Zakupiony P560 i co dalej...?

• 22 Odpowiedzi
  • 3404 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zakupiony P560 i co dalej...?
« dnia: Sierpień 30, 2008, 00:10:05 »
Witam serdecznie. Jestem nowy na tym forum.
Zakupiłem dziś używanego Palmtopa P 560, jestem nim bardzo zadowolony gdyż jest to mój pierwszy palmtop jaki posiadam.
Prosiłbym was abyście w tym temacie w miarę waszych chęci i możliwości udzielili mi kilku rad...zapewne będą to dla was banalne pytania no ale jeśli chodzi o mnie jestem totalnie "zielony" -odnośnie palmtopów.

Na początek mam kilka podstawowych pytań:

1. Jak już pisałem mój p560 jest używany i chciałbym zrobić w nim format wszystkich zapisanych danych i ustawień...Wyczytałem w instrukcji obsługi że robi się to za pomocą: na włączonym palmtopie przyciśnij dżojstik w górę i trzymając przesuń suwak z ON na OFF a następnie z OFF na ON...ma to spowodować format pamięci i ustawień...
-czy ktoś z was użytkowników robił już to w swoim p560? czy jest to bezpieczna metoda by sformatować mojego palmtopa?
2. Gdy już sformatuję swojego p560 chciałbym zainstalować w nim jakieś oprogramowania by: w dobrej jakości działały filmy, gadu-gadu, jakąś dobra przeglądarkę internetową, i masę programów użytkowych dnia codziennego.
-czy wiecie może skąd takie programy do p560 mogę ściągnąć? (dodam ze nawet nie wiem jakiego mam windowsa:/ )
3. Jak takie programy się instaluje i zamieszcza na karcie pamięci a nie w pamięci palmtopa.
4. Chciałbym się dowiedzieć również jaki jest i skąd mogę ściągnąć jakiś dobry program do szczegółowej nawigacji szczególnie polski ale też i europy...
5. Czy mogę w mojego p560 włożyć kartę pamięci np. 8 lub 16 giga? i czy po zapełnieniu np. 8 giga spowolni to jego działanie?
6.Chciałbym również wiedzieć jak wam użytkownikom trzyma bateria w p560 w praktyce bym mógł ocenić wydajność mojej baterii...

Prosiłbym was również o jakieś rady i wskazówki co i jak mógłbym zrobić, usprawnić i ulepszyć (z tuningować) w moim p560 by działał lepiej, miał fajne programy, był szybszy, bardziej pomocny, wydajniejszy itp. (na pewno wiecie o co mi chodzi :)
-------------------------
To by było na początek na tyle, Mam też nadziej że nie rozbawiłem i nie zamęczyłem was swoimi banalnymi pytaniami.
(mam nadzieje że mój wątek został umieszczony w odpowiednim dziale i że nie zostanie usunięty przez moderatorów...)

Pozdrawiam

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: Zakupiony P560 i co dalej...?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 30, 2008, 08:43:02 »
co do pytania 1 to hard reset zrobiony zgodnie z instrukcją jest w pełni bezpieczny i wskazany po zakupieniu używanego palmtopa
natomiast co do pytania o oprogramowanie to było to już opisywane na forum milion razy, wystarczy poszukać, niekoniecznie w dziale Mio - programy są uniwersalne

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 30, 2008, 15:49:44 »
witam ponownie jak już ściągnę jakiś plik z internetu to co mam z nim dalej zrobić? skopiować na kartę? w jakiś utworzony folder?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 30, 2008, 16:17:00 »
zależy jakiego typu jest ten plik
jeśli to instalator exe to w ogóle go nie kopiujesz na PDA tylko uruchamiasz na PC
jeśli to cab to kopiujesz go w dowolne miejsce na PDA i tam uruchamiasz (tylko kopiujesz w całości, plików cab się nie rozpakowuje mimo że mają taką ikonkę jak pliki spakowane)
może być jeszcze program który nie ma instalatora, tylko jest to np. cały folder spakowany zipem. Wtedy rozpakowujesz go i kopiujesz na PDA, w miejsce gdzie chcesz go mieć

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 30, 2008, 16:43:01 »
oki dzięki. mam nadzieje że sobie poradzę... kolejnym moim problemem jest to że zrobiłem format i mam teraz ang. wersie Windowsa. wyczytałem gdzieś że muszę to zmienić instalując pl wersję z cd. no ale mój laptop na xp nie widzi chyba mio p560 bo jak wkładam w usb jest "znaleziono nowy sprzęt" daje zainstaluj i piszę że nie może zainstalować nowego sprzętu itp... HELP

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 30, 2008, 16:49:54 »
a czy przed podłączeniem Mio do komputera zainstalowałeś ActiveSync?

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 30, 2008, 17:01:31 »
niestety nie nie mam pojęcia co to jest i skąd to zassać

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 30, 2008, 17:03:44 »
to jest program do komunikacji PDA z komputerem
poszukaj na płycie

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 30, 2008, 17:07:33 »
niestety niema nic do instalacji na cd oprucz tego: \Sunnysoft InterWrite Pro

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 30, 2008, 17:10:37 »
a nie masz drugiej płyty?
możesz też ściągnąć ten program ze strony Microsoftu, jest za darmo i po polsku
tylko koniecznie musisz mieć wersję 4.5

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 30, 2008, 21:32:46 »
hmm mam w pudełku tylko jedna cd :/ czy sprzedawca powinien mi przysłać dwie cd? ta która mam jest biało zielona "p560 software and documentation" i nie mogłem na niej znaleźć tego programu

ale już się ściąga z internetu jak zainstaluje to napisze co się dzieje :)

edit:

oki już reset zrobiony i zainstalowana nakładka Windowsa w PL lokalizacji

czy ktoś posiada wiedzę jak się zmienia wygląd Windowsa z niebieskiego na zielony i odwrotnie?

edit2:

czy mógłby mi ktoś pomóc w takiej kwestii: mianowicie po tym wszystkim co opisałem wyżej czyli formacie i wgraniu nakładki pl co jakiś czas jakby nawet regularnie co kilka minut palmtop sam się uruchamia czy to sie jakoś ustawia automatycznie by nie włączał się sam?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2008, 22:44:46 wysłana przez Dareios »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 30, 2008, 22:56:09 »
co do wyglądu, to zajrzyj do Settings/Today (czy może Ustawienia/Dzisiaj), powinno być tam kilka domyślnych tematów do wyboru

natomiast włączanie się pocketa może byc spowodowane przez próby synchronizacji ActiveSync, należy przestawić czas synchronizacji na manualny. Opis jak to zrobić jest np. w tym wątku: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=33309.msg193878#msg193878
co prawda do angielskiej wersji systemu ale chyba sobie poradzisz z dopasowaniem do polskich opcji u siebie

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 31, 2008, 00:06:28 »
 wydaje mi się że zrobiłem wszystko zgodnie z opisem no ale nadal się sam włącza :(

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 31, 2008, 00:19:48 »
no to może jakaś inna przyczyna jest, jakiś alarm czy przypomnienie

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 31, 2008, 10:51:47 »
Witam. Nie wiem jak mam się zabrać za mojego p560 nic mi nie wychodzi :( jedyne co mi się udało zrobić he he to reset i wgranie nakładki pl. próbowałem ściągać gadu gadu i nie wiem co dalej to samo z auto mapą nic nie umiem zainstalować :( POMOCY

*

Offline rakukrak

• 29
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 31, 2008, 12:58:58 »
Witam. Nie wiem jak mam się zabrać za mojego p560 nic mi nie wychodzi :( jedyne co mi się udało zrobić he he to reset i wgranie nakładki pl. próbowałem ściągać gadu gadu i nie wiem co dalej to samo z auto mapą nic nie umiem zainstalować :( POMOCY

Skoro nie potrafisz sobie poradzić sam, daj ogłoszenie, że szukasz pomocy. Na pewno zgłosi się pare osób chętnych pomóc ci za kilka $$$ (a co, za naukę się płaci). Podaj tylko miasto.

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 31, 2008, 13:11:18 »
Z zainstalowaniem Automapy 5.1.1 sobie poradziłem w końcu :) tylko teraz moja automapa kończy się na szukaniu sygnału gps i tyle :( a z programami nie wiem czy dam rade :( skąd można pobrać jakieś użyteczne programy na mojego palma?

edit: jeżeli zainstaluję jakis program to istnieje możliwość by umieścić skrut na pulpicie lub w pasku start lub w dziale programy?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2008, 13:50:22 wysłana przez Dareios »

*

Offline mayek

• 281
  • A co to jest GPS ?
  • Sprzęt: HTC ONE S
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 31, 2008, 20:11:43 »
Z zainstalowaniem Automapy 5.1.1 sobie poradziłem w końcu :) tylko teraz moja automapa kończy się na szukaniu sygnału gps i tyle :(

Tyle że GPs nie działa w pomieszczeniach trzeba wyjść na zewnątrz.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 02, 2008, 13:19:14 »
Z zainstalowaniem Automapy 5.1.1 sobie poradziłem w końcu :) tylko teraz moja automapa kończy się na szukaniu sygnału gps i tyle :(

Tyle że GPs nie działa w pomieszczeniach trzeba wyjść na zewnątrz.
A u  mnie działa   B) i mogę nawigować z kuchni do łazienki ale do pokoju już nie bo z tamtej stronie dach jest kryty blachą :( sam nie wiem jak ja tam trafiam :E

Co do programów to może  stąd : http://pdaclub.pl/index.php?option=com_files&srv=2&Itemid=54
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2008, 13:23:09 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline blackwollf

• 9
  • Sprzęt: MIO P560+AM 5.0.5 SD4GB ScanDisk
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 02, 2008, 18:11:44 »
Co do tego ze włacza Ci sie sprawdz ustawienia poczty I przestaw na odbieranie wiadomosci recznie jak jest nastawione na jakis czas.a dobra klawiaturka jest tez pocketogonek poszukaj w googlach linka nie pamietam na p 560 dziala ok :smile:

« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 06, 2008, 15:10:39 »
Witam ponownie kolejnym moim problemem to połączenie wi-fi. mam w domu bezprzewodowy internet (radiówka) i był dziś facet by dodać mojego palmtopa do urządzeń które mogą łączyć się z siecią w moim domu (nie wiem dokładnie o co chodzi ale jest to jakieś kodowanie MAC czy coś takiego z tego co on mówił odblokował i palmtop ma się bez problemu łączyć z siecią) po konfiguracji w domu wszystko powinno być Oki (w domu łączy się PC i laptop bezprzewodowo a z palmtopem mam problem) mój p560 łączy się wi-fi pisze że jest dostępny... i widzi moją sieć... jak dam na moją sieć i "połącz" to pisze łączy i zaraz dalej że "dostępny" ale nie połączy się :(
bo jak wchodzę w IE w palmtopie i wpisze jakiś adres to pokazuje się komunikat: "nie można nawiązać połączenia przy bieżących ustawieniach połączenia. Aby zmienić ustawienia połączenia, naciśnij opcje ustawienia" daje ustawienia i mam:

"Moja sieć służbowa"
1. dodaj nowe połączenie modemowe.
2. dodaj nowe połączenie z serwerem VPN.
3. skonfiguruj mój serwer proxy.

w ustawieniach-> połączenia->wi-fi jest widoczna moja sieć i ma na full sygnał i obok pisze "dostępne"

i na tym się kończy bo nie wiem co dalej :(

Pomocy

« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 14, 2008, 20:12:53 »
zależy jakiego typu jest ten plik
jeśli to instalator exe to w ogóle go nie kopiujesz na PDA tylko uruchamiasz na PC
jeśli to cab to kopiujesz go w dowolne miejsce na PDA i tam uruchamiasz (tylko kopiujesz w całości, plików cab się nie rozpakowuje mimo że mają taką ikonkę jak pliki spakowane)
może być jeszcze program który nie ma instalatora, tylko jest to np. cały folder spakowany zipem. Wtedy rozpakowujesz go i kopiujesz na PDA, w miejsce gdzie chcesz go mieć

witam zassałem plik NETFRONT3.3.SIS i plik mam .sis. to co mam z nim zrobić? :(

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 14, 2008, 20:28:48 »
możesz go sobie zainstalować na telefonie z Symbianem