jakie cuda niektórzy wyprawiają. Trochę siedzę w temacie i wyobraź sobie, że znacznie więcej ludzi zwraca się do mnie np. z pytaniem, czy będzie można uruchomić na jakimś tam PNA dobry odtwarzacz filmów, czy przeglądarki plików Office, niż jaki ma moduł GPS. Oczywiście Zgadzam się z Tobą, że drugie 50% użytkowników nigdy nie będzie uruchamiać nic ponad to, co przewidział producent, ale do tej grupy trzeba wrzucić wszystkich posiadaczy TomTomów i Garminów, tak że na urządzenia z Win CE pozostaje może kilkanaście procent i to oni właśnie będą z Navroada 460 najbardziej zadowoleni. Ekran 4,3 cala to już żaden bajer, do rekomendacji typu "kolega ma" też nie bardzo bym się przychylił w przypadku Navroad'a, bo statystycznie znacznie więcej "kolegów" będzie w posiadaniu Larków, czy innych sprzętów z Biedronkowo-Marketowych promocji.
Rzeczywiście w nowych urządzeniach zupełnie odchodzi się od przycisków sprzętowych (często jest tylko jeden - usypiania). Trochę szkoda, bo czasem by się przydało do przypisania jakiejś funkcji.

*

Offline romek64

• **
  • 112
« Odpowiedź #47 dnia: Kwiecień 09, 2009, 11:24:57 »
Oboje Panowie macie swoje racje,wszystko zależy kto i do czego to kupuje..Ja mam PDA na których mam wszystkie funkcje a ten sprzet zakupiłem w celu komfortowej i bezproblemowej nawigacji i się nie zawiodłem.Pewnie nawet bym nie myślał o zakupie bo nie miałem takiej potrzeby ale kupiłem żonie NR360 i jak się nim pobawiłem to stwierdziłem że jest prawie doskonały w swojej klasie i że muszę mieć coś podobnego..Co do wydajności to coś mnie nie ciągnie do żadnych testów..fiksa łapie błyskawicznie,AM chodzi płynnie bez żadnych problemów,w nawigacji przewyższa wszystkie sprzęty których do tej pory używałem..wszystko zależy od przyjętej filozofii..a moja się zmienia z PDA na dobre PNA do nawigacji a cała reszta przy użyciu jakiegoś smartfona..
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2009, 11:28:54 wysłana przez romek64 »

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #48 dnia: Kwiecień 09, 2009, 14:24:27 »
Tak sobie czytam Waszą dyskusję Mości Panowie i to prawda, wszyscy macie rację, tylko niektórzy jakby bardziej ;) 

...
- kolega ma

A cena?

Coraz więcej ludzi (powiedział bym nawet, że połowa), chce wyciągnąć ze sprzętu dużo więcej, niż fabrycznie pozwala producent.

Zastanawiam się tylko kto i po co wyciska ze zwykłego PNA więcej niż potrzeba. Czy to zadanie na zaliczenie laborki na Polibudzie? Brak kasy? Brak miejsca w kieszeniach/plecaku/domu? Lans? Jak coś ma być do wszystkiego to na ogół jest do niczego ;-)

Co do punktu "kolega ma", wbrew pozorom sporo zależy co to za kolega. Jeśli to jest ktoś, kto wnikliwie i długo szuka, porównuje, czyta, zadaje pytania, szpera w necie, znów porównuje, szuka aż wyszuka, to spokojnie można takiemu zaufać.

Mnie na przykład przekonuje opinia romka64 :

fiksa łapie błyskawicznie,AM chodzi płynnie bez żadnych problemów,w nawigacji przewyższa wszystkie sprzęty których do tej pory używałem.

Czego więcej chcieć od navi? NAVI !!!

Nie potrzebuję żadnego Larka z Hostem USB, Blowa43Vbt (padają wyświetlacze z II serii, po grzyba mi w aucie FM transmiter skoro albo pracuje AM, albo gra muza z navi - nigdy jednoczesnie, albo po co podłączać się z telefonem przez BT), czy innymi wypasionymi bajerami, do tego żeby jeździć autem z nawigacją. Pomijając faktycznie ekstremalne sytuacje, to do Internetu lepiej się łączyć z kompa, z normalnej wielkości ekranem i prawdziwą klawiaturą, zdjęcia lepiej nosić na karcie/pendraku, przeglądać na monitorze/telewizorze, bo rozdzielczość ekranu 4,3" w navi się do tego nie nadaje, a filmy i muzykę lepiej powierzyć sprzętowi HiFi.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2009, 14:28:46 wysłana przez Jackal »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 09, 2009, 14:54:10 »
A cena?
Cena jest bardzo istotna. Niestety Navroad akurat nie wypada najlepiej w tym względzie...
Zastanawiam się tylko kto i po co wyciska ze zwykłego PNA więcej niż potrzeba. Czy to zadanie na zaliczenie laborki na Polibudzie? Brak kasy? Brak miejsca w kieszeniach/plecaku/domu? Lans? Jak coś ma być do wszystkiego to na ogół jest do niczego ;-)
Co do punktu "kolega ma", wbrew pozorom sporo zależy co to za kolega. Jeśli to jest ktoś, kto wnikliwie i długo szuka, porównuje, czyta, zadaje pytania, szpera w necie, znów porównuje, szuka aż wyszuka, to spokojnie można takiemu zaufać.
Heh - sam napisałeś, że cena się liczy. Nie każdego stać, by kupić i nawigację i "pełnego" palmtopa. A jeśli może kupić tanią i popularną nawigację, którą na dodatek bez problemu (dzięki jej popularności właśnie) może wyposażyć we wszystkie możliwe dodatki, to chyba na taką się zdecyduje. Jeszcze raz podkreślam - chodzi mi o kogoś, kto ogólnie czuje "pociąg" do tego typu urządzeń, a nie kogoś, kto chce włączyć wpisać adres i dojechać w dane miejsce :) Tacy zazwyczaj kupują TomToma albo Garmina, bo panuje przekonanie, że są najprostsze w obsłudze (moim zdaniem niesłusznie).

Mnie na przykład przekonuje opinia romka64.
Czego więcej chcieć od navi? NAVI !!!
Nie potrzebuję żadnego Larka z Hostem USB, Blowa43Vbt (padają wyświetlacze z II serii, po grzyba mi w aucie FM transmiter skoro albo pracuje AM, albo gra muza z navi - nigdy jednoczesnie, albo po co podłączać się z telefonem przez BT), czy innymi wypasionymi bajerami, do tego żeby jeździć autem z nawigacją. Pomijając faktycznie ekstremalne sytuacje, to do Internetu lepiej się łączyć z kompa, z normalnej wielkości ekranem i prawdziwą klawiaturą, zdjęcia lepiej nosić na karcie/pendraku, przeglądać na monitorze/telewizorze, bo rozdzielczość ekranu 4,3" w navi się do tego nie nadaje, a filmy i muzykę lepiej powierzyć sprzętowi HiFi.
I znów wracamy do punktu wyjścia. Zgadzam się z wszystkimi, którzy piszą, że do NAWIGACJI samej w sobie Navroad będzie się świetnie nadawał. Tylko że na forum zagląda właśnie bardzo wielu tych, dla których ma to być nie tylko nawigacja. Dla nich cenną wskazówką, czy urządzenie się sprawdzi będzie pojemność akumulatora (faktycznie działa tylko 90 minut z włączonym GPS'em?), brak rysika itp. Trzeba napisać o wszystkim! Dlatego byłem ciekaw, jak szybki jest faktycznie ten sprzęt i prosiłem o test wydajności w TCPMP. Dla wielu osób duża szybkość działania będzie znaczącym argumentem za zakupem Navroad'a. Tylko musi to być informacja od użytkownika, a nie suchy tekst na stronie producenta, bo w takie "zapewnienia" nie każdy uwierzy. I nie masz racji co do transmitera - można sobie bez problemu puścić playlistę MP3 na nawigacji i jednocześnie używać Automapy, a wszystko idzie ładnie przez transmiter FM. Oczywiście trudno powiedzieć, by jakość muzyki tak odtwarzanej była rewelacyjna, ale tragicznie też nie jest. Reszta argumentów oczywiście ma sens, tylko podchodząc do tego w ten sposób, to do słuchania muzyki powinienem wozić ze sobą orkiestrę symfoniczną a poruszać się tylko wielkimi limuzynami z barkiem ;). A ja jeżdzę małym miejskim samochodzikiem, słucham muzyki z średniej klasy radia i możliwość obejżenia filmu, czy dostępu do internetu gdzieś w terenie (np w pociągu, jak mój znajomy często robi), jest dla mnie istotna.
Skąd masz dane o awaryjności wyświetlaczy w 43VBT? Znam 3 osoby z tymi sprzętami i u wszystkich żadnych problemów nie ma, ale wszystkie to urządzenia starsze (gdzieś z przed pół roku). Może faktycznie jakaś wadliwa seria później wyszła?

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #50 dnia: Kwiecień 09, 2009, 16:32:53 »
A cena?
Cena jest bardzo istotna. Niestety Navroad akurat nie wypada najlepiej w tym względzie...

Znasz lepszą Navi w niższej cenie? I proszę nie wspominaj nawet o Biedronce, czy jakichś Mio.
Dziś da się kupić NR460 + AM 5.5 PL za 675 PLN (tutaj => http://www.galeriagps.pl/product-pol-2750-NavRoad-460-AM-PL-2GB.html - nie ma ich na Ceneo/Skąpcu)

Po pierwsze NavRoad NR460 ma lepszy procek niż konkurencja na 400 megaherzowym Samsungu czy Centrality Atlas, po drugie ma tzw. stację dokującą (IMO rewelacja), ma 1 GB ROMu, lżejszą baterię, sensowny support (no, przynajmniej polski), można łatwo dokupić wszystkie akcesoria od ręki. Od pewnego czasu porównuję NR460 z Blowem GPS43Vbt (padające LCD) i Cruserem A43 (zasilanie od strony kierownicy = przy umieszczeniu navi na środku szyby mamy przeszkadzający kabel) i nie znalazłem niczego lepszego w cenie do 700 PLN z AM PL. Lark nie występuje z AM (nie znalazłem), a nie chcę się bawić w samo navi + dokupienie licencji na AM.

Co więcej NavRoad natychmiast reaguje na zmiany wersji AM, wersję 5.5 sprzedawali od pierwszego dnia gdy pojawiła się ta nowa wersja. Za drobną dopłatą (powiedzmy ;) ) można też nabyć NavRoad Map na całą Europę i licencję na 3 lata. Dla mnie to więcej niż potrzebują na codzień.

(...) chodzi mi o kogoś, kto ogólnie czuje "pociąg" do tego typu urządzeń, a nie kogoś, kto chce włączyć wpisać adres i dojechać w dane miejsce :) Tacy zazwyczaj kupują TomToma albo Garmina, bo panuje przekonanie, że są najprostsze w obsłudze (moim zdaniem niesłusznie).

TomTom ma słabe mapy Polski, a Garmin ... łee jak to wygląda. Wiadomo, wszystko kwestia gustu, ale IMO jak ma być dobrze w PL to tylko AM.

Tylko że na forum zagląda właśnie bardzo wielu tych, dla których ma to być nie tylko nawigacja. Dla nich cenną wskazówką, czy urządzenie się sprawdzi będzie pojemność akumulatora (faktycznie działa tylko 90 minut z włączonym GPS'em?), brak rysika itp.

Na baterię podobno wystarcza wgranie nowego firmware, tak było ze starszymi modelami NavRoada, do NR460 jeszcze go nie ma. Ale chyba do wakacji będzie ... bo w końcu trza go kupić ;)

Rysik omówiony został wyżej ;)

Dla wielu osób duża szybkość działania będzie znaczącym argumentem za zakupem Navroad'a. Tylko musi to być informacja od użytkownika, a nie suchy tekst na stronie producenta, bo w takie "zapewnienia" nie każdy uwierzy.

Fakt, test byłby interesujący, bo tu jest całkowicie nowy procek i antena.

I nie masz racji co do transmitera - można sobie bez problemu puścić playlistę MP3 na nawigacji i jednocześnie używać Automapy, a wszystko idzie ładnie przez transmiter FM.

Tak? To super, bo gdy dopytywałem się w kilku sklepach o Blowa i Crisera to twierdzili, że albo gra, albo nawiguje. Hmmmm dałeś mi do myślenia, bo gdyby jednak, to ja owszem, czemu nie  :E

Oczywiście trudno powiedzieć, by jakość muzyki tak odtwarzanej była rewelacyjna, ale tragicznie też nie jest. Reszta argumentów oczywiście ma sens, tylko podchodząc do tego w ten sposób, to do słuchania muzyki powinienem wozić ze sobą orkiestrę symfoniczną a poruszać się tylko wielkimi limuzynami z barkiem ;).

Eeee tam, mam u siebie w aucie normalny fabryczny sprzęt i lubię słuchać płyt podczas jazdy, w navi mogę całkowicie wyłączyć fonię, wystarczą mi strzałki i widok ulic ... no i własny mózg, bo AM potrafi robić zmyłki typu lewo-prawo (głośnik-strzałka).

Skąd masz dane o awaryjności wyświetlaczy w 43VBT? Znam 3 osoby z tymi sprzętami i u wszystkich żadnych problemów nie ma, ale wszystkie to urządzenia starsze (gdzieś z przed pół roku). Może faktycznie jakaś wadliwa seria później wyszła?

Tak twierdzili w sklepie gps4you w Sulejówku (mają też niedrogi sklep internetowy). Powiedzieli, że kilkanaście % !!! Blowów z nowej serii musieli zwrócić i dystrybutor/importer wstrzymał na jakiś czas dostawy do PL, do momentu aż Chińczycy coś tam poprawią. Z pierwszą edycją nie było problemów - sprzęt rewelka. Teraz kupno to trochę loteria - to według nich.
Nikt więcej nie potwierdził mi takich informacji, ale na tym forum wygląda, że nikt nie ma Blowa ;)

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2009, 16:37:41 wysłana przez Jackal »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #51 dnia: Kwiecień 09, 2009, 18:14:10 »
Znasz lepszą Navi w niższej cenie? I proszę nie wspominaj nawet o Biedronce, czy jakichś Mio.
Dziś da się kupić NR460 + AM 5.5 PL za 675 PLN (tutaj => http://www.galeriagps.pl/product-pol-2750-NavRoad-460-AM-PL-2GB.html - nie ma ich na Ceneo/Skąpcu)
Po pierwsze NavRoad NR460 ma lepszy procek niż konkurencja na 400 megaherzowym Samsungu czy Centrality Atlas, po drugie ma tzw. stację dokującą (IMO rewelacja), ma 1 GB ROMu, lżejszą baterię, sensowny support (no, przynajmniej polski), można łatwo dokupić wszystkie akcesoria od ręki. Od pewnego czasu porównuję NR460 z Blowem GPS43Vbt (padające LCD) i Cruserem A43 (zasilanie od strony kierownicy = przy umieszczeniu navi na środku szyby mamy przeszkadzający kabel) i nie znalazłem niczego lepszego w cenie do 700 PLN z AM PL. Lark nie występuje z AM (nie znalazłem), a nie chcę się bawić w samo navi + dokupienie licencji na AM.
Biedronkowe navi rzeczywiście nie są lepsze jakościowo od Navroada - co do Mio, możesz się mylić. To nie są złe urządzenia. Za 599 zł masz Blowa 43VBT z Automapą, niezłą baterią (jechałem z włączoną nawigacją ponad 4 godziny bez ładowania), z transmiterem FM, że o ładowarce sieciowej i rysiku nie wspomnę :) Ja osobiście naprawdę nie mam się do czego przyczepić na tym urządzeniu, a nie jest to moja pierwsza, druga, a nawet nie 5 nawigacja. Alergicznie reaguję na teksty producentów o "lepszym" procku - nie uwierzę, dopóki nie zobaczę wyników testów. Były już hiper-super procesory "dwurdzeniowe" na nawigacjach, a ich wydajność nawet nie zbliżała się do przeciętengo arm'a 400 od Samsunga. Lubię wiedzieć więcej o każdym sprzęcie, dlatego właśnie prosiłem o przetestowanie. Stacja dokująca to faktycznie dobre rozwiązanie, szczególnie dla tych, co często przekładają nawigację. Z pewnością jest trwalsze, niż typowe złącza ładujące.
TomTom ma słabe mapy Polski, a Garmin ... łee jak to wygląda. Wiadomo, wszystko kwestia gustu, ale IMO jak ma być dobrze w PL to tylko AM.

Tu nie mamy o czym dyskutować - mam dokładnie to samo zdanie, ale z rozmów ze sprzedawcą w jednym ze sklepów w Krakowie wynikało, że taki klient "z ulicy", bez żadnej wiedzy często kupuje TomToma czy Garmina właśnie.
Na baterię podobno wystarcza wgranie nowego firmware, tak było ze starszymi modelami NavRoada, do NR460 jeszcze go nie ma. Ale chyba do wakacji będzie ... bo w końcu trza go kupić ;)
Rysik omówiony został wyżej ;)

Łatka będzie albo nie będzie - producent jednak wypuścił urządzenie z drobną wadą. Pewnie, że do użytkowania w aucie nie ma to większego znaczenia, ale mnie przykładowo zdarzało się nawigować na skuterze (bez ładowarki) i czas działania 90 minut byłby w moim przypadku całkowicie niezadowalający.

Tak? To super, bo gdy dopytywałem się w kilku sklepach o Blowa i Crisera to twierdzili, że albo gra, albo nawiguje. Hmmmm dałeś mi do myślenia, bo gdyby jednak, to ja owszem, czemu nie  :E
Sprzedawcy nie zawsze wszystko wiedzą, ewentualnie może chodziło im o to, że nie da się czegoś takiego zrobić bez odblokowania urządzenia (choć to też nie jest prawda, bo można).
Tak twierdzili w sklepie gps4you w Sulejówku (mają też niedrogi sklep internetowy). Powiedzieli, że kilkanaście % !!! Blowów z nowej serii musieli zwrócić i dystrybutor/importer wstrzymał na jakiś czas dostawy do PL, do momentu aż Chińczycy coś tam poprawią. Z pierwszą edycją nie było problemów - sprzęt rewelka. Teraz kupno to trochę loteria - to według nich.
Nikt więcej nie potwierdził mi takich informacji, ale na tym forum wygląda, że nikt nie ma Blowa ;)
Wiesz - to typowa odpowiedź sprzedawcy, który nie ma akurat "na stanie" danego urządzenia:) Znam to z autopsji. Nieraz dostawałem tego typu odpowiedź w jakiejś sprawie, po czym po kilku tygodniach gdy dany produkt znów pojawiał się w sprzedaży, opinia diametralnie się zmieniała (nie ma się co dziwić sprzedawcy - chce po prostu byś coś u niego kupił). Niemniej ja mam faktycznie pierwszą edycję i inni Forumowicze z Blowami też (jest ich conajmniej dwóch poza mną). Mam jeszcze dodatkowo dwóch znajomych z tą samą nawigacją, ale oni na forum nie zaglądają (atakują mnie bezpośrednio).
Dopiero teraz zauważyłem - czy faktycznie Navroad 460 nie ma też BT?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2009, 18:16:51 wysłana przez angler22 »

« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 09, 2009, 19:00:23 »
Witam
Nie taki diabeł straszny właśnie przeprowadziłem aktualizacje do wersji 5.5.1 0903 wszystko śmiga tylko narazie znalazłem brak numeracji domów u moich znajomych w małym miasteczku a w wersji 5.3.0 była. Mam pytanie do posiadaczy 460 dotyczącą  przemieszczającej się baterii w obudowie serwis odpisał mi że to przypadek jednostkowy jeśli macie podobnie dajcie znać przy obracaniu navi w dłoni czuc jak bateria sie przemieszcza. Pozdrawiam.

*

Offline romek64

• **
  • 112
« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 09, 2009, 19:43:19 »
No nie czytasz wszystkiego bo już napisałem że też wyczówam minimalny luz przy potrzepaniu nim ale nie jest to coś czym trzeba by zawracac głowę serwisowi.
Co do poprzednich ocen dodam jeszcze że np.pod wiaduktem kolejowym w centrum Mysłowic nawet przez kilka minut jak stoję w korku to nie trci fiksa a wszystkie inne navi których używałem dotychczas na sirf3 traciły tam momentalnie..Z mojego punktu widzenia napewno był wart pieniędzy wydanych na niego.

« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 10, 2009, 11:56:59 »
Witam, również zakupiłem wczoraj NR460 i oto moje spostrzeżenia: cena z AM XL 683zl w Techplanet.pl moim zdaniem ok za taki towar. Co do "latającej" baterii to i u mnie coś takiego występuje... minimalnie ale jednak więc na pewno nie jest to jednostkowy przypadek; fixa łapie niewiarygodnie szybko i łatwo, dość powiedzieć, że pierwszy zimny start zajął mu góra kilkanaście sekund, a u mnie w domu gdzie mury mają 70 cm i mam problem z każdą siecią komórkową, to ten PNA w pobliżu okna łapie fixa bezproblemowo a położony na parapecie widzi 9-10 satelit.... Nie muszę mówić o tym że w terenie żadnych problemów. Bateria to moim zdaniem mała porażka tym bardziej bez ładowarki sieciowej. Wytrzymuje z włączonym GPS góra 2 godziny w porywach 2,5 godz. Nie wiem czy baterię trzeba "formatować" ale na wszelki wypadek tak robię może się coś poprawi... Wygląd extra... małe, cienkie, lekkie ale brak futerału :(. Działanie z automapą bezproblemowe, szybkie. Tyle na razie jak mi się coś przypomni to napiszę... pzdr

« Odpowiedź #55 dnia: Kwiecień 10, 2009, 17:51:34 »
A jak masz ustawiony GPS możesz odpisać, i jaką wersję AM masz na karcie 5.3 czy 5.5?

« Odpowiedź #56 dnia: Kwiecień 11, 2009, 10:30:44 »
wer5.3.0  port com1 odczyt 4800bps, opóźnienie syg. 1,3s odchylenie GPS średnie, odczyt portu GPS 0,5s (2Hz)

*

Offline romek64

• **
  • 112
« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 11, 2009, 15:13:01 »
Zalecana prędkość to 115200,przestaw sobie i napisz czy widzisz różnicę w działaniu..

« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 11, 2009, 19:19:29 »
przestawię i zobaczę ale nie wiem w czym miała by być różnica jak i teraz chodzi bez zarzutu.... mam pytanie... zapisałem sobie trasy w my documents i było ok dało się odczytać... ale po wyłączeniu i włączeniu PNA na drugi dzień już tych zapisanych tras w tym folderze nie było... co jest? wie ktoś??

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 11, 2009, 21:10:00 »
My documents masz w Ramie, a ten w 90% nawigacji kasuje się po wyłączeniu zasilania. Przy zwykłym "uśpieniu" powinien pozostawać nienaruszony... Wniosek jest jeden - chcesz mieć coś na stałe, zapisuj albo na karcie, albo na flashdisku.