NAVIGO 2 ZA DARMO ! we wrześniowym miesięczniku LOGO

• 323 Odpowiedzi
  • 45587 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Odpowiedź #270 dnia: Wrzesień 18, 2006, 19:31:44 »
A propos konkurencji. Bardzo ciekawie i zachęcająco brzmią opisy jakie MaDuch poświęca AutoPilotowi.

Mam nadzieję, że zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami MOI przyjedzie w sobotę na Zlot "zakręconych" GPSM-anów i będę mógł zapoznać się z pełną wersją AutoPilota.  :))

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #271 dnia: Wrzesień 18, 2006, 19:36:01 »
nie zebym sie czepiał ale te Jego zachecajace opisy jak dla mnie sa zbyt zachecajace, moze sie myle, moze sie nie znam, ale jakos do mnie to nie trafia.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #272 dnia: Wrzesień 18, 2006, 20:00:22 »
Cytat: "bikekowal"
jakos do mnie to nie trafia.

No i słusznie   :proud: Czasy znane z filmu "Nie lubię poniedziałku", gdzie wszyscy musieli lubić to samo (bo nie było wyboru) na całe szczęście mamy już dawno za sobą  ;)

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #273 dnia: Wrzesień 18, 2006, 20:26:50 »
nie chce się bawić w polityke, ale z tym że sie skończyły tamte czasy to bym nie był taki pewien... :P

« Odpowiedź #274 dnia: Wrzesień 18, 2006, 20:58:13 »
Ale ja nie miałem na myśli polityki, tylko wybór map na PDA  :D   :D   :D   :D

No i żeby było w temacie. Ktoś w tym wątku (chyba w tym) napisał, żę NAVIGO2 źle liczy zjazdy ze skrzyżowania typu rondo.  Jak wspomniałem wcześniej, to nie jest prawda. Tzn. nie jest to błąd systemowy, ale faktycznie jeden raz zdarzył mi się taki przypadek, że strzałka nawigatora była na wprost. Komunikat też informował że mam skorzystać z drugiego zjazdu, a trasa na ekranie jak byk prowadziła w prawo pierwszym zjazdem. Niestety zanim się zorientowałem że "Ewka" kłamie byłem już na złym pasie i .... musiałem nadłożyć kawał drogi.

Potwierdza się zatem to, co od dawna wiedzą wszyscy userzy systemów nawigacyjnych. Komunikaty należy weryfikować rzutem oka na ekran pocketa !!!

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #275 dnia: Wrzesień 18, 2006, 21:00:43 »
hehe, taka mała aluzja...

« Odpowiedź #276 dnia: Wrzesień 19, 2006, 10:45:40 »
Cytat: "GPS maniak"
Ale ja nie miałem na myśli polityki, tylko wybór map na PDA  :D   :D   :D   :D

No i żeby było w temacie. Ktoś w tym wątku (chyba w tym) napisał, żę NAVIGO2 źle liczy zjazdy ze skrzyżowania typu rondo.  Jak wspomniałem wcześniej, to nie jest prawda. Tzn. nie jest to błąd systemowy, ale faktycznie jeden raz zdarzył mi się taki przypadek, że strzałka nawigatora była na wprost. Komunikat też informował że mam skorzystać z drugiego zjazdu, a trasa na ekranie jak byk prowadziła w prawo pierwszym zjazdem. Niestety zanim się zorientowałem że "Ewka" kłamie byłem już na złym pasie i .... musiałem nadłożyć kawał drogi.

Potwierdza się zatem to, co od dawna wiedzą wszyscy userzy systemów nawigacyjnych. Komunikaty należy weryfikować rzutem oka na ekran pocketa !!!

Czy możemy prosić o podanie ronda na którym to miało miejsce z dokładnym opisem co się stało!
Z góry dziękujemy

Zespół Navigo

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
« Odpowiedź #277 dnia: Wrzesień 19, 2006, 10:59:47 »
Dołączyłem i ja do tej ver. testowej :
Na początek podziękawania dla p.Kowalskiegoz Navigo za błyskawiczne odpowiedzi i pomoc !!

Ogólne wrażenie jest OK ..... mapa dokładniejsza i bardziej przyjazna w moim przypadku niż u kumpla w AM .... ale .... nie ma róży bez kolców  :D

Mam Mio p550
1. Po zainstalowanie nie chce znajdować satelity :( ... dopiero jak uruchomie 'GPSDash' złapie satelity na nim .... zamykam ten soft i uruchamiam Navigo2 wówczas po ok. 1-2 min znajduje sat. GPS'u

2. Bardzo często gubi sygnał GPS .... gdzie w AM sie to nie zdarzało

3. Często na prostej drodze w miescie mówi że zjechałem z trasy pokazując że jadę poboczem albo po budynkach

Zaznaczam że tych usterek nie ma AM
Czy ktoś z Was ma podobne problemy ?

Mimo to jeżeli zespól Navigo potraktuje lepiej uwagi 'testerów' niż jak czytam zespół AM to wydaje mi się że nastapi szybki schyłek AM nie mówiąc juz o fakcie że produkt ten jest 4-5x tańszy od AM [ dla mnie i nie tylko..... jak czytam ... cena AM jest kuriozalna ]]  ........ oraz permanentnym przekładaniu terminu ukazania sie AM v.4.0
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #278 dnia: Wrzesień 19, 2006, 11:53:54 »
nie zebym sie czepiał ale te Jego zachecajace opisy jak dla mnie sa zbyt zachecajace, moze sie myle, moze sie nie znam, ale jakos do mnie to nie trafia.

Jak przeczytasz wszystko co piszę to zobaczysz, że nie wszystko jest zachęcające.

Udaje mi się widzieć w tym programi rzeczy dobre ale i złe. A że relatywnie jako program ma więcej dobrego niż złego to inna sprawa.

Na szczęście podobnie jak w wypadku Navigo też już jest grupa osób, która go ma, używa, sprawdza i jak przejżysz dział poświęcony AutoPilotowi to zobaczysz, że jakoś tych uwag jest mniej niż do Navigo. Oczywiście może to wynikać z tego, że AutoPilot nie zdecydował się na taką akcję jak Navigo+Logo tylko udostępnia demo a reszta jest do kupienia.

BTW byłem również w zespole testującym Navigo2, swoje uwagi przekazywałem zarówno na etapie testów wersji beta jak i później. Teraz obserwuję sobie co się z programem dzieje, bo zajmuję się AutoPilotem.

A kiedyś, jak już będę więcej wiedział to powiem który z tych programów bym wybrał. I dlaczego.

Ale zawsze będzie to moja subiektywna opinia, a nie prawda objawiona. Bo jeden woli grzyby inny ryby. Niestety niewiele jest osób, które są w stanie obiektywnie powiedzieć (jak np GPSManiak, Moi czy jeszcze kilku innych), że po pierwsze program do pewnych ich potrzeb i zastosowań jest OK i to im wystarcza. A do swoich podstawowych zainteresowań i tak pozostana "garminowcami", "AutoMapowcami" lub "tomtomowcami". I właśnie to jest wolność i swoboda. A liczba osób, które jako swój drugi post w temacie piszą że zainstalowali i im się coś nie podoba jest dla mnie dowodem, że chyba ssami nie wiedzą czego oczekują. Zwłaszcza, że wsparcie i zaangażowanie zespołu Navigo jest baardzooo duże i cenne i dobrze rokuje temu programowi. I innym programom, a więc i nam, ich użytkownikom, życzę tego samego. A nie tylko komunikatów o wiośnie, zimie czy innej porze roku.
Polecam Regulamin forum !!

« Odpowiedź #279 dnia: Wrzesień 19, 2006, 12:26:18 »
Cytat: "REDCor"
Czy możemy prosić o podanie ronda na którym to miało miejsce z dokładnym opisem co się stało!
Z góry dziękujemy

Zespół Navigo

Może mi się uda dzisiaj tamtędy przejechać - zrobię screenshota i wyjaśnię co i jak.

« Odpowiedź #280 dnia: Wrzesień 19, 2006, 12:30:41 »
[quote="GPS maniakMoże mi się uda dzisiaj tamtędy przejechać - zrobię screenshota i wyjaśnię co i jak.[/quote]

Zgóry dziękujemy ale info o miejscu i trasie tez wystarczy

Pzdr
Zespół Navigo

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #281 dnia: Wrzesień 19, 2006, 16:10:50 »
Cytat: "MaDuch"

Jak przeczytasz wszystko co piszę to zobaczysz, że nie wszystko jest zachęcające.
.......... zawsze będzie to moja subiektywna opinia, a nie prawda objawiona.

A widzisz czytałem to co napisałes na forum AP, tylko, że nie jest dla mnie oczywiste, że nie znajdujesz żadnego konkretnego buga w programie poza kilkoma drobnymi. Można z tego wnioskować że albo się słabo starasz albo program tak bardzo Ci się spodobał, że ich nie widzisz. Jest oczywiście również opcja, że owych bugów nie ma, ale jakoś w to nie wierze.

Pozdrawiam i życzę owocnej pracy!

« Odpowiedź #282 dnia: Wrzesień 19, 2006, 17:24:50 »
bikekowal ! Nie cytuj całych postów, bo czytanie wątku robi się koszmarem  :kill:

Bez urazy, ale dokonam w tym cytacie pewnych korekt przy okazji pisania mojego następnego postu.  :P

« Odpowiedź #283 dnia: Wrzesień 20, 2006, 00:35:56 »
Z góry dziękujemy ale info o miejscu i trasie tez wystarczy

Ale żeby dobrze opisać co i jak i tak muszę tę trasę przejechać żeby zapamiętać jak to szło.
W końcu swoje lata mam i pamięć nie ta ....  ]:>

W sumie dobrze, że zrobiłem screenshota bo jak na niego teraz patrzę to jestem już całkiem wygłupiony. Trasa biegnie po obu nitkach ulic dwukierunkowych ?  :mysli:   Myślę, że muszę doświadczenie jeszcze powtórzyć  :(

Opis zdarzenia: Jadę ulicą Chartowo i wjeżdżam na ulicę Bolesława Krzywoustego (my to w Poznaniu nazywamy Trasa Katowicka) obierając kierunek od Katowic w stronę Centrum kieruję się na Rondo Rataje. I tu po wjechaniu na Bolesława Krzywoustego pojawia się komunikat: "za 2km drugi zjazd z ronda". Zgadza się. Tzn. naprawdę mamy około 2km do Ronda Rataje. Również strzałka Nawigatora pokazuje kierunek na wprost.

Kiedy jednak zbliżyłem się do Ronda Rataje to:

Trasa skręca w prawo, a strzałka nawigatora pokazuje wyraźnie drugi zjazd. Podczas jazdy tego nie zauważyłem, ale żeby było śmieszniej podpis pod mapą jest: Rondo Śródka. Owszem jak na Rondzie Rataje skręcę w prawo to za następne 2km będzie Rondo Śródka, ale przecież czeka mnie właśnie jeszcze manewr na Rondzie Rataje.

Ponieważ ten przypadek wykryłem parę dni prędzej, a dziś został ponownie potwierdzony - znaczy że chyba coś nie tak  :mysli:  Często tamtędy jeżdżę zatem zadam mu inne trasy (wprost, w lewo i ponownie w prawo) no i zobaczymy jak Rondo Rataje od strony Katowic wygląda w Navigo.

----------------------------------------------

A teraz inne rzeczy. Jednej ważnej niestety dziś nie opiszę - brak danych. Ale mam dwie inne.

Proszę spojrzeć na strzałkę nawigatora. Nie trudno zgadnąć, że w ślad za tą strzałką idzie komunikat: "skręć łagodnie w prawo" W tym miejscu jest to wybitnie nieszczęśliwy komunikat. Ponieważ ulica dwujezdniowa przechodzi w jednojezdniową, przed "łagodnym skrętem w prawo" trzeba całkiem ostro przejechać na lewo !!! Powiem szczerze, że tu najlepszym komunikatem byłby brak komunikatu bądź komunikat: "jedź prosto" - tzn. ze środkowego pasa ;)  Przy komunikacie: "skręć łagodnie w prawo" istnieje duże ryzyko, że ktoś ustawi się na prawym pasie i ..... będzie musiał skręcić w ulicę Smoluchowskiego.

--------------------------------------

A tu zjazd z odcinka miejskiego autostrady A2 (jechałem z kierunku Świecko w stronę Warszawy) na omawianą już wcześniej trasę Katowicką czyli ulicę Bolesława Krzywoustego. Tu (przepraszam za nietakt) żeby zobrazować sytuację skorzystam z softu konkurencji:

Jak widać komunikaty powinny po kolei brzmieć tak:
1. trzymaj się prawej (zjazd z A2 na nitkę równoległą)
2. trzymaj się lewej (wybór lewego pas, aby nie pojechać do Katowic  :)  )
3. trzymaj się prawej (lub skręć w prawo) - żeby wjechać na ślimak
4. trzymaj się lewej - żeby wjechać na Krzywoustego a nie na ślimak prowadzący na autostradę

W Navigo niestety brak jest komunikatu nr 3:

U Was brzmi to tak:
- trzymaj się prawej
- trzymaj się lewej i ......
- trzymaj się lewej - widać na screenshocie że zgodnie z trasą mam zjechać/skręcić w prawo, a strzałka nawigatora (no i głos Ewki !) pokazuje już 4-ty manewr - ten na ulicy Krzywoustego[/i]

============================

Mam jeszcze jednego rodzynka, ale to przy okazji.

Wbrew temu, co niektórzy "pseudo doświadczeni" userzy softu nawigacyjnego czasem próbują powiedzieć na tym Forum - w każdym sofcie zdarzają się podobne kwiatki. No, może trochę mniej. Dlatego dawno już nauczyłem się weryfikować komunikaty głosowe z tym co widać na ekranie. I tu właśnie natrafiamy na główny problem Navigo2.
On jest  tak wolny, że sytuacja na ekranie nie zawsze nadąża za rzeczywistością i tu weryfikacja komunikatów z trasą na ekranie nie zawsze jest możliwa. To musi być bezwzględnie zmienione !!!

Taka mała, a może "złota" myśl ? Może warto zrezygnować z zastosowanego w Navigo czegoś na kształt autozoomu ? Może to przyspieszy odświeżanie ekranu z mapą ?

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #284 dnia: Wrzesień 20, 2006, 09:02:11 »
Na pierwszym screenie widać zdaje się punkt pośredni "wbity" dokładnie w rondo Rataje. Czy to nie myli Navigo?
Drugi przypadek, to w różnych miejscach oczywiście, przypadłość wszystkich "gadulskich" programów nawigacyjnych. Ile razy mnie AM takim gadulstwem bezsensownym w krzaki wyprowadziła... Inna sprawa, że czasami (jak główna idzie lakko w lewo, a podporządkowana prosto i jest trasa wyznaczona w tą podporządkowaną) w ogóle się nie odezwie i też człowiek ląduje w krzakach, bo naturalnie jedzie prosto po głównej!  :)  Ja się nauczyłem weryfikować wzrokowo to, co gadają kobiety z nawi.
Nie nadążanie na skomplikowanych skrzyżowaniach - popatrz w dziale Destinator! Ludzie zwalniają z Desti 6, żeby program nadążył podawać manewry!!!

Nie usprawiedliwia to Navigo w żaden sposób i nie zwalnia z pracy nad rozwojem, tym bardziej wspartym przez takie autorytety jak GPSManiak! Warto jednak zdać sobie sprawę, że nie ma rozwiązań tanich i idealnych, a wszystkie programy navi w mniejszym lub większym stopniu mają jakieś tam wady.
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

« Odpowiedź #285 dnia: Wrzesień 20, 2006, 10:42:37 »
Witam,
Uwaga generalna N2 nie używa składni :"Za 2 km" więc nie możliwe abyśmy to my mówili ;) !!!
A tak poważnie ze wszystkich problemów zgłoszonych przez AKM i GPS maniak zidentyfikowaliśmy większość. Zostały nam 3 problemy : brak komunikatu i wyjazdówki.
Około 14 info kiedy usuniemy problemy.

Pozdrawiamy
Zespół Navigo

Ps.
Serdeczne dzięki za uwagi

*

Offline Geny

• *
  • 55
    • http://www.gf.waw.pl
« Odpowiedź #286 dnia: Wrzesień 20, 2006, 11:28:49 »

ja bym poprosil o poprawienie wyjazdu z ul. pelczynskiego na ul. powstancow slaskich w warszawie. zglaszalem to, jak jeszcze bawilem sie demem navigo1, ale widze ze w najnowszym uaktulanieniu jeszcze to nie jest uwzglednione. nie da sie tak wyjechac/wjechac na pelczynskiego, chyba ze ma sie czolg. wyjazd z ulicy jest z drugiej strony lub u gory ekranu. a nie tak, jak pokauje zielona kreska

« Odpowiedź #287 dnia: Wrzesień 20, 2006, 14:41:19 »
1) To mam nadzieję, że te 4 brakujące ronda na "3" zostaną dodane (po dwa w Nowej Soli i w Pyrzycach), oraz że zostanie poprawiony oczywisty bubel w Skwierzynie
Odp. Na razie zidentyfikowaliśmy 2 ronda (po jednym z Nowej Soli i Pyrzycach) i je wprowadziliśmy do bazy. Dzisiaj będziemy wiedzieć czy naprawdę na drodze numer 3 są jeszcze dwa dodatkowe. Rondo w Skwierzynie zostało poprawione

2) Do tego poprawienie przebiegu "3" na wyjeździe z Gorzowa Wlkp. (ok. 2 - 3 km od tablicy) i z Niedoradza - w stronę Szczecina. Pozycja odczytywana z GPS jest kilkadziesiąt metrów od drogi, i nie jest do niej równoległa.
Odp. Poprawione w obu przypadkach

3) obwodnica Miedzyrzecza, oddana w sierpniu.
Odp.: Nie będzie poprawki w najbliższej wersji danych. Zostanie wprowadzona w wersji danych na koniec października

4) Między Wrocławiem a Lubinem (drogi 94 i 36) również brakowało na mapie wielu dróg poprzecznych, wcale nie gruntowych.
Odp.: Nie będzie poprawki w najbliższej wersji danych. Zostanie sprawdzone i ewentualnie uzupełnione  w wersji danych na koniec października lub listopada (zależnie od ilości brakujących danych)

Jeżeli chodzi o uwagę od "Geny":
1) ... ja bym poprosil o poprawienie wyjazdu z ul. pelczynskiego na ul. powstancow slaskich w warszawie

Błedy zgłoszone przez GPS maniac bedą usuniete w najblizszym realesie.

PZdr
Zespół Navigo

« Odpowiedź #288 dnia: Wrzesień 20, 2006, 14:57:19 »
Tarnów
Zły przebieg Poniatowskiego (przesunięta na północ)
Legionów SKRĘCA w Asnyka ANI JEDNA ANI DRUGA nie łączą się z Poniatowskiego
Piłsudskiego JEDNOKIERUNKOWA na odcinku od Mickiwicza do Poniatowskiego
Kaczkowsiekgo NIE DOCHODZI do Krakowskiej (błąd we wszystkich mio znanych programach navi)
Błędnie rozrysowany (również we wszystkich navi) dojazd od Nowy Świat do Krakowskiej SZCZEGÓLNIE UCIĄŻLIWE bo ten obszar to 70% jednokierunkowe. Jakikolwiek program w tym rejonie wyznacza przynajmniej jedną trasę pod prąd.
Nowy Świat jednokierunkowy od SŁowackiego do Krakowskiej
Okolice
Brak rond w Wierzchosłąwicach i Lisiej Górze

*

Offline Geny

• *
  • 55
    • http://www.gf.waw.pl
« Odpowiedź #289 dnia: Wrzesień 20, 2006, 15:28:04 »
i wlasnie dlatego ze redcor pisze, ze soft bedize poprawiony w najblizszym czasie (domniemywam ze bedzie to wykonane przez koncem dwumiesiecznej promocji z logo) to na razie sie wstrzymuje z zakupem am lub ap. trzymam kciuki

« Odpowiedź #290 dnia: Wrzesień 20, 2006, 15:47:18 »
Cytat: "cin2000"
Na pierwszym screenie widać zdaje się punkt pośredni "wbity" dokładnie w rondo Rataje. Czy to nie myli Navigo?

Jak jechałem za pierwszym razem to tego punktu nie było.
Też zobaczyłem to przeglądając screenshota, dlatego wspomniałem, że jeszcze obadam to Rondo  :)
Drugi przypadek, to w różnych miejscach oczywiście, przypadłość wszystkich "gadulskich" programów nawigacyjnych.

No właśnie. Dzisiaj znów jechałem A2 i włączyłem iGO. On sprawę potraktował bardzo prosto. Przypominam sytuację na drodze:

Oto komunikaty iGo-2006:
- zjedź z autostardy (oczywiste)
- potem milczy (domyślnie: jedź prosto - trzymaj się lewej)
- potem jest skręć w prawo (wjazd na ślimak)

*

Offline AKM

• **
  • 199
    • http://www.forum-akm.net
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #291 dnia: Wrzesień 20, 2006, 16:29:31 »
1) To mam nadzieję, że te 4 brakujące ronda na "3" zostaną dodane (po dwa w Nowej Soli i w Pyrzycach), oraz że zostanie poprawiony oczywisty bubel w Skwierzynie
Odp. Na razie zidentyfikowaliśmy 2 ronda (po jednym z Nowej Soli i Pyrzycach) i je wprowadziliśmy do bazy. Dzisiaj będziemy wiedzieć czy naprawdę na drodze numer 3 są jeszcze dwa dodatkowe. Rondo w Skwierzynie zostało poprawione

PZdr
Zespół Navigo

Dzięki za wprowadzenie poprawek i  za info o dacie wniesienia kolejnych.
Odnośnie rond - są 4, na słowo honoru ;)
Jeżdżę tą trasą 2 x tygodniowo, można mi wierzyć.
Ale dla pewności sprawdźcie na mapach PPWK ;) te pozycje:
Rondo Pyrzyce 1:
Plac Wolności
X: 14.89244
Y: 53.14616

Rondo Pyrzyce 2:
Zbieg ulic 1-go Maja, Mickiewicza, Lipiańskiej
X: 14.891535
Y: 53.139476

Nowa Sól 1:
Skrzyżowanie Staszica i Chałubińskiego
X: 15.695988
Y: 51.806352

Nowa Sól 2:
Skrzyżowanie drogi nr 3 (Zielonogórska) z drogą do miejscowości Otyń oraz drogą lokalną do KSSE (przy zajeździe Creator)
X: 15.709384
Y: 51.836905

Uwaga (propozycja) do silnika:
Fajna jest ta opcja "Omiń" (lub "Objazd", nie zapamiętałem dokładnej nazwy). Szkoda jedynie, że działa tylko w czasie jazdy, trzeba się spieszyć z klikaniem. W poniedziałek ledwo zdążyłem włączyć opcję omijania. Fakt, że program bardzo szybko wyliczył nowy przebieg trasy (i bardzo logicznie), ale byłem już za pierwszym wymaganym skrętem. Czy nie dałoby się wprowadzić opcji omijania określonych przez użytkownika odcinków drogi? Np. wiem, że w Gorzowie Wlkp. remontowany jest most Staromiejski,więc mógłbym w "Objazdach" zadeklarować programowi, żeby przy wyliczaniu trasy nie brał pod uwagę ulicy Mostowej w Gorzowie...
Pozdrawiam
AKM

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
Mapy
« Odpowiedź #292 dnia: Wrzesień 20, 2006, 19:14:02 »
Mam pytanie - czy mapy województw to podzbiór mapy Polski, czy trzeba RÓWNIEŻ je wgrywać do PDA?

Pytanie drugie - czy Navigo 2 jest w stanie działać na kwadratowym ekranie 240*240?
Podczas instalacji takiej opcji brak, a i ekran wygląda na ucięty !!!!

Re: Mapy
« Odpowiedź #293 dnia: Wrzesień 20, 2006, 19:28:36 »
Cytat: "Cavallino"
Mam pytanie - czy mapy województw to podzbiór mapy Polski, czy trzeba RÓWNIEŻ je wgrywać do PDA?

Nie trzeba. To dla tych, którym brakuje miejsca na karcie  ;)
Pytanie drugie - czy toto jest w stanie działać na kwadratowym ekranie 240*240?

A po co kupowałeś taki mały ekranik ? Toż to niewiele większe od i3  ]:>   ]:>   ;)   ;)

Bez urazy. Pozdrawiam serdecznie.  :proud:

« Odpowiedź #294 dnia: Wrzesień 20, 2006, 20:54:52 »

Nie trzeba. To dla tych, którym brakuje miejsca na karcie  ;)

Mnie zastanawia czy to tylko u mnie czy to taki feature- program nie uruchamia sie bez mapy 'fragment Warszawy'- po jej usunieciu nie ma mozliwosci przekopiowania go do pamieci PDA bo AFAIK nie ma tego na CD. Podmienilem pliki i ruszyl- ale wyglada to na bug.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #295 dnia: Wrzesień 20, 2006, 21:15:38 »

Pytanie drugie - czy Navigo 2 jest w stanie działać na kwadratowym ekranie 240*240?
Podczas instalacji takiej opcji brak, a i ekran wygląda na ucięty !!!!

Przewidziano taka opcje, QVGA obsługuje ta rozdzielczość. Jeśli zainstalowałeś coś nieprawidłowo to mozliwe że Ci ucieło.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #296 dnia: Wrzesień 20, 2006, 21:19:20 »
Cytat: "majcool"
Mnie zastanawia czy to tylko u mnie czy to taki feature- program nie uruchamia sie bez mapy 'fragment Warszawy'- po jej usunieciu nie ma mozliwosci przekopiowania go do pamieci PDA bo AFAIK nie ma tego na CD. Podmienilem pliki i ruszyl- ale wyglada to na bug.

To jest taki szczegół, że do ruszenia programu potrzebna jest zainstalowana mapa. Bez niej program nie rusza, tak jest i nie wydaje mi się że  jest to jakiś bug.

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #297 dnia: Wrzesień 20, 2006, 21:37:58 »

Oto komunikaty iGo-2006:

A dlaczego to ostatnie milczenie oznacza, że lewej? Tym bardziej, że na tym zrzucie ekranu ze skrzyżowaniem widać, że prawej...
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

« Odpowiedź #298 dnia: Wrzesień 20, 2006, 21:42:04 »
Witam. Chciałem dołożyć i swoje spostrzeżenia, ale ograniczę się do min., bo większość się już pojawiła.
Ustalam trasę z punktami pośrednimi, bo mam kilka spraw do załatwienia. Dojeżdżam do zadanego punktu w miarę sprawnie, odłączam moje n560 od zasilacza i chowam w kieszeni. I tu problem, bo zanim schowam, to wprowadzam stan uśpienia. Następnie po ponownym uruchomieniu N2 nie znajduje fixa. A dlaczego? Uśpienie PDA spowodowało wyłączenie GPS w programie i brak możliwości włączenia nawet ręcznie w opcjach GPS. Oczywiście nie zauważyłem takiego problemu w TTN5 i AM. Oprócz błędów w mapach postuluję o poprawę barw (czerwone na granatowym jest mało widoczne "0 GPS"), łatwiejszy dostęp do przełączania dzień/noc i kilku innych funkcji już wspominanych oraz możliwość nawigacji wg współrzędnych geograficznych np. do ośrodka nad jeziorem, bez adresu, gdzie dojazd jest leśną drogą, itp.
Mam ochotę na zakup, ale...się jeszcze waham. Pozdrawiam.

« Odpowiedź #299 dnia: Wrzesień 20, 2006, 21:43:44 »

Oto komunikaty iGo-2006:

A dlaczego to ostatnie milczenie oznacza, że lewej? Tym bardziej, że na tym zrzucie ekranu ze skrzyżowaniem widać, że prawej...

No tak bo jesli chodzi a Igo to mogloby by milczec ale w domysle by bylo w lewo, w lewo, w prawo i w prawo i dopiero w lewo  ;)

To oczywiscie zart