WM6 ROMy do A701 - nowości, uwagi i spostrzeżenia

• 824 Odpowiedzi
  • 242397 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
Odp: WM6 ROM do A701 - projekt Atifarkas (Lifeforce) i projekt chiński
« Odpowiedź #120 dnia: Listopad 23, 2007, 23:28:48 »
1. ROM trochę winny (Sprite), ale zobaczymy jeszcze co support powie
2. Prozor - takiego objawu po soft resecie jeszcze nie miałem nigdy. Po HR i owszem - zawsze tak robi, ale SR??!! Raczej stawiam, że coś Ci zasyfia. Dodam do tego, że jeszzce nie miałem zwisu na tym ROMie  :D
3. co ciekawe, u mnie ustawianie klawiaturek przebiega bez problemów
4. to, że wszystko stabilnie chodzi i hula jak ta lala, to jest dopiero dobry znak dla WM6 i MIO A701, a jeszcze lepszym znakiem jest to, że hulają podobno 8GB karty SDHC! Gdyby jeszcze się dało jakoś EDGE dorobić i aparat z 3-5 MPix z porządną optyką, do tego VGA, VGA-out... kurde, się człowiek rozmarza...

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #121 dnia: Listopad 23, 2007, 23:38:39 »
 ??? no właśnie dlatego pytam się, czy u Was czegoś takiego nie ma...
U mnie im selector (lub podobny program) definitywnie rozwiązał sprawę. W WM5 miałem incydentalne problemy, głównie po dodaniu (aktualizacji) SIP. Owszem, ustawienie działało - do soft resetu. W WM6 zawsze po resecie była standardowa. Teraz jest OK. SDHC działały już wcześniej z tym sterownikiem - można go zainstalować na standardowym romie i będzie tak samo dobrze działać ;). Po prostu jest wbudowany dobry kontroler, rzekłbym "przyszłościowy". Szkoda, że w ten sposób nie da się modułu GSM uszlachetnić upgardując ;) do EDGE, którego brak od czasu do czasu odczuwam....
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #122 dnia: Listopad 24, 2007, 10:14:06 »
Też mi wczoraj poskakała tak klawiatura, ale za którymś razem "zaskoczyła" i już działa. Co ciekawe - nigdy problemu nie miałem z Resco Keyboard Pro, ale z PCM wczoraj i owszem...

*

Offline kapar

• 5
  • Najlepszy nie jestem; zły też nie :P
  • Sprzęt: MIO A701 + ROM RZX-WM6-WWE Modified by alcoholer
« Odpowiedź #123 dnia: Listopad 24, 2007, 14:22:46 »
Witam!

Używał ktoś z Was może takiego programu jak: Spb Phone Suite?? Program na tyle mi przypadł do gustu, że zdecydowałem nawet zapłacić firmie SPB Software House za ten oto program, a odkąd postawiłem na swoim MIO WM6 (Mio_A701_RZX-WM6-WWE-18533_English.rar) Program nie chce się zainstalować ani z poziomu PC'ta ani z poziomu MIO wyświetlając błąd podczas instalacji:
Najlepszy nie jestem; zły też nie :P

*

Offline grzegorz01

• 298
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #124 dnia: Listopad 24, 2007, 18:16:00 »
Testuję ten ROM i muszę przyznać że jest całkiem fajny (i na razie stabilny). To czego mi brakuje lub nie udało mi się rozwiązać:
1. Słabe dzwonki i mało (praktycznie nie ma z czego wybierać)
2. wyświetlanie na początku listy kontaktów pozycji z karty SIM (może ktoś ma pomysł ja przenieść pozycje z karty SIM na koniec lub zupełnie odfiltrować ?)
3. Nie mogę zarejestrować VITO AudioNotes (wygenerował się inny klucz i dostaję komunikat że pod tym kodem jest już zarejestrowane inne urządzenie) Wysłałem maila do Vito - zobaczymy co odpowiedzą (nie uśmiecha mi się płacić drugi raz)
4. Strasznie duże czcionki w wiadomościach tekstowych SMS których nie mogę zmniejszyć (może ktoś zna rozwiązanie)
Na razie tyle.  :ok:
Napisane: Listopad 24, 2007, 18:12:55
Witam!

Używał ktoś z Was może takiego programu jak: Spb Phone Suite?? Program na tyle mi przypadł do gustu, że zdecydowałem nawet zapłacić firmie SPB Software House za ten oto program, a odkąd postawiłem na swoim MIO WM6 (Mio_A701_RZX-WM6-WWE-18533_English.rar) Program nie chce się zainstalować ani z poziomu PC'ta ani z poziomu MIO wyświetlając błąd podczas instalacji:

Nie wiem czy już zapłaciłeś ale polecam phone Alarm. Jest naprawdę ok i działa poprawnie na nowym ROM-ie. Również fajnym programem jest Spb Mobile Shell. Również działa. Spb Phone Suite testowałem kiedyś ale wydał  mi się słabszy. Ale to oczywiście tylko moje odczucie.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #125 dnia: Listopad 24, 2007, 22:41:56 »
- Powiększanie/Zmniejszanie czcionek ekranowych: Ustawienia -> Ekran -> Wielkość czcionki (oczywiście po angielsku, ale...)
- Dwonki? Wav, mp3, mid... Wystarczy wrzucić do \windows\rings (o ile nie zmieniłeś domyślnego katalogu dzwonków)
- Wyświetlenie kontaktów (lub nie) z SIM - Advanced Config, zakładka Phone, zaznaczyć co trzeba...
- Vito pewnie nie da się zainstalować na WM6, taki sam komunikat byłby, gdybyś np. chciał zainstalować spolszczenie do WM5
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline smajk

• 15
  • Sprzęt: MioA701//Alkoholer 18.01// Samsung Z400//rom vodafone//
« Odpowiedź #126 dnia: Listopad 25, 2007, 18:13:56 »
Mistrzowie ale cios... nie moge wyslac mms-a z tego romu. Po prostu nie mam gdzie wpisac numeru telefonu na ktory chce wyslac wiadomosc. Nie mam miejsca do wklejania grafiki i dzwieku.  Jakies sugestie??

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #127 dnia: Listopad 25, 2007, 18:22:03 »
Poczytaj, to znajdziesz - już o tym było. Musisz najpierw zapisać go do "drafts". Lekka upierdliwość, ale cóż... Może ktoś znajdzie inne rozwiązanie, bardziej ergonomiczne - wtedy proszę o opisanie go tutaj.

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #128 dnia: Listopad 25, 2007, 19:40:16 »
- Powiększanie/Zmniejszanie czcionek ekranowych: Ustawienia -> Ekran -> Wielkość czcionki (oczywiście po angielsku, ale...)
- Dwonki? Wav, mp3, mid... Wystarczy wrzucić do \windows\rings (o ile nie zmieniłeś domyślnego katalogu dzwonków)
- Wyświetlenie kontaktów (lub nie) z SIM - Advanced Config, zakładka Phone, zaznaczyć co trzeba...
- Vito pewnie nie da się zainstalować na WM6, taki sam komunikat byłby, gdybyś np. chciał zainstalować spolszczenie do WM5

- Co do powiększania czcionek to podajesz miejsce w którym można zmienić wielkość czcionki w całym systemie a ja mam wszędzie ok poza wielkimi czcionkami w wiadomościach tekstowych. W pozostałych aplikacjach jest ok.
- Dzwonki wkładałem do Application Data\Sound i też działa. Problem jednak w tym że najpierw trzeba je mieć lub sobie poszukać. Ja osobiście lubię proste dzwonki (a nie melodyki) a takie trudno znaleźć. W starym ROM-ie wystarczały mi standardowe. Może ktoś kto posiada jeszcze stary ROM mógłby udostępnić dzwonki ze starego ROM-u R65. Pisząc o tym miałem na myśli tych którzy zechcą wcześniej zachować stare dzwonki aby się niemile nie rozczarowali po wgraniu WM6 (z powodu braku sensowych dzwonków oczywiście).
- co do kontaktów to w jakiej aplikacji są opisywane opcje Advanced Config, zakładka Phone bo szukam i nie mogę znaleźć
- w przypadku Vito to aplikacja instaluje się działa ok. Problem polega że nie działa stary klucz licencyjny. Prawdopodobnie po zmianie romu zmienił się automatycznie generowany numerek i w tym jest problem. Nie mam jeszcze odpowiedzi z Vito na ten temat.

*

Offline kolsek345

• 325
  • Sprzęt: SGS 3  16 GB
« Odpowiedź #129 dnia: Listopad 25, 2007, 20:30:36 »
Dwie sprawy:
1.Tu http://www.miousers.co.uk/viewtopic.php?t=3603 jezeli kogos interesuje jest ROM wm6 poprawiony przez czlowieka o nicku "alcoholer" , poprawil kilka bugow i dodal pare rzeczy z tego co piszą.
2.Mam 2 problemy po przejsciu na WM6 - po wyjsciu z uspienia wylacza mis ie odglos "tapowania" po ekranie , trzeba za kazdym razem wlaczac recznie , a druga sprawa nie moge sciagnac za cholere efemeryd - wyskakuje "send error" dodam ze internet w operze działa dobrze.Pozdro

Jeden problem rozwiazany wyglada ze trzeba najpierw wejsc na chwile do jakigos programu nawigacyjnego, wyjsc z niego i potem sciaganie efemeryd poszlo gladko.Dziwne....
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2007, 21:06:59 wysłana przez kolsek345 »

*

Offline ynio

• 11
  • A701
« Odpowiedź #130 dnia: Listopad 25, 2007, 20:42:17 »
Zerowanie czasu po softresetach w moim przypadku, na oki 024 powodował blad w igo, po kazdym uzyciu igo, gdy robilem soft reset , zerowalo daty i czas. Pomogla poprawka do igo.

*

Offline smajk

• 15
« Odpowiedź #131 dnia: Listopad 25, 2007, 20:47:53 »
Mistrzowie ale cios... nie moge wyslac mms-a z tego romu. Po prostu nie mam gdzie wpisac numeru telefonu na ktory chce wyslac wiadomosc. Nie mam miejsca do wklejania grafiki i dzwieku.  Jakies sugestie??

Ale nie moge nic wpisac w tym mms-ie. Wczesniej w oki mialem ramke do wklejenia obrazka, naglowek w ktorym moglem wpisac nr telefony, teraz nie mam nic...

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #132 dnia: Listopad 25, 2007, 20:50:23 »
Jeszcze raz powtarzam - zapisz w "drafts" a potem dopiero bierz się za edysję. Czy to aż tak trudno zrozumieć?

*

Offline smajk

• 15
« Odpowiedź #133 dnia: Listopad 25, 2007, 20:56:13 »
lol ale jazda. wczesniej tak nie mialem. thx

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #134 dnia: Listopad 25, 2007, 20:57:38 »
Taki mały błąd. Podobno naprawiony w wersji Alcoholera. Zaraz ją wgrywam i testuję.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #135 dnia: Listopad 25, 2007, 23:38:16 »
Zerowanie czasu po softresetach w moim przypadku, na oki 024 powodował blad w igo, po kazdym uzyciu igo, gdy robilem soft reset , zerowalo daty i czas. Pomogla poprawka do igo.

Czyli to się zgadza, choć program to MioMap...

*

Offline kapar

• 5
  • Najlepszy nie jestem; zły też nie :P
  • Sprzęt: MIO A701 + ROM RZX-WM6-WWE Modified by alcoholer
« Odpowiedź #136 dnia: Listopad 26, 2007, 00:21:35 »
uuuuuuuu wiecie co? Mam wiele problemów z romem  RZX-WM6-WWE-18533. Po pierwsze nie wiem czy u Was też to jest ale u mnie jest tak że mam strasznego laga niekiedy z odbiorem smsów!!! sms który ktoś mi wysłał o 4 nad ranem dotarł dziś o 16 :) heheh śmiesznie, nie raz moduł telefonu sięwyłącza... niekiedy pisze że nie może się połączyć, bo coś nie tak jest z sygnałem. System sam w sobie jest stabilny, bo nie zawiesza się, ale np gdy już wchodzę załóżmy w ustawieniach w Phone settings no to nie odpala się.... Ostatnio nie mogłem się połączyć z nikim właśnie bo wywalał bug że nie ma sygnału. Restartowanie, przekładanie sima nic nie dawało. Musiałem pyknąć HR :( Jak narazie postawiłem system od Alcoholer'a. Jeśli na nim będzie tak samo - wracam jak narazie do OKI024.... A tak bardzo zależy mi na WM 6....

@DOWN: 6nt odtwarzam jeszcze BACKUP i jak co to poklikam może mi sięuda ]:-> :P
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2007, 00:45:24 wysłana przez kapar »
Najlepszy nie jestem; zły też nie :P

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #137 dnia: Listopad 26, 2007, 00:24:50 »
Ja takich problemów nie miałem. Mam jednak kłopot z alkoholerowym ROMem - nie wiem jak w nim ustawić MMSy. W "Options" w nowej wiadomości znikło "MMS Settings" i du... ży kłopot mam, bo nie mogę ręcznie wprowadzić ustawień bramki itp. Ktoś wie co z tym zrobić?

Przy okazji do prozora prośba - przeczytaj pw  :grin:

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #138 dnia: Listopad 26, 2007, 00:47:59 »
Ja takich problemów nie miałem. Mam jednak kłopot z alkoholerowym ROMem - nie wiem jak w nim ustawić MMSy. W "Options" w nowej wiadomości znikło "MMS Settings" i du... ży kłopot mam, bo nie mogę ręcznie wprowadzić ustawień bramki itp. Ktoś wie co z tym zrobić?

Przy okazji do prozora prośba - przeczytaj pw  :grin:

Ok, odp poszła

No i faktycznie, wcięło ustawienia MMS'ów - prawie dokładnie tak samo miałem kiedyś z romem okiego...
Póki co, mi to rybka, mms nie używam ;p

No to po transplantacji. Przywrócenie kopii zapasowej udane. SPB Backup - oczywiście przywracałem świadomie, a nie hurtem. Co więcej, ten sposób jest dość dobrym "kruczkiem" na aktualizację systemu, oszczędziłem sobie sporą ilość godzin.
Acha, 6nt - obejście Twoich problemów z mms'ami też można w ten sposób załatwić, czyli ustawienia pod wcześniejszą wersją, kopia zapasowa, wgranie nowego romu, przywrócenie kopii.
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2007, 08:14:27 wysłana przez prozor »

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #139 dnia: Listopad 26, 2007, 08:18:03 »
2.Mam 2 problemy po przejsciu na WM6 - po wyjsciu z uspienia wylacza mis ie odglos "tapowania" po ekranie , trzeba za kazdym razem wlaczac recznie

"Tapowanie"  :P działa...

*

Offline kolsek345

• 325
  • Sprzęt: SGS 3  16 GB
« Odpowiedź #140 dnia: Listopad 26, 2007, 08:25:13 »
Zaczelo dzialac i u mnie (po kilku soft resetach)  :shock: Ale pamietam ze na WM5 mialem tak samo tzn wracalo wszystko do normy po kilku godzinach uzytkowania i kilku SR ale jaka jest tego przyczyna to do tej pory nie wiem :S

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #141 dnia: Listopad 26, 2007, 08:27:54 »
Acha, 6nt - obejście Twoich problemów z mms'ami też można w ten sposób załatwić, czyli ustawienia pod wcześniejszą wersją, kopia zapasowa, wgranie nowego romu, przywrócenie kopii.

Nichuchu. U mnie backup nie działa...

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #142 dnia: Listopad 26, 2007, 09:01:24 »

Chuchu - SPB Backup będzie działać? Będzie. Nawet w wersji próbnej, jest ileś tam dni do wypróbowania. Wystarczy nawet godzinka, prawda?

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #143 dnia: Listopad 26, 2007, 09:13:28 »
Prozor w jakiej aplikacji są opisywane opcje Advanced Config, zakładka Phone bo szukam i nie mogę znaleźć ?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #144 dnia: Listopad 26, 2007, 09:21:43 »

Chuchu - SPB Backup będzie działać? Będzie. Nawet w wersji próbnej, jest ileś tam dni do wypróbowania. Wystarczy nawet godzinka, prawda?

Fakt, co racja to racja, nie pomyślałem  :oops: :oops: Dzięki za podpowiedź.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #145 dnia: Listopad 26, 2007, 09:35:24 »
Prozor w jakiej aplikacji są opisywane opcje Advanced Config, zakładka Phone bo szukam i nie mogę znaleźć ?

Proste:  W ADVANCED CONFIG. Ten program tak się nazywa ;)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #146 dnia: Listopad 26, 2007, 09:47:38 »
Hahaha!!! Czytałem pytanie grzegorza i go nie zrozumiałem, zrozumiałem dopiero po Twojej odpowiedzi, hahahaha!!!! :D

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #147 dnia: Listopad 26, 2007, 11:13:25 »

Proste:  W ADVANCED CONFIG. Ten program tak się nazywa ;)

Nie napisałeś że to dodatkowy program. Nie używałem go wcześniej dlatego nie skojarzyłem. Szukałem takiej opcji w którejś z aplikacji i w ustawieniach. :) Miałeś na myśli Advanced Configuration Tools v1.1 ? Dzięki

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #148 dnia: Listopad 26, 2007, 11:37:25 »
 :ok:

*

Offline kangur_kolczasty

• *
  • 64
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #149 dnia: Listopad 26, 2007, 11:55:33 »
Panowie, pytanie może głupie, ale śledzę dwa wątki o WM6 i WM5, i już mi się trochę pomieszało: Jak to w końcu jest ze sterownikami SDHC w WM6 - są już zaszyte w obrazie, czy trzeba je doinstalowywać?? Kolega prozor w wątku o WM5 zapodał instalkę do SDHC....
BTW, czy ten problem z  ustawieniami MMS da się jakoś po ludzku rozwiązać (nie mam backupu), czy czekamy na łatkę??
Pozdrawiam