NavRoad NR560BF - jak wyłączyć HFP ?

• 15 Odpowiedzi
  • 4598 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline szafran81

• *
  • 50
  • Sprzęt: HTC HD2 + AM XL
NavRoad NR560BF - jak wyłączyć HFP ?
« dnia: Czerwiec 25, 2010, 22:08:21 »
Witam

Jestem świeżym posiadaczem NR560BF z WinCE Core (od kilku h) - wcześniej korzystałem z NR460.
Zmusiłem już navi i mój tel do współdziałania i wymiana danych w AutoMapie idzie bez większych problemów.
I teraz pojawiły się schody.
Otóż chce całkowicie wyłączyć HFP (głośnomówiący) - mam radio w samochodzie, które idealnie się w tej
kwestii sprawuje. Nie chciałbym mieć w tej kwestii konfliktów połączeń.

Czy ktoś wie jak całkowicie na tej navi wyłączyć HFP, oraz jak się pozbyć całkowicie przycisków z menu
go obsługujących? (W ostateczności wystarczyło by mi ustawienie domyślnego protokołu DUN zamiast HFP)

Połączone: Czerwiec 26, 2010, 14:58:06
Teraz to już mi nawet DUN przestał działać.
Szlag mnie trafi z tym urządzeniem.
Zaczynam powoli żałować że się pokusiłem o wymianę.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2010, 14:58:06 wysłana przez szafran81 »
Pozdrawiam
Szafran
Telefon: HTC Sensation; Karta: ADATA 16GB class 10; Stan: S-OFF / Zrootowany; ROM: CM7 + bricked v1.4 (czekam z niecierpliwością na CM9)
Telefon: Samsung Galaxy Gio; Karta: SanDisk 8GB class 4; Stan: Zrootowany; ROM: CM7.1

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: NavRoad NR560BF - jak wyłączyć HFP ?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 26, 2010, 20:00:49 »
Niestety DUN jest powiązany z Phonelinkiem (obsługującym zestaw głośnomówiący). Bez parowania wykonanego w Phonelinku, nie masz aktywnego DUN.

*

Offline szafran81

• *
  • 50
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 26, 2010, 22:32:58 »
No to jak zrobić żeby DUN był domyślny ?
Albo jak zostawić phonelinka a HFP w nim wyłączyć?

P.S.
DUN zaczął działać ponownie po restarcie tela.
Pozdrawiam
Szafran
Telefon: HTC Sensation; Karta: ADATA 16GB class 10; Stan: S-OFF / Zrootowany; ROM: CM7 + bricked v1.4 (czekam z niecierpliwością na CM9)
Telefon: Samsung Galaxy Gio; Karta: SanDisk 8GB class 4; Stan: Zrootowany; ROM: CM7.1

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 27, 2010, 09:24:31 »
Jak Ci pisałem nie wiem czy wogóle jest to możliwe. Jeśli część menu odpowiedzialna za DUN, pobiera dane telefonu z Phonelinka "na żywo" (czyli podczas łączenia), to w oczywisty sposób było by to niemożliwe. Oczywiście można sobie całkowicie pominąć phonelinka i zestawić połączenie DUN przez system CE, ale wtedy zapomnij o uruchamianiu tego przez menu fabryczne (będziesz musiał ręcznie z Windowsa łączyć).
Nigy mnie nie interesowało wyłączanie HFP Phonelinka, dlatego nie mam pewności, jak będzie wyglądała dostępność DUN z fabrycznej aplikacji po wyłączeniu Phonelinka w Navroad (do tego nigdy nie miałem urządzenia NR), ale być może dało by się załatwić sprawę poprzez zamknięcie (skryptem) procesów phonelinka i pozostawienie tylko DUN. Trzeba by to jednak wypróbować na NR, bo wcale nie musi działać tak jak powinno.

*

Offline reneyvan

• **
  • 108
  • Sprzęt: LG G 3 z Lollipop 5.0
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 27, 2010, 11:28:16 »
Przyznam, że ja też miałem podobny problem z NR 560 BF.
Po uruchomieniu DUN automatycznie aktywował się system głośnomówiący, a jednocześnie telefon rozłączał słuchawkę BT.
Ostatecznie udało mi się to obejść w ten sposób, że najpierw paruję nawigację z telefonem, uruchamiam DUN, a potem podłączam słuchawkę.
Wtedy bez problemu odbieram połączenia przez słuchawkę, a zestaw głośnomówiący się nie uaktywnia.
Pozdrawiam.

*

Offline freq5

• *
  • 70
  • Sprzęt: DHD,Sensacja...itp...
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 27, 2010, 18:57:39 »
By na stałę wyłączyć HFP, trzeba w pliku APShell.ini  (\ShellDisk\Shell\APShell.ini )poprawić wpis:

[CustomizeBT]

EnableHFP=0

Dla włączenia na stałe DUN:

EnableDUN=1

Oczywiście potem restart urządzenia:)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2010, 20:29:36 wysłana przez freq5 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 27, 2010, 20:14:41 »
Ale to dopiero po sparowaniu nie? Bo inaczej nie miał byś możliwości użycia DUN..
Dość sensownie rozwiązane nawiasem mówiąc.

*

Offline szafran81

• *
  • 50
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 27, 2010, 21:20:23 »
freq5 a sprawdzałeś to może ?
bo to była jedna z pierwszych rzeczy jakie zrobiłem i na bank nie działa to ustawienie.
Pozdrawiam
Szafran

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 27, 2010, 21:38:09 »
No tak mi się właśnie zdawało, zbyt piękne by było prawdziwe...
Ale spróbuj tak jak pisałem, czyli najpierw ubić procesy phonelinka (ANWdog i phonelink) i zobaczyć czy to załatwi sprawę.

*

Offline szafran81

• *
  • 50
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 28, 2010, 00:30:57 »
Też nie bardzo.
Phonelinka żadnym task managerem nie mogę wywalić,
ale już po wywaleniu ANWdoga przestał się wogóle łączyć z telem :/
Pozdrawiam
Szafran

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 28, 2010, 09:12:01 »
Ale DUN też się nie łączy wtedy? Jeśli tak, to chyba jedyna opcja to zestawienie połączenia w czystym CE (całkowicie z pominięciem menu NR). Tyle że musiał byś go ręcznie wywoływać, bo NR jest paskudny pod względem wszelkich modyfikacji interfejsu. 

*

Offline szafran81

• *
  • 50
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 28, 2010, 09:32:59 »
To już prościej i szybciej jest zostać przy przełączaniu.
Ale jakoś nie wydaje mi się żebym to zostawił w spokoju ;)
Pewnie się jeszcze trochę pomęczę zanim dam spokój temu tematowi.
Pozdrawiam
Szafran

*

Offline szafran81

• *
  • 50
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 05, 2010, 22:49:08 »
Pytanie dodatkowe (zaświtało mi dzisiaj):
A jakby skonfigurować połączenie DUN pod Windą z pominięciem interfejsu NR (tylko tutaj znajduje mi tel jako kilka urządzeń z różnymi ikonami, a nie mam pojęcia która ikona to DUN) i za pomocą MortScripta podczas startu navi uruchamiać to połączenie ? (jeśli się da za pomocą skryptu takie coś ruszyć w ogóle) (tu kolejna sprawa - jak zrobić żeby dany skrypt się wykonywał przy każdym włączeniu, również po tym ze stanu uśpienia - jeden skrypt, który robi porządek z miplo tak żeby działał MiploLoc i inne tego typu pierdoły poprawnie już mam, ale on się uruchamia tylko przy pełnym włączeniu, bo tylko wtedy jest potrzebny)

Wywody w sprawie powyższego mile widziane ;)
(może coś się wspólnymi siłami uda zrobić i inni też może skorzystają)
Pozdrawiam
Szafran

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 06, 2010, 09:06:56 »
Tak jak już pisałem uruchomienie połączenia DUN poza nakładką NR (z czystego CE) jest wykonalne i pewnie dało by się to nawet podpiąć pod skrypt. Trochę trudniej może być z tą automatyzacją (po każdym włączeniu z uśpienia).
Jeśli chodzi o ikonkę dla DUN, to nawet nie musisz wiedzieć, która to, bo CE sam ją sobie znajdzie. Po prostu w panelu sterowania utwórz nowe połączenie Dial-up, po czym wybierz Bluetooth i scan. Jak znajdzie telefon z DUN to sam go "przejmie".
Trzeba tylko pomyśleć, jak wywołać takie połączenie z morta.

*

Offline szafran81

• *
  • 50
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 06, 2010, 09:19:46 »
Gdzieś czytałem, że rzeczy umieszczone w:
HKEY_LOCAL_MACHINE\init
są uruchamiane podczas wybudzenia ze stanu uśpienia, ale jeszcze nie testowałem czy to prawda.
To by mogło trochę pomóc.
Pozdrawiam
Szafran

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 06, 2010, 12:19:25 »
Nie podczas wybudzania, tylko podczas uruchamiania po resecie. To zupełnie nie załatwia sprawy.