Mio P350 - zalana. Czy można jakoś jej pomóc?

• 3 Odpowiedzi
  • 1791 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline izotopek

• 2
  • Sprzęt: Nokia E71
Mio P350 - zalana. Czy można jakoś jej pomóc?
« dnia: Luty 17, 2009, 21:32:56 »
Witam.

Posiadam nawigacje kolegi Mio P350, którą miałem w górach na wyjeździe.
Niestety gdzieś do tornistra dostał się śnieg i nawigacja zamokła.

Nawigacja startuje. Widać pierwszy ekran, oraz dalszy z danymi właściciela nawigacji. Niestety dalej nic nie można zrobić ekran jakby nie działał. Ani palcem ani rysikiem nie idzie nic zrobić.

Ekran jest cały czas podświetlony, tak jakby wszystko było ok.

Na wyświetlaczu widać jakby wodę, gdy naciśniemy na ekranik to przemieszcza się i rozlewa bardziej.

Kiedyś na allegro widziałem taką właśnie nawigacje z jakby wodą na wyświetlaczu.

Co mogę w tym wypadku zrobić?

Proszę o pomoc. Nawigacja nie jest moja, więc chciałbym możliwie szybko to naprawić.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
Odp: Mio P350 - zalana. Czy można jakoś jej pomóc?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 17, 2009, 22:00:40 »
Obawiam się że już jest twoja   :evil:
A na poważnie ,przede wszystkim nie włączaj i wyjmij akumulator. Następnie dwie możliwości albo serwis albo... ryzyko .
Ryzyko tzn. rozkręcić łącznie oddzieleniem warstwy dotykowej ekranu,przepłukać wodą koniecznie destylowaną,odłożyć na parę dni żeby wyschło (w międzyczasie się modlić ,wiara czyni cuda :grin:  ) a następnie wszystko złożyć i mieć nadzieję.
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline prz3m0

• 32
  • Id quod me non necat facit me fortiorem
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 17, 2009, 22:33:59 »
Więcej porad znajdziesz w dziale serwisowanie np. w tym wątku: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=120726.0

Z tym, że aby robić to samemu to jednak potrzeba trochę doświadczenia bo zepsuć jest naprawdę prosto...

*

Offline izotopek

• 2
  • Sprzęt: Nokia E71
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 18, 2009, 01:48:35 »
Jeśli chodzi o nawi to działa w niej wszystko. Przyciski włączają odpowiednie funkcje. Nie działa jedynie ekran dotykowy. Plama wody się zmniejszyła ...obecnie ma 1,5cm2 i maleje(na początku była praktycznie na cały ekran). Zobaczymy co będzie rano. Jutro chyba pojadę do Kalisza, dzwoniłem do jednego serwisu co naprawiają RTV. Niby mówi, że przywieść i obejrzą co i jak.

Nawigacja jest już w serwisie w Kaliszu. Zobaczymy co i jak wyniknie z tego. Mają po niedzieli dzwonić.
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2009, 22:46:14 wysłana przez izotopek »