A no kolego...
Irlandia swego czasu była traktowana przez TeleAtlasa tak jak Polska - po prostu jej nie było :-) W produktach TomTom'a wystepuje chyba dopiero od 2 lat... więc nie pisz na podstawie jednego kraju że wszędzie nie ma stacji czy innych punktów bo jest to nie prawdą...
Po drugie nie wiem jakiej wersji map i sprzętu TT używasz bo jeżeli ma funkcjonalność IQRoutes - to jak najbardziej będzie za każdym razem liczyć coś innego na podstawie dnia tygodnia, weekendu, godzin szczytu itp.
Tak jak pisałem TT Home = od groma dodatkowych POI - więc stacje benzynowe też znajdziesz dodatkowe (nie tylko te co standardowa mapa oferuje)
iGO nie przechodzi na mapy navteqa tylko niektóre produkty (typu Becker i inne niedorobione PNA) które korzystają z oprogramownaia navNgo, aczkolwiek mapy kupują we własnym zakresie od jednego dostawcy po to żeby mieć tańszy produkt. NavNgo nie zmusza do korzystania z wielu dostawców jak ma to we własnym produkcie iGO 8 czy iGO 2006 plus.
PS. Przejście Automapy z TA na Navteq nie spotkało się ze zbyt wielkim entuzjazmem użytkowników. Większość uważa, że był to krok do tyłu. No i oczywiście odpowiedź na Twoje pytanie TAK Navteq jest tańszy od TeleAtlasa i ma bardzo s********** mapy Europy wschodniej

Ot tyle co miałem do powiedzenia :-)
AHA i postaraj się mnie zrozumieć ja nie bronię TomTom'a czy TeleAtlasa ani nie oczerniam Navteqa czy Navigona, sam pisałeś, że w jednym kraju lepiej w dugim gorzej, ale jak zsumujesz wszystko to jednak TA ma mapy bardziej dopracowane. Poszperaj nawet w szukajce na forum, kiedyś nocnymarek wklejał bardzo fajną fotke symbolizującą kategoryzację dróg w TeleAtlasie i w Navtequ