Troszkę już pojeździłem z NE i chciałem coś na jego temat opowiedzieć, a właściwie na temat wyznaczania tras.
Jeśli chodzi o jazdę w mieście, to wyznacza ok, nie ma bardzo co się przyczepić, ale podczas jakiś weekendowych wyjazdów czy wakacyjnych,
jeździmy między małymi miejscowościami i wtedy trasy optymalna premium nie są najlepszym wyborem, warto wybierać trasy krótkie. Mówię o takich trasach do 50 km.
Podam konkretny przykład trasa Rzeczków-Kolonia do Iłża (woj. mazowieckie obie) trasa optymalna premium - 39 km czas 45 minut tą pewnie w takim czasie się robi, trasa krótka 22 km czas 1h 38 min. Czas przejazdu na trasie krótkiej jest nieprawdziwy, bo tą trasę robi się spokojnie w około pół godziny, trasa ta odkąd pamiętam ( przynajmniej 15 lat) jest cała asfaltowa.
I moje pytanie ile razy trzeba taką trasę przejechać żeby system Community Traffic zweryfikował czas przejazdu na rzeczywisty?, bo dwa razy, które zrobiłem na pewno nie pomogły, bo dalej trasa krótka ma taki długi czas przejazdu.
Pewnie tą trasą nikt wcześniej nie jeździł z NE, dlatego taki długi czas przejazdu ale jak na drogę asfaltowa to zbyt małe prędkości średnie są dla niej przyjęte.
Takich tras o zaniżonej prędkości średniej w Polsce jest więcej, są to głównie trasy pomiędzy małymi miejscowościami, ale w czasie weekendowych wypadów takimi często się jeździ.