A701 - najnowszy OKI ROM! R024

• 132 Odpowiedzi
  • 12299 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #90 dnia: Styczeń 21, 2007, 10:13:42 »
Tak - wiem. Wymienia je na początku w pierwszym poście. Np. page pool size (miał być zwiększony) w finalnej wersji jest nieruszony. Przez pomyłkę. Zajrzyj na fourpages i przeczytaj ten pierwszy wątek (w którym jest ROM w obu wersjach) - tam są wymienione wady i bugi ROMu oraz nierozwiązane problemy.

*

Offline dest

• **
  • 235
  • Sprzęt: a701 i k800i
« Odpowiedź #91 dnia: Styczeń 21, 2007, 10:27:30 »
Cytat: "przyim"
Cytat: "dest"
po przeniesieniu tego pliku wszystko powrocilo do normy od 8 rano do 16 mam jeszcze 70% bateri a poszlo okolo 30 smsow 10 min rozmowy i godzine przegladania pliku worda:) czyli z bateria juz jest ok :)

a tak OT znacie moze jakas encyklopedie pod wm5 ?

jakie dokładnie porogramy przeniosłeś i gdzie ? stworzyłeś nowy folder do tych programów , a może to tylko jeden ten od GPS?
z folderu start up przenioslem plik sifenabler do folderu programs i telefon przy moim uzytkowaniu dziala 2 dni :) zdjety wczoraj o 8 z ladowarki dzis ma 64% :)
a701

k800i

« Odpowiedź #92 dnia: Styczeń 21, 2007, 10:55:26 »
po przeniesieniu tego pliku wszystko powrocilo do normy od 8 rano do 16 mam jeszcze 70% bateri a poszlo okolo 30 smsow 10 min rozmowy i godzine przegladania pliku worda:) czyli z bateria juz jest ok :)

a tak OT znacie moze jakas encyklopedie pod wm5 ?

jakie dokładnie porogramy przeniosłeś i gdzie ? stworzyłeś nowy folder do tych programów , a może to tylko jeden ten od GPS?
z folderu start up przenioslem plik sifenabler do folderu programs i telefon przy moim uzytkowaniu dziala 2 dni :) zdjety wczoraj o 8 z ladowarki dzis ma 64% :)

Dzięki bardzo też tak zrobiłem i telefon wytrzymuje mi jeden dzień, ale ja dużo rozmawiam średnio 2 godziny dziennie, a jeszcze zadania i inne funkcje z których korzystam:).Jeden dzień to mi wystarczy od rana do wieczora czyli od wyjęcia ze stacji dokującej do ponownego włożenia wieczorem mojego mio:)

« Odpowiedź #93 dnia: Styczeń 21, 2007, 11:57:01 »
Cytat: "6nt"
Tak - wiem. Wymienia je na początku w pierwszym poście. Np. page pool size (miał być zwiększony) w finalnej wersji jest nieruszony. Przez pomyłkę. Zajrzyj na fourpages i przeczytaj ten pierwszy wątek (w którym jest ROM w obu wersjach) - tam są wymienione wady i bugi ROMu oraz nierozwiązane problemy.

Aaa... już widzę:

* 8MB page pool size hack did not go into the final build by mistake (I shouldn't build a release so late at night).
    * .NETCF2 pack has missing files.
    * Missing shotcuts in Start Menu for the SIM Toolkit and Internet Sharing.
    * Hissing sound while in a phone call using the ear speaker. It is a side effect of GPS SIF.
    * Some users have notices an excesive batteriy drain. It might be caused by the Direct Push feature.
    * Bluetooth audio gateway is still noisy.
    * Bluetooth Stereo headsets: broken audio after some seconds.
    * Randonm 2sec delay when answering a call.
    * G3IPL error during flashing due to an incompatible UBoot in the user device. Read the forum for finding the workaround. Do not post messages about flashing problems under this thread, they will be deleted.

Czyli nie mam co szukać w sieci rozwiązań usuwających np to 2 sekundowe opóźnienie przy odbieraniu połączenia? Chociaż ten zwis już kilka razy trwał u mnie po 5 sekund - co już jest w dłuższym okresie nie do przyjęcia.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #94 dnia: Styczeń 21, 2007, 11:59:09 »
Zwis na razie nie do usunięcia, a w zasadzie nie wiem czy się w ogóle da usunąć. OKI nad tym już długo pracuje bez efektu, a chyba nikt nie wątpi, że jest dobry w te klocki...

*

Offline dest

• **
  • 235
  • Sprzęt: a701 i k800i
« Odpowiedź #95 dnia: Styczeń 21, 2007, 12:00:04 »

Dzięki bardzo też tak zrobiłem i telefon wytrzymuje mi jeden dzień, ale ja dużo rozmawiam średnio 2 godziny dziennie, a jeszcze zadania i inne funkcje z których korzystam:).Jeden dzień to mi wystarczy od rana do wieczora czyli od wyjęcia ze stacji dokującej do ponownego włożenia wieczorem mojego mio:)
mi tez czasem 1 dzien:) zalezy od uzytkowania ale wazne zeby 1 dzien wytrzymal
a701

k800i

« Odpowiedź #96 dnia: Styczeń 21, 2007, 12:01:21 »
Zauważyłem w swoim MIO jedną irytującą przypadłość, która raczej jest bugiem. Czy u Was też się tak zdarza, że jak urządzenie ma zablokowane klawisze (device lock) i ktoś w tym momencie do Was zadzwoni to praktycznie połowa połączeń jest "niedoodebrania". Czasami wygląda to tak jakby ktoś puszczał sygnał i rozłączał się w momencie jak chce sie to połaczenie odebrać. Problem w tym, że nie zauważyłem żadnej zależności, czasami udaje się odebrać takie połączenie a czasami nie ... Z tego co przeczytałem na 4pages paru innych userów zgłaszało już podobne problemy ..., ale nie widziałem na to jeszcze odpowiedzi OKI'ego. Czy u Was też się tak dzieje ???

pozdr.
raven5826

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #97 dnia: Styczeń 21, 2007, 12:18:48 »
Mnie się to parę razy zdarzyło pod R64, ale teraz już nie.

« Odpowiedź #98 dnia: Styczeń 21, 2007, 12:20:18 »
Cytat: "raven5826"
Zauważyłem w swoim MIO jedną irytującą przypadłość, która raczej jest bugiem. Czy u Was też się tak zdarza, że jak urządzenie ma zablokowane klawisze (device lock) i ktoś w tym momencie do Was zadzwoni to praktycznie połowa połączeń jest "niedoodebrania". Czasami wygląda to tak jakby ktoś puszczał sygnał i rozłączał się w momencie jak chce sie to połaczenie odebrać. Problem w tym, że nie zauważyłem żadnej zależności, czasami udaje się odebrać takie połączenie a czasami nie ... Z tego co przeczytałem na 4pages paru innych userów zgłaszało już podobne problemy ..., ale nie widziałem na to jeszcze odpowiedzi OKI'ego. Czy u Was też się tak dzieje ???

pozdr.
raven5826

Też mam takie wrażenie ale pewności nie mam.

Wydaje mi się, że wynika to z opóźnienia jakie występuje pomiędzy rozpoczęciem połączenia przez wybierającego a pierwszym sygnałem dzwonka u odbierającego. Robiłem testy dzwoniąc z innego telefonu na mio i zauważyłem, że czasami gdy po stronie dzwoniącego słychać już koniec drugiego sygnału "pi" to na moim mio dopiero wtedy uruchamia się dzwonek. Mniej cierpliwi dzwoniący długo nie czekają i takie opóźnienie moim zdaniem ma wpływ na to, że statystycznie nie zdążam do większej ilości połączeń niż przy wcześniejszych modelach telefonów.

Ja nie wiązałem tego nigdy z device lock'iem (mimo, że go permanentnie używam) a raczej z mp3-ką i nawet wydawało mi się, że na jakimś forum przewinął się taki temat choć dziś nie mogę go odnaleźć.

« Odpowiedź #99 dnia: Styczeń 21, 2007, 12:27:36 »
... i rzeczywiście muszę przyznać, że takie wrażenie odnosiłem częściej na wcześniejszym ROMie (R45) i teraz na R024 jest chyba lepiej.

*

Offline Bilu.

• **
  • 147
    • zakladpogrzebowy24.pl
  • Sprzęt: HTC TyTn II Kaiser, Mio A701
« Odpowiedź #100 dnia: Styczeń 21, 2007, 23:43:23 »
a co zrobic z kontaktami... sa wymieszane te z pamieci Mio z kontaktami z karty sim... jak uporzadkowac je aby byly te najpierw z Mio a pozniej z karty sim??

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #101 dnia: Styczeń 22, 2007, 09:23:07 »
Qdz - ten programik ładnie oddziela

*

Offline Bilu.

• **
  • 147
    • zakladpogrzebowy24.pl
  • Sprzęt: HTC TyTn II Kaiser, Mio A701
« Odpowiedź #102 dnia: Styczeń 22, 2007, 16:10:43 »
ok! dziala! mam jeden problem zrywa czesto polaczenie z BT Nokii BH900, na wczesniejszym sofcie bylo ok!

*

Offline macgeb

• **
  • 232
  • H E I M D A L L
    • www.heimdall.net.pl
  • Sprzęt: HTC Touuch HD2 + 16GB
« Odpowiedź #103 dnia: Styczeń 29, 2007, 21:12:51 »
Czy ktoś może mi podać działającego linka do  do OKI r024 USB ROM updater tool bo wszystko nie działa .dzięki
Życie to dziwka, w dodatku droga, a najgorsze jest to, że dziwkę trudno jest pokochać...

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #104 dnia: Styczeń 29, 2007, 23:25:09 »
Działa, działa. Zajrzyj do instrukcji w przyklejonym wątku na temat OKI ROM upgrade.

*

Offline grzegorz01

• 298
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #105 dnia: Luty 01, 2007, 18:09:31 »
Miałem niedawno podobny problem z nieodebranymi połączeniami. Mam sprawdzoną u siebie teorię (nie wiem czy będzie miała zastosowanie u Was) dotyczącą nieodebranych połączeń.  W moim przypadku nie była związana ani z wersją ROM-u ani z blokowaniem. Testowałem programy do zamykania aplikacji (odpowiedniki Magic Button). Przy niektórych występował dokładnie opisany przypadek (szczególnie podczas używania opcji zamknij wszystkie). Wyglądało to tak że mimo iż ktoś dzwonił dzwonka nie było słychać. Pomagał reset ale tylko do czasu skorzystania z funkcji zamknij wszystkie. Myślę że ta funkcja niefotunie zamyka również jakiś moduł telefonu i powoduje taki dziwny efekt. W przypadku Magic Button ten efekt nie występuje.

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #106 dnia: Luty 22, 2007, 23:51:43 »
Mam pytanie... po wgraniu ROMu Oki R24 Plus pokazuje mi tylko 312 MHz taktowanie procesora. Czy ktoś już się spotkał z takimi objawami?  :( Zgubiło mi ponad 200MHz o co chodzi..? :S ...To tak jak bym zgubił ..... MDA Compact II  :D

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #107 dnia: Luty 23, 2007, 00:09:04 »
Niedawno o to samo pytalem i to jest normalka , tak pokazuje ale dziala dalej tak jak ma byc czyli 520 mhz

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #108 dnia: Luty 23, 2007, 08:31:55 »
Dziwna rzecz z tym taktowaniem....mamy niezłe mózgi na forum, Panowie doradzcie coś czy można z tym coś zrobic. A tak na koniec... po zmianie ROMu kilka programów przestało działac (np. foto dialer.... i  to co wcześniej opisywał kolega u mnie po każdym SR dublują się kontakty...  :) )

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #109 dnia: Luty 23, 2007, 13:39:53 »
1. Taktowanie się nie zmienia, po prostu źle wyświetla i już. To podobno ma coś wspólnego z pakietem AKU 3.5, który jest zaimplementowany w tym ROMie.
2. Zrób upgrade tych programów do najnowszych wersji - powinny działać.

« Odpowiedź #110 dnia: Marzec 02, 2007, 20:21:50 »
no i zachciało mi sie oki_romu. Od trzech dni mam zainstalowany Oki_R024 i załamka. Poprzednio miałem R45 i zwisy miałem co dwa dni. Potem jeden dzień miałem R65 a następnie zachciało mi sie oki-romu. Nie wiem co jest grane ale mam ok. 10 zawieszeń dziennie. Koszmar. Jak sie nie zawiesza to chodzi ok  - nawet byłbym zadowolony. Ale taki zwis przez kilka godzin o którym nie wiem bo mam telefon u pasa to dla mnie koszmar i poważne problemy w pracy. Dzisiaj reinstaluję na R65 (zobaczymy jak ten rom będzie działał). Niestety wg. mnie stabilność oki romu jest ostro przereklamowana.

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #111 dnia: Marzec 02, 2007, 20:29:31 »
Dobrze ze pozbylem sie jak widac wielkiego gowna jakim jest a701 z obory (mialo byc stajni) MIO !

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #112 dnia: Marzec 02, 2007, 20:31:01 »
Cytat: "pasieczkin"
no i zachciało mi sie oki_romu. Od trzech dni mam zainstalowany Oki_R024 i załamka. Poprzednio miałem R45 i zwisy miałem co dwa dni. Potem jeden dzień miałem R65 a następnie zachciało mi sie oki-romu. Nie wiem co jest grane ale mam ok. 10 zawieszeń dziennie. Koszmar. Jak sie nie zawiesza to chodzi ok  - nawet byłbym zadowolony. Ale taki zwis przez kilka godzin o którym nie wiem bo mam telefon u pasa to dla mnie koszmar i poważne problemy w pracy. Dzisiaj reinstaluję na R65 (zobaczymy jak ten rom będzie działał). Niestety wg. mnie stabilność oki romu jest ostro przereklamowana.

Widocznie źle się sflashował. Spróbuj jeszcze raz to zrobić, ale bezpośrednio przed i bezpośrednio po flashowaniu zrób Hard Reset. No i proszę - nie feruj wyroków na temat tego ROMu, dopóki nie zaczniesz go używać. Ja miałem R65 i za nic bym do niego nie wrócił. OKI jest dużo stabilniejszy. Możesz jeszcze spróbować Lifeforce ROMu - podobno w nim autor postawił w 100% na stabilność i poczyścił trochę rejestr.

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #113 dnia: Marzec 02, 2007, 20:31:32 »
U mnie działa rewelacyjnie ...jestem zadowolony zero zwieszeń. :)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #114 dnia: Marzec 02, 2007, 20:33:38 »
Cytat: "ravel"
Dobrze ze pozbylem sie jak widac wielkiego gowna jakim jest a701 z obory (mialo byc stajni) MIO !

Ravel - siana się nażarłeś czy co? Czy Ty potrafisz cokolwiek innego napisać?  Masz na liczniku 560 postów i zaczynam sądzić, że treść 200 z nich można streścić w zdaniu: "MIO P550 to gówno", 150 - "ale głupi zapytał o prostą sprawę", a w reszcie dopiero można doszukiwać się sensu. Lubię Twoje poczucie humoru, ale trochę już byś zastopował, bo to naprawdę stało się nudne jak diabli.

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #115 dnia: Marzec 02, 2007, 20:41:16 »
6nt mam pytanie które zadałem wcześniej ...czy da się w tym ROMie coś zrobic z błędnym wskazywaniem taktowania? Poza tym wszystko jest OK.

« Odpowiedź #116 dnia: Marzec 02, 2007, 20:43:53 »

No i proszę - nie feruj wyroków na temat tego ROMu, dopóki nie zaczniesz go używać.

Ja go używałem przez trzy dni i jako taką opinię sobie wyrobiłem. Ale ok - zaraz wrzucam oki rom jescze raz - zrobie hard resety  - i dam mu jeszcze szansę  :proud:

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #117 dnia: Marzec 02, 2007, 20:48:50 »
No i jeszcze aby stonować nieco atmosferę "ravelizmu" w tym wątku. Mam A701 od kwietnia 2006. Miałem z nim nieco nerwów, ale tylko pod oryginalnym R45. Od R51 nie mam żadnych problemów, a każda nowa wersja powoduje coraz większy uśmiech na mojej twarzy. Na OKI ROMach jadę od pierwszego wydanego, ale dopiero od R020(OKi) jestem naprawdę zadowolony. Mój sprzęt raz był w serwisie, ale z mojej winy. Zainstalowałem program, który wywalił mi GPS na księżyc, nie do odratowania (nie przeczytałem ostrzeżeń na zagranicznych forach - teraz są już i na naszym). R024 (Oki) mam od momentu jego wydania w wersji PLUS. Do tej pory ANI RAZU nie miałem zwiechy, a soft reset robię sobie profilaktycznie raz na tydzień. GPS działa wspaniale, GSM (poza 2-sekundową przerwą na początku przy odbieraniu rozmowy) bez zarzutu, procesor jest naprawdę szybki, nie mam też problemów z działaniem oprogramowania. Osprzęt, który dostałem (ładowarki, uchwyt, etui itp) jest naprawdę najwyższej klasy (skórka na etui, śmiem twierdzić, chyba nawet lepsza niż w topowych modelach Krusell). Generalnie sprzęt jest świetny. Ponieważ dość szybko lubię zmieniać zabawki, szukałem jakiejś alternatywy, na którą mógłbym moje "chińskie gówno" zamienić. Dotąd nic porządnego nie znalazłem.

Reasumując - MIO robi według mnie (nie wypowiadam się autorytatywnie ravelciu, tylko przedstawiam SWóJ pogląd wypracowany PRAKTYKą, NIE TEORIą) bardzo porządny sprzęt w dobrej cenie. Do tego wyposażenie daje naprawdę najwyższej klasy. Sprzęt tej firmy wart jest zakupu.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #118 dnia: Marzec 02, 2007, 20:52:41 »
Cytat: "pasieczkin"

No i proszę - nie feruj wyroków na temat tego ROMu, dopóki nie zaczniesz go używać.

Ja go używałem przez trzy dni i jako taką opinię sobie wyrobiłem. Ale ok - zaraz wrzucam oki rom jescze raz - zrobie hard resety  - i dam mu jeszcze szansę  :proud:

Polecam - naprawdę moim zdaniem cała sprawa leży w złym sflashowaniu (błędy we flashu zdarzają się relatywnie często mimo braku błędów w procedurze). Objaw, który opisałeś, jest klasycznym objawem takich błędów. Trzymaj się instrukcji, którą przetłumaczyłem (przyklejony wątek). Dodaj jeszcze HR przed flashem, żeby flashować czysty na czysty. To powinno Ci pomóc. Jeżeli nie - to raczej zastanawiałbym się czy zwisów nie powoduje jakieś inne oprogramowanie (o ile coś instalowałeś) lub coś nie tak ze sprzętem. OKI ROM naprawdę (jestem tego żywym praktycznym przykładem) jest świetny i ma niewiele bardzo drobnych bugów. Najmniej ze znanych mi ROMów (nie znam Lifeforce).

« Odpowiedź #119 dnia: Marzec 02, 2007, 20:59:54 »
z oprogramowania dodatkowego mam tylko automapę XL , GPRS monitor i  AcrobatReader. Oczywiście trzymam sie załączonej przez Ciebie instrukcji (dzięki bom z angielskiego "cięki"  :surprised: ). Właśnie wgrywam jescze raz  - może faktycznie coś nie zatrybiło.