Polskie Menu dla Motorola MPx200 WM2003

• 131 Odpowiedzi
  • 7433 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 07, 2005, 18:56:02 »
Instaluje sie to w pamieci telefonu ale wielkosc tego wynosi 366kb wiec raczej nie zasmieci to wielce telefonu...

*

Offline norberttt

• **
  • 210
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 07, 2005, 18:59:36 »
a jak moge to sprawdzic ze tworca jestes ty a nie np gdzies to znalazles w sieci i chcesz sie dorobic

« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 07, 2005, 19:05:50 »
Wiadomosc dla urzytkownika "trecking" Czeski jezyk w tym spolszczeniu wystepuje...CZEGO NIE ZAPRZECZAM...w normalnym urzytkowaniu telefonu wystepuje on tylko menu ekranu glownego jako "glowne ustawienia" znajdzie sie go rowniez na koncu w menu "o produkcie" jezeli ktos bedzie bardzo bardzo grzebal w telefonie i doprowadzi do jakis bledow to mozliwe ze znajdzie... Oczywiscie kazdy kto znajdzie jakis teskt nieproszony moze sie ze mna skontaktowac i postaram sie jak najszybciej wyslac poprawke do tego za free
Tak czy inaczej oznajmiam iz patch POLONIZUJE TELEFON w 95 % (pozostale 5 % to wspomniane czeskie teksty i opisy w menu ustawien)
Osobiscie uzywajac duzo tego telefonu nie zauwazylem juz bardzo dawno zadnego tekstu w jezyku czeskim...

[Dodano: 2005-08-07 19:09:47]
kolego norberttt...w menu ustawienia >> O produkcje (about product) znajduje sie ( Wersja 4.2 by Grabber @ Sakul)  Grabber to ja...tego nicka uzywam od ponad 5 lat... Sakul to kolega ktory mi pomogl w sprawdzeniu calosci...Posiadam rowniez zrodla tego spolszczenia (ktorych niestety nie udostepnie) i jezeli bardzo bedzie ci zalezalo to moge specjalnie dla ciebie wpisac dedykacje do polonizacji

*

Offline norberttt

• **
  • 210
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpień 07, 2005, 19:09:48 »
juz 3 raz ogladam filmik, i fak dobra domowa robutka, a i widze ze programik sie przydal Pocket Controller-Professional

dobra wg mnie jest czysty:) ale i tak nie zakupie polonizacji, polubilem eng

« Odpowiedź #34 dnia: Sierpień 07, 2005, 20:05:10 »
gratuluje grabber..az prawie zaluje ze sprzedalem motke:)..naprawde dobra robota rowniez ten filmik...

uwaga uzytkownika trecking o zakupie i rozpowszechnieniu niewarta jest nawet komentarza..po prostu niektorzy nie dorosli

*

Offline p.janowski

• 649
  • Sprzęt: aktualnie : HTC Touch Pro, SPV m650,  eeePC 701 1G
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpień 07, 2005, 21:05:24 »
spox, cen a jest ok.

w jakiej formie to jest ? CAB/IMG ? i na jaki system (WM2002/3)
czy zarejestrowany user bedzie miał free upgrade softu (np 100% spolszczenia) ?

« Odpowiedź #36 dnia: Sierpień 07, 2005, 22:14:18 »
Przy zakupie (nie skopiowaniu od kogos) update jest calkowicie za FREE...niestety nie wiem kiedy wyjdzie kolejna wersja...(puki sa wakacje ogarnal mnie szal lenistwa ;) Jesli ktos jest zainteresowany bardzej dokladnym filmikiem niz poprzedni gdzie i jak jest spolszczone to prosze dac znac...

[Dodano: 2005-08-07 22:20:47]
Wiadomosc do Jakub Kańczugowski (Admin) bardzo bylbym rad gdybys tak jak napisales "wystawil link na glownej stronie"...mysle ze wielu by sie jeszcze zglosilo...

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpień 08, 2005, 00:06:09 »
Cytat: grabber
NA STRONIE http://www.coolstar.neostrada.pl
Znajduje sie filmik (pokazowka) przedstawiajacy fragmenty przetlumaczonego systemu...
Tak wiec wejdzcie na strone >> zapiszcie filmik na dysk >> i odpalcie w Windows Media Player

Czy taki dowod jest wystarczajacy??

Fragmenty przetłumaczonego systemu, ale z czego?? A może z MPx220? A może z emulatora na pececie (co najbardziej prawdopodobne...)
Tudzież jakieś haxiorsko-dresiarskie wpisy w nazwie softu..

« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 08, 2005, 08:34:54 »
%#@#$^@$NY KRAJ!! CZLOWIEK WYKARZE SIE TROCHE ZNAJOMOSCIA I JUZ MAJA CIE ZA KANCIARZA...BOZE DAJCIE SPOKOJ... No ale coz...poszedlem ci na reke...i zrobilem zdjecia aparatem calego ekranu...nie sa one najlepszej jakosci bo bardzo trudno robie sie zdjecie wyswietlacza telefonu...ale wszystko widac jak na dloni...hmmm...pewnie sie zaraz przypieprzysz ze wszystkich oszukuje bo zalatwilem sobie jakis programik do fotoretuszu i tam tak naprawde to jest monitor komputera... ;) Nudzi mnie takie tlumaczenie sie dlatego ostatni raz ide na ustepstwa... zapraszam na strone http://www.coolstar.neostrada.pl i tam znajdziecie zdjecia...jesli ktos chce to niech da znac to wysle wieksze o roz. 2592 x 1944
WYSTARCZY CI ??!!

« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 08, 2005, 09:13:15 »
A zakupił już ktos spolszczenie???? Czekamy niecierpliwie na oceny.....

« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 08, 2005, 09:47:42 »
sorry, ze sie wtrace, ale zachowujecie sie jak buraki i to ostre, tak to wlasnie w Polsce bywa, ze kazda inicjatywa jest %#@#$^@$na, jesli rzeczywiscie masz 17 lat to sie jeszcze nie raz o tym przekonasz. po co bylo sie odzywac, zarobicz moze 120-150zl a ile nerwow zszarpanych :P trzeba bylo sie cieszyc polskim menu a inni niech sobie nawet po japonsku jak chca ;)
pozdro i wyrazy szacunku, jak to zrobiles? bo mnie interesuje spolszczenie do wm2003 na ipaqa

« Odpowiedź #41 dnia: Sierpień 08, 2005, 09:50:20 »
CZEKAM AZ ZBIERZE SIE WIELU CHETNYCH TO WYSTAWIE AUKCJE... CHCIALBYM POPROSTU WIEDZIEC ILE OSOB JEST CHETNYCH NA KUPNO...

[Dodano: 2005-08-08 10:04:42]
Zrobienie tego to zaj.... trudna sprawa. Troche za duzo tlumaczenia... ale dzieki za mile slowa.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpień 08, 2005, 10:25:20 »
%#@#$^@$NY KRAJ!! CZLOWIEK WYKARZE SIE TROCHE ZNAJOMOSCIA I JUZ MAJA CIE ZA KANCIARZA...BOZE DAJCIE SPOKOJ...

Po prostu tych ostatnich jest znacznie więcej

No ale coz...poszedlem ci na reke...i zrobilem zdjecia aparatem calego ekranu...nie sa one najlepszej jakosci bo bardzo trudno robie sie zdjecie wyswietlacza telefonu...ale wszystko widac jak na dloni...hmmm...pewnie sie zaraz przypieprzysz ze wszystkich oszukuje bo zalatwilem sobie jakis programik do fotoretuszu i tam tak naprawde to jest monitor komputera... ;) Nudzi mnie takie tlumaczenie sie dlatego ostatni raz ide na ustepstwa... zapraszam na strone http://www.coolstar.neostrada.pl i tam znajdziecie zdjecia...jesli ktos chce to niech da znac to wysle wieksze o roz. 2592 x 1944
WYSTARCZY CI ??!!

No widzisz - od tego trzeba było zacząć, a nie bawić się w kopiowanie gwiezdnych wojen. Inaczej się zbliżasz do poziomu dzieciaków które biorą kradzione softy do Nokii 3310, darmowe edytory i powszechnie dostępne podręczniki typu "Grzebanie w nokii for dummies", zmieniają parę tekstów w stylu "Yo, ziomal" i sprzedają te softy jako swoje na allegro.

Ze sprzedawaniem możesz mieć poważny kłopot z paru względów - jak zaczniesz sprzedawać pliki nbf, to może się przyczepić ktoś z Motoroli czy Microsoftu - w końcu oni są właścicielami praw autorskich to tego, a Ty dokonałeś tylko parę nieautoryzowanych zmian (i nie obrażaj się o "tylko" bo w porównaniu z napisaniem całego softu to jest nawet mniej niż tylko).
Musiałbyś napisać program aplikujący poprawki do pliku nbf, czyli dodatkowa praca cię czeka.
W dodatku to biznes bez przyszłości, bo do MPx220 jest już oryginalny soft z polskim językiem, do nowszych modeli też będzie. Jesteś więc skazany na pewną grupę użytkowników MPx200, którzy nie boją się grzebać w telefonie, którzy są na tyle słabi językowo, że przeszkadza im język angielski i jeszcze chcą wydać trochę pieniedzy na soft (i je mają). Biorąc pod uwagę, że to ostatnie jest dosyć rozbieżne z przedostatnim, to czarno widzę - sprzedasz może 30, może100 kopii i tyle. I to optymistycznie.
To może lepiej potraktować to jako reklamę swojej osoby i jednak rozdać ten soft?

« Odpowiedź #43 dnia: Sierpień 08, 2005, 11:00:24 »
Wiesz co...dzieciaczkuj to sobie do kogo innego...gdyby byl lub mial wyjsc PL soft do tego telefonu to bym sie za to nie bral...jest on tylko do MPx220... Zreszta nie bede sie z toba sprzeczal...jestes dla mnie za chudy w uszach...i nie obrazaj ludzi ktorzy posiadaja MPx200 bo jest to bardzo dobry telefon... myslisz ze jesli nie potrafisz to innym nie dasz sie wykazac... Skoro puszysz sie na takiego doroslego to zachowaj ta swoja doroslosc i nie badz zazdrosny ze jakis 18 latek zrobil spolszczenie... PO 2. nie wtracaj sie w to czy bede mial problemy ze sprzedaniem tego czy nie bo to moja sprawa... ja chce poprostu troche sobie zwrocic za te ciezkie godziny po nocach jakie spedzilem nad zrobieniem tego. PO 3. Widac ze sie znasz kolego na tych sprawach... ;) jezeli nie wiesz ktore pliki odpowiadaja za komunikaty w tym telefonie to sie nie odzywaj...dla twojej wiadomosci nie ingeruje w zaden sposob i nie sprzedaje zadnych plikow "nbf" Wiec swoja troske o mnie zachowaj dla siebie. PO 4. To ze ktos ma mozliwosc miec polskie menu w tym telefonie wedlug ciebie jest nieukiem ktory nie zna angielskiego... Zastanow sie troche bo w tym momencie obrazasz wielu ludzi... PO 5. Nikt ci nie rozkazuje bys kupowal tego...jesli nie jestes zainteresowany kupnem to zmien temat forum... NIE CHCE MI SIE WYKLUCAC Z NIKIM...WIEC MOWIE TO WSZYSTKO W PELNEJ KULTURZE...O.D.C.Z.E.P. .S.I.E. Ja spedzam 2,5 tygodnia po 7 godzin dziennie by zrobic to spolszczenie a ty myslisz ze jak napiszesz w 5 minut jakis tekst to dam ci za darmo spolszczenie...??
..:: KONIEC ::..
PS. U mnie nie ma tekstow w spolszczeniu typu "Yo ziom" (PELEN PROFESIONALIZM)

*

Offline Maciej Wójcik

• 1038
  • Sprzęt: Treo 600, IBM ThinkPad T60, Asus eee 701, Nokia E71
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpień 08, 2005, 11:18:22 »
A ja myślę, że Waldek ma trochę racji, a ty niewiele wskórasz obrażając innych użytkowników forum.

PS. U mnie nie ma tekstow w spolszczeniu typu "Yo ziom" (PELEN PROFESIONALIZM)
Ach, ta profesjonalna ortografia (BP NMSP) >:)

« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 08, 2005, 11:33:15 »
Dobra...bede robil po swojemu... DOCZEPIACIE SIE DO TEGO PROJEKTU I DOCZEPIACIE SIE DO JEDNEJ LITEROWKI...  BEZ KOMENTARZA

*

Offline Maciej Wójcik

• 1038
  • Sprzęt: Treo 600, IBM ThinkPad T60, Asus eee 701, Nokia E71
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpień 08, 2005, 11:58:31 »
Ale ja się niczego nie czepiam :) Nie widzę powodu, dla którego miałbyś na mnie krzyczeć.

« Odpowiedź #47 dnia: Sierpień 08, 2005, 12:10:24 »
Bo denerwuja mnie takie komentarze jakie wystawia WaldekGo... wczesniej oskarzal mnie oto ze to spolszczenie jest spreparowane i ze robilem to na kompie...dlatego sie wlasnie denerwuje

« Odpowiedź #48 dnia: Sierpień 08, 2005, 12:37:21 »
proponuje autorowi lokalizacji wziac gleboki oddech :) a jako rade na takich cwaniakow jak 'trecking' mam jedna: umiesc w sofcie dane (nazwisko, adres) uzytkownika ktory od Ciebie soft kupil..odda mniej chetnie a jesli nawet to bedzie mozna go zidentyfikowac :)

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpień 08, 2005, 12:38:14 »
Zeby troche ostudzic dyskusje, to niestety i WaldekGo i ty Grabber masz racje.

Jestem pelen podziwu, ze:
1.chcialo ci sie to zrobic
2. ze znalazles sposob zeby to zrobic
3. ze starczylo ci determinacji aby doprowadzic prj do konca

Niestety nie wydaje mi sie, zeby udalo ci sie na tym zrobic pieniadze bo:
1. zeby to sprzedac w Polsce ( mysle, ze Waldek ma racje jedynie teoretycznie co do Motoroli i M$, bo wowczas nalezaloby naslac cala armie ludzi na xda-developers, spv-developers i mysle ze na WaldkaGo tez za te poprawki do SPV c500 za ktore nota bene ci dziekuje), bo jesli udostepnisz piersze kilka kopii, to jest po herbacie.
2. mysle, ze wiecej nazbierasz pieniedzy proponujac dobrowolna wplate na konto. Jestem przekonany, ze znajdzie sie wielu chetnych a unikniesz wielu nadgorliwych, ktorzy raz zaplaca albo i nie a pozniej beda zadali, zebys to zrobil dla wm2002,wm2003 wm5 i wm 99 i 3/4. Bedzie tez w tobie mniej zalu, ze ktos zeruje na twej pracy a i radosc wieksza, ze ktos nie musial a zaplacil.
3. pare razy probowalem w Polsce zrobic pieniadze na sprzedazy software i moje wrazenia po 15 latach pracy sa takie, ze w tej chwili oferuje freeware (to raczej w tej chwili moje hobby) a i tak trudno sie nawet doczekac slowa "dziekuje" czy "fajnie ze to zrobiles" wiec nie obrazaj sie na wszystkich bo takie jest zycie
4. jesli wiesz jak, to moze sprobuj zmienic wersje na jakas inna i sprobuj na jakims forum motoroli. Pewnie za granica, szybciej Cie ktos doceni a i o pieniadze latwiej. Pewnie znajdzie sie ktos chetny, kto zmieni ci komunikaty na wlasciwe dla danego jezyka.

Pozdrawiam i wiecej pokory, bo swiat jest jaki jest i ... szkoda nerwow
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpień 08, 2005, 12:40:23 »
Wiesz co...dzieciaczkuj to sobie do kogo innego...gdyby byl lub mial wyjsc PL soft do tego telefonu to bym sie za to nie bral...jest on tylko do MPx220... Zreszta nie bede sie z toba sprzeczal...jestes dla mnie za chudy w uszach...i nie obrazaj ludzi ktorzy posiadaja MPx200 bo jest to bardzo dobry telefon... myslisz ze jesli nie potrafisz to innym nie dasz sie wykazac... Skoro puszysz sie na takiego doroslego to zachowaj ta swoja doroslosc i nie badz zazdrosny ze jakis 18 latek zrobil spolszczenie...

Widzę, że umiejętność czytania ze zrozumieniem jest ci najwyraźniej obca, za to doskonale opanowałeś wkładanie innym osobom słów których nie wypowiedzieli, gratuluję!!

PO 2. nie wtracaj sie w to czy bede mial problemy ze sprzedaniem tego czy nie bo to moja sprawa... ja chce poprostu troche sobie zwrocic za te ciezkie godziny po nocach jakie spedzilem nad zrobieniem tego.
PO 3. Widac ze sie znasz kolego na tych sprawach... ;) jezeli nie wiesz ktore pliki odpowiadaja za komunikaty w tym telefonie to sie nie odzywaj...dla twojej wiadomosci nie ingeruje w zaden sposob i nie sprzedaje zadnych plikow "nbf" Wiec swoja troske o mnie zachowaj dla siebie. PO 4. To ze ktos ma mozliwosc miec polskie menu w tym telefonie wedlug ciebie jest nieukiem ktory nie zna angielskiego... Zastanow sie troche bo w tym momencie obrazasz wielu ludzi... PO 5. Nikt ci nie rozkazuje bys kupowal tego...jesli nie jestes zainteresowany kupnem to zmien temat forum... NIE CHCE MI SIE WYKLUCAC Z NIKIM...WIEC MOWIE TO WSZYSTKO W PELNEJ KULTURZE...O.D.C.Z.E.P. .S.I.E.

Taaa.. ale najwyraźniej nie przeszkadzało Ci to w zareklamowaniu się na mojej stronie, bez pytania się kogokolwiek o zgodę?

[Dodano: 2005-08-08 12:47:03]
Cytat: darekkot
1. zeby to sprzedac w Polsce ( mysle, ze Waldek ma racje jedynie teoretycznie co do Motoroli i M$, bo wowczas nalezaloby naslac cala armie ludzi na xda-developers, spv-developers

Mylisz dwie sprawy: co innego publikować jak zmienić firmware, udostępnić narzędzia do zmiany firmware, czy też patchera który dokona automagicznie zmian, a co innego opublikować już zmienione firmware.

Zauważ, że żadna ze stron nie pozwala na ściąganie zmodyfikowanych rom-ów, ROM-kitchen jest na całkiem innej stronie (w dodatku nie bardzo wiem na jakiej zasadzie udaje się im wciąż działać) a takie Smartphonefrance.com ścignęli o publikowanie romów, mimo, że były oryginalne!!

« Odpowiedź #51 dnia: Sierpień 08, 2005, 12:50:35 »
darekkot <> rozumiem o co ci chodzi... ale jakos to bedzie
WaldekGo <> jezeli nie chcesz mojej oferty na swojej stronie to jako administrator usun ja...
Czy mozemy temat sporu co i jak z ta polonizacja zakonczyc??
Ja chce poprostu ja sprzedac...i tyle...
Co do pomyslu zwiazanego z tym aby w kazdym spolszczeniu byly dokladne dane to jestem za...

[Dodano: 2005-08-08 12:55:17]
WaldekGo zrozum ze ja nie modyfikuje w najmniejszym stopniu softu w telefonie...powiedzmy ze to spolszczenie nazwijmy nakladka...

*

Offline norberttt

• **
  • 210
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpień 08, 2005, 13:16:53 »
wiecie co, zrobilo sie tu straszne przedszkole!!! ludzie opanujcie sie!!! moj rowiesnik chcial dobrze chcial zarobic troszke $$ i wykonal to spolszczenie, i wszystko jest OK a w czepiacie sie teraz kazdej jego literowki i kazdego kruczka,  WSTYD wam, wiem ze jest wiele oszustow ale czy filmik foto i chec wspolpracy nie wystarcza na dobry poczatek??

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpień 08, 2005, 13:27:18 »
Widzisz - jak zaczął, takie są skutki. A wystarczyło powiedzieć - zrobiłem takie i takie coś, dać fotki które dał na końcu, napisać to jak dorosły człowiek i pewnie podejście byłoby całkowicie inne.
A tu jak mu to samo napisałem, to mnie bluzgami obrzucił - jak traktować kogoś takiego poważnie?

« Odpowiedź #54 dnia: Sierpień 08, 2005, 13:40:33 »

*

Offline norberttt

• **
  • 210
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpień 08, 2005, 13:48:33 »
wiesz moze faktycznie zareklamowac sie dobrze to nie umie, ani zbytnio to czysto marketingowo rozegrac,(najpierw widzisz towar potem kupujesz itp) ale powoli przeciez mozna sie dogadac. I nie ma zwalania winy na kogos WSZYSCY jestesmy winni.:(

« Odpowiedź #56 dnia: Sierpień 08, 2005, 13:54:31 »
Ludzieeee... zaraz puszcze pawia ...
Jeżeli ktokolwiek z WAS zrobi coś takiego, czego dokonał grabber, i udostępni to za darmo, to zliżę osobiście tega hafta którego puściłem czytając wasze wypowiedzi..
Macie(tak się przynajmniej powinno wydawać) chyba odrobinę oleju w głowie, skoro używacie do piasania klawiatury, zamiast joystick'a i waszych grymaśnych ust(przepraszam blonynki- te inteligentne); więc zdajecie sobi3e chyba sprawę z tego, że jeżeli ktoś coś zrobił, to chyba nie jest filantropem...i chce pieniędzy. Wy zaś nie musicie tego kupować... Przypomnijcie sobie ile było skamlenia o polskie menu dla Motki.. Ajak się pokazuje, to reakcja .. bez komen.. Jesteście po prostu BOTANICY.. może jeszcze powinien grabber wam zapłacić za testowanie?... żal mi was

« Odpowiedź #57 dnia: Sierpień 08, 2005, 16:41:27 »

« Odpowiedź #58 dnia: Sierpień 08, 2005, 18:13:04 »
Ja też wtrącę swoje trzy grosze do tej dosyć gorącej dyskusji.
Bo mnie osobiście interesuje jak do lokalizacji, która cytuję "JESTEM AUTOREM TEJ POLONIZACJI I WSZYSTKICH DO NIEJ PRAW... POSIADAM CALY JEJ PROJEKT I KODY ZRODLOWE", dostały się czeskie teksty...
Projekt spolszczenia MPx200 jest sam w sobie bardzo ciekawy i godny pochwały oraz uznania.
Niestety wątpliwości ja osobiście mam, bo co innego jest zrobić coś takiego od zera, a co innego zmodyfikować czeską lokalizację. Chyba, żeby była jakaś czeska typu public domain :) Niestety nie ma takiej, jest tylko komercyjna :)
W zasadzie czekam na reakcję Grabbera, ale bez niej także będę żył :) Prewnie dlatego, że nie mam MPx200 :)
Choć z drugiej strony kwestia lokalizacji wszelkiej maści WM SE i nie tylko SE interesuje mnie mocno...

« Odpowiedź #59 dnia: Sierpień 08, 2005, 18:51:02 »
Moze i uzylem troche za mocnych slow ale kontaktowalem sie juz szmat czasu temu z autorami...i nie bylo jakiegos sprzeciwu bym to przerobil...gdyby jeszcze nie fakt ze jeden z nich ktory posiadal potrzebne pliki do tej lokalizacji w jezyku angielskim wyjechal na dosc dlugo to spolszczenie to bylo by juz dawno...ale coz...jest jak jest...