NAVIGO 2 ZA DARMO ! we wrześniowym miesięczniku LOGO

• 323 Odpowiedzi
  • 45450 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

navigo nie chce działać
« Odpowiedź #210 dnia: Wrzesień 10, 2006, 13:17:53 »
cze!
zainstalowałem Navigo ( z gazetki) i wszystko niby wporządku oprócz tego, że jak próbuję go odpalić to na początku moje A210 pokazuje, że mysli, po chwili na górze pokazuje się napis Navigo2 i koniec..... wraca do punktu wyjścia... próbowałem go jeszcze raz instalowac i nic  :wkurzony:

pomocy.....  :mysli:

« Odpowiedź #211 dnia: Wrzesień 10, 2006, 17:06:48 »
Cytat: "dabek0312"
Ale odniosłem się do stwierdzenia "... Mapy uważam za dobre nie gorsze od konkurencji... ", z którym całkowicie się nie zgadzam ;-)

Jasne. Zresztą wyżej też potwierdziłem fakt, że pod względem mapowym Navigo2 odstaje od znanych mi innych produktów dedykowanych na Polskę.

« Odpowiedź #212 dnia: Wrzesień 10, 2006, 17:08:46 »
Cytat: "4ever"
musiała by być to cena stała... albo max 160 czyli cena rocznej subskrypcji w AM... to mogło by faktycznie być strzałem w dziesiątkę.

Baardzo dziwi fakt że Copernicus papierowe mapy może mieć tak dokładne a te do navigo2 tak kiepskie :( (choć jak już pisałem błędów w Krakowie tych które znalazłem na AM - nie ma) :D

Taaak. Zupełnie jakbyś czytał w moich myślach  ;)
Ciekawe, czy Copernicus wyciągnie z tego jakieś wnioski ?

*

Offline yarocz

• **
  • 137
    • http://www.mobilni.cba.pl
  • Sprzęt: HP 114,HOLUX 240,Goclever:T76 GPS TV i Phone 500
« Odpowiedź #213 dnia: Wrzesień 10, 2006, 19:27:23 »
Chciałem tylko dadać ,że dla w pełni zarejestrowanych urzytkowników jest do pobrania aktualizacja map do navigo2 z nowym odcinkiem autostrady A2.www.navigo.pl

*

Offline 4ever

• 378
    • http://dione.cc/~forever
  • Sprzęt: SF N560
« Odpowiedź #214 dnia: Wrzesień 10, 2006, 19:39:39 »
użytkowników a nie urzytkowników :)

a jeśli chodzi o rejestrację - to próbowałem zarejestrować ten egzemplarz z gazety ale nie da sie - to znaczy dostaję kod aktywacyjny ale konta nie da sie uaktywnic - trzeba pewnie kupic pełną wersję za 99 :)

Re: navigo nie chce działać
« Odpowiedź #215 dnia: Wrzesień 10, 2006, 19:43:24 »
Cytat: "jb008"
cze!
zainstalowałem Navigo ( z gazetki) i wszystko niby wporządku oprócz tego, że jak próbuję go odpalić to na początku moje A210 pokazuje, że mysli, po chwili na górze pokazuje się napis Navigo2 i koniec..... wraca do punktu wyjścia... próbowałem go jeszcze raz instalowac i nic  :wkurzony:

Wybiersz albo wersje Vga majac QVGA albo na odwrót. Też to miałem.

*

Offline mabo

• **
  • 198
  • Sprzęt: Galaxy Note, Mio Spirit 680
« Odpowiedź #216 dnia: Wrzesień 10, 2006, 22:51:58 »
Witam
Niestety, dałem się pokonać przez Navigo2 - nie na moje nerwy!
Dla mnie wartość użytkowa programu odpowiada wartości gazety do której był dodatkiem. Uwaga kierowcy powinna być skupiona na prowadzeniu pojazdu a nie tarmoszeniu się z nawigatorem!
Zabawki dla małych dzieci muszą mieć obowiązkowo certyfikat bezpieczeństwa i to samo powinno dotyczyć zabawek dla "dużych" dzieci,gdzie skutki zabawy mogą być dużo groźniejsze. Nie przekonuje mnie argumentacja że wartość użytkowa programu odpowiada jego cenie - marna to pociecha że na jakimś skrzyżowaniu wjazd pod "tira" kosztował kogoś tylko 99 zł.
Tak więc Navigo w koszu a ja od dwóch dni "męczę" AutoPilota.
Pozdr. BM
PS. Uważam, że na właściwą ocenę programu ma wpływ przede wszystkim suma negatywnych doświadczeń, reszta to bajer i kamuflaż.

« Odpowiedź #217 dnia: Wrzesień 11, 2006, 08:31:54 »
Cytat: "mabo"
Uwaga kierowcy powinna być skupiona na prowadzeniu pojazdu a nie tarmoszeniu się z nawigatorem!

Słusznie !! Dlatego ja podczas jazdy mam w ogóle pocketa poza zasięgiem ręki, żeby mnie nie kusiło grzebanie w sofcie  :proud:

Ciekawe czym podczas jazdy zdenerwował Ciebie Navigo2 ? Mógłbyś doprecyzować ?
Bo jakoś z Twojego postu nie bardzo zrozumiałem co ewentualnie autorzy programu mieliby poprawić  :wkurzony:

*

Offline jezjacek

• *
  • 72
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Acer Iconia Tab
Re: navigo nie chce działać
« Odpowiedź #218 dnia: Wrzesień 11, 2006, 10:04:36 »
Cytat: "jb008"
cze!

Miałem tak gdy wybrałem inny port com dla GPSu niż domyślny. Trzeba wybierać domyślny, zmienić dopiero później w menu programu

Jacek

*

Offline jobski

• **
  • 133
    • http://klubseata.pl
  • Sprzęt: HTC Desire + SE Xperia X8
« Odpowiedź #219 dnia: Wrzesień 11, 2006, 10:28:59 »
po kolejnych dniach testów stwierdzam że zainwestuje te 99zł
gdyż odkryłem jedną bardzo przydatną funkcjonalność N2 dla użytkowników PDA skrzyżowanego z GSM, jak już pisałem w momencie kiedy odbieramy rozmowe N2 pracuje w tle nie gubiąc sygnału a co ważniejsze cały czas podczas rozmowy podaje komunikaty głosowe o konieczości wykonania manewru na drodze, dla mnie to jest bardzo duży +
druga rzecz fajna to to że po zatrzymaniu auta jest zapamiętany kierunek w którym się poruszaliśmy AM w takim momencie zaczyna obracać mapą nie wiedząc w którą strone jesteśmy skierowani

*

Offline corona

• 251
« Odpowiedź #220 dnia: Wrzesień 11, 2006, 10:34:06 »
>Zainstalowałem,
>zarejestrowałem,
>odpaliłem program, działał.
>ściągnąłem nowsze mapy,
>skopiowałem na karte.
Program przestał się uruchamiać.
>Wgrałem jeszcze raz.  - Odpalił

Program OK, za ta cenę. Szkoda tylko że dokładnośc map jest cieńka.
Nawet TT z 18% pokrycia Polski jest dokładniejszy.
Nie mogę jednak przyzwyczaic do interfejsu.
Nowe mapy uzupełnione sa jak opis poniżej:

"Wersja danych z dnia 01.09.2006.

Ważniejsze aktualizacje:
- Wprowadzono otwarty na koniec lipca odcinek autostrady A2 (Konin-Stryków)

Inne:
- Drobne uzupełnienia wynikające z bieżącej aktualizacji bazy danych np. podniesiona dokładność danych na objeździe drogi 7 pomiedzy Elblagiem a Nowym Dworem Gdańskim."

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #221 dnia: Wrzesień 11, 2006, 10:37:02 »
Cytat: "jobski"
druga rzecz fajna to to że po zatrzymaniu auta jest zapamiętany kierunek w którym się poruszaliśmy AM w takim momencie zaczyna obracać mapą nie wiedząc w którą strone jesteśmy skierowani

Właśnie - na czym polega ten problem AM?? to samo zauwazyłem ale stwierdziłem że dostając słabo dokładne namiary GPS (dokładność ~6m) AM stwierdza że się jednak poruszamy i dlatego obraca mapą...

A tu da się zrobić tak żeby program jednak "widział" że stoję w miejscu...
Chyba że to jest tak że N2 obraca mapę dopiero po chwili jechania w danym kierunku (taka jest moja obserwacja) a więc gdy stoimy na światłach to czeka. Może tym jest też spowodowane to straszne opóźnienie w rysowaniu mapy przy szybszej jeździe?

*

Offline idiom

• **
  • 124
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC TP Raphael, htc trinity
« Odpowiedź #222 dnia: Wrzesień 11, 2006, 10:50:12 »
...

Może Ty tak masz, u mnie w chwili zatrzymania samochodu NAVIGO pokazuje prędkość od 5km/h do 10 km/h.

Pozdrawiam
Idiom

*

Offline jobski

• **
  • 133
« Odpowiedź #223 dnia: Wrzesień 11, 2006, 11:04:11 »
a ile satelitów wam widzi N2? bo ja mam praktycznie cały czas w widoku 7 do 9 satelitów

*

Offline idiom

• **
  • 124
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC TP Raphael, htc trinity
« Odpowiedź #224 dnia: Wrzesień 11, 2006, 11:07:07 »
Tu się z Tobą zgodzę w 100%.

Pozdrawiam
Idiom

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #225 dnia: Wrzesień 11, 2006, 11:21:01 »
mnie koniec końców też widział od 7 do 9, ale zanim wogole zajarzyl ze dostaje sygnaly GPS to trwało 5 - do 10 minut... nawet AM była/jest szybsza :D

*

Offline jobski

• **
  • 133
« Odpowiedź #226 dnia: Wrzesień 11, 2006, 11:23:58 »
ja z fixem nie mam problemów około 30s ale to dzięki AGPS który mam w G500 ;)

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #227 dnia: Wrzesień 11, 2006, 11:27:59 »
a co to jest AGPS ??

A już znalazłem - Assisted GPS... no tak tylko że to nie zasługa GPS jako takiego tylko samego systemu :)

*

Offline mabo

• **
  • 198
« Odpowiedź #228 dnia: Wrzesień 11, 2006, 11:29:40 »
GPS maniak

Co mnie denerwowało ?
www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?p=309637&highlight=#309637
a to tylko wrażenia z jednej 200 km trasy.
Czytając uwagi innych użytkowników nie sądzę aby te wszystkie usterki dało się łatwo poprawić. Ale obiektywnie rzecz biorąc Navigo 2 jest niezłą bazą do stworzenia dobrego programu nawigacyjnego (w dość dalekiej chyba przyszłości).
Pozdrawiam (i żałuję że nie mam tak przestronnego auta jak Twoje ;) ).
BM

*

Offline jobski

• **
  • 133
« Odpowiedź #229 dnia: Wrzesień 11, 2006, 11:47:18 »
no tak tylko że to nie zasługa GPS jako takiego tylko samego systemu :)
co nie zmienia faktu że fix-a mam zaj.. szybko  :))

*

Offline 4ever

• 378
« Odpowiedź #230 dnia: Wrzesień 11, 2006, 11:49:12 »
no nie zmienia :) - tyle że nie jest to fix w sensie GPS'a... :)

*

Offline jobski

• **
  • 133
« Odpowiedź #231 dnia: Wrzesień 11, 2006, 11:50:56 »
tyle że nie jest to fix w sensie GPS'a... :)
dobra tylko jaki GPS działa bez softu ;)

« Odpowiedź #232 dnia: Wrzesień 11, 2006, 11:59:37 »
GPS maniakPozdrawiam (i żałuję że nie mam tak przestronnego auta jak Twoje ;) ).

E !  Nie wiem gdzie masz przymocowanego pocketa, ale jakoś nie wierzę, że możesz w swoim samochodzie sięgnąć pocketa przyklejonego do szyby nad panelem środkowym bez zmiany pozycji. No chyba że to Renault Kango czy inny taki typ.

Moja bryczka (jak chyba większość osobówek) ma bardzo mocno pochyloną przednią szybę zatem przyklejony w dolnej części pocket jest znacznie dalej niż kierownica. A skoro normalnie siedząc nadgarstkiem dotykam górnej części kierownicy, to znacznie dalej oddalony pocket był już poza moim zasięgiem  :proud: Teraz odrzuciłem pocketa bardziej na prawo, bo nie lubię jak coś mi zasłania szybę. A że nie jeżdżę Vanem tylko psedosportową Alfą i prowadząc na pół leżę w siedzeniu (siedzę naprawdę nisko) to pocket na środku zbyt dużo mi zasłaniał.  :(

Teraz wszystko widzę, ale sięgnięcie ekranu pocketa jest praktycznie niemożliwe  :proud:

dobra tylko jaki GPS działa bez softu ;)

Prawdziwy czyli ....... Turystyczny  :D   ;)

Żeby nie było OT.
Nie zauważyłem jakichś poważniejszych problemów z fiksowaniem via Navigo2 (MIO 169). Fiksuje tak samo szybko jak każdy inny soft spośród tych, które używam.

*

Offline andk

• *
  • 54
« Odpowiedź #233 dnia: Wrzesień 11, 2006, 13:53:47 »
ja jestem dopiero początkujący 'nawigator', ale kupiłem i... pierwsze wrażenie: całkiem ładne. drugie wrażenie: k***a, wolne! trzecie wrażenie: wyłączył się przy wyświetlaniu wyznaczonej trasy :worried:

no ale nie zraziłem się i potestowałem dalej. albo program się przyzwyczaił do pocketa, albo ja do programu, bo nie odczuwam już bardzo tej ślamazarności :)

trasy wyznacza szybko i co najważniejsze - inteligentnie. trasa szybka z mojej wioski do wrocławia dla am, to przejazd kilka km w przeciwną stronę do autostrady, a później powrót z autostrady przez wrocław do wyznaczonego miejsca... nie wiem kto tak jeździ :D navigo prowadzi mnie dokładnie taką trasą, jak sam jeżdżę.
niestety jeżeli chodzi o mapy, to faktycznie nie jest najlepiej. o ile jadąc po drodze krajowej lub po mieście navigo jechało jak po sznurku, o tyle po wsiach drogi są niekiedy prowadzone nieprecyzyjnie. co więcej: są nieprawidłowo sklasyfikowane (droga grunotwa w miejscu, gdzie chyba 'od zawsze' jest asfalt) i wielu brakuje. dodatkowo przy nieprecyzyjnie poprowadzonej drodze nawigo nieustannie skacze z drogi w pole i odwrotnie - denerwujące, bo razem z tym 'mrygają' informacje na panelu nawigacyjnym.
jeżeli chodzi o grafikę map to są moim zdaniem czytelne, aczkolwiek drogi mogłyby być czasami trochę węższą linią poprowadzone. i zdecydowanie bardziej odpowiada mi prezentacja małych miejscowości w automapie, gdzie są one po prostu oznaczone jako jakiś obszar. a navigo to parę prostokątów symbolizujących chyba domy, aczkolwiek mało to ma z nimi wspólnego - dziwnie to wygląda ;) w wersji vga chyba nie wszystko jest vga, bo zarówno ikona programu jaki i ikony poi wyglądają kiepsko.
no i nie wiem czemu nie wykrywa mi gps w looxie na porcie software'owym - ale z tym spotkałem się już w kilku innych programach.

tyle po krótkiej zabawie i przejeździe początkującego nawigatora, jeszcze nie 'skrzywionego' konkretnym softem :)
zapisuję się do partii 'umiarkowanej' w tym wątku :D czyli: są błędy, ale da się używać. mam nadzieję, że w przyszłości będzie tylko lepiej, bo program jest dość ciekawy.

« Odpowiedź #234 dnia: Wrzesień 11, 2006, 15:10:42 »
czy komuś UDAŁO się ZALOGOWAĆ do swojego konta na stronie www.navigo.pl po rejestracji produktu???  mi nigdy... :terrified: ciągle pisze błędny login lub hasło - opcji przypomnienia BRAK!!! :wkurzony:

« Odpowiedź #235 dnia: Wrzesień 11, 2006, 15:12:01 »
Nie przekonuje mnie argumentacja że wartość użytkowa programu odpowiada jego cenie - marna to pociecha że na jakimś skrzyżowaniu wjazd pod "tira" kosztował kogoś tylko 99 zł.

Wybacz, ale kierowca, ktory przez nawigacje wjezdza 'pod tira' nigdy nie powinien zasiadac za kierownica. Mam nadzieje, ze ta opinia to z nerwow, ze zamiast patrzec na droge musiales czekac na kolejny ekran w N2.

*

Offline mabo

• **
  • 198
« Odpowiedź #236 dnia: Wrzesień 11, 2006, 15:59:54 »
majcool

Może rzeczywiście przesadziłem z tym przykładem ale chciałem podkreślić kwestię wiarygodności informacji podawanych przez nawigatora. Zawsze obowiązuje zasada ograniczonego zaufania ale to nie to samo co zupełny brak zaufania. Program ma pomagać a nie przeszkadzać kierowcy a w takim przypadku lepiej po prostu go wyłączyć.
Z nawigatora często korzystają ludzie starsi, gorzej widzący czy wręcz gapowaci z natury i dla nich nawigator może być nieocenioną pomocą i to oni w przypadku  "nawigacyjnego bubla" mogą być kandydatami "pod tira". Sorry za te wywody, ale tak czekałem na ten program i tak bardzo mnie on rozczarował...
BM

*

Offline AKM

• **
  • 199
    • http://www.forum-akm.net
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #237 dnia: Wrzesień 11, 2006, 17:08:23 »
Cytat: "piotrekbb"
czy komuś UDAŁO się ZALOGOWAĆ do swojego konta na stronie www.navigo.pl po rejestracji produktu???  mi nigdy... :terrified: ciągle pisze błędny login lub hasło - opcji przypomnienia BRAK!!! :wkurzony:

Mnie. Bez żadnych problemów.
Pozdrawiam
AKM

*

Offline Yelayon

• 252
  • Sprzęt: HTC Touch HD2 T8585
« Odpowiedź #238 dnia: Wrzesień 11, 2006, 17:54:34 »
Moje "5 minut" z nawigo:

Instalacja programu, przeszła ok. Instalacja map strasznie mnie wkurzyla. Skoro mam pelne mapy to od razu demo w-wy wykasowałem i zainstalowałem mapy pełne i... nawigo się nie uruchomiło ponieważ szukało mapy demo. Nie mowiac o wkurzajacym komunikacie przy instalacji pelnych map, ze nie udalo sie zmodyfikowac pliku ignored_... i mapy moga nie byc dostepne.
Nastepny minus, ze laduje mapy do root'a karty SD - lubie miec porzadek i takie wymuszenie to dla mnie minus. Ostatecznie pelna mape zainstalowalem kopiujac katalog bezposrednio na karte - szybciej niz przez program Navigo do ladowania map.

No ale dobra, nie zrazajmy sie na poczatek - uninstall i zainstalowanie razem z mapami, bez kasowania demo. Dziala... w koncu :D

Komunikacja z GPS super - fix w mniej niz 30 sekund (fajne te nasze G500 - prawda Jobski (-: )
I tutaj juz u mnie zaplusowalo navigo - w AM mnie wkurza, ze mimo, ze jestem gdzies w ustawieniach, to po zlapaniu fix'a AM mnie przelacza na mape i pokazuje aktualna pozycje. Navigo ladnie informuje komunikatem.

Fajnie - jest piątek, 22 - czas na imprezke. No to wytyczamy trase z ursynowa na mazowiecka ;-) - mam swoje przyzwyczajenia jezeli chodzi o przejazdy przez W-we, ale trasy navigo nawet nie chcialem testowac. Pchal mnie caly czas na wschod (wiem, ze tam jest podobno cywilizacja) i chcial abym pojechal czerniakowska. Non stop komunikaty zawracaj, skrec w prawo, etc. Algorytm dla mnie totalnie walniety - dopiero jak wyjechalem na Pulawska przy Wilanowskiej sie uspokoil i poprowadzil poprawnie. Nie bawilem sie w ustawianie predkosci w miescie - moze lepiej by pokazywal wtedy trase.

Do plusow zalicze jeszcze, czytelnosc nazw ulic - o wiele lepsza niz w AM

I to moze na tyle - poki co AM i tak mi sie juz zwrocila z nawiazka dzieki ostrzeganiom o Fotoradarach i suszarkach, wiec nie zamierzam sie przestawiac.

Podsumowujac - za 99PLN to dobry program, ale wiecej za niego niedalbym.

W.

ps. zmienilem ustawienia domyslne predkosci w miescie na 70km (nie chcialem ustawiac 100 bo moze raportuja takich do KWP) i trase ursynow-mazowiecka juz prowadzil przez puławską, ale wyjazd z ursynowa, tez troche jeszcze zle pokazywal - coz, plus dla nich za taka funkcje jak ustawianie preferowanych predkosci, ale domyslne ich ustawienia sa nierealne ;-) (choć zgodne z prawem)

ps2. do minusow zalicze jeszcze kolorystyke wylaczonych opcji - szare litery boldem na jasnoniebieskim tle są po prostu niewidoczne.

ps3. do plusow natomiast podpowiadanie przy ponownym wpisywaniu danych (miasto/ulica/numer)
-------------------
There are no mistakes, just learning experience.
PDAs: iPAQ 4150 -> ETEN G500 -> Glofiish X800 -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2

*

Offline dabek0312

• **
  • 213
  • Sprzęt: HTC Touch PRO
« Odpowiedź #239 dnia: Wrzesień 11, 2006, 20:49:31 »
Ściągnąłem dziś uaktualnienie map do Navigo 2. Jest widoczny nowy odcinek autostady A2 ale tylko w dużej skali, czyli większej niż 1:1500000. W skali mniejszej niż 1:1500000 nie jest widoczny.