brak fixa GPS A701

• 14 Odpowiedzi
  • 3573 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
brak fixa GPS A701
« dnia: Styczeń 17, 2007, 16:37:15 »
Coś mi się zje... zepsuło chyba. Port com4 mi wykrywa normalnie, ale nie łapie fixa. Do tej pory działało natychmiast (w końcu w tym ROMie SIFenabler podtrzymuje na stałe com4), ale dziś w ogóle przez pół dnia nie złapał nic. Visual GPSCe widzi 8-11 satelit, ale fixa nie łapie, skubany. Próbowałem też na czystym systemie (po HR) i to samo. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Bardzo słabo znam się (ok, bardzo słabo = wcale) na GPSach, więc może odpowiedź jest banalna? Oby.

HELP!!!  :surprised:

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
brak fixa GPS A701
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 17, 2007, 19:14:52 »
Ale jaja! Teraz zadziałał "od dotknięcia", czyli tak, jak powinien. Nie rozumiem tego - nic nie zmieniłem, nic nie zrobiłem, tylko włączyłem Visual GPSCe tak, żeby mieć pewność. I co? I natychmiast znalazł 11 satelitów, złapał fixa najpierw na 3, potem na 6, 8 i cały czas wokół tych ośmiu oscylowało. Kurde, może to było coś z GPSem na satelitach, a nie w moim biednym, niesłusznie oskarżanym, MIO? Albo zadziałała jakaś magia.... :terrified:

brak fixa GPS A701
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 22, 2007, 09:43:35 »
Witaj.
A ja miałem dokładnie tak samo, w sobotę po południu. Znajdował 12 satelit, ale to od razu. Ale poziom sygnału był zerowy. Dwa razy robiłem HR i nic, wgrywałem, kombinowałem, siedziałem do 2 -giej w nocy. Pomyślałem sobie, że może zmókł - bo z samego rańca byłem z nim na rybkach i padało strasznie. Więc go na kaloryfer (oczywiście bez baterii). Leżał z godzinkę. I tak nic nie pomogło. Pomyślałem sobie że coś tam "zdechło" i serwis będzie. Okrpone myśli  :huh: A tu ni z gruchy ni z pietruchy w niedzielę rano (kolejny wyjazd na rybki) , bo urządzonko trzeba wziąść - przynajmniej mapa jest  :P  - wsiadam w auto , myślę,,,, sobię włączę -  i po 2 sekundach wszystko ładnie śmigało.
Więc dokładnie takie same myśli mi przyszły do głowy jak Tobie:

Kurde, może to było coś z GPSem na satelitach, a nie w moim biednym, niesłusznie oskarżanym.

Może ktoś jeszcze ma podobne przypadki.

Rom który miałem to 20.
Od wczoraj mam 24  :)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
brak fixa GPS A701
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 22, 2007, 10:36:42 »
Może rzeczywiście coś z satelitami, ale u mnie wczoraj się powtórzyło. zrobiłem tak: sflashowałem ROM od nowa, wgrałem od początku wszystkie programy, oprócz SPB Backup. Nie przywracałem backupu. Od dotknięcia wszystko działa. Może namieszał coś full backup? nie wiem. Zamieniłem się już z kumplem, który ma MDA i już mam Sprite Backup (u niego SPB nie powodował żadnych problemów).

*

Offline wyrm

• *
  • 82
  • Sprzęt: iPaq 3630 -> Mio 169 -> Xda Exec -> HTC Kaiser
brak fixa GPS A701
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 22, 2007, 10:49:44 »
Też miałem to kilka razy u siebie. Z reguły przy wstrętnej pogodzie (mgła, dużo chmur, wiatr...). Wydaje mi się, że w takich okolicznościach przyrody coś jest nie teges z jakością (nie mylić z siłą) sygnału z satelitów, i urządzenie teoretycznie satelity WIDZI, ale nie przyjmuje od nich danych.
Szybkiego rozwiązania nie ma. Najlepiej czekać na poprawę pogody :-/
U mnie przechodziło samo, bez SR, HR czy odtwarzania.

Aha, przypomniałem sobie: mój szef miał takie same objawy na F-S 560, więc raczej NIE jest to wina Mio jako takiego.
Did you realize that it takes *FIVE* babies to make just *ONE* bottle of baby oil?!

brak fixa GPS A701
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 22, 2007, 10:59:25 »
Ja w każdym razie nic nie wgrywałem.
Zero jakiejkolwiek przyczyny - i tak dziwnie trochę, bo satelity widział (ileś tam sztuk), a poziom sygnału z każdej z nich był ZEROWY.
A co do procedury - to sam HR -  i odpalenie VisualGPSce.
Jeśli nic nie pokazywał to wgranie automapy, tomtom'a i autopilota i też lipa.  Żadnych innych programów nie wgrywałem.

brak fixa GPS A701
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 22, 2007, 11:06:47 »
A jeszcze jedna sprawa:
Też macie wrażenie jakby MIO nie było za czułe na sygnał z satelitek ?

Dlaczego pytam. A to dlatego, że przed sobotnim incydentem (sygnał z satelilt z zerowym poziomem) wystarczyło jeśli MIo położyłem na parapecie i łapał ileś tam satelit. Powiedziałbym nawet że w 99% mogłem swoją pozycję ustalić wszędzie (w budynkach, hiper super marketach) - działało to naprawdę bezproblemowo. A teraz to żeby złapać sygnał to muszę na balkon wyjść.
Wygląda mi to na jakieś rozregulowanie - albo stracenie czułości. Sam nie wiem co o tym myśleć, ale na 200% coś jest nie tak. I to nie jest wina pogody (deszcz czy chmury).
Też macie takie wrażenie, że jakby czułość się zmniejszyła?

brak fixa GPS A701
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 22, 2007, 11:17:28 »
Na mio A701 wczoraj cały dzien po slasku simał bez problemów ale pogoda była nawet przyzwoita

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
brak fixa GPS A701
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 26, 2007, 09:53:12 »
Niestety, sprawa powraca. Od wczoraj nie mogę złapać fixa. Satelity widzi (12), Visual GPSCe pokazuje od czasu do czasu jakieś "drgnięcie" sygnału na jednym-dwóch, ale fixa nie łapie. No szlag mnie trafia - do niedawna za dotknięciem łapał bez problemów. Myślałem, że to przez huragan, ale huraganu już nie ma, myślałem, że przez gęste chmury, ale dziś w Warszawie słoneczko świeci pięknie. Trafia mnie totalnie, bo chciałem wypróbować GPS Tuner w terenie, a tu kupa  :wkurzony:

brak fixa GPS A701
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 26, 2007, 14:51:04 »
Więc coś jest nie tak.
Problem z dostępnością i jakością sygnału mam cały czas.
Dzisiaj testowałem Asusa A636N - i to samo - łapał sygnał - jakby "kot płakał".
Także nie jest to wina urządzeń ani pogody - chyba ktoś gdzieś "kurek" przykręcił.

brak fixa GPS A701
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 28, 2007, 11:41:27 »
Wiecie co suma sumarum to wasze / nasze problemy leja miod na moje serce ... Od 2 dni walcze z zabawka ojca Asusem 636N, którego dal mi do sprawdzenia bo mu gps przestal dzialac !!! Ile ja sie na kombinowalem, naczytalem for asus'a <by the way ciekawe zdanie maja na temat mio - od siebie dodam ze im sprzet tez sie wali, a ja na swojego a701 zlego  slowa nie dam powiedzieć ;)> i nic. Widzi satelity zero fix'a !!!No jeszcze trochę i serwis, ale widze ze to nie odosobniony przypadek. Coz będę walczyl z nim dalej.

brak fixa GPS A701
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 29, 2007, 10:23:23 »
Jeszcze taka mała ciekawostka:
W tomtomie czasami jest ten problem ładnie przedstawiony.
Jak się kliknie na "satelitki" to pokazuje, że widzi ich np 9,,, sygnał niby mają bardzo silny (na słupkach - takie wykresiki) a nie można ustalić pozycji. Czyli satleity są,,,, sygnał mają ładny (powiedzmy 70% zapełnienia słupka) a nawigacja nie działa.
Oczywiście po jakimś czasie "wskoczy". Kilkanaście sekund do kilku minut.
Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje.
Ktoś ma może jakieś pomysły?

brak fixa GPS A701
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 29, 2007, 10:23:39 »
Jeszcze taka mała ciekawostka:
W tomtomie czasami jest ten problem ładnie przedstawiony.
Jak się kliknie na "satelitki" to pokazuje, że widzi ich np 9,,, sygnał niby mają bardzo silny (na słupkach - takie wykresiki) a nie można ustalić pozycji. Czyli satleity są,,,, sygnał mają ładny (powiedzmy 70% zapełnienia słupka) a nawigacja nie działa.
Oczywiście po jakimś czasie "wskoczy". Kilkanaście sekund do kilku minut.
Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje.
Ktoś ma może jakieś pomysły?

brak fixa GPS A701
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 29, 2007, 10:27:37 »
I jeszcze pytanie do admina:

Macie jakieś problemy z forum?, pytam ponieważ "wejść" mogę w kratkę - dwa dni działania forum / dwa dni nie działania.

Troszkę to irytujące, że mam powiadomienie na moją odpowiedź a sam  nie mogę odpowiedzieć.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
brak fixa GPS A701
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 29, 2007, 10:43:19 »
Cytat: "marekmynia"
I jeszcze pytanie do admina:

Macie jakieś problemy z forum?, pytam ponieważ "wejść" mogę w kratkę - dwa dni działania forum / dwa dni nie działania.

Troszkę to irytujące, że mam powiadomienie na moją odpowiedź a sam  nie mogę odpowiedzieć.

Też tak mam ostatnio. Zaczęło się chwilę po Nowym Roku...