kto ma czas udzielic mi pomocy przy mio a701 (rom)

• 58 Odpowiedzi
  • 3977 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kto ma czas udzielic mi pomocy przy mio a701 (rom)
« dnia: Styczeń 15, 2008, 19:05:34 »
prosze o pomoc jak w temacie
mam pare problemow
chce z kims porozmawiac o tym urzadzeniu
pliss
prosze wyslijcie mi maila zadzwonie porozmawiam na GG (chetnie)
wkrleg@wp.pl

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: kto ma czas udzielic mi pomocy przy mio a701 (rom)
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 15, 2008, 20:30:58 »
a na forum zapytać nie można? wszak od tego jest
przenosimy

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 15, 2008, 20:37:01 »
prosze o pomoc jak w temacie
mam pare problemow
chce z kims porozmawiac o tym urzadzeniu
pliss
prosze wyslijcie mi maila zadzwonie porozmawiam na GG (chetnie)
wkrleg@wp.pl

Napisz tu o co chodzi. Nikt nie jest takim pistoletem, że od razu w sekundę na każde pytanie da odpowiedź - raczej po chwili zastanowienia coś mądrego można napisać. A przy okazji może inni skorzystają? Oczywiście zakładam, że odpowiedzi na swoje pytania nie znalazłeś ani w Googlach ani w już istniejących wątkach na tym Forum.

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 15, 2008, 21:48:41 »
wiec tak
czytam i czytam te posty i dalej jestem laikiem
Od początku (nowości a701) kolega zmienił mi jezyk na polski. nie wiem jak - ale pomijam to narazie.
Wersja romu była R64....
Problem zaczął sie od tego ze od samego poczatku tylko telefon chodzil źle.
Nie zawsze odbierał połączenia i nie zawsze dochodziły sms na czas.Zrozumiałem problem jego ze po odebraniu jest jakas przerwa
no ale nie głucho w słuchawce a tak bywalo dosyć czesto. Nikt mi nie mogl podpowiedziec co zrobić. Zadzialalem sam.
Ze strony mio sciagnąłem cos w rodzaju R65 z opisem. Zrobilem wszystko jak w ins. i poszlo- po tym sie pogubilem oczywiscie myslac ze uwalilem go bo pojawil sie ekran z krzyzykiem po srodku teraz juz wiem ze bylo ok. Spanikowalem i zaczelem robic cos z opisów czyli weszlem w boot... Flash RoM Upgrade i wgrywalem co popadlo z jakiej strony co zaczynalo sie z nazwa rom. Potem dopiero doczytalem i znalazlem plik o nazwie CE img.... i wszedłem w boot... CE img By USB poz.1 poszlo ale zgasl na amen. Nastepnie wszedłem w flash ROM Upgrade-total img By USB poz.0 i wgralem jakis plik z opisu fuul. Mio podniosł sie i mam teraz R24... w boot...jak wejde pisze u gory ScoterUT R51 Magneto .Podpowiedzcie mi co mam wgrac zeby to fajnie chodzilo w polskim jezyku. i z dobrym telefonem .Dodam jeszcze ze jak wylacze opcje w active sync polaczenia usb to nie moge sie polaczyc z boot.. bo pokazuje mi ze znalazl nowe urzadzenie. a w mio tez jest ustawione na activsync.
pomocy plis

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 15, 2008, 21:57:28 »
Wiesz co podziwiam Cię....że jako zupełny lajkonik zabrałeś się za wrzucanie ROMów ...... ja długo czytałem.... pytałem zanim cokolwiek zmieniłem....z prostej przyczyny  to nie jest kebab z frytkami by w nim grzebać jak się nie wie o co chodzi ..a wystarczyło zapytać co wgrywać na starcie i jak? 

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 15, 2008, 22:02:42 »
No stało sie
ale mio odpala. Ja pytałem ale czasem na odpowiedz czeka sie dlugo
mnie juz denerwowalo to ze mam fajne urzadzenie a nie nosze go bo telefon raz odbiera a raz nie (i musze miec drugi)
poszukuje teraz pomocy

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 15, 2008, 23:08:31 »
wkrleg - w Twoich postach pojawia się bardzo wiele pytań. Aby na nie odpowiedzieć, musiałbym zacytować Ci kilkadziesiąt istniejących na tym Forum wątków - o spolszczeniach, o ROMach, o składnikach ROMów, uBootach, IPLach, CE image'ach, itd, itp. Nie chodzi o to, że materia jest szczególnie trudna - nie jest. Po prostu dużo na ten temat tu pisano. Moja rada sprowadza się do jednego - przeczytaj parę wątków, zwłaszcza tych dotyczących zmiany ROMu (ze 2 są przyklejone). Tylko poświęć trochę czasu na czytanie i zrób to dokładnie - przeczytaj wszystkie pytania i odpowiedzi. Gwarantuję Ci, że tych co najmniej 4 błędów, które już popełniłeś, nie popełnisz kolejny raz. A! No i najlepiej zacznij od instrukcji obsługi swojego MIO - zobaczysz co oznacza ten "krzyżyk".

Piszę to, jak widzisz, bez nabijania się (choć w pierwszej chwili szczęka mi opadła i chciałem się roześmiać, ale w miarę czytania Twojego postu opadała mi coraz bardziej i trochę się przeraziłem). Zgadzam się z januszjurem - niezależnie od tego co kto Ci doradzi, dowiedz się najpierw sam o co chodzi, a wówczas nie zepsujesz swojego sprzętu (grozi Ci to nieuchronnie jeżeli będziesz nadal tak niefrasobliwie w nim mieszał).

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 16, 2008, 00:57:29 »
muszę sobie ulżyć - sorka mam stresa przed sesją :mad:
ten temat spadł mi z nieba aby mi w tym pomóc

BUAHAHAHAHAHAHHAHA!

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 16, 2008, 09:11:47 »
arex2006 - nie ma się z czego śmiać. Kolega był dość odważny, nieco niefrasobliwy. Dostał już od losu nauczkę. Mam jednak nadzieję, wkrleg, że nadal będziesz eksperymentował - tylko sprawdzaj wcześniej, czy ktoś już czegoś na temat określonych działań nie napisał.

Żeby tak zupełnie nie przechwalać się dodam, że pierwsze moje wgranie ROMu odbyło się tylko w niewiele mniej hardcore'owy sposób, a instalacja jednego z programów zakończyła się wymianą płyty głównej w serwisie. Po tych doświadczeniach jednak przestałem się bać czegokolwiek ze swoim PDA - wiem w jaki sposób mogę i w jaki nie mogę coś zmalować. Tak więc wiele się w ten sposób nauczyłem.

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 16, 2008, 10:37:42 »
przeprosiłem z góry ;)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 16, 2008, 10:43:36 »
A! No to rozumiem - "lepiej przepraszać, niż prosić o pozwolenie", fajna zasada ;)

wkrleg - poczytałeś? Jeżeli będziesz miał pytania odnośnie zamieszczonego materiału, coś będzie nie do końca zrozumiałe - wal jak w dym.

*

Offline eni4c

• 28
  • Mio A701
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 16, 2008, 16:22:39 »
Jak pierwszy raz zobaczyłem ten "krzyżyk" to myślałem, że urządzenie kontroluje trzeźwośc. :)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 16, 2008, 16:46:44 »
Proponujęw dziale "Hyde Park" utworzyć wątek: "moja największa kompromitacja" i tam snuć takie opowieści ;) To może być ciekawe.

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 16, 2008, 20:29:17 »
z oprogramowaniem urzadzen, kosci rom i itp mialem juz do czynienia. Wiem ze to co napisalem ma wiele pytan wiec wolałem popytac nawet telefonicznie. Lepiej mi to wchodzi i szybciej do glowy. Material jest dosyc duzy i rozbity na posty. Chcialbym wiedziec co do tej pory zrobilem i jak z tego wyjsc. W moim mio mialem dosyc duzo fajnych urzytecznych programów. Teraz trudno mi bedzie wrocic do tego. Dlatego szukam kogos co mnie poprowadzi

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 16, 2008, 22:40:52 »
OK, to w skrócie - nie próbuj dochodzić co zrobiłeś, ale wejdź na wątek z instrukcją zmiany ROMu i zmień na OKI R024 krok po kroku zgodnie z instrukcją (Plus albo Basic - tu już sam wybierz). Potem i tak czytaj. Nie da się w skrócie opowiedzieć tego, co w tych wątkach jest, niestety. Tam jest dużo szczewgółowych pytań i odpowiedzi. Dlatego i tak poczytaj - gwarantuję, że po przeczytaniu zaraz zmienisz sobie ROM jeszcze raz prawidłowo, potem wybierzesz ten, który Ci na 100% najbardziej będzie pasował. A po miesiącu sam będziesz udzielał porad ;) Tak w każdym razie było ze mną.

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 17, 2008, 19:13:53 »
Jest tak gdy włącze mio w bootowanie i w tej pozycji jak podlacze uSB rozpoznaje mi juz jako dysk wymienny
W activsync wyłączylem opcje usb środkowego ptaszka nawet w sofcie jest zaznaczone na acticsync
Jak łącze go w systemie nie widzi go. Ale w opcji boot... widzi - co jest grane

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 17, 2008, 20:16:31 »
W jakim sofcie masz co zaznaczone na ActiveSync, bo nie rozumiem? Którego masz ActiveSynca?

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 17, 2008, 20:31:44 »
W twoim opisie zrobilem pkt3  Wyłącz USB w Active Sync na PC i tak mam wyłączone. Mimo to jak przejde do bootloadera a w nim wchodze w CE img... to moj windows rozpoznaje mi mio jako dysk wymienny i nie moge przejsc opcji dalej. Czyli wejsc w program scoter rom itd.
Napisane: Styczeń 17, 2008, 20:30:36
mam activsync 4.50 na wczesniejszej tez tak jest

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 17, 2008, 20:38:19 »
Dobra, wejdź zaraz na mojego GG, to Ci pomogę.
Napisane: 17 Styczeń 2008, 20:37:43
już jestem aktywny na GG

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 18, 2008, 17:58:48 »
zmienilem juz boota mam teraz R46 poszlo mi dopiero po SD karcie dalej mam problem z polaczeniem przez USB nawet w tym nowym. Probowalem na innym kompie troszke inaczej sie zachowuje tamten wogole nie rozpoznaje dysku wymiennego
Moze jest jakis podobny sposob jak ten z karta zmiany tym razem CE img ?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 18, 2008, 18:04:24 »
No właśnie dysku nie powinien rozpoznawać. Ale uBoota rozumiem, że masz R48 (ROM R46)?

Teoretycznie można zmieniać ROM z karty, ale tylko total, niestety. Sprawdź czym się różni tamten drugi komputer od Twojego (np. service packi czy cóś).

« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 18, 2008, 18:30:56 »
Teraz jak wchodze w boot... mam ScoterUT R48 Magneto jak sie uruchamia pisze R46.3.101.0222.1 wgralem z karty SD jeden plik o nazwie winceimg.bin wszystko z karty usunalem wgralem go i ruszyl w menu boot z opcji 6 =total img By SD/MMC . Teraz chce zmienic w opcji 1=CE img by USB nie rusza zachowuje sie jak wczesniej. Na innym kompie jest ten sam win xp

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 18, 2008, 18:41:39 »
coś musi być inaczej, skoro reaguje inaczej

« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 18, 2008, 18:47:53 »
Moze zmienic jeszcze na inny plik winceimg moze cos nie tak z tym magneto reaguje. Przed zmianami nie mialem problemow z wraniem i polaczeniem

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 18, 2008, 18:54:16 »
Nie, na bank nie. Scoter R48 magneto jest najmniej problemowym uBootem. Coś masz w ustawieniach nie tak, na 100%.

« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 18, 2008, 21:00:54 »
podsumowując moje 2 dni pracy przy mio
w koncu ryszyla komunikacji przez USB w menu boot.. zaczalem wgrywanie CE img no ale w pewnym momencie pojawia sie FlashWrite error : 115 ----flash error and key to continue ----Flash, pls wait... i tak stoi Naciskajac dowolny klawisz wraca do menu. Oczywiscie nic sie nie zmienia

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 18, 2008, 21:05:56 »
O w duszyczkę! Jeszcze się z takim czymś nie spotkałem... Może spróbuj jeszcze raz jakiś total image. To dość niebezpieczne, ale chyba lepsze niż nic... Spróbuj z ROMem np. R55 stąd: http://www.a701.org/MioSoft/, z działu "Full ROMs (not recommended)". Potem, jak już uruchomisz ten nowy wgrany ROM i zrobisz na nim Hard Reset, spróbuj jeszcze raz zmienić CE image.

« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 18, 2008, 21:14:58 »
sprobuje zrobic to ale z karty SD nie bardzo jestem pewien czy ta komunikacja jest wlasciwa do konca. co ty na to ?
wydaje mi sie ze powiazane to bylo cos z zapora w windowsie bo wylaczalem cos tam i poszlo od razu

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 18, 2008, 21:27:08 »
A no widzisz - firewall mógł ograniczać dostęp do Twojego PDA. OK, zrób sobie full upgrade z SD. Potem uruchom świeżo wgrany system (kalibracja,konfiguracja itp), następnie hard reset, a potem Ce image upgrade już właściwego ROMu (tego z WM6) normalną metodą. Oczywiście wcześniej wszystkie firewalle wyłącz zupełnie.

« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 19, 2008, 20:33:20 »
mam dość sporo klopotów tym razem przy wgraniu CE img  z seri WM6 oraz R55
podczas wgrywania WM6 w pewnym momencie po sumach kontrolnych robi sie bialy ekran i stoi nic nie widac, natomiast przy R55 pisze fleshing pls wite i tak stoi godzine i wiecej i nic.... moze trzeba dluzej czekac ?