Z góry dziękujemy ale info o miejscu i trasie tez wystarczy
Ale żeby dobrze opisać co i jak i tak muszę tę trasę przejechać żeby zapamiętać jak to szło.
W końcu swoje lata mam i pamięć nie ta ....
W sumie dobrze, że zrobiłem screenshota bo jak na niego teraz patrzę to jestem już całkiem wygłupiony. Trasa biegnie po obu nitkach ulic dwukierunkowych ?

Myślę, że muszę doświadczenie jeszcze powtórzyć
Opis zdarzenia: Jadę ulicą
Chartowo i wjeżdżam na ulicę
Bolesława Krzywoustego (my to w Poznaniu nazywamy Trasa Katowicka) obierając kierunek od Katowic w stronę Centrum kieruję się na
Rondo Rataje. I tu po wjechaniu na Bolesława Krzywoustego pojawia się komunikat:
"za 2km drugi zjazd z ronda". Zgadza się. Tzn. naprawdę mamy około 2km do Ronda Rataje. Również strzałka Nawigatora pokazuje kierunek na wprost.
Kiedy jednak zbliżyłem się do Ronda Rataje to:

Trasa skręca w prawo, a strzałka nawigatora pokazuje wyraźnie drugi zjazd. Podczas jazdy tego nie zauważyłem, ale żeby było śmieszniej podpis pod mapą jest: Rondo Śródka. Owszem jak na Rondzie Rataje skręcę w prawo to za następne 2km będzie Rondo Śródka, ale przecież czeka mnie właśnie jeszcze manewr na Rondzie Rataje.
Ponieważ ten przypadek wykryłem parę dni prędzej, a dziś został ponownie potwierdzony - znaczy że chyba coś nie tak

Często tamtędy jeżdżę zatem zadam mu inne trasy
(wprost, w lewo i ponownie w prawo) no i zobaczymy jak Rondo Rataje od strony Katowic wygląda w Navigo.
----------------------------------------------
A teraz inne rzeczy. Jednej ważnej niestety dziś nie opiszę - brak danych. Ale mam dwie inne.

Proszę spojrzeć na strzałkę nawigatora. Nie trudno zgadnąć, że w ślad za tą strzałką idzie komunikat:
"skręć łagodnie w prawo" W tym miejscu jest to wybitnie nieszczęśliwy komunikat. Ponieważ ulica dwujezdniowa przechodzi w jednojezdniową, przed "łagodnym skrętem w prawo" trzeba całkiem ostro przejechać na lewo !!! Powiem szczerze, że tu najlepszym komunikatem byłby brak komunikatu bądź komunikat: "jedź prosto" - tzn. ze środkowego pasa

Przy komunikacie: "skręć łagodnie w prawo" istnieje duże ryzyko, że ktoś ustawi się na prawym pasie i ..... będzie musiał skręcić w ulicę Smoluchowskiego.
--------------------------------------
A tu zjazd z odcinka miejskiego autostrady A2
(jechałem z kierunku Świecko w stronę Warszawy) na omawianą już wcześniej trasę Katowicką czyli ulicę Bolesława Krzywoustego. Tu
(przepraszam za nietakt) żeby zobrazować sytuację skorzystam z softu konkurencji:

Jak widać komunikaty powinny po kolei brzmieć tak:
1. trzymaj się prawej (zjazd z A2 na nitkę równoległą)
2. trzymaj się lewej
(wybór lewego pas, aby nie pojechać do Katowic
)3. trzymaj się prawej
(lub skręć w prawo) - żeby wjechać na ślimak
4. trzymaj się lewej - żeby wjechać na Krzywoustego a nie na ślimak prowadzący na autostradę
W Navigo niestety brak jest komunikatu nr 3:

U Was brzmi to tak:
- trzymaj się prawej
- trzymaj się lewej i ......
- trzymaj się lewej - widać na screenshocie że zgodnie z trasą mam zjechać/skręcić w prawo, a strzałka nawigatora
(no i głos Ewki !) pokazuje już 4-ty manewr - ten na ulicy Krzywoustego[/i]
============================
Mam jeszcze jednego rodzynka, ale to przy okazji.
Wbrew temu, co niektórzy "pseudo doświadczeni" userzy softu nawigacyjnego czasem próbują powiedzieć na tym Forum - w każdym sofcie zdarzają się podobne kwiatki. No, może trochę mniej. Dlatego dawno już nauczyłem się weryfikować komunikaty głosowe z tym co widać na ekranie. I tu właśnie natrafiamy na główny problem Navigo2.
On jest tak wolny, że sytuacja na ekranie nie zawsze nadąża za rzeczywistością i tu weryfikacja komunikatów z trasą na ekranie nie zawsze jest możliwa. To musi być bezwzględnie zmienione !!!
Taka mała, a może "złota" myśl ? Może warto zrezygnować z zastosowanego w Navigo czegoś na kształt autozoomu ? Może to przyspieszy odświeżanie ekranu z mapą ?