NAVIGO 2 ZA DARMO ! we wrześniowym miesięczniku LOGO

• 323 Odpowiedzi
  • 45811 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline 4ever

• 378
    • http://dione.cc/~forever
  • Sprzęt: SF N560
« Odpowiedź #180 dnia: Wrzesień 08, 2006, 18:18:44 »
Cytat: "student2"
Znajdź mi wypowiedzi porównujące z czym innym niż AM!!!

Nie wiem czy zauważyłeś ale pisałem właśnie o tym że to jest topic do porównań z Navi a nie z AM. Ty w tym topicu atakujesz AM i to jest twój nadrzędny cel. Czyli tylko potwierdzasz to co pisałem - jeśli coś do czegoś porównujesz to do AM. halo!! to jest topic o navigo!!

W każdym poście próba przeniesienia funkcji z AM. To jest INNY soft z inną filozofią. BARDZIEJ UZNANE niż AM firmy też tak mają. Raz miałem w rękach PDA z Navigonem. BRRR nigdy więcej tego interfejsu a mimo to w testach wychodzi jak TT (może nawet lepiej) i pomimo nie TT filozofii żyje.

tutaj po trzykrotnym przeczytaniu nie mam pojęcia o co to ma do rzeczy... i do czego pijesz...
Jeśli o nieszczęsnej funkcji "via" to co to ma do interfesu?

Z tym że Navigo jest wolny (z tym da się żyć) i mapy zawierają błędy (ta wersja pozwala dotrzeć do celu ale zapewnia spory zastrzyk adrenaliny i dużą liczbę przerywników) nie polemizuję ale wmawianie na forum że należy kupić program głównie dla via

Dość tego - przykład! cytat! gdzie piszę że należy kupic AM tylko dla funkcji "via"!! Cytat!! GDZIE tak pisałem!!??

(które jest obsługiwane choć w utrudniony sposób) i używane przez pojedyncze procenty użytkownków jest sporą przesadą.

Robiłeś na ten temat badania?? Czy jakieś statystyczne dane z OBOP'u masz? Jak nie to po co używasz argumentów których nie sprawdziłeś - tylko dla własnej wygody??

Przejechałem trasę 100km i nie miał drastycznych problemów (wolny Wizard) ani z widokiem ani z przeliczaniem (choć demonem odświerzania nie był). Najbardziej drażniło to że przy przeliczaniu trasy nie działało przyciąganie do siatki (albo dokładność mapy była w tym miejscu zbyt niska)

Nie wiem po co to piszesz skoro pisałem o tym juz wcześniej i tylko potwierdzasz moje słowa.

Co do trasy wybrałeś świetny przykład Na wizardzie AM 52 - Navigo 35 (kłaniają się słynne problemy AM z małą pamięcią albo AM jest optymalizowana pod samsunga bo 1940 szybszy od 4150 albo zbyt wolna karta pamięci bo AM jest w kawałkach i musi doładować miasta) Zresztą to by potwierdzało posty że niektórym (wersja softu, ilość wolnego RAMu, szybkość karty, wersja AM miejsce zainstalowania) Navigo wporównaniu do AM może wydać się całkiem szybki.

Czyli nie jest bezwzględnie szybszy tylko cholernie dużo zależy - prawda? a obaj mamy max 2 urządzenia do przetestowania więc po co te generalizacje??

Jeżeli chodzi o całą dyskusję Przeczytaj ale ze ZROZUMIENIEM swoje i moje posty. Nie twierdzę że AM jest be (pomimo że widzę jej wady jak i inni na forum, które pewnie wg Ciebie są zaletami bo zamiast jechać bez sprawdzania można poprawiać mapę) i nie twierdzę  że Navigo jest cacy ale niektórzy mają chyba problemy ze zrozumieniem że nie jest to AM 2 tylko odmienny produkt o innej filozofii. Jeżeli wywołałeś do tablicy JA CHCĘ ZEBY N2 miał interface TT5 ale Józek z sąsiedniej klatki chce wygląd Destinatora :) a Franek z następnej przecznicy woli wygląd IGO.

No i dokładnie tak jest!! dlatego tyle softu jest i dlatego nie możesz powiedzieć NIC autorytatywnie!! (a bez przerwy próbujesz)!!
Dla każdego coś miłego i tyle - dla mnie AM jest lepsza, bardziej elastyczna i ma dokładniejsze mapy. I cały czas piszę o tym co się MNIE WYDAJE, co się MNIE NIE PODOBA, a ty próbujesz mnie przekonać co jest dla mnie lepsze... Giertych kurde no...  przeżyję 3,5 minutową różnicę we wspomnianej drodze pomiędzy reymonta i Lipską (czy jak jej tam bylo) ale nie przeżyję (bo mnie szlag trafi) kiedy wyląduje przed zakazem wjazdu i będę się musiał głowić którędy jechać, albo zabulę mandat za wjazd do strefy 'B'.

Z mojej strony definitywny EOT. Nie zamierzam udowadniać że nie jestem wielbłądem. Moje odczucia przekazałem w postach. Twoje przeczytałem - od pewnego czasu nic nowego nie wnosimy. żegnam.

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #181 dnia: Wrzesień 08, 2006, 18:28:31 »
Cytat: "GPS maniak"
Cytat: "4ever"
A tak z ciekawości - o jakim rzędzie kasy mówimy jeśli chodzi o oprogramowanie i sprzęt Garmina?

Ceny są różne, ale dobry sprzęt (cena z mapami EU+Polska) zaczyna się od 5000,-

Takie prawdziwe gadżety to od 6000-7000,-  :surprised:
Ale jest to naprawdę niezła zabawka, chociaż jak to wypas Made in USA 0 raczej do .... półciężarówki  ]:>

http://www.garmin.pl/index.php?mod=prod&act=detail&cID=98&pID=850

Cholerna kupa kasy :( nie ma się co dziwić że nikt z przeciętnie zarabiających ludzi nie bierze tego pod uwagę  :O~  :O~

« Odpowiedź #182 dnia: Wrzesień 08, 2006, 18:37:09 »
Zatem PROSTE pytanie DLACZEGO TT JEST NUMEREM 1 NA ŚWIECIE???

Bo jest najlepszy? :)

Tam do dzisiaj nie znalazłem możliwości wstawienia VIA (pewnie "nie potrafią" zrobić przyzwoitego sotu) a jak poczytasz komentarze MASĘ klubowiczów uważa go za znacznie lepszy (pomimo ubogiej mapy) od cacy AM.

Chyba "nie potrafisz" szukać ani czytać instrukcji?

Po wyznaczeniu trasy klikasz w ekran, w menu wybierasz "Znajdź trasę alternatywną" a następnie "Podróż przez ...".
Masz do wyboru:
DOM, Ulubione, Adres, Poprzedni cel, Użyteczne Miejsce czyli POI, Kod pocztowy (GB i NL), Punkt na mapie, Centrum miasta, POI w mieście.
Voila!

A trasa w TomTomie wygląda tak:

szybka 8,1 km, 13 minut

krótka 6,6 km, 23 minuty

« Odpowiedź #183 dnia: Wrzesień 08, 2006, 19:11:10 »
Ad2
Do tego że każdy lubi to co ma. To chyba nietrudno zrozumieć. W przeciwieństwie do tego forum na świecie nie znalazłem postów by przerobić Navigona na TT i odwrotnie. A jest w tym jakiś sens (mapy innych dostawców)
Ad 3
"Robimy to później! i to nawet często. i nie mówię że TY masz obowiązek tak robić - ja tak robie i uważam to za wygodne. Automapa nie ZMUSZA Cię do robienia tak, tylko daje ci taką możliwość. Navigo nie"
+ kilka poprzednich postów uzasadniających niemalże konieczność szybkiego dostępu do via z mapy
Ad4
AM to pewnie UŁAMEK PROCENTA sprzedaży TT (który nie ma via) zatem chyba trudno by z tego zobiło się 50 % wszystkiego. Wilkiej matematyki nie trzeba.
Ad 7
W przeciwieństwie do Ciebie mam pojęcie jak działają INNE PROGRAMY w których jak widac z opisu (dzięki Jacek) jest to jeszcze bardziej ukryte lub ograniczone. Zresztą nie raz czytałem zdania - ideał nawigacji SILNIK TT + mapy AM.
CO do mandatów. Proponuje jak będziesz przejeżdżał przez Tarnów - wjazd od strony Krakowa, i z Krakowskiej zjedź z AM na Sowińskiego!!! Zresztą dotyczy to WSZYSTKICH (GPmapy4 nie miałem w rękach) softów mających mapę Polski. Jak ktoś tu trafi i z rozpaczą próbuje wyjechać NA PEWNO POSIADA NAVI!

« Odpowiedź #184 dnia: Wrzesień 08, 2006, 19:41:34 »

Ad4
AM to pewnie UŁAMEK PROCENTA sprzedaży TT (który nie ma via) zatem chyba trudno by z tego zobiło się 50 % wszystkiego. Wilkiej matematyki nie trzeba.

Po raz kolejny powtarzam:
TomTom daje możliwość wyznaczenia trasy przez punkt VIA!

« Odpowiedź #185 dnia: Wrzesień 08, 2006, 20:16:51 »
Błędny skrót myślowy. Ma co prawda via ale dość mocno ukryte podobnie jak Navigo a AM przytrzymaj i wybierz opcję via. Co zresztą napisałem kilka linijek później.
I małe pytanie co z ew. drugim. Co prawda TT wyznacza tak że nawet jednego nie potrzeba

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #186 dnia: Wrzesień 08, 2006, 21:20:52 »
12^2
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2021, 21:33:57 wysłana przez AMi »

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #187 dnia: Wrzesień 08, 2006, 21:30:30 »
Chyba że??

A tak z innej beczki - jak jest licencjonowane Navigo? to znaczy ile trzeba płacić za aktualizacje itp itd??

test trasy Kraków-Szczecin
« Odpowiedź #188 dnia: Wrzesień 08, 2006, 23:03:00 »

...
zrobiłem na obu teraz porównanie "z zegarkiem w ręku" i wyszło mi następująco (mniejsza o wybór po prostu takie punkty miałem w AM zachowane najdalej położone od siebie):

trasa: Kraków ulica Praska ----> Szczecin ulica Chopina
AutoMapa: 26 s.
Navigo 2: 28 s.

A więc przy zachowaniu największego optymizmu - porównywalnie, ze wskazaniem jednak na Automapę...

Na moim wolniutkim MDA Compact II:

program   czas kalkulacji   odległość   czas jazdy
tt szybka        40 s   754 km   07:40
tt krótka       35 s   628 km   09:14

navigo szybka   30 s   ? km   ?
navigo krótka   25 s   ? km   ?

AM Polska szybka   32 s   716 km   ?
AM Polska krótka   24 s   628 km     ?

AM XL szybka          40 s   711 km   ?
AM XL krótka   30 s   613 km   ?

Nie mam iGO, więc się na jego temat nie wypowiadam.
Póki co jedynie TT daje możliwość określenia długości trasy i czasu przejazdu w trybie planowania, AM podaje tylko odległośc, zaś Navigo tylko pozwala obejrzeć trasę (czas i odległość tylko w trybie nawigacji)!

Navigo ma kilka fajnych opcji, ale dają się wykorzystać tylko przy biurku lub na postoju, na ekranie 2,8" obsługa w czasie jazdy jest bardzo problematyczna. Pod tym względem lepsza jest AM, ale i tak TT bije ją o kilka długości ...

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #189 dnia: Wrzesień 09, 2006, 09:44:01 »
Cholerna kupa kasy :( nie ma się co dziwić że nikt z przeciętnie zarabiających ludzi nie bierze tego pod uwagę  :O~  :O~

W Finlandii (Helsinki) każdy taryfiarz ma takie :) Ale tam każdy ma też najnowsze Volvo albo Merca. Skąd oni biorą kasę na to???
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #190 dnia: Wrzesień 09, 2006, 10:05:22 »
no tak - zapomniałem dodać "przeciętnie zarabiających w polsce ludzi" :D

No oni po prostu przyzwoicie zarabiają :)

Re: test trasy Kraków-Szczecin
« Odpowiedź #191 dnia: Wrzesień 09, 2006, 13:10:45 »
Cytat: "jacek_wo"
obsługa w czasie jazdy jest bardzo problematyczna.

Jacku, tak poważnie to w czasie jazdy w ogole nie powinniśmy tykać nawigacji. Przynajmniej ja osobiście wożę pocketa poza zasięgiem ręki i w moich turystycznych było nie było wojażach nie widzę potrzeby "grzebania" w pockecie podczasz jazdy.

Tak zupełnie OT.  Ostatnio (niestety tylko w Polsce) miałem okazję bliżej poznać nawigację Carimat - ładowaną do francuskich samochodów (o ile się nie mylę stosuje ją również BMW). Piękny panoramiczny ekran, idealnie czytelny nawet w największym słońcu - po prostu kiler pocketów ! Ekran wcale nie dotykowy (zresztą trudno byłoby go dosięgnąć). Mapa Polski może nie była najwyższych lotów, chociaż odniosłem wrażenie, że była lepsza niż w iGO. Ale nie o tym chciałem. Właściciel bryki zdał mi relację ze swoich wojaży po zachodzie i współpracy Carimata z TMC. Mniam, mniam  :proud:  Jedzie sobie (bodaj w Luxemburgu) autostradą i nagle Helga (komunikaty są po niemiecku) informuje go, że na autostradzie jest wypadek i utrudniony przejazd, zatem zalecany jest objazd. No i pytatnie: Wykonać objazd ? No i to jest w zasadzie jedyny przypadek, gdzie podczas jazdy wymagane jest potwierdzenie usera. Ponieważ nie robi się tego poprzez w sumie dość niewygodny dotykowy ekran, a ergonomicznie umiejscowiony panel obsługi GPS - operacja jest całkiem bezpieczna nawet przy prędkości 200km/h.

No i żeby nie było że tylko OT. Zainwestowałem 5,90 :proud:
23 września jadę na zlot GPS-maniaków - tym razem pojadę nie z iGO lecz NAVIGO2. Zobaczymy. Jeżeli nie będzie większych wpadek zapewne wspomogę Copernicusa tą symboliczną kwotą 99,-

Dla pewności i tak będę miał ze sobą najpewniejszą nawigację: Na kolumnie kierownicy 60CSX z GPMapą 4.o  ]:>

« Odpowiedź #192 dnia: Wrzesień 09, 2006, 15:11:15 »
Musze powiedzięć, że ten program jest tragiczny - okropnie wolny, niedokładny a i interfejs nie przystający obecnym czasom. Moim zdaniem jak narazie to iGO i TT jest najlepszy z naciskiem na iGO.

Pozdro

« Odpowiedź #193 dnia: Wrzesień 09, 2006, 15:48:54 »
Jestem po kilku godzinach zabawy "na sucho". Soft ciekawy chociaż faktycznie trochę mułowaty. W przeciwieństwie jednak do mojego przedmówcy nie będę ferował tak jednoznacznych wyroków jak: "ten program jest tragiczny". Bo ..... nie jest  :)  

Owszem, przez ostatnie kilka tygodni - zarówno na sucho jak też intensywnie w terenie używałem iGO - i też jestem oczarowany tym softem. Zwłaszcza rewelacyjną wręcz prędkością działania, ale ..... jedna czy nawet dwie cechu programu nie są miernikiem wartości softu.

rs6000 Twoja wypowiedź przypomina mi wypowiedzi userów AM, którzy zawsze znajdą ten jeden jedyny minus konkurencyjnego softu tylko po to, by wykazać, że AM i tak jest najlepesza. A prawda jest taka, że dla jednych jest najlepsza dla innych nie jest. A już na pewno nie jest "obiektywnie" najlepsza.

To samo z iGO. Też uważam, że dla kierowcy takiego jak ja - na dzisiaj iGO jest rewelacją i jest to Number ONE. Ale dla mnie. A to nie oznacza, że dla wszystkich. Nie wiem jak Ty, ale ja potrzebuję dobrą mapę Słowacji i Czech. Dla samej Polski chyba nie warto kupowć iGO. Prawda ?

Jeżeli ktoś potrzebuje tylko nawigację na Polskę, to przy porównywaniu iGO i Navigo nie zapomnij o tym, że poza jednak lepszą mapą Navigo jest jeszcze dziesięciokrotnie tańszy !!! Może dla Ciebie to nie ma znaczenia, ale zapewniam, że są ludzie, którzy kupują mapy. A 990,- czy 99,- to jest różnica i dla kogoś kto wydał ostatnie zaskurniaki na pocketa tragiczna to jest .... cena iGO, a nie tani i naprawdę niezły Navigo2. Oczywiście niezły "na sucho", a jak to będzie w terenie dopiero sprawdzę !

« Odpowiedź #194 dnia: Wrzesień 09, 2006, 16:24:23 »
Wypowiedź rs6000 na tyle wybiła mnie z rytmu, że zapomniałem co chciałem napisać  :D

Otóż jest w Navigo jedna rzecz, która bardzo przypadła mi do gustu i która jest wzorowana na zaawansowantch systemach dedykowanych. To możliwość ustalenia własnych preferencji trasy - poprzez regulację parametru "prędkości poza miastem". Ustawiłem sobie te prędkości nieco inaczej niż domyślne i w efekcie na znanych mi i często uczęszczanych przeze mnie trasach Navigo faktycznie wygenerował takie trasy jakimi jeżdżę i jakimi jest naprawdę najszybciej. (oczywiście w moim wykonaniu)

*

Offline Geny

• *
  • 55
    • http://www.gf.waw.pl
« Odpowiedź #195 dnia: Wrzesień 09, 2006, 17:42:36 »
a ja znow dorzuce swoje 3 grosze. dzis wybralem sie w dluzsza trase z navigo i navigo spelnil swoje zadanie z dwoma wyjatkami:
1. W strone tam bardzo ladnie prowadzil mnie za reke, jednak przy manewach np. skrec w lewo mily glos zenski mowil: za 300 metrow... i tu sie glos urywal i nie konczyl np. w lewo. po dojechaniu do punktu docelowego wylaczenie navigo i ponowne wlaczenie spowodowalo, ze w drodze powrotnej juz nie robil takich numerow.
2. najwiekszy minus TO BRAK MOZLIWOSCI SKALOWANIA MAPY w trakcie poruszania sie. w drodze powrotnej navigo ustalil jakas trase ktorej nie znalem i bardzo problematyczne bylo zmniejszenie skali mapy. zakonczylo sie przypadkowym wyjsciem zp rogramu. oczywiscie jak sie siedzi za biurkiem to pewnie mozna szybko taka opcje w menu znalezc, ale jak sie stoi na swiatlach to jest z tym problem. SUGERUJE  programistom navigo zrobienie jakiejs latki, aby mozna bylo zmniejszac/zwiekszac skale za pomoca ktoregos klawisza sprzetowego. to naprawde jest pomocne kazdemu kierowcy. i nie sadze, ze ktos kto nie mial stycznosci z am lub innymi programami nie chcialby miec takiej opcji.

pozdrawiam
grzesiek

« Odpowiedź #196 dnia: Wrzesień 09, 2006, 19:21:05 »
Rs6000 no to chyba przesada z tym Navigo chyba ze mówisz o proefessionalu.

Ja osobiscie przez kilka ostatnich dni uzywałem N2 i powiem tak w tym sofcie widac pomysł,. Juz dzis daje pełną funkcjonalnośc nawigacyjną. Ma błędy owszem. Ale za to jedyny w Polsce mówi po Polsku a nie po rosyjsku  słynne "Za 3 km" to jest rusycyzm.
Mapy uważam za dobre nie gorsze od konkurencji i jesli zdobedą klientów to szybko bedą najlepsze ( pamietajmy że PPWK to wydawca Copernicusa) a te mapy są wszedzie.
Podsumowując w dniu wczorajszym testowlem IGO i to jest soft lepszy choc niechlujnie zlokalizowany (lektor, tlumaczenie menusów, mapy teleatatlasa wiec mamy jakies 35% procent drog w POLSCE no i cena !!!)
Ale czy 10 razy lepszy nie wiem, Ja tego nie kupie za te pieniadze.
Co do pozosatałych nowosci to jest jeszcze Autopilot, ale o tym pisze w tamtym watku.

PZDR

« Odpowiedź #197 dnia: Wrzesień 09, 2006, 21:14:59 »
Dalsze moje obserwacje:

- pomimo że bardzo długo używałem niezbyt szybkiego Garmin QUE (inna rzecz, że w porównaniu do iGO - wszystkie produkty są "niezbyt szybkie"  :proud: ) to jednak praca Naivigo jest faktycznie bardzo wolna. Wybór punktu docelowego (lub VIA) nie z wyszukiwarki, ale z mapy jest mordęgą. Z drugiej strony - jeżeli przede mną jest 5-cio czy 10-cio godzinna podróż to fakt, że muszę poświęcieć nie 30 sek lecz powiedzmy 3 min na przygotowanie trasy nie ma większego znaczenia.

- mam swoje ulubione miejsca testowe (przypominam: nie należy wyciągać pochopnych wniosków z kilku przykładów, zatem moje obserwacje są tylko "skrótami myślowymi"  ;) ) i tak:

jak widać ulice jednokierunkowe są uwzględnione (św.Jerzego), ale zakazy skrętu w lewo już nie koniecznie.:

Co prawda mój ulubiony soft (iGO) też w tym miejscu kłamie, ale (moim zdaniem) najlepsza mapa PL (GPMapa 4) już mówi prawdę:

Jutro wybieram się na krótką przejażdżkę po znanym terenie zobaczymy co i jak.

Pierwsza refleksja jak przychodzi mi na myśl jest taka, że to może być  soft nieźle się sprzedający, ale w obecnym stanie na pewno nie za 290,- zł. Jestem jednak jakoś wewnętrznie przekonany, że skoro Copernicus zdecydował się na promocję w cenie 99,- to może jednak odejdzie od ceny zbyt mocno zbliżonej do ceny konkurencyjnych, a chyba jednak nieco bardziej zaawansowanych programów (MapaMap, AutoPilot, GPMapa/QUE, AutoMapa). Końcowa - nie promocyjna - cena na poziomie właśnie ok. 100-150 zł może spowodować poważne zainteresowanie legalnych użytkowników.

« Odpowiedź #198 dnia: Wrzesień 09, 2006, 21:46:06 »
Totalna klapa. Testowałem ten program na mio p550, na trasie Kołobrzeg - Wrocław. Żebym nie znał trasy napewno bym zabłądził i znacznie nadłożył trasy. Komunikaty z wyznaczonej trasy kierowały mnie cały czas na drogę o kierunku przeciwnym do właściwego. Gdy miałem skręcic w lewo informował mnie że mam skręcic w prawo. Resetował się wielokrotnie aż w koncu dwukrotnie wyświetlił się kominikat że czas testowania właśnie się zakończył (sic!!). We Wrocławiu gubił sygnał aż w końcu nie odbierał wcale pomimo, że AM łapał bez problemu. Nadal muszę szukac innego programu N2 napewno nie kupię nawet za 5,90 zł (LOGO). Ten program to nieporozumienie. Jedyny plus to duże, wygodne ikony. Drugi błąd to śledzenie drogi w kolorze zielonym co w terenie zalesionym zlewał się z z nim a przez to mało czytelne.Nie polecam. Chyba jeszcze długa droga autorów do poprawnego działania. Nie polecam

« Odpowiedź #199 dnia: Wrzesień 09, 2006, 22:03:22 »
Cytat: "croton"
AM łapał bez problemu. Nadal muszę szukac innego programu N2 napewno nie kupię nawet za 5,90 zł (LOGO)

Jasne. Po cholorę przepłacać 5.90 skoro AM masz za darmo ?  :D

Inna rzecz, że należy się domyślać iż nie miałbyś zapewne takiej sytuacj: "wyświetlił się kominikat że czas testowania właśnie się zakończył" gdybyś produkt zarejestrował i wpisał klucz rejestracyjny (ale tu akurat mogę się mylić)

*

Offline dabek0312

• **
  • 213
  • Sprzęt: HTC Touch PRO
« Odpowiedź #200 dnia: Wrzesień 09, 2006, 22:44:08 »
Cytat: "sponczbob"

...
Mapy uważam za dobre nie gorsze od konkurencji...
...
PZDR

Wybacz, ale z tym stwierdzeniem się, nie zgodzę. Oto przyład.

47-tysiesięczne Wejherowo wygląda w Navigo 2 tak: cztery ulice na krzyż.

Sorry, ale czy to nie jest gorsze od konkurencji ? Takie przykłady można mnożyć.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #201 dnia: Wrzesień 09, 2006, 22:49:30 »
Inna rzecz, że należy się domyślać iż nie miałbyś zapewne takiej sytuacj: "wyświetlił się kominikat że czas testowania właśnie się zakończył" gdybyś produkt zarejestrował i wpisał klucz rejestracyjny (ale tu akurat mogę się mylić)

Się nie mylisz, Lechu.
Ja wpisałem i zniknęło jak ręką odjął (komunikat o zakończeniu okresu testowania).

Wracając do Twojego poprzedniego postu - eksperymentowanie z różnymi prędkościami dla różnych kategorii dróg w miastach i poza nimi daje czasem zadziwiające efekty. Istotnie jest tak, że można doprowadzić do routingu takiego, jak pożądany, czyli faktycznie przez nas używanego w realu (bez nawigacji).

Ktoś pisał chyba, że nie można przeglądać mapy i/lub trasy, albo zoomować w nich widoku. Da się, bez problemu.
Da się również wygodnie dodawać punkty via, choć nie wiem jaka jest ich maksymalna ilość (a instrukcji, tradycyjnie, nie czytałem). Może ktoś wie na szybko.

Jedyne co mnie irytuje, to wygaszanie ekranu i miejscami stare/niekompletne mapy lub nawigacyjne atrybuty map.

« Odpowiedź #202 dnia: Wrzesień 09, 2006, 23:24:25 »
Cytat: "dabek0312"
Wybacz, ale z tym stwierdzeniem się, nie zgodzę.

Nie szastałbym tu za bardzo "przykładami, które można mnożyć" bo może się okazać że w ramach rewanżu ktoś znajdzie takie coś co jest w Navigo, a czego nie ma konkurencja  ;)
Ale masz rację - również moim zdaniem - spośród produktów wyłącznie na Polskę (MapaMap/GPMapa/AutoPilot/AutoMapa) na dzień dzisiejszy Navigo2 chyba faktycznie - pod względem mapowym - wypada najskromniej.
Cytat: "Moi"
Ja wpisałem i zniknęło jak ręką odjął (komunikat o zakończeniu okresu testowania).

Ale skąd o tym ma wiedzieć gościu, który nie może się zarejestrować, bo nie zna "numeru z opakowania" gdyż (jak sam przyznał) nie splamił się zakupem wersji czasowej, która kosztuje mniej niż .... 1 browarek w schronisku  ]:>  Oto Polska cała  :(

OT. Adam, mało jeżdżę, zatem nie chciałem odbierać innym tej przyjemności i nie zapisałem się do testów AutoPilota. Czy miałeś już z tym kontakt ? Jestem ciekawy opinii o tym sofcie zagorzałego, lecz obiektywnego zwolennika AM.

*

Offline dabek0312

• **
  • 213
  • Sprzęt: HTC Touch PRO
« Odpowiedź #203 dnia: Wrzesień 09, 2006, 23:57:07 »

Nie szastałbym tu za bardzo "przykładami, które można mnożyć" bo może się okazać że w ramach rewanżu ktoś znajdzie takie coś co jest w Navigo, a czego nie ma konkurencja  ;)

Masz całkowitą rację, że takie przykłady się znajdą i to z pewnością nie jeden. Zarówno w porównaniu z AM, GPMapa czy MapaMap (Autopilota niestety nie znam i z niecierpliwością czekam na jakieś recenzje). :) Ale odniosłem się do stwierdzenia "... Mapy uważam za dobre nie gorsze od konkurencji... ", z którym całkowicie się nie zgadzam ;-)

« Odpowiedź #204 dnia: Wrzesień 10, 2006, 00:31:04 »
Witam

Brakuje mi jeszcze jednej rzeczy w Navigo2, mianowicie menu kontekstowego (prawy klawisz myszki  ;) ). W AM mogę sobie tapnąć rysikiem w dowolnym miejscu na mapie i wybrać np. "dodaj do PU" w Navigo nie. A jest to rozwiązanie wg mnie przydatne.

Pzdr

« Odpowiedź #205 dnia: Wrzesień 10, 2006, 03:22:14 »

Nie szastałbym tu za bardzo "przykładami, które można mnożyć" bo może się okazać że w ramach rewanżu ktoś znajdzie takie coś co jest w Navigo, a czego nie ma konkurencja ;)

Niestety, ale to chyba jednak prawda.
Przed chwilą specjalnie porównałem z AM wyrywkowo kilkanaście mniejszych miast, które akurat znam. Jedynie kilka było zbliżone do AM ilością danych. Większość (i to ogromna większość!) ograniczała się do kilku ulic. Proszę samemu zobaczyć jak wyglądają w N2 takie miasta jak np. Chełmno, Wyszogród, Gołdap, Ostróda, Żuromin, Świecie, Świnoujście, Jarocin, Pleszew, Gorlice, Stary Sącz, Kazimierz Dolny, Grybów.
Naprawdę można to mnożyć:(!
Dodatkowo w czasie tego 10-minutowego przeglądania mapy (oczywiście w trybie planowania trasy, bo jak inaczej) program powiesił się 2 razy.

Prawdę mowiąc, to sam liczyłem na ten program (z uwagi na możliwość wymiany danych między wersjami PPC i PC - nota bene w poprzedniej wersji rozwiązaną fatalnie i tylko jednokierunkowo), ale m.in. po próbach nawigacji w trasie w ciągu kilku ostatnich dni całkowicie rezygnuję z tego programu. Wg. mnie jest on: niewygodny, powolny i niedokładny.
Być może przyzwyczajony do zalet i wygody Automapy i systemów Garmina mam zbyt wygórowane oczekiwania?
Oczywiście jeżeli będzie on oferowany po odpowiednio niskiej cenie - odpowiadającej jakości, to może być tanią alternatywą dla droższych (ale i lepszych) rozwiązań i znaleść w ten sposób dla siebie miejsce na rynku, czego mu życzę. Ale ja go sobie odpuszczam m.in. dlatego, że już zainwestowałem w (moim zdaniem ;) ) lepsze systemy.

PS1. Niestety, nie wydaje mi się, żeby fakt, iż Navigo jest własnością PPWK wpływał w jakiś sposób na jakość map (taki argument pojawił się na forum). Chyba jednak mapy papierowe PPWK korzystają z innych źródeł niż Navigo. Najlepiej widać to po błędach (nie będących niedokładnościami wynikającymi z uproszczenia mapy) w N2, których nie ma na znanych mi papierowych mapach PPWK.
PS2. Nie zamieniajmy wad programu w jego zalety (tak apropos punktów 'via').

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #206 dnia: Wrzesień 10, 2006, 07:08:05 »
No proszę, czyli nie jestem sam w swoich ocenach...

A jeśli chodzi o cenę to musiałaby być nie w promocji za 99 PLN tylko musiała by być to cena stała... albo max 160 czyli cena rocznej subskrypcji w AM... to mogło by faktycznie być strzałem w dziesiątkę.

Baardzo dziwi fakt że Copernicus papierowe mapy może mieć tak dokładne a te do navigo2 tak kiepskie :( (choć jak już pisałem błędów w Krakowie tych które znalazłem na AM - nie ma) :D

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #207 dnia: Wrzesień 10, 2006, 08:12:44 »
OT. Adam, mało jeżdżę, zatem nie chciałem odbierać innym tej przyjemności i nie zapisałem się do testów AutoPilota. Czy miałeś już z tym kontakt ? Jestem ciekawy opinii o tym sofcie zagorzałego, lecz obiektywnego zwolennika AM.

Cały czas czekam(y)...  :mysli:  :S

Cytat: "dabek0312"

Masz całkowitą rację, że takie przykłady się znajdą i to z pewnością nie jeden. Zarówno w porównaniu z AM, GPMapa czy MapaMap (Autopilota niestety nie znam i z niecierpliwością czekam na jakieś recenzje). :) Ale odniosłem się do stwierdzenia "... Mapy uważam za dobre nie gorsze od konkurencji... ", z którym całkowicie się nie zgadzam ;-)

Zawsze powtarzałem, że AM ma bardzo przyzwoicie zamapowaną "Polskę B", ze szczególnym uwzględnieniem Ściany Wschodniej. Przynajmniej w siatce dróg i ulic, te ostatnie z nazwami. W większości przypadków taka szczegółowość wystarczy, bo znaleźć właściwy numer domu na miejscu w mniejszej miejscowości nie jest poważnym problemem.
Choć chciałoby się, żeby był komplet (z numerami adresowymi), jak w TTN dla krajów cywilizowanych, nawet na zad...piach.

Cytat: "przyjazdy"
PS1. Niestety, nie wydaje mi się, żeby fakt, iż Navigo jest własnością PPWK wpływał w jakiś sposób na jakość map (taki argument pojawił się na forum). Chyba jednak mapy papierowe PPWK korzystają z innych źródeł niż Navigo. Najlepiej widać to po błędach (nie będących niedokładnościami wynikającymi z uproszczenia mapy) w N2, których nie ma na znanych mi papierowych mapach PPWK.

Przecież AM powstała na bazie wojskowych rastrów. O ile można wybaczyć PPWK braki w atrybutach nawigacyjnych (kierunkowość ulic, zakazy skrętu, podporządkowanie i pierwszeństwo przejazdu, etc.), bo nijak nie wiąże się to zwykle z mapami papierowymi, to białe plamy i kilkuletnie opóźnienia mapowe w programie największego i najstarszego stażem komercyjnego podmiotu kartograficznego są trudne do wybaczenia.

Cytat: "przyjazdy"
PS2. Nie zamieniajmy wad programu w jego zalety (tak apropos punktów 'via').

Jeśli ocenimy tę funkcjonalność przez optykę usera AM z jej kontekstowym menu, to wszystkie pozostałe programy świata są do d...
Nie trzeba mnie przekonywać do interfejsu AutoMapy z powodów tu na Forum szeroko znanych i z upodobaniem komentowanych. Jednak ani nie był to mój pierwszy, ani nie jest jedynym programem navi jakiego używam. Zawsze ocena programu ogranicza się do trójkąta: cena-funkcjonalność-jakość map. Nie miałbym nic przeciwko temu, żeby powstał program, który miałby tylko funkcję Start-Meta-Go!, zawsze wyznaczałby prawidłową trasę, kosztowałby niewiele (100-150?) i byłby strawny operacyjnie/manualnie dla "technicznej blondynki". Ale to chyba Święty Graal producentów tego softu...

« Odpowiedź #208 dnia: Wrzesień 10, 2006, 09:59:27 »
Wybacz, ale z tym stwierdzeniem się, nie zgodzę. Oto przyład.

Sorry, ale czy to nie jest gorsze od konkurencji ? Takie przykłady można mnożyć.[/quote]\

Prosiłbym jednak o pewne usytematyzowanie, mówiąc o jakości miałem na myśli takie aspekty jak głębokosc danych, aktualnosc profil mapowy.
Natomiast zgadzam się w pełni że pod wzgledem zasięgu N2 pozostaje dzis w tyle i to nie ulega wątpliwosci.

Ps. moze mnie ktos poinstruowac jak sie wstawia te obrazki do forum, to pokaze wam AP.

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #209 dnia: Wrzesień 10, 2006, 10:58:23 »
wrzucasz na jakiś zewnętrzny serwer obrazek, sprawdzasz czy link do niego działa i wklejasz linka do swojego postu obramowując go [ img ] [/ img ] (bez spacji), lub przyciskając klawisz img przed wklejeniem linka i po wklejeniu linka.