Nie szastałbym tu za bardzo "przykładami, które można mnożyć" bo może się okazać że w ramach rewanżu ktoś znajdzie takie coś co jest w Navigo, a czego nie ma konkurencja
Niestety, ale to chyba jednak prawda.
Przed chwilą specjalnie porównałem z AM wyrywkowo kilkanaście mniejszych miast, które akurat znam. Jedynie kilka było zbliżone do AM ilością danych. Większość (i to ogromna większość!) ograniczała się do kilku ulic. Proszę samemu zobaczyć jak wyglądają w N2 takie miasta jak np. Chełmno, Wyszogród, Gołdap, Ostróda, Żuromin, Świecie, Świnoujście, Jarocin, Pleszew, Gorlice, Stary Sącz, Kazimierz Dolny, Grybów.
Naprawdę można to mnożyć:(!
Dodatkowo w czasie tego 10-minutowego przeglądania mapy (oczywiście w trybie planowania trasy, bo jak inaczej) program powiesił się 2 razy.
Prawdę mowiąc, to sam liczyłem na ten program (z uwagi na możliwość wymiany danych między wersjami PPC i PC - nota bene w poprzedniej wersji rozwiązaną fatalnie i tylko jednokierunkowo), ale m.in. po próbach nawigacji w trasie w ciągu kilku ostatnich dni całkowicie rezygnuję z tego programu. Wg. mnie jest on: niewygodny, powolny i niedokładny.
Być może przyzwyczajony do zalet i wygody Automapy i systemów Garmina mam zbyt wygórowane oczekiwania?
Oczywiście jeżeli będzie on oferowany po odpowiednio niskiej cenie - odpowiadającej jakości, to może być tanią alternatywą dla droższych (ale i lepszych) rozwiązań i znaleść w ten sposób dla siebie miejsce na rynku, czego mu życzę. Ale ja go sobie odpuszczam m.in. dlatego, że już zainwestowałem w (moim zdaniem

) lepsze systemy.
PS1. Niestety, nie wydaje mi się, żeby fakt, iż Navigo jest własnością PPWK wpływał w jakiś sposób na jakość map (taki argument pojawił się na forum). Chyba jednak mapy papierowe PPWK korzystają z innych źródeł niż Navigo. Najlepiej widać to po błędach (nie będących niedokładnościami wynikającymi z uproszczenia mapy) w N2, których nie ma na znanych mi papierowych mapach PPWK.
PS2. Nie zamieniajmy wad programu w jego zalety (tak apropos punktów 'via').