Brak polskich liter w polskim A701; problem z ustawieniem strefy czasowej

• 17 Odpowiedzi
  • 1217 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam. Od 2 tyg. mam A701, z polską lokalizacją, ale mam pare problemów:
1. Czasami wyświetla mi poprawnie "ł" a gdzieniegdzie nie. Przykład: włączam ustawienia-->system-->zasilanie, napis "bateria główna" wyswietlany ok (czcionka pogrubiona), a poniżej czcionką już troche mniejszą i niepogrubioną "pozostała energia" jest niepoprawny- zamiast "ł" jest kwadracik, na zakładce "zaawansowane" kwadracik jest już w miejscu "ł" i "ą" i "ż" (w słowach "wyłącz gdy nie używany". Nie mam pojęcia jak to zniwelować, na forum też nie mogłem nic o tym znaleźć.
2. Drugim problemem jest to, że przy włączeniu ustawienia->system->zegar i alarmy zawsze jak wybiore dom: GMT+1 Warszawa i zapisze zmiany to zawsze warszawa zamienia mi się w GMT+1 Praga,Budapeszt (gdy wybiore cokolwiek innego np. Paryż, to nie zmieni sie na Prage, tylko z warszawą jest problem)
3. Prosiłbym o info czy jest możliwość zmiany wyświetlania zegara z 12 na 24h (np. zamiast 5pm to 17.)

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
Odp: Brak polskich liter w polskim A701; problem z ustawieniem strefy czasowej
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 27, 2007, 14:07:55 »
Hehe, spolszczenia....

Odnośnie 3 to RTFM - zajrzyj sobie do "regional settings". Zresztą, wczoraj już komuś to samo pisałem na to samo pytanie...

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 27, 2007, 14:14:55 »
A odnośnie problemu nr 2? Kupiłem MIO na allegro nowego za 960zł. Sprzedawca powiedział tylko ze od dystrybutora nie polskiego ale podełko bylo oryginalnie zaplombowane, mam nadzieje ze ten MIO nie rozni sie od tych po 1100zł na allegro
a jesli chodzi o problem nr3 to w regional settings nie moge znalez zmiany na 24h.
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2007, 14:19:49 wysłana przez ezuziu »

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 27, 2007, 14:19:24 »
Nie miałem takiego problemu, więc nie wiem. Może spolszczenie coś nasyfiło...

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 27, 2007, 14:21:05 »
Nie miałem takiego problemu, więc nie wiem. Może spolszczenie coś nasyfiło...

Też tak sądzę...
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 27, 2007, 14:29:32 »
a jesli chodzi o problem nr3 to w regional settings nie moge znalez zmiany na 24h.

RTFM  :mad: Jest jak byk format daty, nie pitol bo się wnerwię. Przecież za ciebie tego nie zrobię.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 27, 2007, 14:37:17 »

RTFM  :mad: Jest jak byk format daty, nie pitol bo się wnerwię. Przecież za ciebie tego nie zrobię.

Ty sobie w Regional Settings ustaw Polish i będzie sprawa załatwiona.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 27, 2007, 14:38:45 »
Kurde no mam "polish", ale to nic nie daje!!!
Nie moge znaleźć nic takiego w ustawieniach regionalnych! Tam jest 5 zakładek. W zakladce "czas" mam styl godziny, separator godziny oraz symbole AM i PM. Prosiłbym o info co to jest konkretnie to RTFM. Licze na cierpliwosc...
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2007, 14:40:50 wysłana przez ezuziu »

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 27, 2007, 14:40:40 »
Przeczytaj prozora powyżej, bo mnie ręce opadają. Coś cierpliwości nie mam ostatnio do nieumiejących czytać instrukcji obsługi.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 27, 2007, 14:48:36 »
6nt- uwazasz sie za madrego, a reszta dla ciebie to glupki. Myslisz ze jakby zmiana formaty godziny byla oczywista i bylaby w instrukcji to bym zawracal glowe glupotami na forum? Jak nie znasz odpowiedzi na pytania to nikt cie nie zmusza do odpowiedzi! Nie ma glupich pytan sa tylko glupie odpowiedzi... Napisałem wiadomość do osoby ktora kupila MIO od tego samego sprzedawcy. Jej mio nie ma problemów z poslkimi znakami ale ma prblem nr 2 (2. Drugim problemem jest to, że przy włączeniu ustawienia->system->zegar i alarmy zawsze jak wybiore dom: GMT+1 Warszawa i zapisze zmiany to zawsze warszawa zamienia mi się w GMT+1 Praga,Budapeszt (gdy wybiore cokolwiek innego np. Paryż, to nie zmieni sie na Prage, tylko z warszawą jest problem). Nie wiem z czego to wynika
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2007, 14:53:31 wysłana przez ezuziu »

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 27, 2007, 15:17:03 »
Oj, tam - 6nt jest chronicznie niewyspany, to i drażliwy może być. W każdym razie, ja byłbym :)
6nt słusznie skierował Ciebie do RTFM.  Wiesz, jeśli w odpowiedzi ujrzysz "RTFM", osoba, która to napisała, sugeruje Ci, byś Przeczytał Przyjazną Dokumentację (Read The Friendly Manual, choć zamiast Friendly stosuje się mniej cenzuralny zamiennik...). I najczęściej ma rację.
Pokój, Panowie, pokój ;)

Formaty numeru, waluty, czasu i daty są zdefiniowane dla danego regionu. Było tak już od WM 2000 (a może i wcześniejszych). Jeśli wybierzesz region: Polska (polish), to system operacyjny ustawi standardowy dla danego kraju format. I to wszystko. Możesz sprawdzić z innymi krajami, jak wyglądają ich formaty (np. Niemcy). Być może masz jakieś dziwne spolszczenie, które po prostu miesza nie tam gdzie trzeba.

Dla porównania masz ustawiony region English US, gdzie w formacie czasu znajdują się już 4 możliwości, dwie pierwsze mają maskę z dodatkowymi literkami tt na końcu. W ostateczności po prostu wybierz maskę bez tych literek.

Ps. Co to znaczy RTFM i jak się do tego stosować, poczytasz w odnośniku mojej stopki, czyli: http://rtfm.killfile.pl/
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2007, 15:28:04 wysłana przez prozor »

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 27, 2007, 15:25:50 »
Dzięki prozor, teraz mi rozjaśniłeś, jednak jest tak jak mówie: mam ustawione polish i pisze 03:19:51 PM. Nawet jak wybiore inny kraj w którym jest format 24 godzinny to wyswietla sie 12 godzinny. Prosze o pomoc co musilabym zrobic, zeby naprawic te bledy. Z WM mam do czynienia od niedawna (wczesniej korzystalem z symbiana). z gory dzieki i pozdrawiam

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 27, 2007, 15:32:47 »
Jak sądzisz, dlaczego umieściłem ostatni zrzut ekranowy?
Tak, jeśli wcześniej miałeś ustawiony format "H:MM:SS tt" to ten format prawdopodobnie dalej będzie użyty. Pomimo zmiany regionu! Rzuć okiem na rysunek - widzisz pod spodem format bez literek "tt" na końcu? "tt" oznacza porę dnia (AM/PM - skróty od łacińskich przed południem/po południu). To trzeba wybrać...

Ps. Nie obruszaj się na 6nt. Bardzo proszę przeczytaj: http://rtfm.killfile.pl/#KEEPCOOL a z pewnością zrozumiesz, dlaczego.
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2007, 15:36:42 wysłana przez prozor »

*

Offline Walduss

• 34
  • Sprzęt: Mio A701
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 27, 2007, 16:13:43 »
Prozor, masz u mnie medal za cierpliwość. Nie wiem co "palisz" :mrgreen: ale podziel się....
Trochę rozumiem 6nt, bo faktycznie problem jest na tyle trywialny, że wystarczy trochę się wysilić aby go samemu rozwiązać. Do tego niestety potrzebne jest chociaż trochę logiczne myślenie i minimalna chęć dotarcia do rozwiązania. To chyba głównie wkurzyło 6nt ale to już oftop.

Sam jestem newbie w temacie pda, mam od tygodnia A701 i wiele jeszcze nie wiem ale czytam i eksperymentuje bazując na informacjach z tego i innych forów, a nie liczę na to że ktoś mnie poprowadzi za rączkę jak Ty. :)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 27, 2007, 16:54:48 »
Ręce mi opadły, alke prozor ma rację. Szkoda nerwów. Ja, jak wiecie, zawsze staram się pomóc jak tylko umiem. Nie uważam też nikogo za głupka, ale po prostu niektórych lenistwo mnie wkurza a to dlatego, że jeżeli udzieliłeś dziś, prozor, aż tak szczegółowej odpowiedzi, to nie masz żadnej gwarancji (wręcz przeciwnie), że jakiś leń śmierdżacy jutro zamiast poszukać Twojego Friendly Manuala (tja... fajna nazwa) zada kolejne pytanie. A do czego to prowadzi? Ano do tego, że jak ktoś normalny zechce coś znaleźć, to trafi potem na takie wypociny lenia i nic nie znajdzie, bo odpowiedź będzie w 137 wątku od góry, a na czytanie takich ilości bzdur, żeby dotrzeć do prawdy to chyba nikomu cierpliwości nie starczy - wiem po sobie.

btw - fakt, chronicznie niedospany jestem ;)

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 27, 2007, 18:57:33 »
Prozor niestety, ale nic nie dały twoje porady. Zrobilem twardy reset i prawie wszystko jest juz ok (nie wiem jaki byl powód braku polskich liter i wyswietlanie godziny w trybie 12 godzinnym. Niestety został problem nr 2 ze strefami czasowymi, ale to nie przeszkadza w pracy. Wielkie dzięki wszystkim którzy poswiecili mi czas. Pozdrawiam ezuziu
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2007, 22:13:02 wysłana przez ezuziu »

*

Offline carl0s

• *
  • 99
  • Sprzęt: Mitac Mio A701
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 29, 2007, 09:13:39 »
Ezuziu a moze warto przemyslec pozbycie sie spolszczenia, wrzucenie ktoregos z ulepszonych romow (Oki, lifeforce lub WM6 Alkoholera)? Tam opisane przez Ciebie problemy nie wystepuja. No i spolszczenie zamula PPC - i nic nie da sie z tym zrobic.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 29, 2007, 09:25:05 »
carl0s - z ust (a w zasadzie to z klawiatury) mi to wyjąłeś  :O~