Pierwszy test Navigo8i na dość wolnym MEDION'ie (Samsung S3C2440 266MHz) i małej ilości pamięci (niestety nie mogą być razem N2 i N8i ).
Pierwsza myśl - skoro N2 odświeża ekran stosunkowo powoli to co będzie z N8i ? Wynik - odświeża tak samo, momentami gubi otoczenie 3D (drogę widać).
Wydaje mi się, że panel nawigacyjny jest lepszy od N2 (N2 podaje prędkość pojazdu chyba wg własnego algorytmu

co niekoniecznie przekłada się na aktualną prędkość, wiem bo mierzyłem drugim GPS'em GARMIN Forerunner 301).
Ma także chorobę wieku dziecięcego N2, czyli nie dociąganie pozycji do drogi, ale w sumie to drobiazg.
Jako, że jechałem jako pasażer to oczywiście obsługa nie sprawiała większego problemu.
Jedna rzecz mnie zastanawia od dłuższego czasu. Wyznaczanie tras (najkrótsza i najszybsza) niestety się nie sprawdza w pewnych warunkach drogowych. Mianowicie jadę w nocy i przejazd przez uśpione miasto korzystniejsze jest dla opcji "trasa najkrótsza" (wtedy jest równocześnie najszybszą

) natomiast poza miastem interesuje mnie jednak trasa najszybsza. Czyli taki mix : pomiędzy miejscowościami najszybsza, ale w samej miejscowości najkrótsza.
W dzień (np.świąteczny, kiedy mam więcej czasu, czy też na wakacjach - mnóstwo czasu) opcja : pomiędzy miejscowościami najkrótsza (coś w rodzaju wycieczki krajoznawczej) a w miejscowościach najszybsza (jak najszybciej ominąć i wyjechać).
W chwili obecnej po prostu wyznaczam trasę przed podróżą i ją zapisuję, co niestety wymaga poświęcenia od 10 do 40 minut (jako, że w 60% wykonuję to w pracy, mogę powiedzieć, że "pracuję nad sobą"

)