wkrleg - w Twoich postach pojawia się bardzo wiele pytań. Aby na nie odpowiedzieć, musiałbym zacytować Ci kilkadziesiąt istniejących na tym Forum wątków - o spolszczeniach, o ROMach, o składnikach ROMów, uBootach, IPLach, CE image'ach, itd, itp. Nie chodzi o to, że materia jest szczególnie trudna - nie jest. Po prostu dużo na ten temat tu pisano. Moja rada sprowadza się do jednego - przeczytaj parę wątków, zwłaszcza tych dotyczących zmiany ROMu (ze 2 są przyklejone). Tylko poświęć trochę czasu na czytanie i zrób to dokładnie - przeczytaj wszystkie pytania i odpowiedzi. Gwarantuję Ci, że tych co najmniej 4 błędów, które już popełniłeś, nie popełnisz kolejny raz. A! No i najlepiej zacznij od instrukcji obsługi swojego MIO - zobaczysz co oznacza ten "krzyżyk".
Piszę to, jak widzisz, bez nabijania się (choć w pierwszej chwili szczęka mi opadła i chciałem się roześmiać, ale w miarę czytania Twojego postu opadała mi coraz bardziej i trochę się przeraziłem). Zgadzam się z januszjurem - niezależnie od tego co kto Ci doradzi, dowiedz się najpierw sam o co chodzi, a wówczas nie zepsujesz swojego sprzętu (grozi Ci to nieuchronnie jeżeli będziesz nadal tak niefrasobliwie w nim mieszał).