NAVIGO 2 ZA DARMO ! we wrześniowym miesięczniku LOGO

• 323 Odpowiedzi
  • 45522 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Odpowiedź #150 dnia: Wrzesień 07, 2006, 12:46:09 »
Co do interfejsu Navigo.
Jest nam bardzo miło być porównywanym do zacnej konkurencji.
Ale gdyby to było naszym głównym celem poprostu zrobilibyśmy taki sam interfejs. Z naszych obserwacji wynika że im dłużej się korzysta z naszego rozwiązania tym bardziej się je docenia.
Wiekszosc opcji zwiazanych z "pracą z mapą" jest w drugim planie, bo to na dzień dzisiejszy nie jest nasza najmocniejsza strona (ale pracujemy nad tym w tym też i na nad 3D).
Natomiast sam soft ma być prosty, tani i efetywny prosze wziąść np. zaprzyjażnioną kobietę bez doświadczenia z programami nawigacyjnym i poproscie o wyznaczenie trasy z punktu A do B.
Panowie  my producenci Wy użytkownicy potrzebujemy nowych klientów, potrzebujemy skali a wtedy bedzie i TMC i dobre mapy itd. Nasze rozwiązania maja temu służyć.

Jeszcze raz proszę o zgłaszanie problemów do naszego supprotu najlepiej do infolinni, gdzie dyżuruje kompetentny człowiek.

Pozdrawiam
Zespół Navigo.

*

Offline Geny

• *
  • 55
    • http://www.gf.waw.pl
« Odpowiedź #151 dnia: Wrzesień 07, 2006, 12:48:35 »
to mi sie podoba, ze navigo docenilo pdaclub i jest ktos, kto oficjalnie wypowiada sie w imieniu producenta. mam rowniez nadzieje, ze wplynie to na poziom uaktualnien.

*

Offline 4ever

• 378
    • http://dione.cc/~forever
  • Sprzęt: SF N560
« Odpowiedź #152 dnia: Wrzesień 07, 2006, 13:42:25 »
Cytat: "student2"

4 ever to jest te 10%. Ile miest w Polsce ma obwodnicę??? I jeszcze jedno OBWODNICĘ znajdę bez AM

Nie ma znaczenia ile miast ma obwodnicę bo chodzi o przejechanie trasą "przez" a nie docelowo. W tym konkretnym przypadku, gdy brakuje drogi typu obwodnica, znajduję wlotową do miasta i tam robie punkt "przez". Wtedy przejazd przez miasto jest "projektowany" w  całośći przez AM.

Co do wybierania krótszej trasy o 3m.. to chyba jakiś jednostkowy przypadek - jak ustawiam na wyszukiwanie traszy "szybkiej" to jeszcze mi się takie coś nie zdarzyło.

no i filozofię rozumiem - i ją już opisałem - natomiast to nie znaczy że musze ją zaakceptować - prawda?

« Odpowiedź #153 dnia: Wrzesień 07, 2006, 13:56:52 »
4ever KONKRETNIE
No to proszę np o trasę Kraków Reymonta Lipska ???
PS KILKA MIECHÓW TEMU był wałkowany taki temat na forum więc to nie przykład jednostkowy! A co do wstawiania VIA - jeżeli WIEMY przez co mamy jechać wstawienie punkt z mapy WCALE nie jest trudne (+, z mapy) gorzej gdy robim to później. Oczywiście "szybkość" odświerzania mocno to utrudnia

*

Offline Geny

• *
  • 55
« Odpowiedź #154 dnia: Wrzesień 07, 2006, 15:39:16 »
nastepny upgrade (zaczynam chyba sie zamieniac w testera)

wczytuje do navigo wojewodztwo swietokrzyskie.
pierwszy minus: zeruje sie "moj dom".musze wpisywac nowy.
i tu sie pojawia nowy minus: nie moge zdefiniowac mojego domu jako np. warszawa, poniewaz navigo twierdzi, ze nie ma miejsca o podanej nazwie. a ja dalbym sobie glowe uciac, ze warszawa istnieje. wobec tego jaki sens ma wczytywanie map wojewodztw, skoro trzeba i tak pracowac na mapie polski, ktora pewnie ma slabsze plany szczegolowe map

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #155 dnia: Wrzesień 07, 2006, 15:59:06 »
4ever KONKRETNIE
No to proszę np o trasę Kraków Reymonta Lipska ???

PS KILKA MIECHÓW TEMU był wałkowany taki temat na forum więc to nie przykład jednostkowy! A co do wstawiania VIA - jeżeli WIEMY przez co mamy jechać wstawienie punkt z mapy WCALE nie jest trudne (+, z mapy) gorzej gdy robim to później. Oczywiście "szybkość" odświerzania mocno to utrudnia

Robimy to później! i to nawet często. i nie mówię że TY masz obowiązek tak robić - ja tak robie i uważam to za wygodne. Automapa nie ZMUSZA Cię do robienia tak, tylko daje ci taką możliwość. Navigo nie.

*

Offline Piasecznik

• **
  • 123
  • Sprzęt: iPhone 3GS, Omnia II, wczesniej Kaiser i Wizard, Palm...
« Odpowiedź #156 dnia: Wrzesień 07, 2006, 16:21:28 »
Cytat: "Geny"
dzis znow sie przejechalem z navigo2 po warszawie. irytujace dwie nowe rzeczy:
1.wygasza ekran (zapomnialem zmienic ustawienia wygaszania a w czasie jazdy to troche niebezpieczne, wiec co 2 minuty musialem klikac klawisz sprzetowy. jak klikalem na ekran, to od razu wlaczaly sie opcje.irytujace). w AM to rozwiazali jakos. Czyli sie da

Nie chcij żeby zrobili to jak w AM, czyli poprzez zmianę ustawien systemowych. Po każdym zwisie AM trzeba pamietac zeby przywrócić swoje ustawienia zasilania i podswietlania poniewaz z powodu zwisu AM nie przestawila tego spowrotem.
Najlepiej jakby zrobili to jak w TT, symulując wciskanie klawiszy czy ciągle resetowanie wewnętrznego licznika bezczynnosci.

*

Offline Garakk

• 264
  • Sprzęt: HTC
« Odpowiedź #157 dnia: Wrzesień 07, 2006, 17:01:42 »
Dziś nawigując sobie z pracy do domu odkryłem dwie nie do końca fajne rzeczy.
Pierwsza:
Jadąc w innym kierunku niż zaplanowana trasa doszło do chwili gdy ciągle NAvigo zaczął wyznaczać nową trasę, jedyne co słyszałem w tym momencie to: Wyznaczam .... wyznaczam... wyznaczam.... wyznaczam ... wyznaczam nową trasę... wyznaczam nową trasę... tak się zapętlił.
Druga:
widzę na mapce, ze chce abym skręcił w najbliższą uliczkę... wyglądam za okienko a tu właśnie już minąłem ją. PO jakichś 20 metrach dopiero Navigo stwierdziło, że jestem na wysokości skrętu. Też macie takie opóźnienia? Znaczy jedziecie jakby szybciej niż Navigo pokazuje?

pozdrawiam
Currently on board (ROM): Wayfarer 2.8

*

Offline M_A_P

• 10
  • Sprzęt: i8000 | i780 | i200 | rx3715
« Odpowiedź #158 dnia: Wrzesień 07, 2006, 17:34:46 »
U mnie moment podania komendy jest akurat parę metrów przed, trochę wcześniej niż w AM która potrafi zażyczyć sobie skrętu tuż po jego wykonaniu.

« Odpowiedź #159 dnia: Wrzesień 07, 2006, 17:48:02 »
Moje wrażenia:

Plusy:
+ mimo różnych zdań całkiem fajny interfejs jak dla mnie, szczególnie dobry pomysł z dużymi ikonami umożliwiającymi nawigowanie po menu w trakcie jazdy za pomocą "palca", calkiem fajny widok trasy w 2d
+ bardzo szybkie wyznaczanie trasy po zjechaniu z trasy
+ rewelacyjny pomysł z przyciskami "DOM" i "PRACA"
+ dosc sensownie wyznacza trasy

No i minusy:
- niedokładne niestety mapy, brak rond naprzykład, brak wielu dróg i to w dużych miastach (GOP), także tu w porównaniu do AM niestety dla mnie dużo gorzej
- brak numeracji na mapie na budynkach
- duzy minus za brak wbudowanej funkcji anulowania podświetlenia podczas pracy z Navigo, tak jak jest to w AM, przywracanie palcem ekranu co jakis czas jest bardzo uciazliwe
- brak chyba przyciagania do siatki, tak wiec co jakis czas znajduje sie na polu obok ulicy, a wiec "Zjechales z trasy"
- gorzej lapie i trzyma zasieg GPSa od AM
- brak opcji wyswietlania 3d
- często metaliczny zgrzyt w komunikatach głosowych "zzzaaaakrrręęęt www llleeewwoo"
- jakoś tak mało czytelne informacje pod mapą dotyczącej średniej prędkości (jakoś chyba nie widziałem bieżącej ??), czasu dojazdy, itd.
- brak możliwości zmiany głośności w trakcie pracy z Navigo

Porównanie wyszło w końcu tak, że Navigo zostało wymazane z PDA, do konkurowania z AM jeszcze trzebaby trochę doszlifować, szczególnie mapy.

« Odpowiedź #160 dnia: Wrzesień 07, 2006, 17:52:17 »
4ever TYLKO nie mów mi że to najszybsza trasa. BEZ JAJ. Cała zabawa w AM polega na jeździe zygzakami zamiast minąć Mateczne i w estakadę (jak TT) Dotyczy to większości tras. Podobny przykład Tarnów  Sowińskiego 2 Mickiewicza zamiast do głównej, w prawo i prosto do celu - skrzyżowanie z nadrzędną + 2 dodatkowe zakręty)
Co do modyfikacji trasy Navigo RÓWNIEŻ DAJE TAKIE MOŻLIWOŚCI(wbrew temu co piszesz bo specjalnie sprawdzałem) lecz w nieco trudniejszy sposób (nie daje a utrudnia to jednak WIELKA RÓŻNICA)  Dalej musze Cię zasmucić NIEWIELU tak robi (poprawki). PDAclub to pewnie parę(naście) procent użytkowików NAWIGACJI i to że robi tak wielu klubowiczów absolutnie nie jest wyznacznikiem że to ważna funkcja. Wielu znajomych używa Znajdź , Koniec - Start = GPS i jazda!!!!! Zresztą przykład skopanego pod tym względem TT również o tym świadczy.

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #161 dnia: Wrzesień 07, 2006, 18:11:07 »
Studencie to chyba jednak ja Ciebie zasmucę - u mnie w firmie jest WIELU użytkowników AM a chyba tylko ja albo jeszcze ktoś jest klubowiczem PDA klubu. Wszyscy robimy tak jak to opisałem jeśli w trakcie trasy nam się coś przypomni. Pisałem o tym aby pokazać że filozofia gdzie zależnie od wyboru celu użycia navigo ( w pierwszym menu)  ograniczane są różne opcje samego posługiwania się mapą jest w/g mnie gorszym rozwiązaniem. Bardziej odpowiada mi rozwiązanie AM gdzie mapę ZAWSZE możesz obejrzeć, przeskalować, zmienić.... wreszcie wyłączyć AM i włączyć nie tracąc skonfigurowanej nawigacji i trasy...

Jeśli chodzi o szybkość trasy - to ty zacząłeś ten wątek i nie o tym pisałem - AM nie jest idealna i nikt nigdy tak nie stwierdzi. Porównanie z Navigo jednak wychodzi na kożyść AM (z wyjątkiem ceny) i tego niestety nie zmienisz.

Jeśli natomiast cena gra dla Ciebie większą rolę - kup Navigo i szerokiej drogi!

*

Offline AKM

• **
  • 199
    • http://www.forum-akm.net
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #162 dnia: Wrzesień 07, 2006, 22:14:46 »
nastepny upgrade (zaczynam chyba sie zamieniac w testera)

wczytuje do navigo wojewodztwo swietokrzyskie.
pierwszy minus: zeruje sie "moj dom".musze wpisywac nowy.
i tu sie pojawia nowy minus: nie moge zdefiniowac mojego domu jako np. warszawa, poniewaz navigo twierdzi, ze nie ma miejsca o podanej nazwie. a ja dalbym sobie glowe uciac, ze warszawa istnieje. wobec tego jaki sens ma wczytywanie map wojewodztw, skoro trzeba i tak pracowac na mapie polski, ktora pewnie ma slabsze plany szczegolowe map

z instrukcji
Jeśli pokonujesz trasy o zasięgu ogolnokrajowym zainstaluj kompletna mapę Polski
na karcie pamięci zewnętrznej. Będziesz mogł wtedy niezależnie od miejsca pobytu,
nawigowac do dowolnego miejsca w kraju. Jeśli nie posiadasz jeszcze karty pamięci
zewnętrznej, zainstaluj wybrane wojewodztwo w pamięci wewnętrznej urzadzenia . mapa
wojewodztwa to kilka MB.
Pozdrawiam
AKM

*

Offline Garakk

• 264
  • Sprzęt: HTC
« Odpowiedź #163 dnia: Wrzesień 07, 2006, 23:01:28 »
z plusami się zgadzam... wszystkimi. Też podoba mi się zmiana opcji 'palcem'. Wyznacza trasę faktycznie szybko, ale wystąpił z tego powodu problem jaki opisałem powyżej.
Currently on board (ROM): Wayfarer 2.8

*

Offline Geny

• *
  • 55
« Odpowiedź #164 dnia: Wrzesień 08, 2006, 08:34:24 »
Cytat: "AKM"
..............nawigowac do dowolnego miejsca w kraju. Jeśli nie posiadasz jeszcze karty pamięci
zewnętrznej, zainstaluj wybrane wojewodztwo w pamięci wewnętrznej urzadzenia . mapa
wojewodztwa to kilka MB.

ok, ja rozumiem idee, ze jak jade z miasta a do miasta b, to wlaczam mape polski. pytanie tylko dla mnie jest takie, czy mapa polski ma taka sama szczegolowosc jak mapy poszczegolnych wojewodztw.

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #165 dnia: Wrzesień 08, 2006, 12:58:46 »
12^2
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2021, 21:35:07 wysłana przez AMi »

« Odpowiedź #166 dnia: Wrzesień 08, 2006, 13:29:15 »
Cytat: "AMi"
czy mapa polski ma taka sama szczegolowosc jak mapy poszczegolnych wojewodztw.

Proste sumowanie objętości poszczególnych map świadczyć może o tym, że tak jest.

Potwierdzam mapy są identyczne w tresci różnią się jedynie zasięgiem.

Zespoł Navigo

« Odpowiedź #167 dnia: Wrzesień 08, 2006, 13:45:10 »
4ever oczywiście WSZYSCY modyfikują trasę
Zatem PROSTE pytanie DLACZEGO TT JEST NUMEREM 1 NA ŚWIECIE???
Tam do dzisiaj nie znalazłem możliwości wstawienia VIA (pewnie "nie potrafią" zrobić przyzwoitego sotu) a jak poczytasz komentarze MASĘ klubowiczów uważa go za znacznie lepszy (pomimo ubogiej mapy) od cacy AM. I drugie również proste - skoro ludzie kontrolują trasę skąd watki typu AM czy Czołgomapa, Samochód czy Amfibia.
W Krakowie Nawigo dał ciała z KATEGORYZACJĄ dróg. Wielicka czy Aleje na których zgodnie z przepisami można jechać znacznie szybciej niż 50 są znaczone jak  wąskie uliczki (nie czerwona jak Opolska, nawet nie żółta) Ale to SĄ BŁĘDY MAPY a nie silnika. I tych jest DOŚĆ DUŻO (poziom AM 2x) o czym już pisałem twiedrdząc że jedynie szybka poprawa (kategoryzacji, kierunków ulic, połóżeń POI, braków ulic, ochchyłka od rzeczywistego przebiegu itd itp) może zagrozić AM. Natomiast w RÓWNYCH warunkach (mapa bez błędów - a zapewniam że są takie tereny) np trasa dom - POI silnik Navigo daje ciut LEPSZE rezultaty (bez jazdy po przekątnej) no chyba że ktoś nie lubi monotonii :)  Tam widać ktoś również nie potrafi uwzględnić że zjazd w lewo czy wjazd na główną trwa dłużej nie przejechanie nawet PARU KM (trasa najszybsza). Jedni więc oczekują zabawki z wodotryskami inni prostego interfejsu i nawigacji na poziomie zachodu (jak to ktoś napisał tam błędów map jest mało) i przejazdu bez niespodzianek. Zresztą gdyby było tak jak piszesz urządzenia typu Garmin I3 NIE POJAWIŁYBY się nigdy w sprzedaży.

*

Offline jobski

• **
  • 133
    • http://klubseata.pl
  • Sprzęt: HTC Desire + SE Xperia X8
« Odpowiedź #168 dnia: Wrzesień 08, 2006, 14:29:27 »
moje spostrzeżenia po 2 dniach testów w Krakowie i okolicach
- wolne przwijanie mapy, zauważalne skoki
- brak możliwości swobodnego przeglądania mapy np. pod przyciskiem lokalizuj, brak mozliwości zmiany skali mapy w tym trybie
- w niektórych okienkach szare litery na jasno niebieskim tle, całkowicie nieczytelne
- błędy w mapie w dwóch miejscach w Krakowie chciał zebym jechał chodnikiem
1. Racławicka kończy się na torach kolejowych dalej jest przejście wg mapy droga jest do Wybickiego
2. na Beliny-Prażmowskiego za skrzyżowaniem z Brodowicza jest wg mapy jest przełączka naprawdę jest tylko chodnik i zawrócić możemy dopiero przy Moniuszki aby wjechać w boczną z B.-P.
3. Poza Krakowem szczegółowość tras porównywalna z mapami zgranicznymi np. IGO czyli po głównych numerowanych dogach można jeździć broń cię panie Boże zjechać na jakieś boczne i na skróty ;)
jenak po mapach copernikusa spodziewałem się czegoś więcej bo papierowe mają naprawdę rewelacyjne
- brak podpowiadania nazw i klawiatura alfabetyczna
+ menu na paluchy, ładny interfejs, miły głos Pani
+ szybkie wyznaczenie trasy i jej korygowanie po zjechaniu
+ nie gubi się w momencie odebrania rozmowy GSM w czasie jazdy, wyłączania się nie zauważyłem działa stabilnie
+ bardzo dobra logika wyznaczania trasy

Jak bym miał sklasyfikować z softów które używałem:
Kategoria interfejs:
1. IGO
2. N2
3. AM
Kategoria mapy:
1. AM
2. IGO
3. N2

Wacham się czy zainwestować 99zł

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #169 dnia: Wrzesień 08, 2006, 14:38:12 »
student,

1. TT jest jeśli chodzi o pokrycie i jakość map absolutnie do tyłu przy porównaniu do AM. Wielu moich kolegów twierdzi (w przeciwieństwie do mnie, jeżdżących ZAWODOWO) że TT dokładnością map na Polskę nie dostaje AM do czubka buta.

2. TT jest na świecie liderem bo było przed AM i jego czy tam garmina filozofia była pierwsza a przyzwyczajenie to duga natura człowieka. Zazwyczaj standardem uznaje się coś co było wcześniej - właśnie z powyższego powodu.W dodatku (lub jak wolisz - przy okazji) AM było pierwszą nawigacją z jaką MY mieliśmy styczność. Nie umiem ocenić (i ty też nie jesteś w tym zakresie wiarygodny) czy obiektywnie pewne rzeczy powinny być wszędzie takie jak w TT, czy w Garminie...

3. Silnik Navigo może jest i dobry "logicznie" ale dyskwalifikuje go mułowatość działania na większośći Pocketów (z wyjątkiem chyba tylko dwóch czy trzech przypadków na tym forum). Oraz brak (jak to nazwałeś) "wodotrysków" które pozwalają na traktowanie AM jako czegoś więcej niż tylko tępa nawigacja dla taksówkarza.

4. estetycznie - pisałem że navigo wygląda ładniej, dodatkowo bardziej mi się podoba cena. W przeciwieństwie do Ciebie nie jestem zakutym przeciwnikiem jakiegokolwiek z tych rozwiązań. Uważam tylko że pewne gadżety są użyteczne, i nie jestem w tym osamotniony.

5. Za plust AM uważam również jej potężną popularność w Polsce i usługi typu www.mobilne.net które potężnie ułatwiają zarządzanie POI i wogóle korzystanie z automapy.

6. Garmina nie znam i NIKT z moich znajomych nie zna. NIKT. nie znaczy to oczywiśćie że jest /gorszy/lepszy/siaki/czy owaki. po prostu nie znaliśmy i mamy inne przyzwyczajenia - ty masz inne i szanuję to. Nic więcej.

Uważam że to dobrze że jest taka konkurencja bo spowoduje to może poważne obniżenie cen AM, i innych być może też, a może pociągnie to za tym i poprawę funkcjonalności/map/interfejsów/logiki działania... itp...

Na tym kończę dyskusję z Tobą, bo dalsza nie ma sensu.

Cytat: "jobski"

Jak bym miał sklasyfikować z softów które używałem:
Kategoria interfejs:
1. IGO
2. N2
3. AM
Kategoria mapy:
1. AM
2. IGO
3. N2

Wacham się czy zainwestować 99zł

Nie widziałem iGO ale po tym co znajomi mówili oraz po tym co czytałem na tym forum - zgadzam się z twoją klasyfikacją.

Dlatego uważam że jeśli nie wydałeś jeszcze pięciu stów na AM to za stówę - WARTO :) Jeśli kasa ma drugorzędne znaczenie - to jednak AM :)

« Odpowiedź #170 dnia: Wrzesień 08, 2006, 14:52:19 »
Jeżeli twierdzimy że plusem jest menu na paluchy to niestety pozostaje klawiatura alfabetyczna (sporo większe pola) natomiast podpowiadanie niby działa ale mało wygodnie bo 2 dodatkowe naciśnięcia + przeglądanie listy.
Mapy "trochę" skopane. Sprawdzałem osiedle rodziców (raptem kilkanaście ulic)  i brak dwóch przejazdów. Za to zamiast 15m dojazdu do OGRODZONEGO basenu - kilkusetmetrowa droga. Może nie są to błędy krytyczne ale z pewnością znacznie ograniczają zaufanie do ew wyjazdu z programem. Błędy które znalazłem utrudniały dojazd ale "dało się przeboleć" gorzej gdyby ktoś wylądował w nocy np. na nieczynnym promie czy nieistniejącym moście (vide jeden z ostatnich postów dotyczących map v3u) i miał perspektywę 50 km objazdu polnymi drogami do najbliższego mostu.

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #171 dnia: Wrzesień 08, 2006, 15:14:24 »
Ech... jeszcze do navigo wrzuciłem wyznaczenie trasy takiej jaką student2 zdyskwalifikował (w jego mniemaniu) AM... oto co wyszło:

Dla porównania poprzednie z AM....

Którym łatwiej dojechać? (śmiech na sali)

zdecydowanie szybciej dojechałbym (nie znając krakowa) zygzakiem AUTOMAPY niż trasą wyznaczoną po po zakazach wjazdu przez navigo...

(wyjaśnienie dla ludzi nieznających krakowa - navigo wyznaczyło przejazd przez stare miasto które jest dla zwykłych pojazdów definitywnie i od wielu lat zamknięte. Wjechać można tylko jak się ma identyfikator mieszkańca albo  urzędu miasta).

*

Offline jobski

• **
  • 133
    • http://klubseata.pl
  • Sprzęt: HTC Desire + SE Xperia X8
« Odpowiedź #172 dnia: Wrzesień 08, 2006, 15:26:24 »
Jeżeli twierdzimy że plusem jest menu na paluchy to niestety pozostaje klawiatura alfabetyczna (sporo większe pola) natomiast podpowiadanie niby działa ale mało wygodnie bo 2 dodatkowe naciśnięcia + przeglądanie listy.
w IGO jest klawiatura QWERTY i obsługa jej paluchem nawet na moim 2,8" ekranie nie sprawia mi problemów więc da się

« Odpowiedź #173 dnia: Wrzesień 08, 2006, 15:57:17 »
4ever Uparcie starasz się narzucić SWOJE przyzwyczajenia i preferencje. Tę informacje przekazuje za forum (nie używałem tt3) ale ponoć opcja VIA zniknęła dopiero w TT5. Wyrzucili NAJWAŻNIEJSZĄ funkcję - wybacz nie uważam ich za samobójców! Raczej jest to spowoowane tym że badania rynkowe wykazały niską jej przydatność (lub wg Twojej opinii wygłoszonej między wierszami nędzną jakością programistów). Jako użytkownik masz pewnie mapy V3U i zapomniałeś że wcześniej były inne (na których brakowało GŁÓWNYCH ulic oddanych do eksploatacji 2 lata wcześniej!!! i to w samym centrum miasta, inne błędy są do dziś). Po serii błędów AM które POWRÓCIŁY w najnowszej wersji (patrz forum) widać podejście AM do aktualizacji. Jak pokazują testy Autopilota już po debiucie!!! na rynku zrobiło się ciasno i firmy ruszyły ze sprzedażą (beta xx??). Poczekam więc na najbliższą aktualizację ale przede wszystkim map. MUŁ???? A wyznaczyłeś z zegarkiem jakąś trasę, mi wyszło żw AM trasę 800 km na ukos Polski liszyła 52 a Nawigo niecałe 45. Muł w ZABAWIE z mapą przyzwoity w nawigacji. Stąd różne oceny szybkości działania. Zaczyna to przypominać dyskusję sprzed roku na temat QUE. Oczywiście AM cacy Que badziew. Testy pokazały co innego ale w nich 90% oceny stanowiła nawigacja (do tego stworzony) 10 wodotryski.

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #174 dnia: Wrzesień 08, 2006, 16:10:33 »
Chyba nie umiesz czytać... czekałem z tym wnioskiem długo ale po ostatnim Twoim poście nie mogę się powstrzymać:

GDZIE cokolwiek komukolwiek NARZUCAM?

Przeciwnie - wszędzie piszę o swoich SUBIEKTYWNYCH obserwacjach - to ty cały czas twierdzisz bezosobowo że coś jest "obiektywnie" lepsze/gorsze.

W swoim zacietrzewieniu nie zauważyłeś że nie porównujemy w tym topicu wszystkiego do AM tylko JEŚLI JUŻ - WSZYSTKO DO NAVIGO.

Uparłeś się również wtłoczyć w moje usta/palce zmodyfikowane wypowiedzi których znaczenia nie zrozumiałeś... widocznie musisz te studia najpierw skończyć... albo dorosnąć. (vide - tekst o domniemanym moim stwierdzeniu między wierszami...)

P.S. Dygresja jeszcze tylko do "muła" otóż Muł i tyle - nie w zabawie tylko w pozycjonowaniu, przesuwaniu się automatycznie trasy na ekranie i działaniu menu. czyli muł w użytkowaniu. Nie zmienia to postaci rzeczy że WYZNACZANIE TRASY faktycznie idzie mu szybciej... szkoda że tylko w trakcie korekty (patrz niżej) trasy przy zjechaniu z niej i szkoda to jedyna rzecz którą robi szybciej od AM ( a ponawiwam pytanie - gdzie porównanie do TT, iGO czy innych?? - uparłeś się że AM jest "be" i tyle. nie zamierzam zmieniać twojego zdania natomiast pozwól łaskawie że zachowam swoje. Bardzo ładnie proszę...)

[edit] Aby sprawdzić twoje zachwyty nad wyznaczaniem trasy zrobiłem na obu teraz porównanie "z zegarkiem w ręku" i wyszło mi następująco (mniejsza o wybór po prostu takie punkty miałem w AM zachowane najdalej położone od siebie):

trasa: Kraków ulica Praska ----> Szczecin ulica Chopina
AutoMapa: 26 s.
Navigo 2: 28 s.

A więc przy zachowaniu największego optymizmu - porównywalnie, ze wskazaniem jednak na Automapę...
Nie przekonałeś mnie - oba Twoje konkretne przykłady (trasa po krakowie oraz długość wyznaczania jej na mapie polska) u mnie wychodzą na kożyść AM.

« Odpowiedź #175 dnia: Wrzesień 08, 2006, 16:44:03 »
Cytat: "4ever"
Jeśli natomiast cena gra dla Ciebie większą rolę - kup Navigo i szerokiej drogi!

Dlatego uważam że jeśli nie wydałeś jeszcze pięciu stów na AM to za stówę - WARTO :) Jeśli kasa ma drugorzędne znaczenie - to jednak AM :)

Co ty z tą kasą ?  :D   :D
Otóż właśnie dlatego pocketPC z AutoMapą jest tak popularny, bo 90% ludzi używających nawigację "nie stać" na kupno map.

Podobnie jak wśród Twoich, tak wśród moich znajomych też NIKT nie zna Garmina. Bo cóż z tego że sam sprzęt (ten z wyższej półki) jest rewelacyjny, cóż z tego że Garmin ma naprawdę świetne mapy - skoro za to wszystko trzeba zapłacić ? Nie można ot - tak sobie "skombinować" i wgrać do Garmina GPMapy 4.o. Trzeba za nią zapłacić. Co z tego, że od dawna w wielu kategoriach GPMapa 4.0 na głowę bije AM szczegółowością ? Co z tego że interfejs zaawansowanych Garminów i funkcjonalnością i logiką kładzie AM w przedbiegach ? Co z tego, że to naprawdę najlepsza nawigacja na Polskę, skoro i za sprzęt i za mapę trzeba po prostu zapłacić.

A zatem jeżeli mówimy o kasie:
- Jeżeli komuś nie zależy na kasie, niech nie kupuje pocketa lecz niech kupi brykę z nawigacją fabrycznie wbudowaną, lub postawi na górnopółkowe (bo słabsze np. za 950,- zł z GPMapą też są) urządzenie dedykowane.
A jak ktoś jest bida to niech kupi pocketa. Jeżeli to na dodatek to uczciwa bida, niech kupi w promocji pocketa z MapaMap lub niech kupi pocketa golasa + gazetę Logo z Navigo2 (łączny koszt softu: 104,90)

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #176 dnia: Wrzesień 08, 2006, 16:46:41 »
W sumie masz rację... (ale chodziło mi tylko o porównanie pomiędzy Navi a AM)
A tak z ciekawości - o jakim rzędzie kasy mówimy jeśli chodzi o oprogramowanie i sprzęt Garmina?

« Odpowiedź #177 dnia: Wrzesień 08, 2006, 17:06:00 »
A tak z ciekawości - o jakim rzędzie kasy mówimy jeśli chodzi o oprogramowanie i sprzęt Garmina?

Ceny są różne, ale dobry sprzęt (cena z mapami EU+Polska) zaczyna się od 5000,-

Takie prawdziwe gadżety to od 6000-7000,-  :surprised:
Ale jest to naprawdę niezła zabawka, chociaż jak to wypas Made in USA 0 raczej do .... półciężarówki  ]:>

http://www.garmin.pl/index.php?mod=prod&act=detail&cID=98&pID=850

« Odpowiedź #178 dnia: Wrzesień 08, 2006, 17:25:22 »
Znajdź mi wypowiedzi porównujące z czym innym niż AM!!! W każdym poście próba przeniesienia funkcji z AM. To jest INNY soft z inną filozofią. BARDZIEJ UZNANE niż AM firmy też tak mają. Raz miałem w rękach PDA z Navigonem. BRRR nigdy więcej tego interfejsu a mimo to w testach wychodzi jak TT (może nawet lepiej) i pomimo nie TT filozofii żyje.
Z tym że Navigo jest wolny (z tym da się żyć) i mapy zawierają błędy (ta wersja pozwala dotrzeć do celu ale zapewnia spory zastrzyk adrenaliny i dużą liczbę przerywników) nie polemizuję ale wmawianie na forum że należy kupić program głównie dla via (które jest obsługiwane choć w utrudniony sposób) i używane przez pojedyncze procenty użytkownków jest sporą przesadą. Przejechałem trasę 100km i nie miał drastycznych problemów (wolny Wizard) ani z widokiem ani z przeliczaniem (choć demonem odświerzania nie był). Najbardziej drażniło to że przy przeliczaniu trasy nie działało przyciąganie do siatki (albo dokładność mapy była w tym miejscu zbyt niska)
Co do trasy wybrałeś świetny przykład Na wizardzie AM 52 - Navigo 35 (kłaniają się słynne problemy AM z małą pamięcią albo AM jest optymalizowana pod samsunga bo 1940 szybszy od 4150 albo zbyt wolna karta pamięci bo AM jest w kawałkach i musi doładować miasta) Zresztą to by potwierdzało posty że niektórym (wersja softu, ilość wolnego RAMu, szybkość karty, wersja AM miejsce zainstalowania) Navigo wporównaniu do AM może wydać się całkiem szybki.
Jeżeli chodzi o całą dyskusję Przeczytaj ale ze ZROZUMIENIEM swoje i moje posty. Nie twierdzę że AM jest be (pomimo że widzę jej wady jak i inni na forum, które pewnie wg Ciebie są zaletami bo zamiast jechać bez sprawdzania można poprawiać mapę) i nie twierdzę  że Navigo jest cacy ale niektórzy mają chyba problemy ze zrozumieniem że nie jest to AM 2 tylko odmienny produkt o innej filozofii. Jeżeli wywołałeś do tablicy JA CHCĘ ZEBY N2 miał interface TT5 ale Józek z sąsiedniej klatki chce wygląd Destinatora :) a Franek z następnej przecznicy woli wygląd IGO.

« Odpowiedź #179 dnia: Wrzesień 08, 2006, 17:41:36 »
4ever a czytałeś post o mapach Krakowa. Chyba tak sobie piszesz nie czytając czegokolwiek. Jeżeli czytałeś PRZECZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM. Wyraźnie pisałem w nim że ULICE są ŹLE SKATEGORYZOWANE. I stąd taki efekt. Ale to mapy anie silnik!!! Pytałeś o zygzaki podałem przykad z życia. Znajomy Krakusnieźle się uśmiał. Zapytaj kolegi jak wyznacza TT to dowiesz się jak jechać. Przy poprawnej kategoryzacji Navigo (jak pisałem są i takie obszary) prowadzi po bokach kwadratu a AM po przekątnej.