NAVIGO 2 ZA DARMO ! we wrześniowym miesięczniku LOGO

• 323 Odpowiedzi
  • 45535 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Odpowiedź #120 dnia: Wrzesień 06, 2006, 13:43:23 »
Cytat: "nocny_m"
To tak należało mi wtedy odpowiedzieć, a nie pytać o moje namiary ...
Czy nadal nie ma żadnych preferencji (upgrade) dla legalnych/zarejestrowanych
użytkowników poprzedniej wersji programu?

Proszę śledzić nasze komunikaty, nie zajmujemy sie tym bezpośrednio ale chciałbym zwrócić uwagę na fakt że dotychczasowi legalni użytkownicy Navigo professional mają preferencje nawet przy zakupie Navigo 2. (cena 79,00)

Pozdrawiam

Zespół Navigo

*

Offline 4ever

• 378
    • http://dione.cc/~forever
  • Sprzęt: SF N560
« Odpowiedź #121 dnia: Wrzesień 06, 2006, 14:57:42 »
Program w/g mnie jest okropnie powolny!! Potwornie!! Jest ładniejszy graficznie od AM, ale zupełnie inaczej zorganizowany - ciężko było by się przestawić. Ale pewnie jest to możliwe... jeśli chodzi o działanie w trakcie jazdy - myślałem że AM nie jest płynna, ale navigo jest strasznie powolne... mam wrażenie że sczytuje dane co 2 sekundy ( w automapie mozna to przestawic na 1). Jesli zaś chodzi o dokładnośc na terenie krakowa - to jest moim zdaniem lepiej niż w AM (!!) - błędy które są w najnowszych mapach AM nie zdarzają się w navigo... Nawigo 2 faktycznie wywala się bez żadnego ostrzeżenia! nawet zarejestrowane!

Kolejny problem navigo to brak nawigacji 3d (chyba - w kazdym razie nie znalazłem)

Koniec końców 99 PLN to nie dużo (szkoda że to tylko promocja) i chyba sobie to kupię i będę używać na zmianę z AM - potem się zdecyduję do którego mniej złość bierze :)

[EDIT] W porównaniu do AM:
Plusy:
+ łatwiejsze poruszanie się po menu w trakcie jazdy
+ lepiej rozwiązany ekran nawigacji+mapa w położeniu horizontal - lepiej niz w automapie (nawigacja z boku)
+ póki co testowałem w krakowie - mniej błędów map niż  w Automapie
+ ładniejszy bardziej płynny głos "narratora/ki"
+ instrukcje głosowe bardziej precyzyjne w czasie niż w automapie
+ wyraźnie szybsze przeliczanie trasy
+ CENA!!! (szkoda że tylko promocyjna)
Minusy:

- dramatycznie wolny interfejs użytkownika
- przewijanie mapy, zmiana zoom'a itp - dramatycznie powolna (jak mówię ze dramatycznie to mam na myśli faktyczny dramat)
- startuje dużo dłużej od AM
- GPS (nie wiem czemu) startuje dramatycznie powoli zanim chwyci fix'a (mija naprawde do 5 minut - to się w AM nie zdarza - absolutnie dyskfalifikuje z użytku na codzień)
- nie da się używać wirtualnego portu dostępnego w WM5 który pozwala różnym aplikacjom na JEDNOCZESNE kożystanie z GPS...
- brak bardzo użytecznej opcji (jest w AM) "przyciąganie do siatki dróg" - skutek: częste "gubienie trasy"
- brak informacji na stronie WWW o licencjonowaniu (ile kosztuje sam produkt, co za to mamy - jak długo updaty silnika programu a jak dlugo map... itp itd...)

To chyba tyle... jak coś mi przyjdzie do głowy to wpiszę :)

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #122 dnia: Wrzesień 06, 2006, 20:38:46 »
i AM i Navigo mają funkcję przyciągania do siatki. i AM i Navigo mają takie niedokładności map miejscami, że mimo to gubią trasę (i AM i Navigo nie mają zabezpieczenia przed przeskokiem na równoległą ulicę  :huh:  co w życiu się zdarza raz na 1000000 i to tylko w pościgach na amerykańskich filmach), a inne nowe programy mają takie zabezpieczenia, co wydaje się z sensem.
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #123 dnia: Wrzesień 06, 2006, 20:45:45 »
Cytat: "cin2000"
i AM i Navigo mają funkcję przyciągania do siatki.

Gdzie to się ustawia?

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #124 dnia: Wrzesień 06, 2006, 22:30:09 »
Nie pamiętam.  :huh:
A Ty REDCor ?
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #125 dnia: Wrzesień 06, 2006, 22:44:38 »
właśnie - bo ja nawet w instrukcji tego nie znalazłem :P

*

Offline Garakk

• 264
  • Sprzęt: HTC
« Odpowiedź #126 dnia: Wrzesień 06, 2006, 22:58:18 »
Właśnie wytestowałem... oto moje wrażenia.
Testowane na: HTC Wizard, podkręcony do 252.

Pierwsze wrażenia:
Szybkość - niesamowicie przyjemnie przesuwa się mapkę, nie ma tego efektu długiego ładowania kolejnych fragmentów mapy, ogromny plus. Mapka jest czytelna i ma przyzwoitą dokładność.

I to tyle... bo:
Przy próbie wyznaczenia trasy po prostu się wyłączył. Nagle pstryk i widzę ekran TODAY  :mysli: No dobra myślę sobie .. .pierwsze koty za płoty... drugie podejście, po pewnym czasie znowu gleba, i kolejny raz i kolejny...  :bored: powiedziałem sobie, że sproobuję 10 razy... po 10 razie dalej nie próbowałem. Trasa jaką miał Navigo wyznaczyć to odległość 221 KM jak podał. Jednak samej trasy nie udało mi się wyznaczyć. Jeśli AM miała by taką szybkość w działaniu jak Navigo ... byłby hicior na maxa. Navigo jest szybkie i.... tu się kończą zalety jakie udało mi się zarejestrować :( a szkoda, bo pierwsze wrażenie było bardzo pozytywne. (No prawie, bo Navigo też posiada ten głupawy mówiony text na starcie jak AM: Witamy w cośtam navigaci Copernicus Navigo..." - dzizz ile bym dał za wyłączenie tego)...

pozdrawiam
Currently on board (ROM): Wayfarer 2.8

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #127 dnia: Wrzesień 06, 2006, 23:12:21 »
Cytat: "Garakk"
Szybkość - niesamowicie przyjemnie przesuwa się mapkę, nie ma tego efektu długiego ładowania kolejnych fragmentów mapy, ogromny plus.

Moj Dell x30  HIGH (624) - najszybszy chyba Pocket na rynku, wolnej pamieci - ok 40 MB. Szybkosc - dokladnie odwrotnie, niz piszesz; bardzo wolne odswiezanie kolejnych fragmentow mapy. Mowie o przesuwaniu rysikiem.

*

Offline Garakk

• 264
« Odpowiedź #128 dnia: Wrzesień 06, 2006, 23:13:29 »
No rysikiem rysikiem... szybkość o wiele lepsza niż w AM. Może coś wykombinuję i nagram jakiś filmik jak to u mnie wygląda.

pozdr

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #129 dnia: Wrzesień 07, 2006, 00:05:00 »
12^2
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2021, 21:36:26 wysłana przez AMi »

*

Offline AKM

• **
  • 199
    • http://www.forum-akm.net
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #130 dnia: Wrzesień 07, 2006, 00:12:10 »
Kod jest w gazecie w miejscu wklejenia pyty i na samej płycie.
Pozdrawiam
AKM

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #131 dnia: Wrzesień 07, 2006, 00:30:44 »
12^2
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2021, 21:36:09 wysłana przez AMi »

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #132 dnia: Wrzesień 07, 2006, 07:26:31 »
no - drobnym druczkiem...

a co do płynności to jestem w szoku - ciekawe że to zalezy od sprzetu - AM jest spoko ale navigo rwie jak papiero toaletowy...

*

Offline Garakk

• 264
« Odpowiedź #133 dnia: Wrzesień 07, 2006, 07:38:40 »
Pewnokiem tak... ja jestem zaskoczony ze u mnie działa szybko. Spodziewałem się mulasa po poczytaniu wcześniejszych postów. Niestety nie wiem jak zrobić filmik z PDA jak działa u mnie Navigo :/ więc nie mam jak tego pokazać.

« Odpowiedź #134 dnia: Wrzesień 07, 2006, 08:05:20 »
Jeżeli chodzi o działanie to przychylam się do tezy że działa stosunkowo wolno (ale akceptowalnie). Może szybkość działania jest pochodną tego co zapakowaliśmy - całą Polskę czy jedno województwo (warto podać nie tylko na czym ale również konfigurację map).Co do krytykowanego menu to przypomina mi trochę Viamichelin i ktoś kto się z tym chwilę bawił nie będzie miał problemów.

*

Offline Geny

• *
  • 55
    • http://www.gf.waw.pl
« Odpowiedź #135 dnia: Wrzesień 07, 2006, 08:10:49 »
dzis znow sie przejechalem z navigo2 po warszawie. irytujace dwie nowe rzeczy:
1.wygasza ekran (zapomnialem zmienic ustawienia wygaszania a w czasie jazdy to troche niebezpieczne, wiec co 2 minuty musialem klikac klawisz sprzetowy. jak klikalem na ekran, to od razu wlaczaly sie opcje.irytujace). w AM to rozwiazali jakos. Czyli sie da
2. navigo2 skacze na rownolegle uliczki do mojej trasy, przelicza nowa trase i krzyczy ze zjechalem z trasy a nawet na 2 metry nie zmienilem toru jazdy. irytujace. am tego nie robi.
3. ustalanie punktow przez ktore chce przejechac. w am po prostu klika sie na mapie na danym miejscu i wsio, a w navigo2 trzeba sie przez 3 ekrany przebic. irytujace.

pozdrawiam
grzesiek

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #136 dnia: Wrzesień 07, 2006, 10:10:25 »
Cytat: "Geny"

2. navigo2 skacze na rownolegle uliczki do mojej trasy, przelicza nowa trase i krzyczy ze zjechalem z trasy a nawet na 2 metry nie zmienilem toru jazdy. irytujace. am tego nie robi.

Czyli NIE MA ustawień żeby się przyciągał do siatki dróg :P bo by się trzymał jednej... a może się mylę... może właśnie przyciąga ale nie ma preferowanej tej po której się właśnie poruszasz... sam nie wiem - może jakiś GURU od GPS w ogóle by się wypowiedział...

*

Offline klechu

• 813
« Odpowiedź #137 dnia: Wrzesień 07, 2006, 11:24:45 »
Moja opinia:
na moim malenstwie chodzi .... wlasciwie nie chodzi :) Rwie toto jak glupie - przy duzym powiekszeniu mapy tragedia. Dodatkowo ma jakies dziwne jaja z wyznaczaniem tras - raz je wyznacza ... a jak mu sie nie spodoba to pisze ze trasy nie da sie wyznaczyc. Rozumialbym to jakbym na prawde walnal jakies punkty miedzy ktorymi sie nie da przejechac ale obstawialem je tez po Rzeszowie - w miejca gdzie dosc czesto bywam i na pewno da sie tam dojechac :) Zabawa polega na tym ze jak cos sie mu "przestawi" to przy wyznaczaniu jakiejkolwiek trasy zawsze pisze ze nie da sie jej wyznaczyc i trwa to az do resetu programu.
Moze dzisiaj sie jeszcze z nim gdzies przejade bo jakos nie mialem wczoraj okazji i tylko pobawilem sie miedzymordziem i wyznaczaniem tras siedzac w domu.

UWAGI:
- brak prezentacji numeracji domow na mapie - jak ma sie juz tak dokladny plan to przydaloby sie moc go poogladac i z planu wskazac odpowiedni budynek
- przy wyszukiwaniu miejsca docelowego po adresie przydala by sie opcja "pokaz na mapie" - wybieranie miejsca z mapy calej polski jest bez sensu a nie zawsze pamietamy na przyklad numer domu + nawigacja do ulicy moze nie byc czasami za genialnym pomyslem w miejscowosciach gdzie jakas ulica ciagnie sie przez kilka(nascie) kilometrow - a takie sie zdarzaja
+ Bardzo dobrym pomyslem jest powiekszanie/pomniejszanie aktualnie wyrenderowanego obrazu przy przesowaniu suwaczkiem zoom`a a dopiero potem "rerenderowanie" obrazu
- tylko przy tej godzinnej zabawie (mape widzialem moze z 10min w sumie) znalazlem dwa istotne bledy na mapie rzeszowa.

Jeszcze dzisiaj sie z nim sproboje przejechac i zobaczyc jak sobie radzi w "rodzimym" srodowisku - Na razie opinia jest taka ze po poprawieniu tych kilku bledow o ktorych tu mowimy moze to byc calkiem fajny pakiet za bardzo rozsadna cene.

*

Offline Geny

• *
  • 55
« Odpowiedź #138 dnia: Wrzesień 07, 2006, 11:36:43 »
upgrade:
mnie irytuje jeszcze jedno. jak sie wpisze czesc ulicy to jej nie znajduje, trzeba wklepywac cala nazwe. irytujace

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #139 dnia: Wrzesień 07, 2006, 11:37:28 »
Poruszyłeś bardzo ważny problem navigo - w AM masz mape i mapa jest najważniejsza - możesz sobie wybrać zeby cie po niej nawigowało mozesz byc sledzony, a mozesz sobie ją po prostu oglądać - w każdym momencie.

W nawigo w trybie nawigacji nie mozna powiększyć/zmniejszyc mapy a to jest bardzo niewygodne... czasem jak wybierze drogę chciałbym ją zweryfikować i ewentualnie w punktach ktore on opuścił dorzucić pozycje przez które chciałbym go zmusić. Może się to da w navigo zrobic ale nie  jest to tak intuicyjne jak w AM. mam wrazenie że w AM centrum softu to mapa i wokół niej wszystko się kręci a w navigo - menu. Menu jest najważniejsze i ewnetualnie wyswietlanie mapy i funkcjonalność jej przeglądania jest jakby na drugim miejscu...

sam nie wiem co o tym myśleć... Jakby obiecali że w przyszłości będą dorzucać opcję wyświetlania 3D to można by kombinować...

Podsumowując może to być niezły wybór dla kogoś kto nie widział/używał jeszcze AutoMapy i nie stać go na taki rarytas... natomiast dla kogoś kto przywykł do  AM - chyba nie warto...

« Odpowiedź #140 dnia: Wrzesień 07, 2006, 11:48:16 »
Może to nawyk z Garmina ale nie jeżdzę do obrysu budynku TYLKO konkretnego adresu. Jak ktoś potrafi "kliknąć"(jak jeden z użytkowników) kilka lokalizacji na mapie (AM) to w tym przypadku raczej nawi jest zbędną zabawką. Niestety ja nie potrafię z mapy kliknąć miejscowość xxx ulica yyy nr zzz i wtedy używam PDa i opcji wyszukaj.  Szybkie klikanie punktów na mapie ma owszem sens ale jedynie w połączeniu z opcją minimalizacji trasy (jak np ww Garmin)

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #141 dnia: Wrzesień 07, 2006, 11:53:32 »
Nie wiem co to jest "minimalizacja trasy", ale to klikanie kilku punktów na mapie nie jest durne - wyobraź sobie taką sytuację:

Chcesz jechać z poznania przez wrocław do katowic. Ale ktoś ci mówi że wrocław jest rozkopany i lepiej wcześniej odbić na (dajmy na to) oławę. na AM zwiększasz skalę klikasz na oławę i wybierasz opcję "przez". Trasa się przelicza i możesz jechać... w navigo mam wrażenie jest to awykonalne albo przez właśnie wyszukiwanie, wklepywanie nazwy itp itd... utrudnione.

« Odpowiedź #142 dnia: Wrzesień 07, 2006, 12:11:21 »
Dobra aby przejechać przez miejscowośc i tak w 90% musisz znać ulicę którą chcesz jechać (jej nazwę), i której z reguły nie znasz lokalizacji. Te 10% użytecznych to szybkie znalezienie obwodnicy. Zabawa w klikanie wcale nie jest taka prosta. Przecież musisz solidnie powiększyć obszar by nie wbić się w sieć  jednokierunkowych itd. Postawienie z palca via np w Krakowie na 99% wydłuży czas przejazdu o kilkadziesiąt minut

*

Offline Geny

• *
  • 55
« Odpowiedź #143 dnia: Wrzesień 07, 2006, 12:20:34 »
ale mi chodzilo o to, zebym na przyklad tak jak w automapie, w wawie jade z punku a do punktu b, ale w miedzyczasie wiem, np. z jakiejsc strony, ze na ulicy c jest korek zawsze albo np. roboty drogowe. Wiec klikam rysikiem na jakiejs okolicznej ulicy lub dwoch, ze chce przez nie jechac, a nie przez ulice, ktora standardowo wyznacza program. nie znam nazwy tej ulicy, po prostu klikam. a am nie ma problemu ze zrobieniem alternatywnej trasy "via" dany punkt, a w navigo robi sie z tego problem.

pozdrawiam
grzesiek

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #144 dnia: Wrzesień 07, 2006, 12:23:35 »
Cytat: "student2"
Dobra aby przejechać przez miejscowośc i tak w 90% musisz znać ulicę którą chcesz jechać (jej nazwę), i której z reguły nie znasz lokalizacji. Te 10% użytecznych to szybkie znalezienie obwodnicy. Zabawa w klikanie wcale nie jest taka prosta. Przecież musisz solidnie powiększyć obszar by nie wbić się w sieć  jednokierunkowych itd. Postawienie z palca via np w Krakowie na 99% wydłuży czas przejazdu o kilkadziesiąt minut

Nie. w automapie wystarczy odrobinę powiększyć obszar okolic krakowa i widać obwodnicę jako śliczny biały pasek - klikasz na niej i dajesz przez... i jedziesz.

*

Offline klechu

• 813
« Odpowiedź #145 dnia: Wrzesień 07, 2006, 12:30:56 »
Dodatkowa wada to alfabetyczna klawiatura - to dopiero wydluza czas znalezienia czegos :) - i nich mi nikt nie mowi ze nazwe na tej klaw bedzie wklepywal w trakcie jazdy :P lepiej po prostu zostawic systemowe wprowadzanie znakow - takie jakie user lubi a nie serwowac mu jako bonus ta cholerna klawiaturke

2. mowiac o dokladaniu recznie puktow via - w kazdym miescie znajdziesz pewne bardzo charakterystyczne struktury takie jak fragment miasta z rynkiem "opasany" pierscieniem wiekszych ulic z ktorych "promieniscie" odchodza wieksze ulice wydzielajace osiedla na okolo centrum opasane drugim takim bardzo charakterystycznym na mapie pierscieniem. Czasami to sie rozciaga w jakims kierunku, wygina, deformuje ale jest to charakterystyczna struktura dla nieomal kazdego miasta - teraz w 99% przypadkow oplaca sie zmusic nawigacje zeby przepchala cie przez miasto po ktoryms z tych "pierscieni" niz przez centrum badz ktores z osiedli - nawet jezeli przebiega przez nie "glowniejsza" droga. Do tego wlasnei przydaje sie mozliwosc szybkiego dostawiania punktow na mapie, przegladania trasy itp.

Polska siatka drog to nie zachodni ideal gdzie satNav wprowadza nas na autostrade i mysli jak od zjazdu dociagnac nas pod wskazany adres. Dlatego program do uzytku w polsce potrzebuje "recznego sterowania" i to bardzo.

Nie wspominam juz o tym ze jezeli wpiszesz jako via jakies miasto to system doprowadzi cie do samego jego centrum - podczas gdy chciales tylko zeby wybral inny zestaw glownych drog.

« Odpowiedź #146 dnia: Wrzesień 07, 2006, 12:31:51 »
upgrade:
mnie irytuje jeszcze jedno. jak sie wpisze czesc ulicy to jej nie znajduje, trzeba wklepywac cala nazwe. irytujace

Z całym szacunkiem, to co Pan pisze jest nieprawdą, program nie wyświetla wyników wyszukiwania w sytuacji gdy liczba wyników przekracza możliwości efektywnego dokonania wyboru.

Pozdrawiam
Zespół Navigo

« Odpowiedź #147 dnia: Wrzesień 07, 2006, 12:34:38 »
No to teraz moje wynurzenia:

PLUSY:
- finger friendly choć TT toto nie jest
- po zjechaniu z trasy przelicza nową szybciej niz Automapa
- miły głos Pani (ja nie mam problemów z glośnością - moze mam za cichy samochód)

MINUSY (żeby wam plusy ich nie przysłoniły):
- chciałem pojechać z Navigo do Lęborka (całkiem spore miasto lokalne) na jedną z głównych ulic (Gdańska) i okazało się że istnieje jako kropka na mapie. ALE TO NIC - po włączeniu N2 w Lęborku okazało sie że SĄ ULICE ale bez nazw!
- irytujące komunikaty o opuszczeniu trasy i wskazywanie jazdy po polach nawet na 7 (wczoraj byłem w Olsztynie)
- za małe (mogłyby być BOLD) czcionki na ekranie głównym nawigacji w czasie jazdy: ETA, prędkość średnia, dystans
- strasznie często (w stosunku do TT i AM) gubi satelity, a przez tunele nie jeźdiłem
- irytujące komunikaty o zakrętach jak innej alternatywy (chyba że się liczy kamikaze w las/rów/jezioro)
- małe i jakieś niewydarzone ikonki POI
- brak powiadamiania (możliwości włączenia) o POI
- bezsensowne rozłączenie wpisywania nazwy i numeru ulicy

« Odpowiedź #148 dnia: Wrzesień 07, 2006, 12:35:17 »
Do tego zmierzam to jest trocę zabawa a nie navi. Projektujesz trasę AM tak by pojechała tak jak jeździsz!!! w przeciwnym wypadku widząc korek zjeżdżasz z trasy a program ma wyznaczyć alternatywną. Swoją drogą N2 (jak TT) w przeciwieństwie do AM nie próbuje skracać drogi o 2 m kosztem 5 naprzemiennych skrętów (lewo, prawo) czyli po przekątnej.
PS
Sporo postów przypomina mi humorystyczną wypowiedź kumpla. Gdy go zapytano dlaczego nie nosi służbowej 6310 tylko badziewnego Siemensa s35 adparł krótko "Ta Nokia byłaby przyzwoita GDYBY zastosowała menu Siemensa" :) Użytkownikom AM trudno zrozumieć inną filozofię użytkownikom QUE znacznie łatwiej
4 ever to jest te 10%. Ile miest w Polsce ma obwodnicę??? I jeszcze jedno OBWODNICĘ znajdę bez AM

*

Offline Geny

• *
  • 55
« Odpowiedź #149 dnia: Wrzesień 07, 2006, 12:44:46 »
Cytat: REDCor
upgrade:

Z całym szacunkiem, to co Pan pisze jest nieprawdą, program nie wyświetla wyników wyszukiwania w sytuacji gdy liczba wyników przekracza możliwości efektywnego dokonania wyboru.

zwracam honor. wlasnie uruchomilem navigo2. ma pan racje. jednak daje sobie dlowe uciac ze wczoraj jak sie bawilem navigo2 w domu, i wyszukiwalem ulice pelczynskiego w warszawie to jej nie znalzl jak wpisalem czesc nazwy. sprawdze to po nastepnym hard resecie. wiec na dzien dzisiejszy oczywiscie navigo ma racje.

pozdrawiam
grzesiek

ps. czy komus udalo sie zalogowacna stronie navigo? ja sie zarejestrowalem, dostalem klucz, ale proba logowania nic nie daje.